Bilde

KARTLEGGE BEHOV: Det kan være lurt å tenke godt gjennom hva som passer best for deg og boligen din, slik at du fortsatt blir fornøyd med valget ditt på lang sikt.

Varmepumpe vs panelovn: komplett guide til hva du bør kjøpe

Sist oppdatert: 18. november 2023

Det finnes utrolig mange muligheter på markedet til deg som vil investere i oppvarming til boligen din. Det er ikke alltid så lett å vite hva du bør velge. Her gjør vi det litt enklere for deg ved å undersøke hva som egentlig er best av varmepumpe eller panelovn.

Hva er best: varmepumpe vs panelovn

Hva som er best av varmepumpe og eller panelovn avhenger av dine behov og preferanser. Det er derfor viktig å bruke litt tid på å vurdere varmebehovet ditt, spesifikke forhold ved boligen din og personlige preferanser. Det finnes derfor ikke et klart svar på hva du bør velge.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å vurdere hva som passer best for deg for at du skal bli fornøyd med valget ditt på sikt. Videre i artikkelen går vi i dybden på fordeler og ulemper med både varmepumpe og panelovn. Denne informasjonen kan du sette opp mot varmebehovet ditt.

Tenk over følgende for å kunne vurdere ditt varmebehov:

  • Hvor stor er boligen din?
  • Har du god isolasjon eller stort varmetap?
  • Trekker det fra vindu?
  • Hva er ditt budsjett?
  • Ønsker du mulighet for aircondition og luftrensing?
  • Hvor mye strøm bruker du på oppvarming per år?
  • Skal du varme opp hele boligen eller enkelte rom?
  • Hvor kaldt er det om vinteren der du bor?

Det er verdt å påpeke at denne artikkelen fokuserer på elektriske panelovner og luft-til-luft varmepumper. Det finnes andre løsninger for deg som har vannbåren varme i boligen din, for eksempel luft-til-vann varmepumpe og radiatorer.

Fordeler og ulemper med varmepumpe

Fordelen med varmepumpe er at de er energibesparende og gir god varmefordeling. Varmepumper har nemlig en vifte som sprer varmen rundt i boligen. Dersom du for eksempel plasserer varmepumpen taktisk nær en åpen trapp, kan du fordele varmen over to etasjer.

La oss si at du bruker 25 000 kWh per år. En luft-til-luft varmepumpe vil i så fall kunne spare deg for ca. 4700 kWh per år. Dersom strømprisen er ca. 1 kr per kWh i snitt, vil du kunne spare ca. 4700 kr ved å velge en varmepumpe. Stiger strømprisene enda mer, vil du spare ytterligere med penger.

Du bør imidlertid ha et årlig strømforbruk på ca. 15 000 kWh for at varmepumpen skal være verdt pengene – sett fra et rent økonomisk standpunkt. Jo høyere strømforbruk på oppvarming, desto mer penger kan du spare ved å bytte til varmepumpe.

Det finnes også en rekke andre fordeler utover besparelse og god oppvarming. For eksempel, varmepumper kan brukes som aircondition om sommeren. De fås også med praktiske funksjoner som luftfiltre som fanger opp bakterier og pollen. Varmepumper gir dermed et godt inneklima i boligen og kan øke komforten betydelig.

Ulemper med varmepumper

Ulempen med varmepumper er at de kan være en ganske høy investering helt umiddelbart. Toppmodellene kan koste ca. 35 000 kr. Det finnes imidlertid rimeligere modeller som koster ca. 15 000 kr. Disse kan være mer enn gode nok for deg som bor i en liten bolig eller en bolig med lite varmetap.

Dersom vi tar utgangspunkt i regnestykket ovenfor, vil du ha spart inn igjen en varmepumpe til 15 000 kr på ca. fem-seks år. Varmepumper lever i ca. 12-15 år med riktig vedlikehold, noe som gjør varmepumper lønnsomme på sikt.

Hvis du bruker veldig lite strøm og bor i en tett bolig, vil du imidlertid ikke dra nytte av disse besparelsene. Du bruker rett og slett ikke nok penger på oppvarming til at en varmepumpe vil være lønnsom. I så fall kan du heller vurdere en elektrisk panelovn, særlig om du ikke ønsker de andre fordelene med varmepumper som luftrensing og nedkjøling om sommeren.

Fordeler og ulemper med panelovn

Fordelen med elektrisk panelovn er at de koster relativt lite å kjøpe, sammenlignet med varmepumper og andre oppvarmingskilder. Dagens modeller fås med en rekke funksjoner som automatisk temperaturstyring og WiFi. De fungerer like godt året rundt, uavhengig av utetemperatur – noe som er en klar fordel over varmepumper.

