Bilde

PRAKTISK HELE ÅRET: En varmepumpe kan brukes til å varme opp boligen din, men også til å kjøle den ned.

Hva er en varmepumpe?

Sist oppdatert: 15. februar 2024

Varmepumper øker i popularitet over hele landet. De dukker opp i eneboliger, rekkehus og på hytter eller i feriehus. Men hva er egentlig en varmepumpe, hvordan fungerer den, og hvor mye koster ulike varmepumper?  

Ikke hoppet på varmepumpetoget enda? Eller har du rett og slett noen spørsmål vedrørende varmepumper? Uansett hvorfor du har trykket deg inn på denne artikkelen, vil du nok finne gode svar på dine spørsmål, og kanskje se verdien av å investere i en av nåtidens aller beste maskiner.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Forskjellige typer varmepumper

En varmepumpe er en maskin som både kan varme opp og kjøle ned hjemmet ditt. Navnet er kanskje litt forvirrende, for det er jo ikke veldig tydelig at en varmepumpe også er helt genial når det kommer til kjøling, men det er den altså.

Varmepumpen fungerer veldig enkelt forklart ved å flytte varme fra et sted med en bestemt temperatur, til et annet sted med en høyere temperatur. I dag finnes det flere typer varmepumper du kan velge mellom. Alle hovedtypene har også underkategorier med ulike modeller, som ser forskjellige ut, har varierende funksjoner og passer til ulike hjem og boliger.

De vanligste varmepumpene på markedet i dag er:

  • Luft-til-luft-varmepumper
  • Luft-til-vann-varmepumper
  • Jordvarmepumper
  • Bergvarmepumper

Hva er en luft-til-luft-varmepumpe?

En typisk luft til luft varmepumpe

I Norge er luft-til-luft-varmepumper mest utbredt. Denne typen varmepumpe fungerer like godt i alt fra eneboliger og tomannsboliger, til rekkehus eller leiligheter. Mange bruker også luft-til-luft-varmepumper på hytta. Dette er en type varmepumpe som utnytter energien man finner i uteluften, og omdanner denne energien til varme eller til kulde.

Flere tror kanskje at en luft-til-luft-varmepumpe har en åpen sjakt som går fra utsiden av bygget, til innsiden. Dette stemmer ikke helt. Det er riktig at det sitter en del både på utsiden og på innsiden av hjemmet ditt, altså en utedel og en innedel, men lufta må først passere gjennom et register før den slippes inn i et gitt rom. Det er i registeret temperaturen på lufta bestemmes.

De aller beste modellene i denne kategorien klarer å fungere fint, selv ned mot ekstremt lave temperaturer. Dermed kan de benyttes hele året, over hele landet. Luft-til-luft-varmepumper har en forventet levetid på omlag 12-15 år dersom de vedlikeholdes riktig. Du kan altså ha en solid varmepumpe i svært lang tid.

Hva er en luft-til-vann-varmepumpe?

En typisk luft til vann varmepumpe

En luft-til-vann-varmepumpe fungerer faktisk svært likt som en luft-til-luft-varmepumpe. Her får du en maskin med et anlegg som henter energi fra lufta ute, kjører den gjennom et register, og fører den over til en annen kilde med ønsket temperatur.

En av de største forskjellene på luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper, er at førstnevnte leverer varm eller kald luft til et bestemt rom gjennom en vifte som blåser denne luften ut av et register i sin innedel. Luft-til-vann-varmepumper flytter heller varmen over til et vannbårent system i hjemmet ditt. Dette skjer ved hjelp av en plateveksler, og varmen blir deretter fordelt gjennom enten et gulvsystem, radiatorer eller gjennom viftekonvektorer. Denne typen varmepumpe er svært populær i store deler av landet, og ved siden av å sørge for en komfortabel innetemperatur, kan varmepumpen også brukes til å varme opp tappevannet ditt. To fluer i en smekk der altså.

Hva er jordvarme og bergvarme?

En bergvarmepumpe går langt ned i bakken.

Selv om jordvarmepumper og bergvarmepumper enda ikke har blitt så utbredt her i landet, er dette også varmepumpemodeller som begynner å øke i popularitet og etterspørsel. Likevel er det ikke så mange som vet hva jordvarme eller bergvarme innebærer.

