Bilde

ETTERSPURT: For deg med vannbåren varme i boligen din, er luft til vann varmepumpe er en populær oppvarmingskilde.

Luft til vann varmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 20. november 2023

Luft til vann varmepumpe er en populær oppvarmingskilde for deg med vannbåren varme i boligen din. Du sparer penger på strømregningen, oppnår god komfort i boligen og kan samtidig varme opp tappevann.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på luft til vann varmepumper og hva som gjør denne typen varmepumpe så attraktiv. Vi skal blant annet forklare hvordan en slik varmepumpe fungerer, hvor mye den normalt sett koster, hvor mye penger du kan spare, når investeringen er inntjent og andre hyppig stilte spørsmål.

Du vil dermed kunne vurdere om luft-til-vann varmepumpe er det rette valget for deg, samt hvordan du kjøper en til best mulig pris.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på luft til vann varmepumpe

Fyll gjerne ut skjemaet vårt, dersom du er interessert i en luft til vann varmepumpe. Da vil du få tilbud fra 3 forskjellige varmepumpeleverandører som kan imøtekomme ditt behov. Tilbudene er selvfølgelig helt gratis og uforpliktende – du trenger ikke benytte deg av noen av tilbudene.

Fordelen med å få tilbud av forskjellige leverandører er at du kan spare mye tid og penger. Du slipper å kontakte leverandører enkeltvis for å gi dem opplysningene dine, samt undersøke hvem som passer best for deg. Vi kobler deg kun sammen med aktuelle leverandører i ditt område.

Hvordan fungerer en luft til vann varmepumpe?

En typisk luft til vann varmepumpe.

En luft til vann varmepumpe fungerer på samme måte som en luft til luft varmepumpe, bortsett fra hvordan varmen distribueres i boligen. Teknologien er altså tilnærmet helt lik. Det er innedelen som skiller seg fra andre varmepumper, da en luft til vann varmepumpe tross alt skal varme opp vann og ikke luft.

Utedelen vil utvinne varm energi fra luften utendørs ved hjelp av kjølemediet. Dette kjølemediet holder en veldig lav temperatur. Selv når det er mange minusgrader, vil utendørsluften kunne varme opp dette kjølemediet. Her vil væsken transformeres til en gass.

Kjølemediet har nemlig et annet kokepunkt enn for eksempel vann. Gassen blir deretter ført inn i en kompressor. Trykket som oppstår i kompressoren gjør at gassen blir veldig varm. Denne varmen brukes deretter til å varme opp vannet som distribueres rundt i boligen.

Vannet distribueres gjennom rør og kan blant annet varme opp boligen via varmekabler i gulvet, radiatorer, vifter eller er en kombinasjon av disse. Distribusjonen av vann i boligen sikrer en god og jevn varme. Vannet vil etterhvert føres tilbake til innedelen, hvor det varmes opp igjen for en ny runde.

Utedelen trenger strøm for å kunne fungere, og en luft-til-vann varmepumpe vil dermed trenge elektrisitet. Bruker du fornybar energi, så vil altså bruken av en luft til luft varmepumpe være svært miljøvennlig. En luft til vann varmepumpe kan spare deg omtrent 70 % av strømforbruket ditt, men dette vil selvsagt variere fra bolig til bolig.

Fordelene med luft til vann varmepumpe

Noen av fordelene med en varmepumpe.

Det er mange fordeler med en luft til vann varmepumpe. Den største fordelen er utvilsomt redusert strømforbruk, sammenlignet med andre elektriske oppvarmingskilder. Luft til vann varmepumpen vil kunne spare deg mye penger tid og kan være mer lønnsom enn luft til luft varmepumper.

Du må investere mellom 60 000 og 130 000 kr i selve varmepumpen, men mange mener at du kan tjene inn igjen investeringen allerede etter 3-6 år. Deretter vil du spare opptil 70 % av strømutgiftene i en lang periode fremover. Dersom du har vannbåren varme, er luft-til-vann varmepumper et fornuftig valg.

En luft til vann varmepumpe er også miljøvennlig. Da denne varmepumpen sparer ekstremt mye energi, vil dette også spare miljøet. En fordel som er verdt å merke seg er at en luft til vann varmepumpe kan varme opp tappevannet i boligen også. Du kan derfor spare penger på oppvarming av vann, noe som kommer godt med for familier som er glade i lange, varme dusjer.

Dersom du er bekymret for at luft-til-luft varmepumper skal være sjenerende for interiøret i boligen, kan vannbåren varme og luft-til-vann varmepumper være et godt alternativ. Systemet vil ikke være synlig, bortsett fra radiatorene. Du kan helt fint droppe radiatorer og kun ha gulvvarme, dersom gulvvarme er tilstrekkelig for ditt varmebehov.

Ikke minst, så vil ikke en luft til vann varmepumpe avgi støy på samme måte som en luft til luft varmepumpe. Innedelen vil for eksempel være helt stille, slik at denne i praksis kunne stått inne på soverommet. Luft-til-luft varmepumper fordeler nemlig varme ved hjelp av vifter. Jo hardere viftene jobber, desto mer lyd lager varmepumpen. Dette slipper du med luft-til-vann varmepumper.

Sammenligning mot andre varmepumper

En luft til vann varmepumpe er en del dyrere enn for eksempel en luft til luft varmepumpe. Den er likevel langt billigere enn væske-til-vann varmepumper, for eksempel bergvarmepumpe og jordvarmepumpe. Den er også enklere og billigere å montere enn væske-til-vann varmepumper.