Du kan velge mellom klassiske panelovner og gjennomstrømmingsovn. Sistnevnte varmer opp luft som slippes inn nedenfra. Den oppvarmede luften slippes deretter ut fra toppen, hvor den så stiger opp i rommet for å avgi varme. Panelovner fås i en rekke størrelser med ulik ytelse, slik at du enklere skal kunne finne noe som matcher behovet ditt.

Designet på dem kan også være ganske stilfullt, for eksempel med fronter i glass eller metall. Du kan også velge blant flere farger. Avhengig av funksjoner, ytelse og design, kan prisen variere fra noen få hundrelapper eller flere tusen. Hvor mye penger du bør bruke på en panelovn, vil igjen avhenge av dine personlige preferanser og oppvarmingsbehov. 

Det kan kanskje virke unødvendig med en stilig toppmodell med WiFi, dersom du kun skal varme opp kontoret ditt på de aller kaldeste vinterdagene. Bruker du derimot panelovner til hovedoppvarmingskilde, kan økt funksjonalitet være en god investering. Ta gjerne en prat med forhandlerne for å få gode råd og tips til valg av panelovn.

Ulemper med panelovn

Ulempen med panelovn er at de ikke fordeler varmen rundt i rommet på samme måte som en varmepumpe. Du kan derfor ikke plassere én panelovn i en stor stue og regne med at hele rommet skal bli varmt. Løsningen er å kjøpe flere panelovner og plassere dem i hver ende av rommet. Dette kan igjen gjøre det vanskelig å plassere møbler i rommet.

Dersom du ønsker å varme opp en stor bolig, så kan dette bli ganske kostbart allikevel. Du vil nemlig trenge mange panelovner. Alle disse panelovnene vil i tillegg trekke en del strøm, sammenlignet med en varmepumpe. Det er som sagt viktig å undersøke hvor mye strøm du bruker på oppvarming per år for å se hva som er mest lønnsomt av panelovn og varmepumpe.

En annen ulempe er at mange synes at panelovner kan lukte brent eller forårsake tørr luft. Dette skyldes som regel støv og forurensninger, ikke at inneluften faktisk inneholder mindre fuktighet. Enkelte opplever likevel at luftveiene blir irritert, særlig hvis panelovnene ikke har blitt brukt på en stund. Det kan i så fall ha samlet seg en del støv på dem som “forbrennes” når du slår dem på.

Panelovn er et bra valg til små og tette boliger

Panelovn som hovedkilde til oppvarming kan være et godt valg for deg som bor i en liten leilighet med lite varmetap og god isolasjon. Det gjelder spesielt om du har varmekabler i gulvet som gir deg ekstra varme eller en liten vedovn. Se gjerne etter modeller med temperaturjustering eller andre funksjoner som hjelper deg med å redusere strømregningen.

Panelovn kan derimot være ugunstig som hovedkilde til varme for deg som bor i et stort hus eller en trekkfull bolig. Det gjelder spesielt for deg som har et strømforbruk på 15 000 kWh eller mer per år. I så fall kan du heller vurdere å bruke panelovn som ekstra varme på enkelte rom, samtidig som du bruker en varmepumpe til hovedoppvarming.

Panelovnen har imidlertid ikke de ekstra fordelene som det en varmepumpe har, for eksempel aircondition på varme dager. Panelovner vil heller ikke rense luften for pollen, bakterier og støv, slik som det en varmepumpe gjør. Du må selv vurdere hva som er viktig for deg.

Oppvarming på hytta: varmepumpe vs panelovn

Hittil har vi fokusert på varmepumpe vs panelovn for boliger – men du som har hytte eller fritidsbolig lurer kanskje også på hva som er best. Andre ønsker derimot oppvarming i garasjen eller i en bod som brukes til oppbevaring, verksted eller hobbyrom.

En varmepumpe vil kunne opprettholde en viss temperatur i hytta mens du er bortreist, slik at du kan forhindre vannskader. Den vil heller ikke trekke mye strøm, for eksempel om du stiller den på 10 grader mens du er vekke. 

Dagens modeller fås med fjernstyring via app. Dermed kan du skru opp temperaturen hjemmefra, slik at du ankommer en god og varm hytte. Du kan kjøpe ekstrautstyr som kobler varmepumpen til internett, dersom du ikke har WiFi på hytta. Det finnes også panelovner som kan fjernstyres på samme måte.

