Montering av varmepumpe

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Vi skal i denne artikkelen forklare deg hvordan man monterer forskjellige varmepumper, primært med fokus på luft til luft varmepumpe. Vi skal også ta for oss hva montering av forskjellige varmepumper normalt koster, vanlige feil ved montering og lignende.

  Det er ulovlig å montere en varmepumpe på egen hånd, slik at du er nødt til å få varmepumpen montert av en profesjonell leverandør. På grunn av dette anbefaler vi alltid å kjøpe varmepumpe og montering fra samme leverandør, slik at du kan få en pakkepris og slipper unødvendige utgifter.

  Montering av varmepumper vil naturligvis være helt forskjellig om du skal montere en luft til luft varmepumpe i forhold til om du skal montere for eksempel en bergvarmepumpe. Kostnad og kompleksitet ved de forskjellige prosjektene er veldig forskjellig, og vi skal gå gjennom de forskjellige varmepumpene nedenfor med fokus på montering.

  Sammenlign og få tilbud på montering av varmepumpe

  Dersom du ønsker et tilbud på varmepumpe og montering eller bare montering av en varmepumpe anbefaler vi deg å fylle ut skjemaet på vår side. Du vil da få tilbud fra 3 forskjellige leverandører som du kan sammenligne, helt gratis og uforpliktende.

  Fordelen med å benytte seg av dette tilbudet er at du mye enklere vil kunne sammenligne tilbudene, og du vil også spare mye tid ved at du slipper å innhente tilbud fra forskjellige leverandører personlig. Som oftest vil prisen på montering bli billigere ved anbudstjenester da leverandørene vet at de konkurrerer mot andre leverandører.

  Hvordan monteres en varmepumpe?

  En profesjonell montør må montere varmepumpen.

  Som nevnt i innledningen, så finnes det en rekke forskjellige typer varmepumper. Dette betyr også at montering av varmepumpe er forskjellig fra type til type. For eksempel vil en luft til luft varmepumpe være enkel og rask å montere. Her skal utedelen bare plasseres på veggen, og enten plasseres innedelen på veggen eller på gulvet, og pumper herifra luft ut i boligen. Normalt vil montering av en slik varmepumpe koster omkring 5000 kr.

  Skal du i stedet for eksempel installere en luft til vann varmepumpe, så er du nødt til å ha vannbåren varme i hjemmet. Har du ikke dette, som må selvfølgelig dette installeres. Om du har vannbåren varme, og da for eksempel en gammel oljefyr, rives denne ut først, før din nye luft til vann varmepumpe monteres. Montering av en luft til vann varmepumpe bestilles normalt alltid samlet sammen med varmepumpen. Samlet vil det koste mellom 60 000 –

  De to ovennevnte varmepumpene er helt klart de enkleste å montere. For eksempel er jordvarmepumpe, bergvarmepumpe, samt væske til vann varmepumpe, en god del mer kompliserte og montere. Det er fordi disse tre typene varmepumper krever at den graver i bakken.

  Med andre ord er det ingen fasit på hvordan man monterer en varmepumpe. Forskjellige former varmepumper krever forskjellige installasjoner. Uansett er en fellesnevner at du bør velge en profesjonell installatør for et best mulig resultat.

  Hvor bør du plassere din varmepumpe?

  Dersom du velger å anskaffe en luft til luft varmepumpe, som tross alt er den rimeligste typen varmepumpe både i pris og installasjon, så bør du ta høyde for støynivå. Det er nemlig slik at en luft varmepumpe vil gi fra seg en god del lyd. Lyden kommer fra en vifte som er bygd inn i utedelen.

  Derfor er det viktig at du plasserer dine varmepumpe på riktig sted om du kjøper en luft til luft varmepumpe. For eksempel er et godt råd å unngå å plassere denne utenfor soverom eller stue. Et bedre alternativ vil for eksempel være å montere denne utenfor badet eller et bonusrom.

  Om du velger å installere for eksempel en luft til vann varmepumpe, så vil ikke støynivå være noe du skal bekymre deg for. Allikevel kan plasseringen fortsatt være viktig. Det er for eksempel veldig praktisk å plassere denne der din tidligere oljefyr sto. Dessuten bør du plassere utedelen der den er minst synlig.

