Bilde

BÆREKRAFTIG: En avtrekksvarmepumpe skiller seg andre varmepumper ved å gjenbruke den varme luften i boligen din.

Avtrekksvarmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 19. november 2023

Varmepumpene har inntatt Norge for alvor, og så populære har de blitt at over 1 million nordmenn har gått til innkjøp av dem. Sparte kostnader, samvittighet for miljøet, og renere luft, er bare noen få av de grunnene til at nordmenn har investert såpass mye i denne teknologien. Det er rett og slett et veldig godt alternativ til oppvarming av våre hjem.

Norge er tross alt et kjølig land, der kostnadene for oppvarming langt overstiger snittet i verden. Da er det spesielt viktig med kostnadsbevisste og ressurseffektive alternativ. Det er her varmepumpen kommer inn i bildet. Allikevel er det enkelte varmepumper som yter enda litt bedre enn andre. Et godt eksempel her er avtrekksvarmepumpe.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Denne formen for varmepumpe skiller seg ut fra de mange andre ved å gjenbruke den varme luften i huset. På denne måten oppnår den enda bedre effekt enn mange andre typer varmepumper. Det finnes mange alternativer her, men de aller fleste dekker de behovene en har i vanlige, norske hjem.

Dersom du vurderer å kjøpe en avtrekksvarmepumpe, eller kanskje bare ønsker litt mer informasjon, så er det ikke alltid like enkelt å tilegne seg kunnskap. Som et motstykke til dette skal vi i denne artikkelen besvare dine spørsmål rundt avtrekksvarmepumpe. Hva koster? Hvordan fungerer de? Og ikke minst, kan dette være den typen varmepumpe som passer deg?

Tilbud på avtrekksvarmepumpe

Det finnes i dag mange leverandører av avtrekksvarmepumpe. Ikke bare er det vanskelig å finne god informasjon, men det er også vanskelig å navigere mellom de mange alternativene. Det å sammenligne basert på pris, kvalitet, energisparing, service, og en rekke andre faktorer kan medføre en hel del arbeid.

For å gjøre oppgaven noe enklere, så kan du fylle i kontaktskjemaet her på siden for å motta objektive tilbud fra profesjonelle leverandører. Svar på hva slags varmepumpe du ønsker, hvor stort hus du har, og et par andre spørsmål som gjør det enklere å tilpasse tilbudene. Du vil motta 3 uforpliktende tilbud på avtrekksvarmepumpe over e-post, og de som er nevnt objektive.

Slik fungerer den

Systemet til en avtrekksvarmepumpe.

De varmepumpene som er mest populære i Norge er luft til luft varmepumpene. Disse benytter altså energien i lufta utendørs for å varme opp ditt hjem. En avtrekksvarmepumpe benytter på sin side lufta som befinner seg innendørs. Det vil si, den benytter seg av «brukt» luft, slik som nevnt i innledningen av denne artikkelen.

Denne prosessen foregår gjennom et ventilasjonssystem. Rundt om i huset suger en vifte den brukte lufta ut av våtrom. Resultatet blir da at luft fra andre rom vil bevege seg inn i nettopp dette våtrommet. Samtidig vil ny uteluft hentes inn gjennom ventilasjon i ytterveggene. Dermed ventileres hele boligen på en effektiv måte.

Boligen har det som kalles et kanalsystem, og det er her den sirkulerende luften vil bevege seg rundt. All oppvarmet romluft vil derimot avledes ut til varmepumpen, der energien som befinner seg i nettopp denne luften utnyttes. Det er slik en avtrekksvarmepumpe er i stand til å føre både varmtvann til radiatorsystemet og krana.

Med andre ord er altså ikke en avtrekksvarmepumpe så komplisert i praksis. Men akkurat slik som med andre varmepumper, så er det unektelig en komplisert prosess i teorien. Samtidig har disse derimot blitt enklere å installere, og ikke minst bruke. De krever minimal styring og fungerer mer eller mindre av seg selv, år inn og år ut.

Hva koster en avtrekksvarmepumpe?

De færreste sår noen tvil om at en varmepumpe er lønnsomt sammenlignet med de gamle systemene for oppvarming. Dette gjelder nærmest uansett hvilken type varmepumpe en ender opp med å velge. Allikevel er det et legitimt spørsmål hva en avtrekksvarmepumpe koster, da det ofte er slik at engangskostnaden blir bortglemt i gleden av å spare penger i det lange løp.

En avtrekksvarmepumpe vil koste mellom 70,000 og 130,000 kr for de aller fleste norske husstander. Selvfølgelig er variasjonen såpass bred både grunnet valg av modell og hvor komplisert installasjonen vil være. Det finnes for eksempel enkelte modeller som baserer seg på en nyere og mer energieffektiv teknologi.

Samtidig kan en installasjon i et nybygg være mye enklere. Her trenger en hverken å rive ut et gammelt system, eller krongle seg til for å få satt opp systemet riktig. Det er i det hele tatt mer tilgjengelig og praktisk å få installert avtrekksvarmepumpe i et nybygg enn det er i et gammelt hus for eksempel.

Hvor mye sparer en?

De fleste vet at en varmepumpe, uansett hvilken type, er en betydelig investering. Hovedgrunnen til at de fleste fortsatt velger å investere er de store besparelsene i det lange løp. En avtrekksvarmepumpe er nemlig ikke bare bra for miljøet, men den kan også spare deg store beløp på strømutgiftene dine i mange år fremover.

