Bilde

FLEKSIBEL LØSNING: Dersom du skal kjøpe en varmepumpe, kan det være lurt å kombinere dette med klimaanlegg slik at du enkelt kan få ønsket innetemperatur hele året.

Klimaanlegg: En komplett guide

Sist oppdatert: 19. november 2023

En god og jevn temperatur i hjemmet er unektelig viktig. Det er ingenting som er verre enn å enten fryse eller svette mye. I Norge er det utvilsomt vintrene som er verst, og mange av oss tyr til mye oppvarming i de kaldeste månedene. Her er alt fra det å fyre i peisen til å benytte en varmepumpe noe en bare er nødt til å investere i.

Tross at Norge først og fremst er i et kjøligere klima, så finnes det selvfølgelig også varme dager her til lands. Det er tross alt fullt mulig at det blir så varmt at vi nesten ikke vet hvordan vi skal kjøle oss ned. Da hjelper oppvarmingsmulighetene våre lite, og lufting mellom dører og vinduer gir sjeldent en god og jevn temperatur.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Det er her et klimaanlegg kommer inn i bildet som et meget godt alternativ. Når du trenger et alternativ som kan gi deg en stabil temperatur året rundt, så er klimaanlegget et fantastisk alternativ. Dette gir deg nemlig både muligheten til å varme opp om vinteren og kjøle ned om sommeren, slik at du holder boligen til en god temperatur.

De fleste varmepumper i dag er faktisk klimaanlegg, selv om mange ikke er klar over dette. Dersom du skal kjøpe en varmepumpe, så kan det være lurt å kombinere dette med klimaanlegg. Men hva er egentlig klimaanlegg? Hva koster klimaanlegg? Vi skal se nærmere på disse og mange flere spørsmål i denne artikkelen.

Tilbud på klimaanlegg

Dersom du har bestemt deg for at du ønsker et klimaanlegg, så har du helt sikkert allerede støtt på en rekke modeller og leverandører. Valg av leverandør er viktig, men i en jungel av alternativer, så kan det være vanskelig å velge. Fyller du ut skjemaet her på siden derimot, så kommer du ett steg nærmere.

Skjemaet krever kun informasjon slik som boareal, antall personer i boligen, og hvilken type varmepumpe, eller klimaanlegg, du ønsker. Kort tid etter du fyller ut skjemaet, så vil du motta 3 uforpliktende og gratis tilbud på klimaanlegg over e-post. Da kan du helt risikofritt og hurtig få en oversikt over markedet.

Hva er klimaanlegg?

Typisk airconditionanlegg om sommeren.

Klimaanlegg og air condition er ofte to begreper som brukes om hverandre og blandes. Selv om disse spiller på tilnærmet samme teknologi, så er det en stor forskjell. Air condition er nemlig kun tilegnet å kjøle ned luften rundt deg. Har du et klimaanlegg, så kan du både kjøle ned og varme opp luften rundt deg, noe som er nyttig i de fleste klimaer.

Klimaanlegget lar deg faktisk holde temperaturen jevn ved at du selv setter opp en temperatur. Dersom du ønsker at det skal være 20 grader i boligen din for eksempel, så vil anlegget justere seg etter dette. Er det over 20 grader i boligen, så pumper anlegget ut kjøligere luft, mens hvis det er under, så kommer varm luft ut.

Dessuten er et annet poeng ved klimaanlegg at disse også regulerer luftfuktighet. En skal tross alt helst ikke ha det for fuktig eller for tørt. For mye fuktighet i en bolig kan føre til skader på blant annet vinduer. Samtidig kan for tørr luft føre til mye statisk elektrisitet. Dermed er det kjekt at anlegget regulerer luftfuktigheten som et tillegg til temperaturen.

Et siste poeng med et klimaanlegg, er at disse sørger for en renere luft. For eksempel vil en varmepumpe ha et filter som sørger for at allergener og andre uønskede partikler fra luften utendørs ikke kommer seg inn i hjemmet. Dette gir din bolig et bedre inneklima, uten den ufiltrerte luften som vi finner utendørs.

Hvordan fungerer det?

Klimaanlegg er noe mer kompliserte enn helt vanlige oppvarmingssystemer. Allikevel er de fleste muligens ikke så langt unna å forstå hvordan disse fungerer. Det er fordi de faktisk fungerer på helt lik måte som ethvert kjøleskap vi benytter i våre hjem. Den eneste forskjellen er egentlig det arealet som temperaturen skal reguleres i.

Det befinner seg inne i klimaanlegget et flytende kjølemiddel. Dette kjølemiddelet føres inn i et fordampingssystem, der trykket er meget lavt. Videre vil det lave trykket føre til at kjølemiddelet transformeres til en gass. Denne kalde gassen avkjøler deretter ribbene i anlegget, og vifter sørger for å spre den kalde lufta ut i rommet.