  En god installatør vil komme med råd for montering av varmepumpe. De har god erfaring med faktorer som støynivå, det estetiske, sant hva som er mest praktisk. Allikevel kan det være en god idé å gjøre seg opp en mening om hvor man ønsker varmepumpen montert før installatøren møter opp.

  Vanlige feil ved installasjon

  Plassering er unektelig noe som kan gå feil ved installasjon. Tross feil plassering, så vil selvfølgelig varmepumpen fortsatt fungere. Allikevel kan dette være til stor irritasjon for eieren. Flere feil kan foregå ved installasjon av en varmepumpe, slik at det å velge en profesjonell leverandør er viktig.

  For eksempel er trykktesting viktig om vinteren og i fuktig vær. For å utføre denne prosessen, så bør en ha tilgang på nitrogen og gode verktøy. Gode verktøy er dessuten viktig når man skal sørge for at sin varmepumpe er tett. Uten en tett varmepumpe, så vil du neppe kunne nyte godene av denne i lang tid fremover.

  En misforståelse mange som har montert varmepumpen selv blant annet har falt for er at utedelen av varmepumpen bør oppbevares et varmt sted. Dette stemmer derimot ikke, og om enn noe, så vil du gjøre det vanskeligere for varmepumpen å fungere på sitt optimale nivå.

  Det er ofte fristende å gå for en rimelig installasjon, men dette er altså sjeldent det beste alternativet. Selv om de fleste montører nok er profesjonelle, så kan du gi deg ro i sjelen Å velge en profesjonell montør for din varmepumpe, spesielt dersom du anskaffer deg en av de dyrere typene varmepumpe.

  Hvor mye koster montering av varmepumpe?

  Montering av varmepumpen koster som oftest ikke mye, dersom det er snakk om en luft til luft varmepumpe. Naturligvis avhenger kostnaden her av hvilken installatør du bruker. En anerkjente installatør vil unektelig koste mer enn en helt ny installatør i markedet. Allikevel kan som nevnt førstnevnte være verdt investeringen for å unngå hodebry.

  Selve kostnaden avhenger selvfølgelig også av typen varmepumpe du skal montere. Der prosessene for montering av bergvarmepumpe, jordvarmepumpe, og væske til vann varmepumpe, alle krever en mer komplisert installasjon, så koster naturligvis disse mye mer å montere. Ved en bergvarmepumpe som på bildet under må en feks bore ned i bakken og da blir det naturligvis langt dyrere.

  En bergvarmepumpe er den dyreste varmepumpen å montere.

  Montering av en luft til luft varmepumpe eller en luft til vann varmepumpe koster til gjengjeld vanligvis rundt 5,000kr. Noen ganger er denne prisen inkludert i totalprisen, mens andre leverandører legger til denne som et tillegg. Det er viktig å være oppmerksom på denne ekstra kostnaden ved kjøp av varmepumpe.

  Husk på at montering ikke alltid er inkludert i prisen

  Dersom du sammenligner to varmepumper, så kan for eksempel den ene leverandøren inkludere montering, mens den andre ikke gjør det. Du kan selvfølgelig finne en installatør på egenhånd, men dette anbefales ikke, da du her kan få problemer med å argumentere for hvem som skal stå ansvarlig for reklamasjonsretten for din varmepumpe.

  Når du har funnet varmepumper fra to forskjellige leverandører, er et godt tips å først og fremst å se på om montering av varmepumpe er inkludert i prisen, dersom du anser varmepumpene for å være like i kvalitet. Om du inkluderer montering i prisen, så gjør dette det også enklere for deg kalkulere både totalkostnaden, men også det fremtidige budsjettet.

  Merk dessuten at ikke alle leverandører inkluderer service i prisen. Noen leverandører inkluderer service i opptil fem år. Etter denne perioden, så må derimot du betale for service på din varmepumpe. Selv om dette ikke koster all verden, og mye service kan gjøres på egenhånd, så er dette en kostnad å vurdere.

  Er det lov å montere varmepumpe selv?

