Bilde

KOMFORTABELT: En varmepumpe med aircondition kan gi deg en jevn innetemperatur hele året.

Aircondition med varmepumpe: Et smart valg?

Sist oppdatert: 15. februar 2024

Er du lei av å fryse om vinteren og bli for varm om sommeren? Skulle du ønske at boligen opprettholdt en jevn og fin temperatur, året rundt? I så fall kan varmepumpe med aircondition være den rette løsningen for deg. Les videre for å lære mer om aircondition med varmepumpe.

Derfor bør man vurdere aircondition med varmepumpe

På varme sommerdager er det få ting som er mer komfortabelt enn aircondition. En slik enhet kan sørge for en behagelig og normal innetemperatur, selv om sommeren. Der den norske sommeren riktignok ikke kan måle seg med sommeren i mange andre land, så kan det fortsatt bli rimelig varmt her.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Ikke minst, så skinner solen i mange timer for dagen og går sent ned. Det betyr at boliger kan bli overopphetet, særlig om du har mange store vindu. Alternativet til aircondition er selvfølgelig å lufte. Dette innebærer å åpne dører og vinduer for å la gjennomtrekk kjøle ned hjemmet. 

Få synes at dette er spesielt praktisk. Ikke bare fører gjennomtrekk til at dører og vinduer kan smelle igjen, men du får dessuten pollen, allergener og forurensning inn i hjemmet. En stor fordel med varmepumper med aircondition er at disse enhetene også renser luften. Dette er spesielt gunstig for deg med astma og allergi.

En aircondition med varmepumpe er dessuten meget praktisk i den forstand at du kan bruke den til oppvarming ellers på året. Du slipper dermed to forskjellige enheter, noe som kan spare deg penger. Ikke minst, så kan du spare plass i boligen ved å kun montere én enhet fremfor å ha en varmepumpe på veggen og en aircondition som du må flytte rundt på.

Sammenlign og finn beste leverandør

Mange som vurderer å kjøpe aircondition har nok gjort seg opp noen tanker om pris, budsjett og modell på forhånd. Det kan også være naturlig å søke på nett etter gode råd og anbefalinger. Blant annet kan en benytte seg av søkemotorene for å finne frem til informasjon. 

Her kan man søke på ord som “aircondition” etterfulgt av navnet på byen der du bor. Dermed kan du finne en rekke aktuelle alternativer lokalt. Merk deg at disse alternativene ikke nødvendigvis er de beste.

Vi anbefaler at du innhenter tilbud via en anbudstjeneste for å enkelt kunne sammenligne og finne frem til beste leverandør. Enten du bare skal kjøpe en vanlig aircondition enhet eller aircondition med varmepumpe, så er det viktig å skaffe seg en god oversikt over tilbud og priser. 

Det kan ta lang tid å innhente denne informasjonen om du skal kontakte flere lokale forhandlere selv. Derfor er det gunstig å benytte seg av en objektiv aktør som innhenter disse tilbudene på dine vegne. Dersom du fyller ut skjemaet her på siden, så vil du motta tre tilbud fra varmepumpeleverandører som kan installere aircondition med varmepumpe. 

Disse tre tilbudene er helt gratis og uforpliktende. På denne måten sikrer du deg en objektiv, rask og gratis oversikt over aktuelle leverandører.

Hva er aircondition?

Mange tenker kanskje at aircondition enkelt og greit er en enhet som henger på veggen og pumper ut kald luft. Det finnes også enheter som er flyttbare og som kan stå på gulvet, uten ytterligere krav til montering. Flyttbare aircondition fås i ulike størrelser og med forskjellige funksjoner. Noen har bare en vifte som blåser kald luft ut i rommet. 

Andre flyttbare aircondition fås med temperaturmåler og innstillinger som gjør at enheten regulerer temperaturen i rommet automatisk. Disse koster bare noen få tusenlapper, men i lengden vil strømforbruket koste deg mye mer enn en aircondition med varmepumpe. Derfor vil vi se nærmere på hvordan varmepumpe med aircondition fungerer og fordelene ved dem. 

