Bilde

STOR VARIASJON: Det finnes mange varianter og modeller av varmepumper å velge mellom.

8 nyttige tips til deg som skal kjøpe varmepumpe

Sist oppdatert: 7. mars 2024

Det finnes masse å velge mellom for deg som skal kjøpe varmepumpe. Dersom du ikke helt vet hvor du skal starte jakten, har du kommet på rett sted. Her har du 8 nyttige tips til deg som skal kjøpe varmepumpe, slik at du velger den beste modellen til den rette prisen.

1. Sjekk hvor mye penger du kan spare

Det første du bør gjøre er å undersøke hvor mye strøm du bruker per år. Luft-til-luft varmepumper passer nemlig best for deg som har et totalt årlig strømforbruk ca. 15 000 kWh. En standard enebolig bruker ca. 25 000 kWh per år. I så fall vil du kunne spare ca. 4800 kWh med en varmepumpe. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Jo høyere strømforbruk, desto mer lønnsom blir varmepumpen. Dersom strømprisen ligger på ca. 1 kr per kWh, kan du spare ca. 4800 kr per år. Kostet varmepumpen din ca. 20 000 kr med montering, vil du ha tjent den inn igjen i løpet av fem-seks år. Du kan selv regne ut hvor mye du sparer ved å sammenligne strømforbruk med ytelsen på varmepumpemodellen som du ønsker å kjøpe.

Det bør imidlertid nevnes at varmepumper har en rekke andre fordeler utover det rent økonomiske. Disse fordelene kan gjøre varmepumpen “verdt pengene”, til tross for et lavt strømforbruk. Du kan i så fall kjøpe en liten og billig varmepumpe som kan brukes til luftrensing eller som aircondition om sommeren.

2. Finn ut hvor kraftig varmepumpe du trenger

Neste steg er å vurdere varmebehovet ditt, slik at du kan velge en varmepumpe med riktig  ytelse i henhold til ditt forbruk. For eksempel, la oss si at du bor i en liten og tett bolig med lite varmetap. I så fall kan en liten og rimelig modell til ca. 20 000 kr dekke behovene dine. Du ville rett og slett ikke kunne utnytte den fulle kraften til varmepumper med svært høy ytelse.

Bor du derimot i en større bolig med høyt varmebehov, bør du se etter en varmepumpe med tilstrekkelig ytelse og rekkevidde. Det kan nemlig bli dyrt å velge en modell som ikke strekker til. Jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer strøm trekker den. I tillegg økes slitasjen, noe som igjen vil medføre kortere levetid.

Et alternativ til deg som bor i en stor enebolig over flere etasjer er å kjøpe flere innedeler, fremfor å forvente at én innedel skal dekke varmebehovet ditt. Varmepumpe med multisplitt kan i så fall være et supert valg. Du kan rett og slett koble flere innedeler til bare én utedel. Det er heller ikke nødvendig å bruke samme modell for alle innedelene.

For eksempel, du kan kjøpe en kraftig og høytytende modell til å plassere i stua eller et annet sted hvor du oppholder deg mye. Du kan supplere varmen med en liten og billig innedel som plasseres i trappeoppgangen eller i andre etasje, slik at du får litt ekstra varme der også.

Det kan altså bli dyrt å velge en varmepumpe som enten har altfor kraftig ytelse eller altfor lav ytelse. En standard varmepumpe har en levetid på ca. 12-15 år – og det er lang tid for deg som er misfornøyd med valget ditt. Det er kjedelig å måtte bruke ekstra penger på panelovner eller bytte ut varmepumpen før levetiden utløper.

3. Sjekk at varmepumpen tåler norske forhold

Utetemperaturen vil påvirke ytelsen til varmepumpen, og du bør derfor velge en modell som er tilrettelagt for et nordisk klima. Det finnes varmepumper som er beregnet for det europeiske markedet, hvor vintrene er mye mildere enn her til lands. Disse vil fungere vesentlig dårligere på vinterhalvåret.

Du bør altså se etter varmepumper som er spesielt utviklet for nordiske land. En standard varmepumpe som takler et norsk klima vil kunne fungere greit ved ca. 15 minusgrader, mens de kraftigste takler opptil 35 minusgrader. Det er ikke uvanlig å måtte fyre i peisen eller bruke panelovn på de aller kaldeste dagene.

Vi anbefaler at du undersøker gjennomsnittstemperaturen om vinteren der du bor. Dersom du stort sett opplever milde vintre med veldig få dager med skikkelig kulde, så kan det godt hende at en standard modell er tilstrekkelig. Du bør derimot vurdere modeller som er utviklet for å takle opptil 35 minusgrader, hvis du er vant med lange og harde kuldeperioder om vinteren.

