Bilde

FLEKSIBEL LØSNING: De fleste varmepumper kan fungere som et klimaanlegg, og dessuten også filtrere og rense luften.

Hva er aircondition og hvordan skaffer du det?

Sist oppdatert: 15. februar 2024

Ønsker du en jevn og stabil varme i boligen din, året rundt? I så fall trenger du aircondition. Her tar vi en nærmere titt på ulike løsninger, hvilke som passer best for deg og hvordan du sikrer deg best pris.

Trenger man aircondition i Norge?

De fleste av oss ønsker en jevn temperatur i hjemmet, helst verken for kaldt eller for varmt. Det er viktig med god oppvarming i vårt kalde, nordiske klima – men vi kan også ha behov for å kjøle oss ned på lange, varme sommerdager.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Vi har kanskje ikke de lengste og varmeste somrene. Sommerdagene er likevel lange og solen går ned sent på kvelden, og dermed kan boligen fort bli altfor varm. Det er spesielt plagsomt å ikke få sove på grunn av et glovarmt soverom. Da åpner mange dører og vinduer for å få ned temperaturen med gjennomtrekk og mye luft. 

Gjennomtrekk kan likevel være irriterende og fører uansett ikke til en jevn temperatur. Du inviterer også inn pollen og allergi i hjemmet. Nettopp derfor trenger man bedre løsninger for nedkjøling, og det er her aircondition kommer inn i bildet. 

Dersom du ønsker å få en jevn temperatur om sommeren, så er aircondition et ypperlig alternativ. Dagens varmepumper kan brukes som aircondition, slik at du får en behagelig temperatur året rundt. Det er ikke så mange som er klar over nettopp dette, selv om det er en rimelig og behagelig løsning. Du sparer tross alt en del penger ved å kjøpe to i ett. 

Tilbud på aircondition

Utvalget av aircondition kan kanskje virke rimelig stort og uoversiktlig. Hvilken leverandør du velger er veldig viktig for å sikre deg et godt tilbud, men det er ingen enkel oppgave å bestemme seg. En god start er å fylle ut skjemaet her på siden for å motta tre gratis og uforpliktende tilbud fra pålitelige leverandører nær deg.

Dette skjemaet skal fylles ut med informasjon som boligens areal, antall beboere, hvilken varmepumpe med aircondition du vil ha, samt hvor du bor. Du vil innen kort tid motta e-poster med tilbud som du kan studere i ro og mak. Dermed kan du sammenligne priser og tilbud, helt uten press eller stress. Vi samarbeider kun med pålitelige firma.

Hva er aircondition?

Et typisk airconditionsystem

De aller fleste har hørt om aircondition og klimaanlegg. Mange tenker at det går ut på det samme, men det stemmer ikke. Faktisk er forskjellen ganske så stor. Klimaanlegg lar deg stille inn temperaturen til en spesifikk grad, mens aircondition i seg selv kun er en teknologi for nedkjøling av luften i rommet.

Dersom det er midt på sommeren og boligen er 25 grader varm eller midt på vinteren og boligen er 15 grader varm, så kan du sette klimaanlegget til 20 grader og få temperaturen dit. En enkel aircondition vil simpelthen bare blåse ut kald luft når du synes at det er for varmt i boligen, uten å regulere seg til en spesifikk temperatur.

Det er likevel populært å bruke varmepumper som aircondition. I så fall er aircondition integrert i varmepumpen, slik at den fungerer som et klimaanlegg og du kan stille inn ønsket temperatur. Varmepumpen vil samtidig være svært energieffektiv, slik at du ikke bruker masse strøm på nedkjøling.

Ikke minst, så kan varmepumper også filtrere og rense luften. Dagens avanserte modeller kan fjerne pollen, allergener, bakterier, mugg og støv fra luften. Enkelte modeller kan også fjerne vond lukt fra møbler i rommet. Du får dermed en komplett løsning for bedre inneklima ved å bruke varmepumpe som aircondition og til luftrensing.

Slik fungerer det

Tradisjonelle løsninger for varmepumper og aircondition løsningene kunne enten varme opp eller kjøle ned luften. Systemet er ganske enkelt, men de færreste vet hvordan det fungerer i teorien. Inne i selve airconditionen (eller varmepumpen), finnes det et kjøleelement. Elementet blir ledet mot et fordampingssystem. Et lavt trykk vil deretter føre til at kjøleelementet ekspanderes og blir til en kald gass.

Til slutt vil den kalde gassen bidra med å kjøle ned ribbene. Deretter pumpes den kjølige luften ut av airconditionen ved hjelp av vifter. Det produseres også varme under denne prosessen, men den varme luften pumpes tilbake utendørs. Ettersom enheten inneholder både varme og kulde, så vil det dannes litt kondens. Derfor drypper disse ofte litt vann.