Varmepumpe med aircondition er faktisk bare en tradisjonell varmepumpe som både pumper ut varm luft om vinteren og kald luft om sommeren. Du kan stille inn ønsket temperatur på varmepumpen, og den regulerer seg deretter. 

Hvordan fungerer aircondition med varmepumpe?

En typisk luft til luft varmepumpe.

Aircondition med varmepumpe har blitt den mest populære formen for aircondition de siste årene. Det er liten tvil om at bonusen med å få både varmepumpe og aircondition i ett er fristende for mange boligeiere – men hvordan fungerer egentlig aircondition med varmepumpe i praksis?

Det er faktisk du selv som styrer hvordan enheten skal fungere. Du velger ganske enkelt temperatur og modus ved å bruke en fjernkontroll eller app på mobilen. Dersom du for eksempel ønsker at det skal være tjue grader i hjemmet ditt, så stiller du varmepumpen inn på dette.

Varmepumpen omgjør den kalde luften utendørs til varm luft om vinteren. Deretter blir den varme luften pumpet inn og fordelt i boligen. Selve oppvarmingen foregår ved hjelp av et kjølemedium. Selv om det er mange minusgrader utendørs, så vil kjølemediet omgjøres til en gass. Gassen føres så inn i en kompressor som varmer opp gassen, og den varme luften spres i ditt hjem.

Luften utendørs blir derimot kjølt ned om sommeren. Ofte velger mange veldig kald luft for å kompensere for den allerede varme luften i hjemmet. I så fall vil en varmepumpe med aircondition enkelt og greit redusere temperaturen på luften før denne altså pumpes inn i rommet.

Fordeler med aircondition med varmepumpe

Fordelene med aircondition med varmepumpe er selvfølgelig mange. Den kanskje mest åpenbare er å ha to enheter i ett. Det ville ha vært mye dyrere å kjøpe to separate enheter. Ikke minst, så er varmepumpe med aircondition svært energieffektiv og trekker derfor ikke så mye strøm. 

En varmepumpe er en god venn å ha om vinteren. Det kan koste ganske mye å holde varmen her i Norge, særlig om du bor i et område med lange kuldeperioder. En varmepumpe kan hjelpe deg med å spare penger, ettersom den bruker lite strøm og gir mye varme. Du må imidlertid velge varmepumpe med rett ytelse for å kunne dra fordel av reduserte strømkostnader.

Luftkvalitet er en annen åpenbar fordel med aircondition med varmepumpe. En flyttbar aircondition produserer kald luft basert på luften som allerede er innendørs. Aircondition med varmepumpe produserer derimot kald luft fra luften utendørs, men først etter at denne er filtrert. Avanserte luftfiltre fanger opp i uhumskheter. Du kan dermed nyte ren og frisk luft i hjemmet.

Den største fordelen er kanskje at du får en jevn og behagelig temperatur automatisk, uten å måtte rote for mye med innstillingene. Du regulerer temperaturen selv og bevarer kontroll over gradestokken, noe som ikke er mulig ved kun enkel lufting. Dermed er aircondition med varmepumpe et supert alternativ på varme sommerdager.

Hvor mye koster varmepumpe med aircondition?

Det finnes ulike typer varmepumper, men det er luft til luft varmepumper som kan brukes som aircondition. Denne typen varmepumpe er den billigste, sammenlignet med andre typer varmepumpe som væske til vann varmepumpe. Dette er dessuten den eneste som blåser luft ut i boligen ved hjelp av vifter. Andre typer varmepumper brukes sammen med vannbåren varme.

Du kan få en luft til luft varmepumpe med aircondition til ca. 20 000 kr. Dersom montering kommer utenom, må du regne med ca. 5000-6000 kr ekstra. Du må imidlertid ikke bare fokusere på prisen. Den beste varmepumpen er den som er riktig dimensjonert for boligen din, samt tåler klimaet der du bor.

