Bilde

SMART KOMBINASJON: Det finnes flere typer oppvarming som kan brukes sammen med balansert ventilasjon, og det er lurt å undersøke mulighetene dine før du tar et valg.

Går det an å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe?

Sist oppdatert: 18. november 2023

Går det egentlig an å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe? Hva er fordelene? Hvor mye penger kan man spare? Les videre for å få svar på alle disse spørsmålene, samt andre gode tips.

Hvordan fungerer balansert ventilasjon med varmepumper?

Alle boliger som er bygget etter 2010 skal etter byggtekniske forskrifter ha balansert ventilasjon. Du kan likevel kombinere dette ventilasjonssystemet med varmepumpe, selv om du har varmegjenvinning. I så fall kan du ettermontere varmepumpe i boligen, uten at det vil forstyrre ventilasjonsanlegget. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Det er også mulig å montere balansert ventilasjon etter at varmepumpen har kommet på plass. Dette er mest aktuelt for boliger som er bygget før 2010. Sist, men ikke minst, så kan du kombinere varmepumpe og balansert ventilasjon i samme system. Dette kalles for ventilasjonsvarmepumpe, noe som vi kommer tilbake til senere i artikkelen.

Hva er fordelene med å kombinere varmepumpe med balansert ventilasjonsanlegg?

Balansert ventilering bidrar til et friskt og godt inneklima. Uteluften blir filtrert og den brukte luften trekkes ut. Varmen fra den gamle luften blir imidlertid overført til den nye, slik at du sparer penger på oppvarming og forhindrer varmetap. En annen fordel med balansert ventilasjonsanlegg er at fuktighet fjernes. Risikoen for kondens og fuktskader blir dermed redusert.

Det kan koste ca. 100 000 kr å ettermontere balansert ventilasjon i eldre boliger. Den nøyaktige prisen avhenger av spesifikke forhold ved boligen din. Enova tilbyr en støtteordning hvor du får opptil 10 000 kr tilbakebetalt i ettertid. Bare pass på at du tar vare på kvitteringer og viktige papirer, ettersom du må sende dette inn til Enova for å søke om tilskudd.

Balansert ventilasjon kan spare deg for en god del penger. Ifølge beregninger fra Enova og Sintef, kan du redusere varmetap med over 75 % ved å montere balansert ventilasjon og varmegjenvinner. En enebolig på 180 kvadratmeter som bruker 6641 kWh på oppvarming, kan spare ca. 5313 kWh hvert år. Det er ca. 5300 kr spart i året med en strømpris på 1 kr per kWh.

Med alle disse fordelene med balansert ventilasjon, hvorfor trenger man da varmepumpe? Blir ikke varmepumpen overflødig? Det korte svaret er nei, det kan være flere tilfeller hvor det smarteste valget er å kombinere varmepumpe med balansert ventilasjon.

Spar penger på strøm og oppvarming

Selv om balansert ventilasjon forhindrer varmetap ved å overføre varmen fra gammel til ny luft, så er den ikke en varmekilde i seg selv. Du trenger derfor oppvarming, i tillegg til balansert ventilasjon.

Det er mulig å kutte varmetapet betydelig med kun balansert ventilasjon. Besparelsene blir rett og slett større ved å ettermontere varmepumpe. Det blir enklere for varmepumpen opprettholde ønsket temperatur i boliger med lite varmetap, uten å jobbe altfor hardt. Jo mindre varmepumpen må jobbe, desto mer penger sparer du på strømregningen.

Få et godt og behagelig inneklima

Balansert ventilasjon sørger som sagt for et godt inneklima og kan redusere risikoen for fuktskader. Effekten blir enda bedre ved å montere en varmepumpe. Varmepumper fås med luftfilter som fanger opp pollen, støv og bakterier fra luften, noe som er bra for deg med lett irriterte luftveier.

Varmepumper kan brukes som aircondition

Fordelen med varmepumper er at du kan bruke den som aircondition. Selv om du kan regulere temperaturen på et balansert ventilasjonsanlegg, så skal det mye til for å kjøle ned soverommet etter at solen har flommet inn vinduet hele dagen. Det er her varmepumpen kommer inn i bildet. 

På lange, varme sommerdager kan du kjapt kjøle ned det aktuelle rommet ved å stille inn temperaturen. Kulden fra varmepumpen vil likevel ikke føles ekstrem. Du kan dermed bruke varmepumpen både til oppvarming og nedkjøling, slik at innetemperaturen er behagelig året rundt.

Hvilke typer varmepumper kan jeg bruke med balansert ventilasjon?