Det produseres for øvrig også varme i denne prosessen. Når temperaturen skal reduseres, så pumpes denne varmen ut i det fri. Skal en derimot øke temperaturen i boligen, så er det den kalde lufta som pumpes ut i det fri, mens den varme lufta bringes inn i hjemmet. Sjekker en klimaanlegget om sommeren, så vil en raskt oppdage kondensvann for eksempel grunnet kald og varm luft i samme anlegg.

De aller fleste varmepumper i dag er klimaanlegg, da dette simpelthen er mest praktisk. Selv om de fleste får mest bruk for oppvarmingen gjennom en varmepumpe, så finnes det fortsatt hete sommerdager. Da ønsker en neppe å åpne vinduer og dører for å lufte og kjøle ned. En løsning med klimaanlegg i din varmepumpe gir deg da akkurat det du trenger.

Montering av klimaanlegg

De er ulovlig å montere klimaanlegg selv.

Dersom du velger en løsning med klimaanlegg slik som en varmepumpe, så er installasjonen ofte relativt enkel. En luft til luft varmepumpe har tross alt bare en enkel ute- og innedel som skal installeres og settes i gang. Allikevel bør en bemerke seg at det ikke er lov å installere disse enhetene som privatperson i Norge lengre.

Det pleide å være lovlig, men i 2020 er det altså krav om at en velger en profesjonell montør. Her koster montering gjerne rundt 5,000 kr maksimalt. Noen montører kan gi deg rimeligere vilkår, men akkurat som en høy pris ikke nødvendigvis alltid er best, så er ikke nødvendigvis lav pris veldig lurt heller. Ofte er en ting midt imellom det beste her.

Når du velger din luft til luft varmepumpe som klimaanlegg til boligen, så er det derimot et viktig poeng der du bør være aktiv. Selv om installatører ofte har god kontroll på hvor de installere utedelen til varmepumpen, så er det viktig å presisere at dette bør være utenfor et rom som ikke er så ofte i bruk. Det er fordi utedelen kan støye en god del.

Innedelen er det også mange som ønsker å stue bort best mulig. Gjerne installeres denne høyt på veggen i stua. Dersom du skal bygge et helt nytt hjem bør du vurdere en takpumpe, da dette gjemmer varmepumpa på en veldig god måte. Du kan også vurdere å installere gulvvarmepumpe, der det for eksempel er lurt å plassere disse under vinduer.

Vedlikehold er viktig

Vedlikehold er minst like viktig som god montering. Det er fordi riktig vedlikehold får ditt klimaanlegg til å fungere optimalt, samtidig som det også forlenger levetiden. Dermed kan du spare mer penger over en lengre periode. Her er det best å velge service fra en profesjonell montør, selv om du selvfølgelig kan gjøre enkelte ting på egenhånd.

En vakuum-test er muligens det viktigste, og dette er en god grunn til å velge en profesjonell leverandør til service av varmepumpen. Denne testen ser etter lekkasjer. En rens og eventuell tetting ved lekkasjer vil også være viktig. Ditt klimaanlegg vil ikke kunne fungere optimalt dersom dette ikke rettes opp i kort tid etter lekkasjen.

Påfyll av væsker, samt rensing av filter er også viktig. Spesielt sistnevnte er veldig viktig for optimal yteevne. Et klimaanlegg skal tross alt garantere frisk luft i hjemmet ditt, men dersom filteret allerede er fullt, så vil ikke anlegget lenger fange opp allergener og andre partikler fra lufta.

Hva koster klimaanlegg?

De aller fleste som kjøper klimaanlegg til sin bolig i dag gjør dette gjennom varmepumpene. Her er det luft til luft varmepumpe som utvilsomt er mest populært. Disse har en rekke forskjellige merkevarer og modeller, men prisen ligger vanligvis på rundt 20,000 kr, da i tillegg til installasjonen for rundt 5,000 kr.

Kostnaden de aller fleste tenker på er derimot ikke varmepumpen i seg selv, men heller kostnaden ved oppvarming og nedkjøling. Varmepumpen er veldig energieffektiv, og den sørger derfor som klimaanlegg for at du sparer betraktelig mye penger. Noen ganger kan besparelsene være så høye som hele 80 %, men dette avhenger av type og modell.

Om sommeren derimot sier det seg selv at nedkjøling ved å åpne vinduer og dører er helt gratis som et alternativ. Mange bekymrer seg for at nedkjøling med klimaanlegg skal bli for dyrt. Dette stemmer derimot ikke, og et klimaanlegg koster deg bare mellom 500 kr og 1,000 kr for nedkjøling over hele sommeren.

Selvfølgelig avhenger sluttprisen av hvor mye du bruker anlegget, men uansett vil ikke prisen for bruk per dag ende opp på mer enn rundt 5 kr gjennomsnittlig. Naturligvis vil det bli noe dyrere å bruke et klimaanlegg på de kaldeste vinterdagene, men da må også anlegget sammenlignes med alternative og dyrere metoder for oppvarming.

Lønner det seg?

