I Norge opplever vi sesonger som varierer veldig i temperaturer. Ofte brukes det varmeovner eller varmekabler til å varme opp om vinteren og vifter eller air-condition for å kjøle om sommeren. Dette medfører gjerne et vesentlig strømforbruk og tilsvarende høye strømregninger. Det er nettopp dette som er grunnen til at over en million nordmenn har valgt å montere en varmepumpe.
Varmepumpen fungerer altså utmerket til både oppvarming og kjøling og dekker alle behov i alle sesonger. Teknologien bak er helt genial og pumpen klarer å hente energi fra omgivelsene rundt. Utfallet av dette blir et betydelig redusert strømforbruk i tillegg til en god miljømessig samvittighet.
Med økende popularitet har det også vært økende utvalg av modeller og leverandører. Det kan derfor virke noe forvirrende å navigere seg rundt i havet av utvalg og finne det som passer best for akkurat deg. Varmepumpeportalen har derfor utviklet et verktøy som gjør det veldig enkelt for deg, alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på høyre side for så å motta tre uforpliktende tilbud fra tre ulike aktører i Moss.
Ulike typer varmepumper
Avhengig av behov og hvor du bor er det flere typer av varmepumpe på markedet som i tillegg har litt forskjellig prisnivå.
Luft-til-luft varmepumpe
Luft-til-luft varmepumpen er den pumpen som er mest anvendelig. Den kan monteres i stort sett alle hjem og er den som koster minst inkludert montering. Her vil det monteres en motor på utsiden av boligen som inneholder et kjøleelement av gass. Denne vil så hente energi utenfra, for å så sende den inn til pumpen på innsiden av boligen hvor den blåser varm, eller kald, luft rundt i hjemmet.
Luft-til-vann varmepumpe
Luft-til-vann varmepumpen er ganske lik i funksjon, men det er et hovedelement som er forskjellig. Motoren på utsiden vil fungere på samme måte, men den bruker energien til å varme opp vann til vannbårent varmesystem i boligen istedenfor luft.
Væske-til-vann varmepumpe
Dette er den siste og dyreste varianten og omtales gjerne som Bergvarmepumpe, Jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe. Dette er fordi, litt avhengig av hvordan du bor til, den henter energien fra disse elementene. Videre benytter den seg av et vannbårent system for å varme eller kjøle boligen. Selv om denne koster mest å montere er den også mest energieffektiv med lengst levetid, i tillegg til at den gir gratis kjøling på varme dager og at Enova tilbyr støtte for disse.