Velger du en altfor svak modell, vil den trekke unødvendig mye strøm. Den vil heller ikke kunne varme opp eller kjøle ned luften på tilfredsstillende vis. Varmepumpe med multisplitt kan være en god løsning, dersom du vil koble flere innedeler til samme utedel. I så fall kan du kjøpe kraftig modell til stua til oppvarming, samt en liten varmepumpe med aircondition til soverom eller kontor.

I tillegg til monteringskostnader, så må du regne med servicekostnader. Du kan selv utføre enkel vedlikehold og avriming. Det kan likevel være lurt med regelmessig service i løpet av de første leveårene for å sikre korrekt drift. Denne investeringen er verdt det for å opprettholde kvaliteten på varmepumpen, slik at den varer lenge.

Andre prisdrivere inkluderer merkevare, teknologi og funksjonalitet. Likevel vil de fleste kunne skaffe seg få en varmepumpe, aircondition og montering for ca. 30 000 kr, pluss noen tusenlapper for service. Dette virker kanskje som en høy sum her og nå, men du har mulighet til å spare betydelig med penger på sikt.

Hvor mye sparer du på aircondition med varmepumpe?

Det rimeligste er selvsagt bare å lufte om sommeren, men det er mye mer behagelig å bruke aircondition. Sammenlignet med flyttbar aircondition, så er aircondition med varmepumpe å foretrekke rent komfortmessig. Dersom du tar hensyn til hvor mye penger du kan spare på oppvarming om vinteren, så vil varmepumpe med aircondition også være mest økonomisk.

Man antar at 1 kr i strømforbruk produserer varme som er verdt 3 kr. Sammenlignet med oppvarming slik som panelovner, så er det liten tvil om at varmepumpen er et mye bedre valg rent økonomisk. Ifølge Enova, kan en standard enebolig med årlig strømforbruk på 25 000 kWh spare ca. 4800 kr per år ved å bytte til luft til luft varmepumpe.

Regnestykket tar utgangspunkt i en strømpris på ca. 1 kr per kWh i snitt. Jo dyrere strøm og høyere strømforbruk, desto mer penger kan du spare ved å bruke varmepumpe til oppvarming. En vanlig luft til luft varmepumpe varer i ca. 12-15 år, så er det liten tvil om at kostnaden blir raskt innhentet. For de fleste husstander skjer dette på mellom 3 og 6 år. Påfølgende år er ren fortjeneste.

Kan du installere varmepumpe med aircondition selv?

Det er ulovlig å montere varmepumpe selv.

Dersom du er god på å montere ting og liker å ta deg av ting på egenhånd, så er det naturlig å ville installere aircondition selv. Dette frarådes likevel på det sterkeste. Tidligere var det lov å installere varmepumpe selv, men dette ble forbudt i 2013. Du må velge en sertifisert varmepumpemontør, ettersom feilmonterte varmepumper kan forårsake brann, gassutslipp og feil drift.

Du kan bli nektet både reklamasjonsrett og utbetalinger fra forsikringsselskapet, dersom det viser seg at du monterte varmepumpen selv. Husk at det er lurt å bruke samme leverandør for både kjøp og montering. Det er i så fall ingen tvil om hvem som skal stå for garanti og reklamasjonsrett, dersom varmepumpen skulle feile.

En dyktig varmepumpemontør har lang erfaring og god kunnskap om produktene. Vi anbefaler at du utfører befaring med minst tre ulike firma. Ikke bare vil du få et godt sammenligningsgrunnlag med tanke på pris, men du skaffer deg bred innsikt i hvilke merker og modeller som passer best for deg.

Varmepumpemontøren vil hjelpe deg med å finne optimal plassering til varmepumpen under befaring. Selv om dagens modeller lager lite lyd og fås med stillemodus, bør du likevel plassere innedelen på et fornuftig sted med tanke på luftfordeling og komfort. Det er også viktig å velge et godt sted til utedelen, ettersom denne kan tidvis lage en god del lyd.

Hvilke leverandører tilbyr aircondition med varmepumpe?

