Bilde

POPULÆRT SPARETILTAK: Man antar at over en million nordmenn har varmepumpe i hjemmet sitt i dag.

Hva er en ventilasjonsvarmepumpe?

Sist oppdatert: 19. november 2023

Ventilasjonsvarmepumpe er en fellesbetegnelse på varmepumper som henter energi fra luften inne i boligen din. Det finnes en rekke forskjellige typer ventilasjonsvarmepumper. Den mest vanlige typen er avtrekksvarmepumpe, men du kan også anskaffe en avkast-varmepumpe.

Du kan spare mye energi med denne typen varmepumpe og funksjonaliteten blir ikke redusert på den kaldeste dagene. Dette er fordi inneluft holder en høy og jevn temperatur hele året. 

Du kan bruke energien fra en ventilasjonspumpe til å varme opp luft og/eller varmtvann. Du kan kombinere en ventilasjonsvarmepumpe med blant annet et ventilasjonsanlegg eller mekanisk avtrekksventilasjon. Vi skal i denne artikkelen beskrive hvordan de forskjellige typene ventilasjonsvarmepumpene fungerer. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Avtrekksvarmepumpe 

Dette er den mest vanlige ventilasjonsvarmepumpen. Måten den fungerer på er å resirkulere luften inne i boligen din å skape energi. Du har et ventilasjonssystem som suger luften ut av boligen din.

Når luft blir sugd ut fra disse rommene beveger luft fra resten av boligen din seg inn i våtrommene. Eksempler på våtrom er bad og kjøkken. Dette fører til at ny varm luft kan bli blåst inn på andre siden av boligen din. Slik holder luften seg varm. Dette heter et kanalsystem. 

Systemet til en avtrekksvarmepumpe

Du har også selve varmepumpen der all oppvarmet ubrukt luft blir sendt til. Her blir den varme luften omgjort til energi. Det er slik en avtrekksvarmepumpe varmer opp varmtvann som du både kan bruke til for eksempel gulvvarme, ovner eller dusj og vask. 

Når du kombinerer en avtrekksvarmepumpe med en varmegjenvinner kalles denne for avkast-varmepumpe. Dersom du bruker den som et substitutt for en varmegjenvinner kalles den for en varmepumpegjenvinner. 

Fordelene med en ventilasjonsvarmepumpe

Mange varmepumper som bruker energi fra luft kan ha problemer når det blir kaldt. Dette er fordi de bruker kjøleelementer som ikke fungerer optimalt når temperaturen ute blir veldig lav. Med en ventilasjonspumpe slipper du dette problemet da varmen inne i boligen din ligger på mellom 18 og 25 varmegrader hele året. Ventilasjonsvarmepumpe er best for deg som bare har avtrekksventilasjon. Også for deg som ikke har mekanisk ventilasjon i det hele tatt. 

Avtrekksvarmepumpe kan fungere som et godt alternativ til blant annet varmtvannsbereder og ventilasjon. Dette er en spesielt god investering dersom du har en gammel varmtvannsbereder og/eller mangler mekanisk ventilasjon. 

Du har også muligheten til å kombinere denne varmepumpen med andre varmekilder. Du har også bruk for varmepumpen hele året da behovet for varmtvann ikke endrer seg. Det er altså en rekke fordeler tilknyttet en ventilasjonsvarmepumpe. 

Ulempene med ventilasjonsvarmepumpe 

Som regel er du avhengig av en ekstra varmekilde i tillegg til varmepumpen på de aller kaldeste dagene. Dette er rett og slett fordi det er begrenset med luft inne i boligen din. Dersom du bruker varmepumpen til varmtvann også kan du få lavere årsfaktor som en konsekvens. 

Montering av ventilasjonsvarmepumper gjøres optimalt når boligen enten bygges eller pusses opp. Dette betyr allikevel ikke at du ikke kan installere varmepumpen utenfor disse periodene. Dersom du har peis i hjemmet ditt kan dette også føre til trekkproblemer. Når det er sagt kan dette problemet enkelt løses ved hjelp av pipeavtrekk.

Litt om installering og lyd med ventilasjonsvarmepumpe

Dette er en type varmepumpe som er ganske stor. Du kan sammenligne den i størrelse med et kjøleskap. Som regel setter man varmepumpen i kjelleren eller et rom der man ikke oppholder seg. Du er avhengig av at den står slik at du enkelt kan rengjøre den da det er viktig å rense filteret ofte. Videre må den også være koblet til et sluk. Dette er fordi prosessen med å skape varme lager kondens som må skylles ut. 

Selv om innedelen er på størrelse med et kjøleskap er lyd ikke noe problem. De fleste modeller lager nesten ingen lyd. Hvor mye lyd de lager varierer fortsatt noe og vi anbefaler at du alltid velger de mest stille modellene. Hvor mye lyd forskjellige modeller lager er alltid oppført i energimerket. 

Er ventilasjonsvarmepumpe lønnsomt? 

De fleste som anskaffer seg en ventilasjonspumpe velger en avtrekksvarmepumpe. Denne koster som nevnt fra 70.000 kroner og oppover. Med en slik investeringskostnad burde man regne med at det er svært mye strøm å spare på en slik varmepumpe. Når det kommer til kWh kan du spare 8.400 i året med en slik varmepumpe. Dette er omkring en tredjedel av en gjennomsnittlig enebolig som bruker rundt 25.000 kWh i året. 