Du kan velge blant fire typer varmepumper som passer med balansert ventilasjon. Hvilken du bør velge, avhenger av spesifikke forhold ved boligen, personlige preferanser, varmebehov og budsjett. Her får du et kort overblikk over fordeler og ulemper og hvem de passer for.

Nedenfor viser vi også eksempler på hvor mye penger du kan spare. Du må imidlertid være obs på at regnestykkene ikke tar hensyn til balansert ventilasjon, samt spesifikke forhold ved boligen. Vi anbefaler derfor at du kontakter forskjellige varmepumpemontører for å få hjelp til å regne ut hva du kan spare med utgangspunkt i nettopp din bolig.

Væske-til-vann og luft-til-vann varmepumper

Væske-til-vann og luft-til-vann varmepumper er begge varmepumper som brukes sammen med vannbåren varme. Vannbåren varme er et system hvor varmt vann sirkuleres rundt i rør for å avgi varme, for eksempel til radiatorer og viftekonvektorer. Det varme vannet kan også fordeles via rør i gulvet for å avgi gulvvarme.

Luft-til-vann varmepumper varmer opp uteluft som igjen varmer opp vannet i det vannbårne systemet. Væske-til-vann varmepumper henter derimot energi fra under bakkenivå for å varme opp vannet i systemet. Sistnevnte deles videre inn i tre underkategorier: bergvarmepumpe, jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe.

Denne typen varmepumpe vil ikke ha innvirkning på luften inne i huset, og på den måten vil ikke denne typen varmepumpe påvirke det balanserte ventilasjonsanlegget.

Kombinasjonen av balansert ventilasjon og luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumper passer for deg som skal bygge nytt eller som allerede har vannbåren varme. Du kan også vurdere denne løsningen om du ikke har noe imot å rive opp gulvene. Prisen på væske-til-vann varmepumper ligger på ca. 120 000 kr og opp, utenom arbeid. Luft-til-vann varmepumper koster ca. 60 000 kr og opp, utenom arbeid.

En enebolig som bruker ca. 25 000 kWh vil kunne spare 8800 kWh per år. Det utgjør ca. 8800 kr årlig med gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh. Du kan derimot spare ca. 11 100 kWh i året med væske-til-vann varmepumpe. Holder vi oss til samme eksempel, så vil det utgjøre ca. 11 110 kr per år.

Luft-til-luft varmepumper

Luft-til-luft varmepumper er de mest populære per i dag. De er rimelige og effektive, samtidig som du sparer penger på strøm. Varmepumper avgir en jevn og fin varme, samtidig som den regulerer seg selv. Komforten i boligen kan dermed øke. En standard varmepumpe av god kvalitet koster ca. 20 000 kr. Varmepumpen tilfører frisk luft til boligen som varmes opp og fordeles.

De krever heller ikke særlig med ekstra utstyr, slik som det luft-til-vann varmepumper gjør. En kombinasjon av balansert ventilasjon og luft-til-luft varmepumpe kan dermed være aktuell for deg som ikke allerede har vannbåren varme installert i boligen. Prosjektet kan ellers bli ganske kostbart – med mindre du pusser opp og ønsket uansett å åpne gulvene.

Disse varmepumpene passer best for deg som har et totalt årlig strømforbruk på 15 000 kWh eller mer, sett fra et rent økonomisk perspektiv. Det kan likevel være fordeler med å kjøpe varmepumpe, selv med et lavere strømforbruk. Varmepumpene bidrar for eksempel til et bedre inneklima og kan kjøle ned boligen om sommeren.

Jo høyere strømforbruk på oppvarming, desto mer penger kan du spare. La oss si at du har en standard enebolig som bruker ca. 25 000 kWh per år. Du vil i så fall kunne spare ca. 4700 kWh. Det utgjør 4700 kr spart per år med en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh. Det betyr at du vil ha spart inn igjen en varmepumpe til ca. 20 000 kr på fem-seks år.

Ventilasjonsvarmepumper

Dersom du skal bygge ny bolig eller utføre renovasjonsarbeid, kan du vurdere å kjøpe ventilasjonsvarmepumpe. Denne løsningen passer også for boliger med begrenset plass.

I så fall får du varmepumpen integrert i det balanserte ventilasjonsanlegget, noe som er effektivt og plassbesparende. 

Med andre ord – denne løsningen består av både varmepumpe og balansert ventilasjon i ett. Ventilasjonsvarmepumpen kan brukes både sammen med eller istedenfor varmegjenvinner. 

Varmepumpen kalles for varmepumpegjenvinner dersom den erstatter varmegjenvinneren. Kombinerer du varmepumpe og varmegjenvinner i et balansert ventilasjonsanlegg, kalles varmepumpen for avkast-varmepumpe.