Det motsatte skjer når man skal varme opp boligen. De aller fleste varmepumper i dag kommer som sagt med muligheter for både oppvarming og nedkjøling.

Installasjon av aircondition

Ofte er det ulovlig å montere dette selv

Hvordan man installerer aircondition, vil så klart avhenge av hvilken løsninger du velger. De aller fleste ender opp med å velge en varmepumpe, slik at man også får stabil varme om vinteren. Det er ikke så veldig vanskelig å montere varmepumpe med aircondition, men det er likevel ulovlig å gjøre det selv.

Varmepumpen inneholder gasser, og du må velge en sertifisert varmepumpemontør til å montere den for deg. Riktig installasjon er dessuten helt nødvendig for å sikre optimal ytelse. Feil under montering kan også føre til redusert levetid, noe som kan medføre økte kostnader. Ikke minst, så kan varmepumpen bli brannfarlig. Du må montere den på rett sted for optimal fordeling av både varm og kald luft. 

Riktig plassering er også viktig for å redusere støynivået. De aller fleste varmepumper lager lite lyd, men du bør likevel unngå å henge den rett over hodet ditt i sofakroken. Utedelen bør også plasseres på et egnet sted for å unngå støy, helst i god avstand fra sittegrupper og soveromsvindu.

Varmepumpe med aircondition og multisplitt

Dersom du vil bruke varmepumpen til aircondition eller klimaanlegg i en større bolig, kan det være lurt å vurdere multisplitt. Multisplitt lar deg koble sammen flere innedeler med samme utedel. I så fall kan du ha en kraftig modell som produserer varme selv på de kaldeste dagene i stuen eller et optimalt sted for varmefordeling.

Deretter kan du montere en liten og billig varmepumpe på soverommet som du bruker til aircondition – eller andre rom i boligen som blir plagsomt overopphetet. Du kan kjøpe stillegående modeller for å holde nedkjølingen i gang mens du sover. Alternativt kan du slå på varmepumpen til kjølemodus noen timer før du skal legge deg. 

Kjøp varmepumpe med WiFi for å regulere temperaturen fra hvor som helst i verden – i så trenger du bare å bruke smarttelefonen din til å aktivere “aircondition”-funksjonen og komme sent hjem til et svalt og deilig soverom.

Regelmessig service og vedlikehold forlenger levetiden

Godt vedlikehold av både aircondition og varmepumpe er viktig for å forlenge levetiden så mye som mulig. Jo lenger den fungerer med optimal ytelse, desto mer får du igjen for pengene dine. Du kan gjøre en del vedlikehold selv, men service bør bestilles hos en sertifisert fagperson.

Dersom airconditionen eller varmepumpen begynner å lage mye bråk, kan det være på tide å bytte den ut. Det kan også hende at den begynner å trekke mer strøm enn vanlig – det kan også være et tegn på at den trenger service eller er blitt for gammel. I så fall bør du bestille service og få en vurdering fra en fagperson.

Hva koster aircondition?

Ettersom varmepumpe er den mest populære løsningen for aircondition her i Norge, så fokuserer vi hovedsakelig på hva varmepumper koster. Det finnes ulike typer varmepumper, men det er luft til luft varmepumper som brukes som aircondition. Dette er en den mest populære typen varmepumpe. Den fås dessuten til en overkommelig pris, sammenlignet med andre varmepumper som f.eks. væske til vann varmepumper.

Prisen på luft til luft varmepumper varierer fra 15 000 kr til godt over 30 000 kr. Det er realistisk å få en velfungerende varmepumpe med montering for ca. 20 000-25 000 kr. Multisplitt vil koste mer, avhengig av hvor mange innedeler du vil kjøpe. Den nøyaktige kostnaden vil avhenge av hvilket merke og modell du velger.

En stor og kraftig varmepumpe vil som regel koste mer enn en liten varmepumpe. Det er viktig å vurdere dine personlige behov og spesifikke forhold ved boligen din. Dersom du skal bruke varmepumpen til å kjøle ned soverommet ditt om sommeren, holder det trolig med en billig modell til ca. 10 000 kr. 

Skal du derimot også bruke den til å varme opp en stor enebolig, må du velge en større varmepumpe eller varmepumpe med multisplitt. Dersom du bruker en altfor svak varmepumpe om vinteren, vil den måtte jobbe hardt for å produsere nok varme. Det vil trekke svært mye strøm og føre til økt slitasje, samt redusere komforten i hjemmet.

En lønnsom investering

Kjøper du aircondition i en varmepumpe, så kan du spare mye penger på oppvarming om vinteren. Et vanlig aircondition vil ikke være lønnsom på samme måte. Ifølge Enova, kan en vanlig enebolig som bruker 25 000 kWh per år spare ca. 4800 kr per år. Eksempelet tar utgangspunkt i en strømpris på 1 kr per kWh i snitt. I så fall vil man raskt kunne tjene inn igjen en varmepumpe til 25 000 kr.

