Aircondition med varmepumpe: Et smart valg?

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  På varme sommerdager er det få ting som er mer komfortabelt enn aircondition. En slik enhet kan sørge for en behagelig og normal innetemperatur, selv om sommeren. Der den norske sommeren riktignok ikke kan måle seg med sommeren i mange andre land, så blir det fortsatt rimelig varmt her.

  Alternativet til aircondition er selvfølgelig å lufte. Dette innebærer å åpne dører og vinduer for å la gjennomtrekk kjøle ned hjemmet. Få synes at dette er veldig praktisk. Ikke bare gjøre gjennomtrekket at dører og vinduer smeller, men dette lar også utendørs luft trekke inn uten filtrering.

  En stor fordel med aircondition er at disse enhetene også kommer med filtrering av luft. Dette sikrer deg at du for eksempel unngår allergiske reaksjoner som følge av pollen og bakterier i luften. Merk at dette derimot kun gjelder for aircondition som følger med varmepumpe, og ikke flyttbare aircondition enheter.

  En aircondition med varmepumpe er dessuten meget praktisk, i den grad at en her også får en varmepumpe som kan fungere til oppvarming på vinteren. Vi skal i denne artikkelen ser nærmere på hva aircondition er, hvordan det fungerer med varmepumpe, fordelene med aircondition, og mer.

  Sammenlign og finn beste leverandør

  De fleste som vurderer kjøp av aircondition har en erfaring av disse enhetene gjennom bekjente. Derfor er det også naturlig å se til disse for råd. Her kan en få gode tips om merkevarer, samt ytelse. Allikevel finnes det bedre fremgangsmåter for å sammenligne og finne beste leverandør av aircondition.

  Blant annet kan en benytte seg av søkemotorene. Her kan en søke på termer slik som aircondition etterfulgt av navnet på byen en bor i. Ved et slikt søk vil en få en rekke aktuelle alternativer lokalt. Merk derimot at disse alternativene ikke nødvendigvis er de beste, bortsett fra på å rangere i søkemotoren.

  Enten du bare skal kjøpe en vanlig aircondition enhet eller aircondition med varmepumpe, så er det viktig å få en god oversikt. Allikevel, vil det ta lang tid å få seg en slik oversikt. Derfor er det gunstig å benytte seg av en objektiv aktør som sammenligner aircondition med varmepumpe, slik at du kan sammenligne og finne beste leverandør for deg og ditt behov.

  Dersom du fyller ut skjemaet her på siden, så vil du motta tre tilbud fra varmepumpeleverandører som kan installere aircondition anlegget. Disse tre tilbudene er helt gratis og uforpliktende. På denne måten sikrer du deg en objektiv, rask, og ikke minst gratis oversikt over aktuelle leverandører.

  Hva er aircondition?

  For de aller fleste, så er aircondition enkelt og greit en enhet som henger på veggen og pumper ut kald luft. Det finnes også enheter som er flyttbare og som kan stå på gulvet, uten ytterligere krav til montering. Disse er også rimeligere, men i lengden vil disse koste mye mer enn en aircondition med varmepumpe.

  Derfor vil vi ta for oss hva en aircondition med varmepumpe er. Dette er faktisk bare en tradisjonell varmepumpe som ikke bare pumper ut varm luft om vinteren, men som også pumper ut ha luft om sommeren. Aircondition generelt sett fungerer slik at den kjøler ned luft og sprer denne i rommet.

  Dette er altså motsatt av den prosessen som en varmepumpe utøver om vinteren når den varmer opp huset ditt. Men hvordan fungerer aircondition med varmepumpe, når disse to tross alt er motsatt av hverandre?

  Hvordan fungerer aircondition med varmepumpe?

  En typisk luft til luft varmepumpe.

  Aircondition med varmepumpe har blitt den mest populære formen for aircondition de siste årene. Det er liten tvil om at bonusen med å få en varmepumpe med på kjøpet er et stort pluss. Hvordan fungerer egentlig aircondition med varmepumpe i praksis?

  Det er faktisk du selv som styrer hvordan enheten skal fungere. Du velger ganske enkelt gjennom en fjernkontroll eller en app på mobilen hvilken temperatur enheten skal yte. Dersom du for eksempel ønsker at det skal være tjue grader i hjemmet ditt, så velger du dette gjennom fjernkontrollen.

