Bilde

KINDEREGG: En varmepumpe er både miljøvennlig, kan gi deg en lavere strømregning og dessuten øke komforten i boligen din.

Luft til luft varmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 20. november 2023

Luft-til-luft varmepumper har aldri vært mer populære enn i dag. Det er ikke så rart med tanke på alle fordelene. En varmepumpe kan både spare deg penger på strømregningen og øke komforten i boligen.

Det finnes mange forskjellige varmepumper, men luft til luft varmepumper er den mest solgte i Norge. Denne varmepumpen skiller seg ut fra andre modeller som for eksempel luft til vann, væske til vann og avtrekksvarmepumpe. Dette er fordi luft til luft er vesentlig billigere, samt enklere å montere enn andre varmepumper.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på luft til luft varmepumper. Vi skal se på hvordan teknologien fungerer, vurdere fordelene og sammenligne den med andre typer varmepumper. Vi vil også gå inn på hvordan du velger rett modell, samt hvordan du kan få en god luft-til-luft varmepumpe til best mulig pris.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på luft til luft varmepumpe

Du får tilbud på luft til luft varmepumper fra 3 forskjellige leverandører ved å fylle ut skjemaet på nettsiden vår. På denne måten vil du enkelt kunne sammenligne og vurdere hvilket tilbud som er best.

Det er ofte vanskelig å få oversikt over totalprisen med montering fra de forskjellige leverandørene. Det blir mye enklere å sammenligne priser på tvers av varmepumpeleverandører ved å innhente tilbud på denne måten. Det er naturligvis helt gratis og uforpliktende å fylle ut skjemaet.

Hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?

Systemet til en luft-luft farmepumpe er ganske enkelt.

Luft-luft varmepumpe har egentlig et ganske enkelt system. En luft til luft varmepumpe fungerer på mange måter som et omvendt kjøleskap. Et kjøleskap dytter den varme luften ut, slik at mat og drikke holder seg kaldt. En varmepumpe henter derimot varme fra den kalde luften utendørs og bringer denne innendørs.

Varmepumpen inneholder kjølemedium, en væske som holder en veldig lav temperatur. Siden denne temperaturen er såpass lav, så fungerer også varmepumpen når det er mange minusgrader utendørs. Det skapes energi i varmepumpen når dette kjølemediet varmes opp. Væsken blir deretter til en gass. 

Varmepumpen består også av en kompressor som sørger for å bygge opp et trykk. Når trykket bygger seg opp, så blir gassen varmere. Det er til syvende og sist denne varmen som pumpes ut i hjemmet ditt. Når gassen etterhvert kjøler seg ned, sendes det som nå har blitt til væske igjen tilbake til start.

Varmepumpen driver dermed på mange måter seg selv. Allikevel er det misforståelse at en varmepumpe ikke bruker mye energi. Varmepumpen bruker faktisk elektrisitet. Generelt sett, vil 1 kr i strømbruk produsere 3 kr i verdi i form av varmluft. Dermed er det liten tvil om at varmepumpen er et godt økonomisk valg, sammenlignet med andre elektriske oppvarmingskilder.

Det er på grunn av væske og gass du må benytte deg av en sertifisert varmepumpeleverandør for å montere luft-til-luft varmepumper. Leverandøren hjelper deg også med å finne det mest optimale stedet for å henge opp ute- og innedelen, samt viser deg hvordan varmepumpen fungerer.

Det er svært lite du selv må gjøre etter at varmepumpen er kommet på plass. Rett vedlikeholder er likevel viktig for å bevare god ytelse. Be gjerne montøren å vise deg hvordan du tar vare på varmepumpen på best mulig vis.

Fordelene med luft til luft varmepumpe

Det er mange fordeler med en varmepumpe

Det er mange fordeler med en luft-til-luft varmepumpe, deriblant økonomiske og miljømessige fordeler. Det sier seg selv at de økonomiske besparelsene er store når 1 kr i strømforbruk tilsvarer 3 kr i varm energi. Dette er selvfølgelig også bra for miljøet, siden nordmenn med luft til luft varmepumpe bruker omtrent tre ganger mindre strøm.

Andre fordeler med luft til luft varmepumper er hvor enkle de er å montere, sammenlignet med andre typer varmepumper. For eksempel, luft til luft varmepumper krever at du har vannbåren varme i boligen din. Det kan være ganske kostbart å montere både et vannbårent system og varmepumpe samtidig.

De fleste luft til luft varmepumper i dag har mulighet for fjernstyring via WiFi. Det betyr at du kan senke temperaturen i hjemmet ditt når du ikke er hjemme, og du kan oppjustere temperaturen når du er på vei hjem. Du kan spare ytterligere med penger ved å benytte deg av funksjoner som dette.