Akkurat som ved boligen din, må du vurdere varmebehovet ditt for å vite hva som lønner seg. For eksempel, hvor mye er hytta eller garasjen i bruk? Hvordan er isolasjonen? Hvor stort er området som skal varmes opp? Hvis du har en større hytte som ofte er i bruk, kan varmepumpe være en behagelig valg.

Mange velger å kombinere varmepumpe og panelovn

Mange velger å bruke både varmepumpe og panelovn, særlig hvis de bor i en større bolig. Kanskje varmepumpen takler de fleste rom i boligen, men kjellerstuen eller kontoret blir litt kjølig om vinteren? I så fall kan det være godt å plassere en ekstra panelovn i det aktuelle rommet.

Det er ikke alle varmepumper som takler vinter og kulde så godt. Enkelte toppmodeller kan takle 35 minusgrader, noe som kan være fordelaktig for deg som bor i områder med lange og kalde vintre. Dersom det bare blir veldig kaldt en sjelden gang eller i korte perioder, kan det være fornuftig å kombinere varmepumpe og panelovn.

En annen løsning kan være å kjøpe varmepumpe med multisplitt, fremfor å bruke ekstra panelovner. I så fall vil du kunne kjøpe flere innedeler og koble dem til én utedel. Dette kan være praktisk for deg som vil ha varmepumpe i flere etasjer, for eksempel en i kjellerstua, en i stua og en i øverste etasje hvor alle soverommene befinner seg. 

Du kan også montere en liten og billig varmepumpe på soverommet som aircondition om sommeren, samtidig som du har en kraftigere modell til oppvarming som plasseres i stuen. Du kan nemlig bruke forskjellige modeller, selv om du har varmepumpe med multisplitt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Slik får du best pris på oppvarming til bolig

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å sammenlige priser og tilbud, enten du velger panelovn eller varmepumpe. Det kan være mye penger å spare på å sammenligne leverandører, merker og modeller. Du bør også sammenligne funksjoner og egenskaper for å være sikker på at du får den komforten som du vil ha.

Dersom du føler deg usikker på hvilken varmepumpe du bør velge, kan du spørre varmepumpemontører om gode råd. Vi anbefaler at du inviterer tre ulike montører hjem på gratis befaring. Ikke bare øker du sjansene for å få best pris på varmepumpen, men du kan benytte muligheten til å få gode råd om merker og modeller.

Varmepumpemontøren vil også kunne hjelpe deg med å utforske forskjellige løsninger for oppvarming. De har verdifull erfaring og kunnskap, noe som du bør dra nytte av. For eksempel, er det mest gunstig å kombinere varmepumpe og panelovn? Kan varmepumpen plasseres på et strategisk sted, slik at du slipper ekstra varme? Eller kanskje varmepumpe med multisplitt passer best for deg?

På samme måte bør du snakke med minst tre forskjellige panelovnleverandører for å være sikker på at du gjør et godt kjøp. Dagens panelovner fås som sagt med en rekke funksjoner, samtidig som prisen kan være svært varierende fra butikk til butikk. Ta deg tid til å gjøre research, slik at du ender opp med rett oppvarming til boligen din.

Få svar på ofte stilte spørsmål om varmepumpe vs panelovn

Meldingsboble
Hva er hovedforskjellene mellom en varmepumpe og en panelovn?

Hovedforskjellene mellom en varmepumpe og en panelovn er energieffektivitet, oppvarmingsteknologi og kostnader. Varmepumper bruker mindre energi for å produsere samme varme som panelovner og er mer energieffektive. Panelovner bruker elektrisitet direkte for å produsere varme, mens varmepumper overfører varme fra ute- til inneluft.

Meldingsboble
Hvorfor er varmepumper mer energieffektive enn panelovner?

Varmepumper er mer energieffektive enn panelovner fordi de henter varmeenergi fra uteluften, grunnvann eller berggrunn, og overfører denne energien til inneluften eller et vannbårent varmesystem. Dette gjør at de kan produsere mer varme med mindre energi sammenlignet med panelovner som konverterer elektrisitet direkte til varme.

Meldingsboble
Er varmepumper dyrere enn panelovner?

Varmepumper har høyere innkjøps- og installasjonskostnader enn panelovner. Imidlertid er varmepumper mer energieffektive og kan dermed redusere energikostnadene over tid, noe som kan kompensere for den høyere innledende investeringen.

Meldingsboble
Når bør man velge en varmepumpe fremfor en panelovn?

Man bør vurdere en varmepumpe fremfor en panelovn hvis man ønsker å redusere energiforbruket og spare penger på oppvarmingskostnadene over tid, og hvis man har et større areal å varme opp. Varmepumper er også bedre for miljøet, da de reduserer CO2-utslipp sammenlignet med panelovner.