  Om vinteren, så vil varmepumpen omgjøre den kalde luften utendørs til varm luft og pumpe denne innendørs. Dette gjøres ved hjelp av et kjølemedium. Selv om det skulle være mange minusgrader utendørs, så vil kjølemediet omgjøres til en gass. Gassen føres så inn i en kompressor som varmer opp gassen, og varmen spres i ditt hjem.

  Om sommeren, så vil enheten kjøle ned utendørs luft. Ofte velger mange veldig kald luft for å kompensere for den allerede varme luften i hjemmet. Da vil aircondition enkelt og greit gjennom bruk av elektrisitet sørger for å kjøle ned luft, før denne altså pumpes inn i rommene.

  Fordeler med aircondition med varmepumpe

  Fordelene med aircondition med varmepumpe er selvfølgelig mange. Den kanskje mest åpenbare er å ha to enheter i en. Det ville vært mye dyrere å kjøpe to separate enheter. Siden teknologien mer eller mindre er den samme for en aircondition enhet og en varmepumpe, så koster det ikke spesielt mye ekstra å kombinere de to.

  Dersom du skal kjøpe aircondition, så er det som nevnt praktisk å også få med varmepumpe på kjøpet. En varmepumpe er en god venn å ha om vinteren. Spesielt i Norge der gradestokken teller ganske mange minusgrader, så koster det mye å varme opp hjemmet. En varmepumpe lar deg spare store kostnader.

  Luftkvalitet er en annen åpenbar fordel med aircondition med varmepumpe. En flyttbar aircondition enhet produserer kald luft basert på innendørs luft. Til motsetning, produserer aircondition med varmepumpe kald luft basert på utendørs luft, men da først etter at denne er filtrert, slik at du får kun den beste luftkvalitet.

  Den kanskje største fordelen er derimot hvordan en varmepumpe regulerer en jevn og behagelig temperatur. Enkel lufting, eller bruk av flyttbar aircondition, klarer ikke å sørge for en jevn og behagelig temperatur. Dermed er aircondition med varmepumpe et mye bedre alternativ for varme sommerdager.

  Hvor mye koster det?

  Aircondition med varmepumpe kommer i form av en luft til luft varmepumpe. Denne varmepumpen er regnet som den rimeligste av de forskjellige varmepumpetypene. Selv om luft til vann, væske til vann, og andre typer varmepumper kan bistå med å bare må opp blant annet tappevann og dusjen, så kommer altså luft til luft varmepumpe ofte med aircondition.

  Dette koster vanligvis rundt 20,000kr. Dersom du inkluderer installering, som riktignok noen ganger er inkludert i prisen allerede, så vil du måtte legge på cirka 5,000kr ekstra. Det er derfor ikke overraskende at så mange går for denne løsningen, da andre typer varmepumper fort kan koste flere hundretusen.

  I tillegg til kostnaden for montering, så bør også servicekostnader regnes med. Enkel vedlikehold og avriming kan du selv gjøre. Allikevel vil generelt vedlikehold være best utført av en profesjonell. Denne investeringen er verdt det for å opprettholde kvaliteten på varmepumpen, slik at den varer lengre.

  Selvfølgelig vil valget av merkevare, samt spesifikasjoner for din aircondition med varmepumpe, også spille en rolle på prisen. Allikevel vil de fleste kunne få en varmepumpe, med montering og service inkludert, for rundt 30,000kr I løpet av hele levetiden til varmepumpen.

  Hvor mye sparer du på aircondition med varmepumpe?

  30,000kr kan virke som mye penger her og nå. Allikevel vil du spare store beløp på aircondition med varmepumpe. Selvfølgelig er det å lufte om sommeren rimeligst, men bruk av aircondition er mye mer behagelig. Sammenlignet med flyttbar aircondition, så er aircondition med varmepumpe å foretrekke rent komfortmessig, men også økonomisk.

  De store beløpene sparer du derimot på varmepumpen. Der en kan åpne dører og vinduer om sommeren som en nødløsning, så finnes det ingen gratis alternativ for oppvarming på vinteren. Alle nordmenn har et stort strømforbruk på vinteren som følge av dette. Fordelen med en varmepumpe er helt klart effekten.

  Selv om det avhenger noe av typen varmepumpe jeg bruker, så sies det ofte at 1kr i strømforbruk produserer 3kr verdt varme. Sammenlignet med oppvarming slik som oljefyr, så er det liten tvil om at varmepumpen er et mye bedre valg rent økonomisk. Tar en utgangspunkt i et konservativt anslag hvor en sparer en fjerdedel av strømregningen, så blir dette tydelig.