  Det er ulovlig å montere varmepumpen selv.

  For å spare på kostnadene, så vil mange ønske å montere varmepumpen selv. Da varmepumpene først kom på markedet, så var det lovlig å montere varmepumpe selv. Sakte men sikkert ble blant annet det elektriske ikke lov å gjøre selv. Siden 2013, så har ingen deler av montering av varmepumpe vært lov å gjøre på egenhånd.

  Det er altså ikke lov å montere varmepumpe selv i Norge. Enkelte tenker nok at dette ikke vil bli oppdaget dersom en gjør det på egenhånd. Det kan forsåvidt stemme, men allikevel anbefales det å holde seg unna denne praksisen. Ikke bare mister du retten til reklamasjon, men du kan også få store problemer med forsikringen.

  Dersom det for eksempel skulle oppstå en brann i ditt hjem som følge av feilmontering, sover du mest sannsynlig stå ansvarlig for hele kostnaden, da du ikke fulgt det lovverket i henhold til montering av varmepumpe. Derfor bør montering på egenhånd absolutt unngås, både grunnet varmepumpen i seg selv, men enda viktigere ansvar for forsikring.

  Som nevnt tidligere, så er heller ikke alltid installeringen veldig enkel. Det er først og fremst luft til luft varmepumpe som folk flest ønsker å installere selv. Disse ser i utgangspunktet ut som om de er enkle å montere. Allikevel bedrar synet her, da testing av trykk med nitrogen, som nevnt tidligere, ikke er noen enkel oppgave.

  Velg samme firma for varmepumpe og montering

  Reklamasjonsretten er som nevnt enklere å kreve dersom en bruker samme leverandør for kjøp av varmepumpe samt montering av varmepumpe. Det finnes dessuten andre fordeler, sett bort ifra et enklere argument en situasjon der varmepumpen feiler, som kan være grunnlag for å velge samme firma for varmepumpe og montering.

  For eksempel vil en installatør som har spesialisert seg innenfor en enkelt merkevare selvfølgelig være bedre på installere denne enn en helt ukjent merkevare. Ikke bare sikrer det deg en bedre installasjon dersom montøren kjenner til produktet, men dette sikrer deg selvfølgelig også lavere pris, da montøren bruker mindre tid.

  Dessuten er det verdt å nevne at en ofte får en bedre pris dersom en kombinerer selve kjøpet av varmepumpe med kostnaden av montering. Det er rett og slett en fordel for begge parter dersom selgeren er varmepumpen også monterer den. Selv om han nok kan finne montering på tilbud hos andre leverandører, så anbefales altså ikke dette.

  Investering i god installasjon er verdt det

  Etter at valget har landet på en varmepumpe, så har en et minst like viktig valg i henhold til installasjon. Det er først og fremst ikke lov å installere varmepumpe selv, uansett om en skulle ha god kunnskap om disse. Videre er det verdt å bruke god tid på finne en installatør som kan gjøre en god jobb.

  Få ting er mer irriterende enn å for eksempel betale flere titalls tusen for en varmepumpe, for deretter å se at den ikke fungerer optimalt. Selv om feil installasjon er sjeldent, så kan dette forekomme. Andre feil kan også forekomme ved bruk av varmepumpe, og selv om det er enda mer sjeldent enn feilinstallasjon, så kan en varmepumpe være kilde til brann, da den tross alt er koblet mot elektrisitet.

  I et slikt tilfelle vil det lønne seg å ha benyttet samme leverandør for selve kjøpet av varmepumpen, samt monteringen. Dette gjør det enklere å kreve reklamasjonsrett, og dersom feilen skulle føre til mer alvorlige situasjoner enn at varmepumpen slutter å fungere, så gjør det også det enklere å kreve forsikring.

  Kort oppsummert er det å investere i profesjonell montering av varmepumpe mest sannsynlig værdt det. Der en muligens kan spare noen kroner på en rimeligere installatør, så er det risiko bundet med dette. Hva enn du gjør derimot, så anbefales det ikke å installere på egenhånd. Det beste er å få en god oversikt over montører av varmepumpe, for deretter å fatte sitt valg.