Levetiden til varmepumpe med aircondition er ca. 12-15 år med rett vedlikehold og service. Det betyr at du har mulighet til å spare en god del penger på sikt – særlig etter at du har tjent inn igjen kjøpesummen. Dersom alternativet til aircondition er å åpne vinduer og dører, så er det ikke særlig med penger å hente her – men denne utgiften blir likevel minimal når du tar hensyn til hvor mye strøm du sparer om vinteren.

Varmepumpe med aircondition er ikke bare verdt det med tanke på reduserte strømregninger – økt komfort kan alene gjøre kjøpet verdt det for mange.

Avanserte funksjoner for nedkjøling

De fleste varmepumper kan som sagt kjøle ned luften i boligen, men enkelte modeller er utviklet med spesielle modus for å øke komforten. For eksempel, det finnes modeller som kjøler ned boligen, uten at du må irritere deg over kald trekk. Dette er kanskje spesielt praktisk for deg som vil ha varmepumpen over sengen. 

Det finnes også modeller med modus for rask nedkjøling, noe som er praktisk når du kommer hjem til et overopphetet hus. Du trenger heller ikke å bekymre deg for at kjæledyr som er alene hjemme skal ha det ubehagelig mens du er på jobb. Kjøp gjerne varmepumpe med WiFi og fjernstyring for å ha full kontroll over temperaturen hjemme til enhver tid.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn beste aircondition for deg

Varmepumpe er veien å gå for de fleste som vil ha aircondition. I Norge er dette mest fornuftig med tanke på klimaet, da nedkjøling ikke er like viktig som i andre deler av verden. Du kan spare masse penger på oppvarming, samtidig som du kan forbedre komforten i boligen om sommeren. Ulempen med å lufte er som sagt at du inviterer inn masse pollen og allergen. 

Varmepumpen kjøler ikke bare ned, men den renser luften og forbedrer inneklimaet – dette er spesielt bra for deg med astma og allergi. Velger du en varmepumpe med aircondition i dag, så kan du få jevn temperatur i boligen året rundt. Dessuten kan du spare masse penger på strømregningen på sikt. Lykke til!

Hyppig stilte spørsmål om aircondition

Meldingsboble
Hvor stort aircondition trenger jeg?

Det er viktig å velge en aircondition med tilstrekkelig kapasitet i henhold til rommet eller boligen. Ta kontakt med en fagperson for å få et nøyaktig svar, gjerne ved å bruke skjemaet her på siden vår.

Meldingsboble
Hva slags strømforbruk har aircondition?

Det er store forskjeller i strømforbruket mellom ulike typer aircondition. Du kan imidlertid redusere forbruket ved å velge en modell med fjernstyring eller automatisk temperaturkontroll.

Meldingsboble
Er det farlig å bruke aircondition?

Nei, varmepumpe med aircondition er trygt å bruke ved riktig installasjon. Det er kun ved feil under montering eller demontering at det kan oppstå fare.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg rengjøre aircondition?

Det er viktig å følge produsentens anbefalinger for vedlikehold, rengjøring og service. Husk å få informasjon om dette fra montøren, slik at du vet hva du kan gjøre selv og når du må bestille service.

Meldingsboble
Er det noen fordeler med å velge en modell med WiFi-styring?

Ja, det er mange fordeler! Med WiFi-styring kan du enkelt og praktisk styre temperaturen hjemme fra jobb, ferie eller andre steder. Dessuten slipper du å bekymre deg for at du glemmer å slå av aircondition når du forlater boligen.

Meldingsboble
Hvor lang levetid har varmepumpe med aircondition?

De fleste modeller har en levetid på rundt 12-15 år, men dette avhenger også av rett vedlikehold og service. Husk å følge produsentens anbefalinger. Da kan du forvente at en varmepumpe med aircondition kan holde seg i mange år fremover!

Meldingsboble
Hvor mye lyd lager varmepumpe med aircondition?

De fleste moderne modeller av varmepumpe med aircondition har et lydnivå på rundt 18-25 dB. Viftene kan på det meste lage opptil 45 dB. Jo hardere viftene jobber, desto mer lyd lager den. Skal du ha aircondition på soverommet, bør du derfor kjøle ned rommet før du legger deg.

Meldingsboble
Hvordan velger jeg riktig aircondition for mitt hjem?

For å velge riktig aircondition for ditt hjem, bør du vurdere størrelsen på området som skal klimatiseres, energieffektivitet, støynivå og installasjonskostnader. Det kan også være nyttig å konsultere en fagperson for å få en grundig vurdering av dine behov og anbefalinger for riktig system.