  Siden en vanlig luft til luft varmepumpe varer i rundt 15 år, så er det liten tvil om at kostnaden blir raskt innhentet. For de fleste husstander skjer dette på mellom 3 og 6 år. Etter at kostnaden er innhentet sparer du enkelt og greit en fjerdedel av strømregningen din hver eneste måned i tiden fremover.

  Kan du installere aircondition selv?

  Det er ulovlig å montere aircondition med varmepumpe selv.

  Dersom du er god på å montere ting, og gjerne tar deg av ting på egenhånd, så er det naturlig å ønske å installere aircondition selv. Dette ser tross alt ikke ut som en veldig vanskelig jobb. Allikevel er det stor forskjell mellom en flyttbar aircondition enhet og en aircondition med varmepumpe.

  Der det tidligere var lov å installere aircondition med varmepumpe selv, så er det siden 2013 ikke lov å gjøre dette lenger. Det anbefales heller ikke og å prøver å komme seg rundt reglementet, da du i et tilfelle der varmepumpen feiler, eller hvor det går enda verre, hverken for rett på reklamasjon eller forsikring.

  Det beste alternativet er utvilsomt å gå for en profesjonell montør. Husk på at det er lurt å bruke samme det leverandør for kjøpet av varmepumpen og monteringen. Det er fordi det i en slik situasjon ikke vil være noen tvil om hvem som skal stå for garanti og reklamasjonsrett dersom varmepumpen skulle feile.

  Aircondition på sommeren og varmepumpe på vinteren

  Som nevnt tidligere fungerer altså en aircondition med varmepumpe som aircondition på sommeren og varmepumpe på vinteren. Dette sikrer at du året rundt kan holde en behagelig og jevn temperatur over hele ditt hjem. Aircondition og varmepumpe er både økonomisk og miljømessig gunstig.

  Enheten tilpasser seg selv etter utendørs løft, slik at du ikke skal bekymre deg for innstillingene rent teknisk sett. Din oppgave vil være å justere temperaturen slik du ønsker den. For eksempel kan du i bilen på vei hjem fra jobb på sommeren sette på aircondition, slik at hjemmet har en lav temperatur når du kommer hjem.

  Hvilke leverandører tilbyr aircondition med varmepumpe?

  Dersom du leter etter en aircondition med varmepumpe, så vil du oppdage at det er en rekke leverandører i denne bransjen. Kjente merkevarer, slik som Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Toshiba, og mange flere deltar i denne bransjen. Det er gode nyheter for deg som søker dette produktet.

  Dette innebærer at du kan dra nytte av konkurransesituasjonen, og dermed sikre deg en god pris både på aircondition og monteringen. Dessuten lar det deg sammenligne tilnærmet helt like aircondition enheter, da kun basert på merkevareforskjeller. Kanskje finner du en rimelig modell hos en ny aktør som er akkurat like god som en dyrere modell hos en etablert aktør.

  Uansett bør du ikke basere hele ditt valg på merkevaren. Selvfølgelig er det viktig med en anerkjent leverandør, både for å sikre kvaliteten på aircondition enheten, men også installasjonen. Her kan det være fristende å gå for en rimelig installasjon, men det er flere feil som kan oppstå.

  Det beste alternativet er å velge den leverandøren som leverer en aircondition enhet som passer ditt behov. Her er behov slik som boareal, hvor mange personer som bor i boligen, klima, hvorvidt du skal ha multisplitt, støynivå, og flere andre faktorer viktige å ta høyde for.

  Finn din aircondition i dag

  En stor bolig kan for eksempel ha behov for det som kalles multisplitt. Kort og godt handler dette om at du har flere enheter innendørs som pumper inn kald luft om sommeren og varm luft om vinteren. Da vil du også ha behov for en større utedel. Dette kan være viktig for å få den jevne temperaturen i boligen din.

  Støynivå er også en viktig faktor som er fort gjort å glemme. De fleste luft til luft varmepumper, som mest sannsynlig vil være varmepumpen din aircondition kommer med, gir fra seg en god del lyd. Allikevel trenger ikke dette være forstyrrende dersom varmepumpen blir montert utenfor for eksempel et badet eller et annet rom som ikke blir brukt ofte.

  I det hele tatt er det mange faktorer å vurdere ved kjøp av aircondition. Uansett er derimot kjøp av aircondition med varmepumpe anbefalt, da du får to i ett og en generelt sett god løsning på jevne temperaturer innendørs.