Luft til vann varmepumpe

Skisse av en typisk luft til vann varmepumpe.

Skisse av en typisk luft til vann varmepumpe.

Luft til vann varmepumpe er en av de mest populære formene for varmepumpe. Selv om luft til luft varmepumpe unektelig er den mest populære varianten, så er det også mange som velger en luft til vann varmepumpe.

Luft til vann varmepumpe er mest populært blant de som har vannbåren varme i hjemmet sitt, fordi en må ha vannbåren varme for å benytte en slik varmepumpe. Mange investerer imidlertid også i et vannbårent varmesystem, slik at de nettopp kan benytte en luft til vann varmepumpe. En luft til vann varmepumpe har nemlig mange fordeler ved seg.

I denne artikkelen skal vi spesifikt se på luft til vann varmepumpen og hva det er som gjør denne typen varmepumpe så attraktiv. Vi skal blant annet se nærmere på hvordan en slik varmepumpe fungerer, hvor mye den normalt koster, hvor mye penger du kan spare, når investeringen er inntjent og lignende.

Få tilbud på luft til vann varmepumpe

Dersom du er interessert i en luft til vann varmepumpe kan du fylle ut skjemaet på vår side. Da vil du få tilbud fra 3 forskjellige varmepumpeleverandører tilpasset ditt behov. Dette vil selvfølgelig være helt gratis og uforpliktende, og du trenger ikke benytte deg av noen av tilbudene.

Fordelen med å få tilbud av forskjellige leverandører er at du kan sammenligne fullpris med montering fra de forskjellige leverandørene, noe som ofte kan variere veldig i pris. Dermed kan du spare mye tid og penger.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Hvordan fungerer en luft til vann varmepumpe?

En typisk luft til vann varmepumpe.

En luft til vann varmepumpe fungerer på samme måte som en luft til luft varmepumpe, helt til vi når punktet for hvordan varmen distribueres i boligen. Teknologien er altså tilnærmet helt lik. Det er innedelen som skiller seg, da en luft til vann varmepumpe tross alt skal varme opp vann først og fremst.

Utedelen vil utvinne varm energi fra utendørsluft. Innebygd i varmepumpens utedel er kjølemediet. Dette kjølemediet holder en veldig lav temperatur. Selv når det er mange minusgrader utendørs vil utendørsluft kunne varme opp dette kjølemediet. Her vil væsken transformeres til en gass.

Kjølemediet har nemlig et annet kokepunkt enn for eksempel vann. Gassen som her har oppstått blir ført inn i en kompressor. Trykket som så oppstår her, gjør at gassen blir veldig varm. Det er deretter denne varmen som brukes for å varme opp vannet som senere skal distribueres rundt i boligen.

Vannet distribueres gjennom rør og kan blant annet varme opp boligen gjennom kabler i gulvet, radiatorer, andre enheter, eller er en kombinasjon av de forenevnte. Distribusjonen av vann gjennom boligen sikrer en god og jevn varme over hele boligen. Vannet vil etterhvert føres tilbake til innedelen og dermed varmes opp igjen for en ny runde.

For å operere utedelen kreves det bruk av strøm. Bruker du fornybar energi, så vil altså bruken av en luft til luft varmepumpe være helt fornybar i sin natur. Det regnes ofte med at en luft til vann varmepumpe vil spare deg omtrent 70 % av ditt strømforbruk i tiden fremover.

Fordelene med luft til vann varmepumpe

Noen av fordelene med en varmepumpe.

Det er mange fordeler med en luft til vann varmepumpe, og vi skal her nevne de mest åpenbare:

  1. Den største fordelen er naturligvis den økonomiske delen. Luft til vann varmepumpen vil kunne spare deg mye penger over en lengre tidshorisont, mye mer enn den mer vanlige luft til luft varmepumpen. Selv om du må investere mellom 60 000 og 130 000 kr i selve varmepumpen regner en med at denne investeringen er inntjent allerede etter 3-6 år. Etter dette vil du spare opptil 70 % av strømutgiftene i en lang periode fremover. Har du allerede vannbåren varme i hjemmet ditt er det egentlig ikke et alternativ å velge en annen oppvarmingsform.
  2. En luft til vann varmepumpe er også miljøvennlig. Da denne varmepumpen sparer ekstremt mye energi, vil dette også spare miljøet, dersom en ellers ville varmet opp med mindre miljøvennlige energiformer.
  3. En fordel som er verdt å merke seg er at en luft til vann varmepumpe tross alt kan varme opp annet vann i boligen også. Det er altså ikke bare vann til oppvarming gjennom varmekabler og radiatorer som kan varmes opp her, men også vann som kan brukes til dusjing for eksempel.
  4. En siste fordel ved en luft til vann varmepumpe er at den ikke vil avgi støynivå slik som en luft til luft varmepumpe. Innedelen vil for eksempel være helt stille, slik at denne i praksis kunne stått inne på soverommet, selv om den selvfølgelig vil plasseres i din kjeller.

Sammenligning mot andre varmepumper

En luft til vann varmepumpe er som nevnt ovenfor endel dyrere enn for eksempel en luft til luft varmepumpe. På den anden side er den langt billigere enn for eksempel bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe. Dette gjør en luft til vann varmepumpe til et prisalternativ som havner midt på treet i forhold til engangsinvestering.

Sammenlignet mot andre varmepunkter er nok den største fordelen med luft til vann varmepumpe at denne også kan la deg spare penger på oppvarming av vann til annen bruk enn oppvarming. Som nevnt kan altså en luft til vann varmepumpe også varme opp vann til dusjing, så vel som tappevann.

En væske til vann varmepumpe kan også gjøre dette, men her vil du altså måtte bore i bakken, slik at installasjonen her vil koste deg mye mer enn en luft til vann varmepumpe. Om ditt formål derfor er å spare penger på oppvarming av både hjemmet generelt og vannforbruket i ditt hjem, så er luft til vann varmepumpe å foretrekke.

Luft-luft varmepumpe er billigere enn luft til vann varmepumpe, men er mindre lønnsom i lengden.

Selv om luft til vann varmepumpen er dyrere enn luft til luft varmepumpen betyr ikke dette at luft til vann varmepumpen er en dårligere investering. Tvert imot, da stømbesparingen er så mye større hos en luft til vann varmepumpe vil den økonomiske fordelen være mye større i et lengre tidsløp.

Hva koster en luft til vann varmepumpe?

Et naturlig spørsmål å stille seg er naturligvis hva en luft til vann varmepumpe koster, da denne tross alt er dyrere enn en luft til luft varmepumpe. Selv om det er vanskelig å si noe eksakt om prisen, så nevnes det ofte at en luft til vann varmepumpe vil koste mellom 60,000kr og 130,000kr.

Dette er et relativt bredt spenn, og det reflekterer både forskjell i ytelse, så vel som de forskjellige merkevarene. Selvfølgelig vil en varmepumpe fra en kjent leverandør generelt sett koste mer enn en varmepumpe fra en helt ny og ung aktør. Forskjellene i ytelse er derimot enda mer definerende.

Det viktigste her er effektfaktor. Dette målet sier noe om hvor stor effekt varmepumpen har i henhold til sitt strømforbruk. Med andre ord: hvor effektiv er varmepumpen til å benytte strømmen for oppvarming. Jo bedre dette tallet er, jo mer penger sparer du naturligvis på bruken av en luft til vann varmepumpe.

En kostnad du ikke bør glemme ved kjøp av en luft til vann varmepumpe er installeringen. Enkelte ganger er denne inkludert i prisen av en varmepumpe, men mange ganger må du også betale for det selv. Kostnaden havner her ofte på rundt 5,000kr, da selvfølgelig med forbehold om at du allerede har vannbåren varme i hjemmet ditt.

Hvor mye kan du spare?

Akkurat hvor mye du kan spare på luft til vann varmepumpe, avhenger av din situasjon. For eksempel vil ditt boareal, antall beboere i boligen, klima, budsjett, og mye annet avgjøre akkurat hvor mye du kan spare. Prosentmessig er likevel gjerne et anslag på rundt 70 % strømreduksjon det de fleste opererer med.