En jordvarmepumpe en type væske-til-vann-varmepumpe som fungerer ved å utnytte solenergien lagret i jorda. Dette gjøres gjennom en nedgravd slynge.

En bergvarmepumpe er også en slags væske-til-vann-varmepumpe, som benytter seg av solenergien som lagres i fjell. Her borer man et hull dypt inn i fjellet, og setter inn et rør med væske som sirkulerer i borehullet. Denne væsken varmes opp av bergvarme, og pumpes opp igjen til boligen din. Alt dette skjer ved hjelp av kompressorteknologi – og væsken pumpes opp og ned i fjellet kontinuerlig.

Både jordvarmepumper og bergvarmepumper utnytter kilder som har en svært stabil temperatur hele året. Denne temperaturen er mye mer stabil enn den vi har i lufta, og dermed vil man hele veien oppnå gode resultater uten store variasjoner.

Hvilke fordeler får man av en varmepumpe?

Noen av fordelene med en varmepumpe.

Det finnes utrolig mange fordeler man kan da nytte av dersom man velger å investere i en god varmepumpe. Likevel er det viktig å huske at fordelene kan variere ettersom hvilken varmepumpe type du velger deg, samt hvilken modell du går for. Likevel finnes det generelle fordeler som gjerne går igjen når man ser på varmepumper helhetlig.

Du sparer strøm

En av de mest ettertraktede fordelene ved å bruke en varmepumpe til klimakontroll og innetemperatur er at du ofte sparer en god del strøm. Varmepumper er gjerne utrolig energivennlige, og kan gjøre mye med lite. Uansett hvilken type varmepumpe du har, vil du nok oppleve å spare en del kroner på strømregninga di, dersom du bytter fra en eldre løsning som krever mer elektrisitet, eller en løsning som går på fossile brensler.

Med en luft-til-vann-varmepumpe kan noen faktisk oppleve å spare så mye som 70 prosent energi dersom de bytter fra en gammel løsning. Dette er heller ikke uvanlig å oppleve dersom du velger en væske-til-vann-varmepumpe.

Du gjør en god gjerning for miljøet

Siden de aller fleste varmepumper både har lang levetid og bruker mindre strøm, kan man gjøre miljøet en stor tjeneste ved å velge denne typen temperaturregulering i eget hjem. Varmepumper har faktisk blitt ansett som så miljøvennlige at miljøorganisasjonen, Enova, har bidratt med store summer til folk som har investert i slike løsninger.

Varmepumper drives heller ikke av fossil fyring, noe som er med på å redusere CO2-utslipp fra norske husstander. Det har også blitt lovpålagt å bytte ut sine oljefyrer i 2020, så dersom du ikke har gjort dette allerede er det på tide å få ut fingeren.

Du får et bedre inneklima

En varmepumpe kommer ikke kun med oppvarmings- og nedkjølingsfunksjon, men mange andre godsaker du kan glede deg over når du får din varmepumpe på plass i heimen. Skaffer du deg en luft-til-luft-varmepumpe får du for eksempel også ofte kraftige luftfiltre med på kjøpet.

Luften som sendes inn i din bolig renses gjennom både grovfiltre og finfiltre, og oppnår svært god kvalitet. Luften inne sirkulerer også gjennom varmepumpen, og vil renses for både bakterier, støv, mikropartikler og vond lukt. Dette er med på å skape et helt topp inneklima og innemiljø. 

Du får bedre helse

Det høres kanskje litt rart ut, men med en varmepumpe i hjemmet kan du faktisk oppnå en litt bedre helse. Siden de virkelig gode varmepumpemodellene er utstyrt med filterfunksjoner som renser lufta, vil pollenallergikere kunne glede seg over et mer allergivennlig hjem for eksempel. De som har kjæledyr vil nok også kunne merke en bedring på inneklimaet dersom de går til anskaffelse av en god varmepumpe.

Blir du syk vil det i tillegg være enkelt å justere innetemperaturen, slik at du føler deg bedre. Er du veldig frossen kan du eksempelvis gjøre det varmere med et enkelt tastetrykk. Sliter du med hetetokter eller overgangsplager, sover du dårlig om natten på grunn av ulidelig varme? Vel – da kan du kjøre varmepumpen i kjølemodus. Den vil fungere som en aircondition – og sørge for et svalere klima. Dette kan være til hjelp for mange som sliter med nattesvette, og om sommeren kan den også sikrestille god søvnkvalitet dersom tropenettene banker på døra.