En tradisjonell avtrekksvarmepumpe kan spare en bolig på rundt 200m² rundt 8,000 kr i året. Dette innebærer at en vil bruke rundt 8 år på å inntjene varmepumpen i seg selv. Kjøper en derimot en av de dyrere modellene, så vil besparelsene beløpe seg til rundt 16,000 kr i året. Da er riktignok engangskostnaden høyere, men det vil fortsatt være verdt det.

For å finne det nøyaktige svaret på hvor mye en sparer i året, så er det lurt å først og fremst finne ut når en begynner å spare penger. Dette er først når den initielle investeringen er spart inn. Kjøper du en avtrekkspumpe for 100,000 kr, og du sparer 10,000 kr gjennom den årlig, så er det altså først etter 10 år at du sparer penger. Allikevel vil du ved en avtrekkspumpe med lang levetid spare i mange år.

Kan en installere avtrekksvarmepumpe selv?

Det er ulovlig å montere varmepumpe selv.

Selv om teknologien bak de fleste varmepumper nok virker veldig komplisert for de fleste, så ser installasjonen mye enklere ut. Det pleide tross alt å være slik at en kunne installere varmepumpene selv. I dag er det derimot ikke slik lenger, og det er ikke lov å installere avtrekksvarmepumpe på egenhånd.

Konsekvensene av feil kan tross alt være en ganske dyr regning. For det første er maskineriet dyrt, og dersom du gjør noe feil i installasjon, så kan også farer som brann oppstå. Installasjonen spores deretter tilbake til deg, og du kan se langt etter forsikringen. Dessuten krever Enova at du beviser at en profesjonell installatør sto bak, dersom du skal motta offentlig støtte.

Vedlikehold er heller ikke noe du kan eller bør gjøre på egenhånd. Selvfølgelig kan du gjøre enkle grep selv, men en årlig service er uansett å anbefale. Dette er ganske enkelt fordi kostnaden av dette kan rettferdiggjøres med den økte levetiden. Jo lengre din avtrekksvarmepumpe yter sitt maksimale, jo mer penger sparer du.

Sammenlign varmepumper før kjøp

Den beste tjenesten du kan gjøre deg selv er å sammenligne avtrekksvarmepumper før du går inn for et kjøp. Det finnes mange gode aktører i Norge som både selger og installerer disse. Ikke la deg friste til den billigste modellen dersom budsjettet tillater et alternativ som sparer deg mer penger i lengden.

Dessuten er det lurt å ikke nødvendigvis velge den billigste installatøren. Først og fremst skal du velge en profesjonell installatør, men det kan også være lurt å velge en erfaren en. Da går oppdraget raskere, og du får et bedre resultat. Dessuten er det viktig at alt installeres og vedlikeholdes på riktig måte for en optimal levetid.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn avtrekksvarmepumpe i dag

En avtrekksvarmepumpe spiller på den nyeste teknologien innen oppvarming av hus. Hvert år bruker nordmenn ett av de høyeste strømforbrukene i verden på nettopp dette. Det er derfor det er så viktig for oss å redusere kostnadene her, samtidig som vi er miljøbevisste. Med en ordinær avtrekksvarmepumpe kan en vanlig bolig spare rundt 8,000 kr i måneden.

Dersom en oppgraderer til en enda mer energieffektiv modell, så kan en spare opptil det dobbelte. Engangskostnaden for en avtrekksvarmepumpe er riktignok høy, men de fleste sparer inn denne kostnaden på under 10 år. Dessuten er det verdt å merke at Enova støtter både for avtrekksvarmepumpe og ettermontering av balansert ventilasjon.

Uansett hvilken avtrekksvarmepumpe du velger, så vil du mest sannsynlig spare penger. Det gjelder spesielt dersom din bolig baserer seg på gamle oppvarmingsløsninger. Vær allikevel obs på å sammenligne, for det er mye å spare på både pris og kvalitet. Er du obs på ditt valg, så vil du veldig sannsynlig bli fornøyd med din avtrekksvarmepumpe.

Få svar på ofte stilte spørsmål om avtrekksvarmepumper

Meldingsboble
Hva er en avtrekksvarmepumpe?

En avtrekksvarmepumpe er en type varmepumpe som utnytter varmen i ventilasjonsluften for å varme opp boligen og tappevannet. Den bidrar til energieffektiv oppvarming og reduserer energikostnadene.

Meldingsboble
Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe?

En avtrekksvarmepumpe fungerer ved å trekke ut varm luft fra boligens ventilasjonssystem, og overføre denne varmen til et kjølemedie. Kjølemediet blir deretter komprimert og oppvarmet, før varmen overføres til boligens varmesystem og tappevann.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en avtrekksvarmepumpe?

Fordelene med en avtrekksvarmepumpe inkluderer energieffektivitet, reduserte energikostnader, miljøvennlighet og forbedret inneklima. Den bidrar til å senke energiforbruket og redusere CO2-utslippene sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Meldingsboble
Er det kostnadseffektivt å installere en avtrekksvarmepumpe?

Ja, det er kostnadseffektivt å installere en avtrekksvarmepumpe, spesielt i nybygg og ved totalrenovering av eldre boliger. På grunn av redusert energiforbruk og lavere energikostnader, kan investeringen i en avtrekksvarmepumpe ofte tjenes inn i løpet av noen få år.