Som nevnt havner besparelsene for et klimaanlegg på opptil 80 % om du velger en varmepumpe. De aller fleste vil nok være fornøyd selv om de bare sparer rundt 50 %. Resultatet da blir nemlig at kostnaden på 20,000 kr for varmepumpe, pluss 5,000 kr i installasjon, blir spart inn bare i løpet av noen få år.

Det er fordi kostnadene til oppvarming er veldig høye i Norge. Nedkjøling er selvfølgelig helt gratis med åpning av dører og vinduer, men dette fører derimot til dårlig luftkvalitet, ustabile temperaturer, og langt i fra optimal luftfuktighet. Kostnaden på opptil 1,000 kr ekstra for nedkjøling hele sommeren er derfor ganske lav relativt sett.

Selv om du altså med et klimaanlegg vil betale litt ekstra for nedkjøling om sommeren, så gjør besparelsene rundt oppvarming om vinteren opp for dette. Husk på at når du først har spart inn engangskostnaden av varmepumpen, så vil du spare opptil 80 % av ditt strømforbruk hvert eneste år til ditt klimaanlegg slutter å fungere.

Vanligvis varer en luft til luft varmepumpe 12-15 år ved godt vedlikehold. Har du spart inn din varmepumpe på 5 år for eksempel, så får du altså opptil 10 år med en meget god besparelse på oppvarmingen. Dette understreker nok en gang hvor viktig godt vedlikehold av din varmepumpe vil være.

Sammenligning av klimaanlegg

Skal du velge en varmepumpe som klimaanlegg, så vil du fort innse at det er mange alternativer der ute. Det finnes flere typer varmepumper, merkevarer, og modeller. Her er det mye å tenke over, men faktorer slik som effekt, pris, støynivå, og levetid kan for eksempel være et godt sted å starte. Det er viktig å sammenligne før kjøp, siden det er store forskjeller.

Effekt for eksempel vil tilsi hvor godt varmepumpen faktisk presterer. En modell kan være dyrere enn en annen, men med bedre effekt kan den dyrere modellen spare deg mer penger i det lange løp. Pris bør derfor kun være en faktor som vurderes i henhold til ditt budsjett, da besparelsene bør være det aller viktigste.

Støynivå er selvfølgelig også viktig, og da spesielt for innedelen. Bor du i en mindre bolig, eller kanskje en leilighet, så vil også støynivå for utedelen være viktig å vurdere. Sist, men ikke minst, så er levetiden kanskje det viktigste. En varmepumpe som sparer deg mye penger er tross alt ikke så veldig nyttig om den streiker om bare noen få år.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn ditt klimaanlegg i dag

Et klimaanlegg er ikke mer komplisert enn at det fungerer på samme måte som et kjøleskap. Om sommeren kan dette brukes for å kjøle ned boligen din. Snur vi om til vinteren, så reverseres prosessen, og ditt klimaanlegg opererer som et motsatt kjøleskap på mange måter. Da varmes rommet opp i stedet.

De fleste benytter seg av en varmepumpe som klimaanlegg i boligen. Det er her luft til luft varmepumpe som benyttes hyppig. Denne sparer en rekke kostnader knyttet til oppvarming om vinteren. Om sommeren er den ikke like effektiv, da en kunne ha åpnet vinduer og dører, men den sørger tross alt for frisk luft med ren luftfuktighet. Et klimaanlegg gir deg garantert temperatur, riktig luftfuktighet, og ikke minst ren luft i boligen din. Samtidig sparer den deg for større beløp i det lange løp, og det er sånn sett en god investering.

Få svar på ofte stilte spørsmål om klimaanlegg

Meldingsboble
Hvilke typer klimaanlegg finnes det?

Det finnes flere typer klimaanlegg, blant annet split-systemer, multi-split-systemer, sentraliserte systemer og portable klimaanlegg. Valg av type klimaanlegg avhenger av størrelsen på området som skal klimatiseres, energieffektivitet og installasjonskostnader.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å installere et klimaanlegg?

Prisen for å installere et klimaanlegg varierer avhengig av type klimaanlegg, kapasitet, installasjonskostnader og eventuelle tilleggsfunksjoner. Prisene kan variere fra noen tusen kroner for et enkelt, bærbart klimaanlegg til over 50 000 kroner for et større, mer avansert system.

Meldingsboble
Er klimaanlegg energieffektive?

Energieffektiviteten til klimaanlegg varierer, men moderne klimaanlegg er generelt mer energieffektive enn eldre modeller. Det er viktig å se etter energimerking og energiklasse når man vurderer kjøp av klimaanlegg for å få et innblikk i energieffektiviteten.

Meldingsboble
Hvor ofte bør man vedlikeholde et klimaanlegg?

Det anbefales å utføre regelmessig vedlikehold på klimaanlegg for å sikre optimal ytelse, energieffektivitet og forlenge levetiden til systemet. Generelle vedlikeholdsoppgaver inkluderer rengjøring av filtre, sjekk av kjølemediet og inspeksjon av elektriske komponenter. Frekvensen av vedlikeholdet kan variere avhengig av type klimaanlegg og bruk, men årlig inspeksjon og vedlikehold er vanlig.