Denne varmepumpen har en levetid på rundt 15 år. Dette vil si at dersom du bruker mer enn overkant av 200.000 kroner på strøm over 15 år vil en avtrekksvarmepumpe være lønnsomt. Dette er noe du ikke kommer unna med mindre du lever i en mindre bolig. Dette store energisparingsnivået er hovedgrunnen til at over en million nordmenn i dag har en varmepumpe i sitt hjem. 

Du kan få støtte fra Enova til avtrekksvarmepumpe.

Du kan også få støtte av Enova dersom du velger å installere en avtrekksvarmepumpe i ditt hjem. Denne støtten er opptil 5.000 kroner. 

Hvorfor velge ventilasjonsvarmepumpe 

Det finnes en rekke forskjellige typer varmepumper som fungerer på forskjellige måter. Det er ingen fasit på hvilken som er “best” da dette vil variere ut fra en rekke faktorer. For eksempel vil type bolig, størrelse på bolig og energibruk være avgjørende faktorer på hvilken varmepumpe som er best for deg. 

Den mest vanlige varmepumpen i Norge er luft-til-luft. Andre populære typer er luft-til-vann og væske-til-vann som bergvarme eller jordvarme. Disse typene henter energi fra utsiden av hjemmet ditt i motsetning til en ventilasjonsvarmepumpe. Alle forskjellige typer har sine fordeler og ulemper, men som regel tas valget på bakgrunn av energibehov og type bolig. 

Hvis du er interessert i en ventilasjonsvarmepumpe er det best dersom du skal renovere din bolig eller bygge en ny bolig. Dette er fordi du må installere ventilasjonsanlegget. Du kan montere en slik varmepumpe dersom du bor i leilighet, men da må det som regel gå gjennom styret. Dette er blant annet fordi du ikke trenger en ventilasjonspumpe dersom strømforbruket ditt er under 25.000 kWh i året. 

Dette er svært sjeldent i leiligheter, og det er derfor de fleste som anskaffer en slik varmepumpe bor i enebolig. I tillegg til vifter kan du også bruke varmtvannet for oppvarming av boligen din. Vannbåren gulvvarme er for eksempel et flott alternativ for oppvarming. Dette sørger for god fordeling av varme i boligen din. I tillegg får du også et svært godt inneklima. 

Noen av problemene med elektriske ovner er blant annet at de ikke sprer varmen godt nok. I tillegg kan de også gjøre at luften i boligen din føles tung ut. Et godt inneklima er for mange en prioritet og da er en ventilasjonsvarmepumpe utmerket. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på ventilasjonsvarmepumpe 

En ventilasjonsvarmepumpe koster fra 20.000 kroner og oppover. Dersom du skal ha avtrekksvarmepumpe som er den mest vanlige typen koster dette fra 70.000 kroner og oppover. Det er derfor lurt å sammenligne litt forskjellige leverandører før du bestemmer deg. Når det er snakk om slike beløp kan det være mye å spare på små forskjeller. 

Du kan bruke varmepumpeportalen til å få tre uforpliktende tilbud fra noen av Norges mest etablerte leverandører. Tjenesten er helt gratis. Du fyller enkelt ut skjemaet og skriver litt generell informasjon. Du blir deretter kontaktet av forskjellige leverandører som kjemper om deg som kunde. Dette gir deg muligheten til å enkelt sammenligne tilbud og få den beste avtalen. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om hva en ventilasjonsvarmepumpe er

Meldingsboble
Hvordan fungerer en ventilasjonsvarmepumpe?

En ventilasjonsvarmepumpe fungerer ved å utvinne varmeenergi fra avtrekksluften i boligen ved hjelp av en varmeveksler. Denne varmen benyttes så til å varme opp frisk tilluft og/eller vannbåren varme. Ved å gjenvinne varmen som ellers ville gått tapt, kan ventilasjonsvarmepumpen redusere energiforbruket og oppvarmingskostnadene.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en ventilasjonsvarmepumpe?

Fordelene med en ventilasjonsvarmepumpe inkluderer energibesparelser, reduserte oppvarmingskostnader, forbedret inneklima og økt komfort. Ved å gjenvinne varmen fra avtrekksluften kan ventilasjonsvarmepumpen bidra til et mer energieffektivt og miljøvennlig oppvarmingssystem.

Meldingsboble
Hvilke typer bygninger kan dra nytte av en ventilasjonsvarmepumpe?

Ventilasjonsvarmepumper passer best for bygninger med mekanisk ventilasjon, slik som nyere eneboliger, rekkehus og leiligheter. Eldre boliger uten mekanisk ventilasjon kan også dra nytte av en ventilasjonsvarmepumpe hvis det installeres et nytt ventilasjonssystem.

Meldingsboble
Hvor mye kan man spare på energikostnader ved å installere en ventilasjonsvarmepumpe?

Energibesparelsene ved å installere en ventilasjonsvarmepumpe kan variere avhengig av bygningens størrelse, isolasjon, klima og eksisterende oppvarmingssystem. Generelt kan man forvente en besparelse på mellom 20-50% av energikostnadene til oppvarming.