Kan jeg kombinere balansert ventilasjon med annen oppvarming?

Noen ganger kan det være lurt å undersøke hvilke alternativer du har. Det finnes flere typer oppvarming som kan brukes sammen med balansert ventilasjon. Varmebehovet ditt kan være avgjørende for hva du bør velge. Dersom du bor i en veldig liten leilighet som er tett og har lavt varmetap, kan panelovn  eller elektriske varmekabler i gulvet være tilstrekkelig.

Andre ganger kan du har behov for å kombinere balansert ventilasjon og varmepumpe med enda flere varmekilder. For eksempel, bare én varmepumpe er gjerne ikke tilstrekkelig om du har en stor bolig med flere etasjer. Da kan det være fint med en ekstra panelovn på soverommet eller kontoret, uten at du trenger å bekymre deg for at det forstyrrer det balanserte ventilasjonsanlegget.

Du kan imidlertid kjøpe varmepumpe med multisplitt, slik at du kan koble flere innedeler til samme utedeler. Denne type varmepumper passer likevel med balansert ventilasjon. Du trenger heller ikke å bruke samme modell på innedelen. Kanskje du vil ha en kraftig innedel i stua, men en liten og billig modell er bra nok til kjellerstua?

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvordan får jeg best pris på varmepumper som passer med balansert ventilasjon?

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å sammenligne ulike løsninger, slik at du velger riktig. Ta gjerne kontakt med forskjellige montører som kan komme på gratis befaring. De vil kunne rådføre deg og komme med anbefalinger som er tilrettelagt for dine behov. Du får dessuten anledning til å sammenligne pristilbud på tvers av montører.

Dersom du skal montere balansert ventilasjon samtidig med varmepumpen, anbefaler vi å opplyse om dette. Kanskje du kan få et godt tilbud ved å samle prosjektene? Du samler enkelt inn ulike tilbud ved å bruke en anbudstjeneste. I så fall sender du inn opplysningene dine én gang, og deretter blir du kontaktet av aktuelle bedrifter.

Ta hensyn til varmebehovet ditt

Den beste og billigste varmepumpen er den som er tilpasset varmebehovet ditt. Dersom du kjøper en billig varmepumpe med altfor lav ytelse, vil den måtte jobbe hardt for å opprettholde varmen. Det kan føre til økte strømregninger, samtidig som levetiden kan bli redusert.

På samme måte vil du ikke få utbytte av en kraftig modell med svært høy ytelse om du bor i en liten og tett bolig. Du har rett og slett ikke stort nok varmebehov til at den kommer til sin rett. Du bør derfor undersøke strømforbruk og varmebehov aller først, slik at du deretter kan sammenligne prisen på passende varmepumpemodeller.

Da er det bare å ønske deg lykke til med både balansert ventilasjon og varmepumpe.

Få svar på ofte stilte spørsmål om balansert ventilasjon med varmepumpe

Meldingsboble
Hva er en utedel og dens funksjon i en varmepumpe?

En utedel er den delen av en varmepumpe som plasseres utendørs og er ansvarlig for å hente ut varmeenergi fra luften eller bakken. Den inneholder viktige komponenter som kompressor, kondensator og ventilator, og er koblet til innedelen via rør og ledninger.

Meldingsboble
Hva er viktige faktorer å vurdere når man velger plassering for utedelen av en varmepumpe?

Når man skal velge plassering for utedelen av en varmepumpe, er det viktig å ta hensyn til faktorer som støy, tilgjengelighet, avstand til vegger og naboer, og mulighet for god luftstrøm og drenering. En profesjonell installatør vil kunne gi deg råd og veiledning om hvilken plassering som vil være best for din spesifikke situasjon.

Meldingsboble
Hvilke alternativer finnes for plassering av utedelen til en varmepumpe?

Det er flere alternativer for plassering av utedelen til en varmepumpe, som inkluderer å montere den på en vegg, plassere den på bakken eller på en takplate, eller å integrere den i en fasade eller en balkong. Det viktigste er å velge en plassering som gir tilstrekkelig luftstrøm og drenering, samtidig som støy og visuell påvirkning på omgivelsene minimeres.

Meldingsboble
Kan man installere utedelen av en varmepumpe innendørs?

Nei, utedelen av en varmepumpe kan ikke installeres innendørs. Denne delen av varmepumpen er konstruert for å hente ut varme fra uteluften eller bakken, og må derfor plasseres utendørs for å fungere optimalt. Innedelen av varmepumpen kan derimot monteres inne i boligen.