Bilde

KREVER FAGFOLK: Det er smart å kjøpe varmepumpe med montering fra samme leverandør, slik at du kan få en pakkepris på både varmepumpen og jobben.

Montering av varmepumpe

Sist oppdatert: 20. november 2023

Vi skal i denne artikkelen forklare deg hvordan man monterer forskjellige varmepumper, primært med fokus på luft til luft varmepumpe. Vi skal også ta for oss hva montering av varmepumper normalt sett koster, typiske feil ved montering og annen viktig informasjon.

Det er ulovlig å montere varmepumpe på egenhånd, og du er derfor nødt til å få den montert av en profesjonell leverandør. Vi anbefaler alltid at du kjøper varmepumpe med montering fra samme leverandør, slik at du kan få en pakkepris. Ikke bare slipper du unødvendige utgifter, men du trenger kun å forholde deg til én part.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvordan man monterer varmepumper vil variere svært, avhengig om du skal montere en luft til luft varmepumpe eller en bergvarmepumpe. Kostnad og kompleksitet ved de ulike prosjektene er veldig forskjellige. Vi skal se nærmere på forskjellige typer varmepumper nedenfor med fokus på montering.

Sammenlign tilbud på montering av varmepumpe

Enten du ønsker å få tilsendt tilbud på varmepumpe med montering eller bare montering, så anbefaler vi å fylle ut skjemaet på vår side. Du vil da motta tilbud fra 3 forskjellige leverandører som du kan sammenligne i fred og ro. Tilbudene er så klart helt gratis og uforpliktende.

Fordelen med å innhente tilbud på denne måten er at du mye enklere vil kunne sammenligne priser. Du vil også spare mye tid ved at du slipper å innhente tilbud fra forskjellige leverandører personlig. Prisen på montering vil som oftest bli billigere ved anbudstjenester, ettersom leverandørene vet at de konkurrerer mot andre leverandører.

Hvordan monteres en varmepumpe?

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

Det finnes som nevnt en rekke forskjellige typer varmepumper. De ulike varmepumpene krever forskjellig montering. En luft til luft varmepumpe vil for eksempel være enkel og rask å montere. Her skal utedelen bare plasseres på veggen og kobles sammen med innedelen. Innedelen kan henges opp på veggen, ved gulvet eller integreres i taket. Deretter pumper varmepumpen inn i boligen. Normalt sett vil montering av varmepumper som dette koste ca. 5000 kr.

Hvordan montere luft til vann varmepumpe

Du må derimot ha vannbåren varme om du skal montere luft til vann varmepumpe eller væske til vann varmepumpe. Har du ikke et vannbårent system, så må dette installeres aller først. Dersom du har brukt en gammel oljefyr sammen med vannbåren varme tidligere, så må denne rives og rørene må renses. Montering av luft til vann varmepumper bestilles normalt alltid samlet med varmepumpen. Kostnaden kan variere mellom 60 000 – 120 000 kr.

Luft til vann varmepumper fungerer på mange måter likt som luft til luft varmepumper. Utedelen henter energi fra luften utenfra. Varmen fordeles imidlertid via det vannbårne systemet og ikke ved å spre varm luft i boligen. Du kan dermed bruke vannbåren varme til gulvvarme, radiatorer og til å varme opp tappevann.

Hvordan montere væske til vann varmepumper

Luft til luft og luft til vann varmepumper er helt klart de enkleste å montere. Væske til vann varmepumper som bergvarmepumpe og jordvarmepumpe er en god del mer kompliserte å montere, ettersom man må enten bore energibrønn eller grave i bakken. Denne typen varmepumpe henter energi fra sollyset som lagres under bakken.

Energien brukes til å varme opp vannet i det vannbårne systemet ditt, akkurat som ved luft til vann varmepumper. Selve varmepumpen graves ned og er ikke synlig. Den lager heller ikke lyd. Du trenger imidlertid en egnet tomt. Varmepumpene varer i minst 20 år, mens energibrønnen til f.eks. bergvarmepumpen kan vare i opptil 100 år. 

Selv om montering kan koste en god del, så er disse varmepumpene en langsiktig investering som kan spare deg mye penger på sikt. Enova anslår at du vil kunne spare ca. 11 000 kr per år, dersom du har et høyt strømforbruk på 25 000 kWh eller mer. Generelt sett, så passer væske til vann varmepumper best for boliger som bruker mer enn 30 000 kWh per år.

Hvor bør du montere varmepumpen?

Luft til luft varmepumper kan plasseres stort sett hvor som helst, men det er noen ting du må være oppmerksom på. Utedelen bør ikke monteres for nærme sittegrupper eller soveromsvinduer, ettersom den kan lage støy. Lyden kommer fra en vifte som er bygd inn i utedelen. Det finnes imidlertid varmepumper med egne modus for stillegående utedel, for eksempel nattmodus for redusert lydnivå på natten.