Visste du at du kan bruke varmepumpa som aircondition?

Varmepumpe fungerer også som aircondition.

Du kjøper kanskje en varmepumpe primært for varmens skyld, men om sommeren kan det være godt å vite at varmepumpen faktisk også kan brukes som en aircondition. Hvordan i alle dager er det egentlig mulig? Vel – det hele er faktisk relativt enkelt.

En luft-til-luft-varmepumpe brukes gjerne til å spre varme. Her vil energien bli hentet fra luften ute, før den sendes inn i varmepumpens utedel-register, også kjent som en fordamper. I fordamperen bestemmes temperaturen, før luften slippes varm og god inn i det gitte rommet du ønsker å oppvarme.

I kjøledrift skjer egentlig akkurat det samme, men i revers. Det er altså registeret eller fordamperen i innedelen som brukes. Enklere forklar kan vi si at om vinteren hentes luften utenifra, varmes opp og sendes inn i rommet. Om sommeren hentes luften innenfra, før den flyttes til utedelen. Det er altså ikke slik at du lager kulden, du absorberer bare varmen som er inne!

Selv om vi bor i kalde nord, har vi de siste årene opplevd mange somre som nesten har vært på grensen til plagsomt varme. Skal vi stole på forskning virker det som at denne type sommertemperaturer vil komme hyppigere og hyppigere. Global oppvarming har ført til høyere gjennomsnittstemperaturer over hele verden – også her i Norge. Når det virkelig koker ute, kan det være en stor fordel å ha en solid varmepumpe på plass inne, som du kan sette i kjølemodus. 

Varmepumper med nytt design

Før i tiden var ikke varmepumper det mest lekre man valgte å plassere i eget hjem. Ofte var designet klumpete, tungt og fargeløst. Mange forsøkte nok å gjemme bort varmepumpen sin, eller gjorte fåfengte forsøk på å pynte de med dekor. Forsøker man å skjule en varmepumpe, vil man ofte ende opp med å blokkere noe av funksjonen, og varmepumpen vil yte dårligere. Du fikk kanskje skjult den, men da var det ikke sikkert den virket optimalt.

I dag har mange varmepumper fått en real makeover. Over hele linja kan man finne ulike modeller med forskjellig design. Du kan få gulvvarmepumper, veggvarmepumper eller takvarmepumper i en variasjon av farger og fasonger. Noen har fått skikkelige designelementer, og vil faktisk se ut som en planlagt del av interiøret i ethvert hjem.

Det er ikke lenger kun funksjon man legger til rette for når moderne varmepumper designes. Nå handler mye om utseende også. I dag kan du både nyte god varme eller kjøling, og samtidig vise frem din designervarmepumpe med stolthet.  

Hvordan monterer man en varmepumpe?

Det er påbudt at en profesjonell montør monterer varmepumpen.

Det er svært viktig å kun la sertifiserte og autoriserte fagfolk montere din varmepumpe. Det samme gjelder eventuell flytting eller nedmontering. Dette kommer av at varmepumper inneholder kuldemedier som lett kan bli skadet dersom noen med manglende erfaring forsøker å montere en varmepumpe på egenhånd. Blir kuldemediet skadet kan det føre til svært skadelige lekkasjer. Nettopp derfor er det helt essensielt at du velger deg gode fagfolk, som har F-gass sertifiseringer. 

I 2013 ble det faktisk innført et krav om at alle som håndterer varmepumper skal ha en F-gass sertifisering. Det er ikke bare viktig for miljø og sikkerhet at du benytter deg av noen som vet hva de driver med, men det vil også sikre at din varmepumpe ikke feilmonteres. Feilmontering kan medføre en større sjanse for at din varmepumpe ender opp med å fungere dårlig. Det er utrolig mye man må tenke på når det kommer til varmepumpemontering, og dersom man ikke har lang nok erfaring, vet man sjeldent hva man skal se etter.

Det er eksempelvis viktig at varmepumpen plasseres rett sted. Dette har fagpersoner et godt øye for, og selv om du kanskje allerede har sett deg ut en plass du ønsker å sette varmepumpen, vil fagfolk kunne komme med bedre forslag. Når pumpa skal på plass er det også viktig å behandle den med omhu, passe på at rørkretsen tettes ordentlig, og ikke minst at vakuumeringen blir utført korrekt.