Sist, men ikke minst, så kan luft til luft varmepumper filtrere og rense luften innendørs. Varmepumper kan dermed bidra til et bedre og sunnere inneklima. Avhengig av hvilken modell du velger, kan varmepumpen fjerne allergener, bakterier og støvpartikler fra luften. Ettersom varmepumper også kan brukes som aircondition om sommeren, vil du alltid kunne nyte ren og frisk luft i hjemmet.

Luft-til-luft varmepumper vs. andre typer varmepumper

Den største forskjellen mellom en luft til luft varmepumpe og andre typer varmepumper er unektelig prisen. For eksempel, en luft til vann varmepumpe vil vanligvis koste deg omtrent det dobbelte. En væske-til-vann varmepumpe kan koste 120 000 kr og opp. Det er naturligvis en årsak til denne prisforskjellen.

Har du en enebolig og et stort budsjett, vil ofte jordvarme eller bergvarme være en bedre løsning enn luft til luft.

Luft-til-vann og væske-til-vann varmepumper har høyere ytelse, samt krever mer arbeid under montering. Du trenger dessuten vannbåren varme i boligen din. Hvorvidt det lønner seg, avhenger av strømforbruk og bolig. Dersom du skal bygge nytt hus, vil det koste mindre å legge inn vannbåren varme enn å måtte rive opp gulv i eksisterende bolig.

Varmen fra andre luft-til-vann og væske-til-vann varmepumper fordeles i boligen gjennom det vannbårne systemet, for eksempel til gulvvarme eller radiatorer. Disse varmepumpene kan dermed også brukes til å varme opp tappevann.

Bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe er eksempler på væske-til-vann varmepumper. De henter varme opp fra under bakken eller sjøen. De krever dermed ganske mye arbeid under montering, noe som forklarer prisnivået. Levetiden er imidlertid mye lengre enn levetiden til luft-til-luft varmepumper. 

En bergvarmepumpe varer for eksempel i opptil 30 år, men energibrønnen ned under bakken varer i opptil 100 år. Dersom du trenger mye energi til boligen din, kan dette være en lønnsom investering på lang sikt.

Hva koster en luft til luft varmepumpe?

Luft til luft varmepumper er det rimeligste alternativet blant varmepumper. Dette er en type varmepumpe som folk flest har råd til. Prisen kan variere mellom ulike montører, merker og modeller. En generell tommelfingerregel tilsier at en luft til luft varmepumpe koster mellom 15 000 – 35 000 kr, inkludert montering.

Hvilken du bør velge, avhenger av varmebehovet ditt. Dersom du bor i en mindre bolig med lavt varmebehov, kan en varmepumpe til 15 000 kr være et godt valg. Du bør imidlertid alltid velge rett ytelse i henhold til boligen. Jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer strøm bruker den.

Dersom du har en stor bolig eller bor i en dårlig isolert bolig, vil du trenge en høytytende varmepumpe for å få jevn og god varmepumpe. Du bør også tenke over hvor kaldt det blir om vinteren i ditt område. De fleste varmepumper tåler ca. 15 minusgrader, men det finner modeller som tåler ekstreme temperaturen som 30 minusgrader.

Husk at prisene på luft til luft varmepumper sjelden oppgis med montering inkludert. Derfor vil dette som oftest bli en ekstra kostnad. Montering av luft til luft varmepumpe koster imidlertid ikke mer enn rundt 5000 kr. Det kan for øvrig være lurt å kombinere produsent og montør, slik at det ikke oppstår noen problemer med garantien.

Hvor mye kan du spare?

Hvor mye kan du egentlig spare ved å kjøpe en luft til luft varmepumpe? Dette er selvfølgelig forskjellig fra varmepumpe til varmepumpe. Faktorer som effektfaktor, størrelsen på varmepumpen og lignende spiller en stor rolle her. Størrelsen på boligen din, hvor mange som bor der, klimaet i området der du bor og hvor tett boligen din er vil også ha mye å si.

Det blir allikevel ofte sagt at man sparer omtrent en fjerdedel av strømregningen hver måned. Dersom du har en liten leilighet vil kanskje ikke dette utgjøre en stor forskjell. Dersom du varmer opp en bolig med fem personer i familien, så vil du spare ganske store beløp i lengden.

En luft til luft varmepumpe kan potensielt spare deg flere tusen kroner i året. Enova har anslått at en standard enebolig med strømforbruk på ca. 25 000 kWh per år kan spare ca. 4800 kWh per år ved å bruke varmepumpe fremfor andre elektriske oppvarmingskilder.

Dette vil medføre en årlig besparelse på rundt 4800 kr, dersom gjennomsnittlig strømpriser ligger på 1 kr per kWh. Tar man dagens økte strømpriser til betraktning, vil man kunne spare atskillig med penger.