Innedelen til en luft til luft varmepumpe må monteres strategisk for optimal varmefordeling. Selv om dagens moderne varmepumper lager lite lyd, så er det likevel ikke anbefalt å plassere den rett over hodet i sofakroken. Spør gjerne montøren om hva som er beste sted å montere varmepumpen.

En god installatør vil kunne komme med råd for montering av varmepumpe. De har god erfaring med faktorer som støynivå og det estetiske, samt hva som er mest praktisk. Likevel kan det være en god idé å gjøre seg opp en mening om hvor man ønsker å få varmepumpen montert før installatøren møter opp.

Du trenger ikke å bekymre deg over lydnivået til innedelen, dersom du velger en luft til vann varmepumpe. Denne typen varmepumpe må monteres i henhold til det vannbårne systemet ditt. Vi anbefaler at du snakker med montøren om dette under befaringen.

Vanlige feil ved installasjon

Feil plassering er unektelig en typisk tabbe som du kan komme til å angre på. Til tross for feil plassering, så vil selvfølgelig varmepumpen fortsatt fungere. Dette kan likevel være til stor irritasjon for eieren. Det er uansett viktig å velge en profesjonell leverandør, ettersom det er mye som kan gå galt under montering.

For eksempel, trykktesting er viktig om vinteren og i fuktig vær. For å kunne utføre denne prosessen, så bør man ha tilgang på nitrogen og gode verktøy. Gode verktøy er dessuten viktig når man skal sørge for at varmepumpen er tett. Uten en tett varmepumpe, så vil du neppe kunne sette pris på den særlig lenge.

Noen lurer på om det er lurt å montere utedelen på et varmt sted for å effektivisere oppvarmingen, for eksempel i kjelleren eller i garasjen. Det er det altså ikke. Utedelen får ikke tilgang til nok frisk luft og effekten blir redusert. Montøren vil som sagt kunne hjelpe deg med å finne et egnet sted til både innedel og utedel.

Husk at du ikke bare må fokusere på prisen – velg en leverandør med godt omdømme, lang erfaring og gode referanser. Feil montering kan ikke bare føre til brannfare, men også redusere levetiden på varmepumpen. Dersom du benytter deg av ufaglært arbeid, kan du få problemer med både forsikringer og reklamasjonsrett.

Hvor mye koster montering av varmepumpe?

Montering av varmepumpe koster som oftest ikke så mye, dersom det er snakk om luft til luft varmepumpe. Standard installasjon koster som regel ca. 5000-6000 kr, avhengig av hvilken leverandør du velger. Prisen kan bli høyere ved komplisert arbeid. For eksempel, lang avstand mellom innedel og utedel kan medføre økte monteringskostnader.

Prisen for å montere væske til vann varmepumpe kan variere fra titusener til over hundre tusen, avhengig av grunnforholdene. Det beste du kan gjøre er å innhente tilbud og få utført befaring. Det er svært vanskelig å si noe generelt om kostnadene for grave- og borearbeid. En bergvarmepumpe er den dyreste varmepumpen å montere.

En bergvarmepumpe er den dyreste varmepumpen å montere.

Husk på at montering ikke alltid er inkludert i prisen på luft til luft varmepumper. Det er viktig å undersøke hva som er inkludert når du skal sammenligne tilbud. Be gjerne om å få totalpris med alt inkludert, slik at du enklere kan sammenligne på tvers av leverandører. Leverandørene må som regel komme på befaring for å gi deg en nøyaktig pris.

Merk deg at ikke alle leverandører inkluderer service i prisen. Noen leverandører inkluderer service i opptil fem år. Deretter må du betale for service selv. Du kan imidlertid utføre mye av vedlikeholdet selv, og det trenger ikke å koste deg særlig mye med service. Det kan likevel være greit å vite om denne kostnaden i forkant.

Er det lov å montere varmepumpe selv?

Det er ulovlig å montere varmepumpen selv.

For å spare på kostnadene, så har enkelte et ønske å montere varmepumpen selv. Da varmepumpene først kom på markedet, så var det lovlig å installere den på egenhånd. Dette ble forbudt i 2013, ettersom man nå må være F-gass sertifisert for å montere dem. Varmepumper inneholder altså gasser som kan være helsefarlige, samt de kan være brannfarlige ved feil montering.

Dersom det for eksempel skulle oppstå brann som følge av feilmontering, står du mest sannsynlig ansvarlig for hele kostnaden. Det er fordi du ikke fulgte lovverket i henhold til montering av varmepumpe. Ikke minst, så kan det oppstå fare for liv og helse ved slike situasjoner.