En varmepumpe veier også en god del, og hvis du ikke vet hvordan den skal håndteres bør du ikke prøve å få den opp på egenhånd. Bestiller du montering fra en sertifisert montør, vil du få en godt plassert varmepumpe, som fungerer som den skal, som ikke blir skadet i prosessen og som ikke ender opp med å ødelegge ryggen eller nakken din.

Hva koster varmepumper?

Varmepumper er maskiner med stor variasjon i prisen. Først og fremst vil prisen avhenge av hvilken type varmepumpe du velger å kjøpe deg. En luft-til-luft-varmepumpe vil som oftest være billigst, mens en luft-til-vann-varmepumpe vil kunne koste mer. En væske-til-vann-varmepumpe er så og si alltid det mest kostbare alternativet.

Hva koster de ulike varmepumpetypene?

Du kan ofte få en luft-til-luft-varmepumpe for alt mellom 10.000-40.000 kroner

Du kan ofte få en luft-til-vann-varmepumpe for alt mellom 50.000-140.000 kroner

Du kan ofte få en væske-til-vann-varmepumpe for alt fra 120.000 kroner og oppover

Det finnes store prisforskjeller når det kommer til varmepumper. Både hva gjelder type, men også hva gjelder modeller. Selv om målet kanskje er å spare noen kroner, og gjøre et økonomisk fornuftig kjøp, bør du likevel ikke nødvendigvis gå for det billigste alternativet du finner. Pass på å alltid vurdere kostnad opp mot verdi. Hva får du egentlig for kronene dine? Det bør du finne ut av før du bestemmer deg for både type og modell.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvordan velge rett varmepumpe

Har du funnet ut at en varmepumpe kanskje kunne vært noe for deg? Eller har du et ønske om å oppgradere varmepumpeløsningen du allerede har? Det er ikke alltids like lett å bestemme seg for hvilken type varmepumpe man skal velge, uansett hvilken situasjon man er i. Det er viktig å finne en type som passer godt for deg, ditt hjem og din familie. Men hvordan vet man hva som er riktig?

Først om fremst bør du kartlegge dine behov og ønsker, samt boligens tilstand. Er det slik at du vil ha en kjølefunksjon, vel da er kanskje luft-til-luft-varmepumper veien å gå. Er det slik at du bor et område som opplever helt ekstrem kulde? Da kan det lønne seg med en væske-til-vann-løsning som henter varme fra en mer stabil temperatur. Når så mye som mulig er kartlagt, vil du mest sannsynlig vite mer om hvilken type varmepumpe du bør velge.  

Før du bestemmer deg for nøyaktig hvilken modell du vil ha, kan det lønne seg å sammenligne ulike selskap, tilbud, priser og også sette modeller opp mot hverandre. Som nevnt tidligere finnes det mange varianter å se på, alle med unike funksjoner og egenskaper. Gjør du dette vil du mest sannsynlig ende opp med et tilbud som passer deg, din situasjon og din lommebok helt perfekt.

Få svar på ofte stilte spørsmål om varmepumper

Meldingsboble
Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe fungerer ved å flytte varme fra en lavtemperaturkilde (som luft, jord eller vann) til en høytemperaturkilde (som boligens oppvarmingssystem), ved hjelp av en kompressor, en kondensator og en fordamper i en syklisk prosess.

Meldingsboble
Hvorfor er varmepumper energieffektive?

Varmepumper er energieffektive fordi de utnytter fornybar energi fra omgivelsene i stedet for å generere varme ved å brenne fossile brensler. Dette resulterer i en høyere varmeytelse enn energiforbruket som kreves for å drive varmepumpen.

Meldingsboble
Hvilke fordeler har varmepumper sammenlignet med andre oppvarmingssystemer?

Fordelene med varmepumper inkluderer energieffektivitet, lavere driftskostnader, redusert CO2-utslipp, og muligheten for å bruke fornybar energi fra omgivelsene. De kan også fungere som aircondition om sommeren ved å reversere prosessen.

Meldingsboble
Er det noen ulemper med varmepumper?

Noen ulemper med varmepumper kan være høyere investeringskostnader sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingssystemer og potensiell støy fra utendørsdelen av enheten. Effektiviteten kan også påvirkes av eksterne faktorer som klima og installasjonsforhold.