Hva er viktig å tenke på ved kjøp av luft til luft varmepumpe?

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken type luft til luft varmepumpe som passer best til din bolig. Det er derfor viktig å tenke seg godt om når du skal kjøpe varmepumpe. Du må først og fremst tenke over varmebehovet ditt, slik at du får en varmepumpe som er rett dimensjonert i henhold til boligen din.

Vi anbefaler at du også vurderer hvilke andre funksjoner du kan ha bruk for. For eksempel, ønsker du å supplere med peisvarme? I så fall kan varmepumper med peisfunksjon være et godt valg. Viftene fra varmepumpen sørger for å fordele varmen fra peisen videre ut i boligen, selv når varmepumpen ikke produserer varme.

Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å velge rett varmepumpe, dersom du synes det er vanskelig å velge. Dyktige montører har lang erfaring og vet hvor god ytelse du trenger. Vi anbefaler derfor å du ber om flere anbefalinger. Det kan være fornuftig å be om gratis befaring fra tre ulike montører for å få mer å velge mellom.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvor bør varmepumpen plasseres?

Luft-til-luft varmepumper består av en innedel og en utedel. Det er viktig at begge deler plasseres på riktig sted for best utbytte og minst mulig støy. Montøren vil kunne hjelpe deg med dette, men det kan være fornuftig å gjøre seg opp noen tanker på forhånd.

Innedelen bør ideelt sett plasseres et sted med fri luftbane for optimal varmefordeling. Den bør imidlertid ikke plasseres rett over godstolen eller sofaen, ellers risikerer du å irritere deg over blest og støy. Utedelen bør av samme årsak ikke være for tett på sittegrupper eller soveromsvindu.

De fleste luft-til-luft varmepumper henges opp på veggen inne, men det finnes modeller hvor innedelen plasseres ved gulvet. Gulvmodeller minner på mange måter om radiatorer og kan delvis integreres i vegg og møbler. Fordelen med denne varianten er at du samtidig får god gulvvarme.

Noen velger å kjøpe varmepumper som integreres i taket, det vil si takkassett. Disse er knapt nok synlig og sprer varm luft i fire ulike retninger. Det kreves imidlertid mer arbeid å montere dem i taket, og du må be om tilbud for å få indikasjon på pris. Takkassett kan være et godt valg for deg som skal pusse opp boligen eller er opptatt av at varmepumpen knapt skal være synlig.

Hyppig stilte spørsmål om luft-til-luft varmepumper

Meldingsboble
Er det lov å montere luft til luft varmepumpe selv?

Nei, det er ulovlig å montere varmepumpe selv. Du må derfor benytte deg av sertifisert varmepumpeleverandør.

Meldingsboble
Kan jeg koble flere innedeler til samme utedel?

Du kan kjøpe varmepumpe med multisplitt for å koble flere innedeler til samme utedel. Dette kan være et praktisk valg for deg som har en stor bolig eller som vil ha varmepumpe i garasje, kjellerstue og lignende.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å montere en luft til luft varmepumpe?

Det koster normalt 5000 for montering av en luft til luft varmepumpe. Vi anbefaler å be om et komplett tilbud som inkluderer selve varmepumpen og monteringen.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å tjene inn igjen investeringen?

La oss si at du kjøper en luft-til-luft varmepumpe til 20 000 kr, og du sparer ca. 4800 kWh per år. Det betyr at du vil ha tjent inn igjen varmepumpen etter ca. 6 år med en strømpris på 1 kr per kWh. Det nøyaktige regnestykket vil avhenge av strømforbruket ditt og hvilken modell du kjøper.

Meldingsboble
Er det viktig å tenke på støynivået?

Dagens moderne luft-til-luft varmepumper er relativt stillegående og bør ikke være til sjenanse med rett plassering. Det finnes imidlertid modeller med både inne- og utedel som utviklet for å lage svært lite lyd. Varmepumper med stillegående utedel kan være praktisk for deg som bor tett på naboen.

Meldingsboble
Hvor lang levetid har luft-til-luft varmepumper?

Luft-til-luft varmepumper varer som regel i ca. 12-15 år med riktig vedlikehold og regelmessig service. Det er imidlertid viktig å velge en modell som er rett dimensjonert for boligen din. Dersom ytelsen er for lav, vil den måtte jobbe hardt for å opprettholde varme. Det kan medføre økt slitasje og kortere levetid, samt økte strømregninger.

Meldingsboble
Hvor ofte bør varmepumpen få service?

Varmepumpene er relativt enkle å vedlikeholde, men det er viktig at du får utført profesjonell service fra tid til annen. Vi anbefaler at du tar kontakt med din leverandør for å avtale når service skal utføres. På den måten kan du unngå potensielle problemer og forlenge levetiden på varmepumpen.