Bruker du for eksempel konservative 1,000kr på strøm i måneden, så vil du altså kun betale rundt 300 kr fremover. Da er det lett å se for seg hvor mye penger en kan spare om en har en stor strømregning per måned. Enda mer penger kan du spare dersom du for eksempel justerer ned temperaturen når du ikke hjemme.

De fleste luft til vann varmepumper i dag kan kobles opp mot en app på din telefon. På denne måten kan du justere temperaturen i ditt hjem, og dermed optimalisere og senke kostnadene på ditt strømforbruk.

Mange som søker en luft til vann varmepumpe er nok derimot heller interessert i hvor lang tid det tar innhente kostnaden av varmepumpen. Det er tross alt etter at denne kostnaden er innhentet at en faktisk sparer penger hver måned. Regnestykket er slettes ikke vanskelig å ta for seg.

Når er investeringen inntjent?

Dersom du går til anskaffelse av en luft til vann varmepumpe til 60,000kr, så vil investeringen raskt tjenes inn. Regnestykket her er som nevnt ovenfor heller ikke veldig vanskelig. Du kan enkelt utføre dette regnestykket om du ønsker å budsjettere og se hvor lang tid investeringen tar å inntjene i din situasjon.

Først og fremst skal du finne frem til forrige måneders strømregninger. Finn frem til gjennomsnittet her. Det gjør du ved å legge sammen summen fra alle strømregningene, for deretter å dele denne summen på antall regninger. Da får du den gjennomsnittlige månedlige strømkostnaden.

Del deretter kostnaden av din luft til vann varmepumpe, for eksempel på 60,000kr, på den gjennomsnittlige månedlige strømregningen. Resultatet av dette regnestykket vil fortelle deg hvor mange måneder det tar for deg å tjene inn investeringen. For de aller fleste vil det ta mellom tre og seks år, selv om dette er helt avhengig av din situasjon.

Etter at investeringene er inntjent, så vil en altså spare 70 % på strømregningen i årene fremover. Siden det regnes med at en luft til vann varmepumpe kan vare i rundt 15 år, så har altså de aller fleste rundt 10 år på rad der de sparer 70 % på strømregningen etter at investeringen er inntjent.

Hva er viktig ved valg av luft til vann varmepumpe?

Dersom du ønsker deg en luft til vann varmepumpe, så finnes det en rekke alternativ i dagens marked. Det er i dag en jungel av forskjellige merkevarer. Både kjente leverandører, så vel som spennende nye aktører i bransjen, kan være gode alternativer for deg. Det beste er å se forbi merkevarene.

I stedet bør du se på faktorer slik som effektfaktor, størrelse, installasjonskostnader, leverandørenes rykte, og pris. Vanligvis ville støynivå vært en viktig faktor for valget av varmepumpe, men siden en luft til vann varmepumpe altså ikke gir fra seg et betydelig lydnivå, så er dette altså ikke en faktor du trenger å bekymre deg for.

Effektfaktoren til en luft til vann varmepumpe sier noe om hvor mye strøm varmepumpen bruker I henhold til varmen den klarer å produsere. Det er liten tvil om at jo mindre strøm en varmepumpe bruker på å varme opp ditt hjem, jo bedre er det selvfølgelig for din del. Størrelsen har også en stor innvirkning, da du trenger en større varmepumpe for å varme opp et stort hjem.

Der merkevaren ikke bør ha en stor betydning, så bør absolutt leverandørenes rykte være viktig å vurdere. Du kan i dag ganske enkelt over nett finne ut av hvordan leverandørenes rykte arrangerer blant tidligere kunder. La derimot ikke en enkelt dårlig opplevelse fra en annen kunde definere ditt valg.

Sjansene er faktisk ganske store for at uansett hvilken leverandør av luft til vann varmepumpe du velger, så vil du bli fornøyd. En luft til vann varmepumpe vil uansett spare deg store kostnader sammenlignet med for eksempel en oljefyr. Dersom du ønsker å spare penger samt miljøet, så er en luft til vann varmepumpe et godt valg for deg.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Få tilbud på varmepumpe