Det finnes mange gode og pålitelige merker som tilbyr aircondition med varmepumpe, for eksempel Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Toshiba og andre kvalitetsmerker. De har alle mange forskjellige modeller å velge blant. Dette er gode nyheter for deg som forbruker. Ikke bare kan du nyte godt av et stort utvalg, men du kan dra nytte av all konkurransen mellom merkene.

Markedet er i sterk vekst, og varmepumper med aircondition blir stadig mer avanserte – samtidig som prisen ikke nødvendigvis øker. Du bør uansett ikke basere valget ditt kun på merket. Det er selvsagt viktig å velge kjente og pålitelige merkevarer med varmepumper som er tilpasset et nordisk klima. 

Like viktig er det å velge en modell i rett styrke som passer for ditt budsjett, samt finne en dyktig varmepumpemontør som du kan stole på. Dersom du har funnet et merke og en modell som du liker, kan det være verdt å undersøke hva annet som finnes på markedet før du bestemmer deg. Ikke hopp på første og beste tilbud.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Derfor bør du velge aircondition med varmepumpe

Som nevnt tidligere, så fungerer altså varmepumpen som aircondition om sommeren og varmepumpe om vinteren. Dette sikrer at du året rundt kan opprettholde en behagelig og jevn temperatur i hjemmet. Aircondition med varmepumpe er både økonomisk og miljømessig gunstig.

Du har dessuten et stort utvalg av produkter å velge blant, slik at du enkelt kan finne en modell som passer for deg. En stor bolig kan likevel ha behov for det som kalles multisplitt. Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å velge riktig modell, slik at du får en løsning som er tilpasset ditt hjem.

Varmepumpe med aircondition har dessuten mange andre fordeler, for eksempel luftrensing. Om ønskelig, kan du kjøpe en modell med avanserte funksjoner som fjernstyring via WiFi, uketimer, avanserte støvfiltre, sensor for automatisk temperaturregulering, nattmodus for stillegående utedel og mye mer.

Da er det bare å ønske deg lykke til med kjøpet av varmepumpe med aircondition.

Hyppig stilte spørsmål om varmepumpe

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Varmepumper med aircondition er svært energieffektive. Nøyaktig hvor mye strøm den bruker, avhenger av spesifikke forhold som størrelse, ytelse og drift.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg vedlikeholde varmepumpen?

Det er viktig å følge anbefalt vedlikehold for å holde varmepumpen i god stand. For eksempel, du må kanskje støvsuge den månedlig for å sikre korrekt drift. Kontakt din lokale forhandler eller varmepumpemontør for mer informasjon.

Meldingsboble
Bør jeg kjøpe varmepumpehus?

Det kan være en god idé å investere i et varmepumpehus. Huset vil beskytte varmepumpen mot frost og snø, noe som kan forlenge levetiden betydelig. Varmepumpehuset holder også løv og annet smuss vekke fra utedelen. Du kan kjøpe enkle og billige byggesett som du raskt setter sammen selv.

Meldingsboble
Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Størrelsen på varmepumpen avhenger av flere faktorer som isolasjon i boligen, størrelse på boligen, varmebehov og hvilke andre oppvarmingskilder du eventuelt har. Du må dessuten velge en varmepumpe som takler vinteren der du bor. De fleste varmepumper tåler 15 minusgrader, men det finnes kraftige modeller som fungerer ved 30 minusgrader.

Meldingsboble
Er det trygt å bruke varmepumpe?

Ja, det er trygt å bruke varmepumpe så lenge du følger anbefalt vedlikehold og overholder sikkerhetsinstruksjonene. Varmepumpen inneholder elektriske komponenter og gass, så det er viktig å bruke en sertifisert montør til montering og service.

Meldingsboble
Kan jeg bruke varmepumpe uten aircondition?

Ja, du kan slå av varmepumpen om sommeren for å spare strøm. Det er imidlertid en god idé å investere i en varmepumpe med god temperaturstyring, slik at du alltid har kontroll over temperaturen. For eksempel, du kan kjøpe varmepumpe med uketimer for å automatisk regulere temperaturen i henhold til hverdagen din.