Det er heller ikke så enkelt å montere en luft til luft varmepumpe som man kanskje kan tro. Dersom ikke alt utføres på korrekt vis, kan det gå utover både ytelse og levetid. Varmepumper har en anslått levetid på 12-15 år. Det er både dyrt og kjedelig om den ikke fungerer ut levetiden eller trekker for mye strøm.

Velg samme firma for varmepumpe og montering

Det finnes en rekke fordeler med å kjøpe varmepumpe med montering. For det første, så slipper man å forholde seg til to forskjellige leverandører. Alle eventuelle problemer kan bli løst av ett og samme firma. I tillegg er det enklere å få en oversikt over kostnadene, siden alt kommer fra samme sted. 

Du kan dessuten føle deg trygg på at montøren har god kunnskap om varmepumpen, dersom du kjøper varmepumpe med montering inkludert. Du får dermed nøyaktig og korrekt veiledning, og det blir mindre sjanse for feilmontering. Montøren vil kunne gi deg oppdatert og riktig informasjon om for eksempel vedlikehold som du kan utføre selv, samt vise deg hvordan du bruker varmepumpen.

De aller fleste som har installert varmepumpe hjemme er godt fornøyd. Likevel kan det være enkelte ting man ikke er helt fornøyd med, og da er det fint å ha reklamasjonsrett. Reklamasjonsretten gir deg som forbruker rett til reklamasjon, dersom du skulle oppleve problemer med varmepumpen. Det er viktig å nevne at man ikke alltid har krav på reklamasjon, men dette avhenger av hva problemet er. 

Dersom problemet ligger i varmepumpens selve funksjonalitet, kan du reklamere til produsenten. Men dersom problemet oppstår som følge av feil montering eller vedlikehold, kan du reklamere til enten montøren eller forhandleren. Dersom du velger ett og samme firma, trenger du imidlertid først å bare ta kontakt med dem for å få hjelp og videre veiledning.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Investering i god installasjon er verdt det

Riktig montering er avgjørende for at du skal bli fornøyd med varmepumpen på sikt. Ikke bare skal arbeidet utføres riktig, men delene må monteres på rett sted for optimal varme og komfort. Vi anbefaler derfor at du tar deg tid til å undersøke ulike leverandører og tilbud. Dersom du velger den billigste løsningen, kan det hende at det koster deg mer penger på sikt. 

Dette fordi feilmontering kan føre til problemer som igjen medfører ytterligere reparasjoner og utskifting av deler – noe som kan bli svært kostbart. Derfor bør du velge en leverandør som utfører jobben riktig første gang, og som har gode referanser. Det kan lønne seg å betale litt mer for en god montering, enn å måtte bruke tid og penger på reparasjoner i etterkant.

Hyppig stilte spørsmål om montering av varmepumpe

Meldingsboble
Kan jeg få noen til å sjekke at monteringen er riktig utført?

Dersom du har brukt et profesjonelt firma til å montere varmepumpen, vil de som regel gi deg en garanti på arbeidet. Dette gir deg trygghet for at jobben blir utført riktig, og at eventuelle feil blir rettet opp i. Du kan også be en annen sertifisert om å sjekke at monteringen er utført korrekt, dersom du er i tvil.

Meldingsboble
Hva kan jeg forvente av en god montør?

En profesjonell montør vil kunne gi deg veiledning og informasjon om varmepumpen, slik at du kan bruke den på best mulig måte. I tillegg bør montøren kunne gi deg oppdatert informasjon om vedlikehold og reparasjoner, samt eventuelle problemer som kan oppstå.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å montere en varmepumpe?

Dette varierer noe, avhengig av størrelsen på boligen og typen varmepumpe du har kjøpt. Det tar som regel bare noen timer å montere en luft til luft varmepumpe, men det kan ta flere dager å bore energibrønn til bergvarmepumpe.

Meldingsboble
Hva annet må på plass før jeg kan bruke varmepumpen?

Varmepumpen er klar til bruk etter installasjon, men vi anbefaler å montere et varmepumpehus så snart som mulig. Varmepumpehus beskytter utedelen mot snø, is, løv og annet rask. Varmepumpehus er viktig for å sikre at varmepumpen fungerer optimalt og forhindre slitasje.

Meldingsboble
Hvor ofte må jeg ha service på varmepumpen?

Dette kan variere, avhengig av hvilket merke du har kjøpt. Montøren vil kunne informere deg om serviceintervall. Generelt sett, anbefaler man at du får utført service et par ganger i løpet av de første leveårene. Dette sikrer at varmepumpen fungerer som den skal og at eventuelle problemer oppdages i tide. Service bør gjennomføres av en sertifisert varmepumpemontør.