4. Vær obs på vedlikehold helt fra starten av

Varmepumper lever som regel i opptil 15 år – så sant den får regelmessig vedlikehold. Den trenger rett og slett litt kjærlighet og pleie for å fungere riktig, ellers kan den finne på å takke for seg lenge før levetiden egentlig er omme. Vi anbefaler derfor ikke at du utsetter vedlikehold til varmepumpen begynner å fuske. 

Spør montøren om gode vedlikeholdsrutiner under installasjonen, slik at du er klar helt fra starten av. Akkurat hvordan du vedlikeholder varmepumpen vil avhenge av merke og modell. I tillegg til at montøren demonstrerer hva du skal gjøre, vil du også få med dokumentasjon som forklarer dette. 

Be gjerne varmepumpemontørene om å sette opp et tilbud som inkluderer service et par ganger i løpet av de første fem årene, slik at du får en god start.

Så lenge du utfører rett vedlikehold regelmessig, vil du ikke møte på problemer. Det kan ellers oppstå utfordringer som redusert ytelse, høyere strømregning og støy fra varmepumpen. Dersom dette skulle oppstå, bør du hive deg rundt og utføre litt vedlikehold. Hjelper ikke det, bør du kontakte montøren og be om en service.

5. Tenk over hvilke funksjoner og egenskaper du vil ha

Undersøk hvilke funksjoner og egenskaper som er tilgjengelig per i dag, og tenk over hvilke du vil prioritere. Funksjonaliteten kan ha innvirkning på prisen – modeller med mange avanserte funksjoner kan derfor koste mer. Du må selv avgjøre hva som er verdt pengene, basert på budsjett og personlig preferanse.

La oss se på et par eksempler. Det finnes varmepumpe med nattmodus for utedelen. Stort sett vil ikke støy fra utedelen være sjenerende ved riktig plassering. Noen ganger er det imidlertid ikke til å unngå at utedelen kanskje kommer litt for nært et soveromsvindu. Stillegående utedel kan i så fall være smart å prioritere.

Andre eksempler er sensorer som fanger opp om det befinner seg noen i rommet eller ikke. Sensorene sender beskjed videre til temperaturstyringen, slik at innetemperaturen reguleres automatisk. Dersom man forlater rommet, senker varmepumpen temperaturen. Du kan også få modeller med avanserte luftfiltre som fanger opp pollen og forurensinger. Dette kan være bra for deg med følsomme luftveier. 

Det er ikke lenger slik at du er nødt til å velge en stor kloss som henger på veggen. Dagens modeller fås både i vegg- og gulvmodell. Estetikk og design vektlegges i stadig større grad, selv for vegghengte varmepumper. Du kan derfor kjøpe designmodeller i ulike farger og utforminger. Bruk gjerne litt tid på å undersøke designløsninger for å finne en varmepumpe som matcher interiøret ditt.

6. Bestem deg for vegghengt- eller gulvmodell

Det er fordeler og ulemper med både vegghengte varmepumper og gulvvarmepumper – undersøk gjerne begge alternativer for å finne ut hva som er best for boligen din. For eksempel, gulvmodeller kan være et godt valg for deg med kalde gulv. Disse varmepumpene har nemlig vifter i både topp og bunn.

Viftene i bunn blåser varm luft bort over gulvene, og på den måten vil den kunne erstatte behovet for varmekabler i gulvet. Viftene i topp fordeler derimot luften opp og utover i rommet, slik at du får en behagelig og jevn varmefordeling. Akkurat som for vegghengte modeller, kan du velge mellom ulike størrelser og ytelser.

En annen fordel med gulvvarmepumper er at de kan delvis integreres og dermed skjules. Utseendet minner uansett mer om en panelovn eller radiator enn en varmepumpe. Du frigjør dessuten veggplass, noe som kan være en fordel for deg som har store bokhyller eller mange malerier på veggene. Ulempen med gulvvarmepumper er at du har mindre valgmuligheter, sammenlignet med vegghengte modeller. 

Du har et mye større utvalg om du går for vegghengte varmepumper. Gulvmodeller krever også gulvplass og kan være større enn veggmodeller. Dersom du har mange møbler, kan det dessuten blokkere for varmefordelingen. Vegghengte modeller som henges høyt oppunder taket har som regel friere luftbaner, noe som gjør at du får bedre og raskere oppvarming. 

7. Sammenlign pris på varmepumper nøye

Det skjer utrolig mye spennende på varmepumpemarkedet for tiden. Modellene er under stadig utvikling og konkurransen blir stadig hardere for dem som utvikler varmepumper. Forbrukerne kan derfor glede seg over stadig nye og mer avanserte funksjoner, samtidig som prisen på varmepumper reduseres.

Det kan derfor være mye penger å spare på å sammenligne merker, modeller og priser nøye. Ikke hopp på første og beste tilbud – gjør litt research før du bestemmer deg.

Selv om enkelte varmepumpeleverandører kjører kampanjer på varmepumper i ny og ne, så finnes det nødvendigvis ikke et tidspunkt som passer bedre enn andre. Du kan finne gode tilbud på varmepumper året rundt, til tross for at “høysesongen” for å kjøpe varmepumpe er om høsten – det er ikke nødvendig å vente til en gitt årstid for å få en god pris.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

8. Spør varmepumpemontørene masse spørsmål under befaring

Dyktige varmepumpemontører har masse kunnskap og erfaring som du kan dra fordel av. Befaringen er derfor en veldig viktig del av prosessen. Montørene må uansett komme hjem til deg for å vurdere boligen din nøye for å kunne gi deg et nøyaktig pristilbud og komme med gode anbefalinger til hvilken modell du bør velge.

Du bør tenke over hvilke spørsmål du har på forhånd, slik at du er godt forberedt. For eksempel, hvor mener montøren at inne- og utedelen bør plasseres? Hvor kraftig bør varmepumpen være? Hvilke modeller kan montøren anbefale deg? I tillegg bør du forsikre deg om at montøren har riktig kompetanse – ikke vær redd for å spørre etter referanser.

Du bør passe på at du velger en montør med de rette kvalifikasjonene og god erfaring. For eksempel, man må være F-gass sertifisert for å kunne montere varmepumpe. Varmepumper inneholder nemlig gasser som kan være skadelige for både mennesker og miljø. Disse kan lekke ut ved feil montering.

Fall aldri for fristelsen for å forsøke arbeid på varmepumpen selv, og benytt deg heller aldri av montører uten riktige kvalifikasjoner. Feilmonterte varmepumper kan også utgjøre brannfare. Dersom de ikke monteres rett, vil du kunne få problemer med forsikringsselskapet om noe går galt. Garantien kan også frafalle.

Vi anbefaler at du ber om tilbud fra seriøse firma eller bruker en pålitelig anbudstjeneste for å komme i kontakt med pålitelige montører. Du bør aller helst be om pristilbud og befaring fra tre ulike montører, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag. Du vil også kunne stille dem de samme spørsmålene under befaring, og på den måten vil du innhente masse god informasjon. 

Bruk litt tid på å sammenligne både pris og anbefalinger før du kjøper varmepumpe. Dermed ligger alt til rette for at du ender opp med en modell som du blir fornøyd med ut levetiden.

9. Bruk den nye varmepumpen til å refinansiere boliglånet

Dersom du har montert varmepumpe, særlig bergvarmepumpe eller luft til vann varmepumpe, vil dette ofte øke verdien på boligen. Dette kan du ta til din fordel ved å refinansiere boliglånet til å få mindre rente, siden boligen nå er mer verdt og du vil ha mindre prosent lån som dermed er trygghet for banken. Dette er en skjult, men veldig nyttig metode, som faktisk kan spare deg ganske mye penger i det lengre løp.

Det finnes en rekke nettportaler på nett hvor du kan se boligverdien din og få billig refinansering av boliglånet, som feks sjekkboligverdi.no. Disse portalene setter deg i kontakt med eiendomsmeglere eller takstmenn som kan foreta slik verdivurdering.

Få svar på ofte stilte spørsmål om nyttige tips til deg som skal kjøpe varmepumpe

Meldingsboble
Hvilke faktorer bør man vurdere før man kjøper en varmepumpe?

Før man kjøper en varmepumpe bør man vurdere faktorer som boligens størrelse, isolasjon, klimaforhold, energibehov, og hvorvidt man ønsker en varmepumpe for oppvarming, kjøling eller begge deler.

Meldingsboble
Hvorfor er det viktig å velge riktig type varmepumpe for boligen?

Det er viktig å velge riktig type varmepumpe for boligen for å sikre effektiv oppvarming og kjøling, samt for å unngå unødvendig høyt energiforbruk og kostnader.

Meldingsboble
Hvorfor er det viktig å få en varmepumpe installert av en autorisert forhandler?

Det er viktig å få en varmepumpe installert av en autorisert forhandler fordi de har nødvendig kompetanse og erfaring for å sikre en korrekt og trygg installasjon, samt for å opprettholde garantien på varmepumpen.

Meldingsboble
Hvordan kan man finne en pålitelig og autorisert varmepumpeforhandler?

For å finne en pålitelig og autorisert varmepumpeforhandler, kan man be om anbefalinger fra venner eller familie, søke på nettet, sjekke anmeldelser og referanser, samt kontakte bransjeorganisasjoner som Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) for å få en liste over godkjente forhandlere.