Du må for eksempel bore i bakken for å montere væske-til-vann varmepumper. Hvor mye dette arbeidet vil koste, avhenger blant annet av grunnforhold og hvor dypt man må bore. Luft til luft varmepumper er billigere enn luft til vann varmepumpe, men er mindre lønnsom i lengden. 

Luft-luft varmepumpe er billigere enn luft til vann varmepumpe, men er mindre lønnsom i lengden.

Selv om luft til vann varmepumpen er dyrere enn luft til luft varmepumpen, betyr ikke dette at luft til vann varmepumpen er en dårligere investering. Ytelsen er nemlig høyere, slik at du sparer mer penger på sikt. Enova har regnet ut at en vanlig enebolig kan spare 4800 kWh per år med luft-til-luft varmepumpe og 8800 kWh per år med luft-til-vann varmepumpe.

Hva koster en luft til vann varmepumpe?

Det kan være vanskelig å si noe eksakt om prisen, men du kan regne med at en luft til vann varmepumpe vil koste mellom 60 000 kr og 130 000 kr. Den nøyaktige prisen avhenger av merke, modell og ytelse. Noe av det viktigste for å vurdere ytelse er effektfaktor. 

Dette målet sier noe om hvor stor effekt varmepumpen har i henhold til sitt strømforbruk. Med andre ord, hvor effektiv varmepumpen er til å benytte strømmen for oppvarming. Jo bedre dette tallet er, jo mer penger sparer du naturligvis på bruken av en luft til vann varmepumpe.

Monteringen kommer utenom, og du må be om tilbud fra ulike montører for å få nøyaktig pris. Vi anbefaler som sagt at du kontakter tre ulike varmepumpeleverandører for å få et godt sammenligningsgrunnlag. Dersom tilbudene høres bra ut, kan du be dem hjem på befaring. Befaring er nødvendig for at montøren skal kunne anbefale varmepumpe, samt vurdere nøyaktige monteringskostnader. Det kan være vanskelig å navigere i det store og spennende markedet av luft-til-vann varmepumper. Derfor bør du få hjelp fra fagfolk når du skal gjøre det endelige valget.

Husk at du må ha et vannbårent system i boligen for å kunne bruke luft-til-vann varmepumper. Dersom du ikke har dette, må du først betale for installasjon av vannbåren varme. Mange velger å montere vannbåren varme i forbindelse med oppussingsprosjekter, ettersom man for eksempel må rive opp gulvet for å legge ned rør.

Hvor mye kan du spare?

Akkurat hvor mye du kan spare på luft til vann varmepumpe, avhenger av spesifikke faktorer ved boligen din. Boareal, antall beboere i boligen, klima, budsjett og lignende vil å ha innvirkning på hvor mye du kan spare. Prosentmessig kan man anta at du kan spare rundt 70 % på strømforbruket. Be gjerne montøren om hjelp til å regne ut dette tallet, basert på ditt strømforbruk og hvilken modell du vil installere.

Bruker du for eksempel knappe 1000 kr på strøm i måneden, så vil du altså kun betale rundt 300 kr fremover. Du kan spare ytterligere med penger ved å redusere temperaturen i boligen når du ikke er hjemme. De fleste varmepumper fås med forhåndsinnstillinger som automatisk reduserer temperaturen når du er på jobb, samt øker den til du har kommet hjem igjen.

De fleste luft til vann varmepumper i dag kan dessuten kobles til WiFi og fjernstyres via en app på smarttelefonen din. På denne måten kan du justere temperaturen fra hvor som helst i verden, og dermed kan du optimalisere og senke oppvarmingskostnader i hjemmet.

Når er investeringen inntjent?

Dersom du går til anskaffelse av en luft til vann varmepumpe til 60 000 kr, så vil investeringen raskt tjenes inn igjen. Først bør du finne frem til forrige måneders strømregninger og regne ut gjennomsnittlig årsforbruk. Det gjør du ved å legge sammen summen fra alle månedlige strømregninger i løpet av ett år. Deretter deler du denne summen på 12. Da får du den gjennomsnittlige månedlige strømkostnaden.

Deretter må du beregne hvor mye strøm du sparer ved å bytte til en luft-til-vann varmepumpe. Du kan enten basere deg på 70 % som er gjennomsnittet for folk flest, eller du kan få hjelp av varmepumpemontøren til å få en indikasjon på strømbesparelsen basert på varmepumpemodellen du vil kjøpe.

Ifølge Enova, vil en enebolig med årlig strømforbruk på 25 000 kWh kunne spare ca. 8800 kWh per år. Dersom strømprisen ligger på 1 kr per kWh i snitt per år, vil du kunne spare 8800 kr i året. Du vil derfor kunne spare betydelig med penger på sikt, ettersom levetiden til en luft-til-vann varmepumpe er 12-15 år.

Det kan være fornuftig å installere energimåler samtidig, slik at du har god kontroll over hvor mye du sparer ved å bruke varmepumpen. Dersom du ikke oppnår de besparelsene som du ønsket deg, bør du undersøke hvorfor og se hvilke grep du kan ta.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hva er viktig ved valg av luft til vann varmepumpe?

Dersom du ønsker deg en luft til vann varmepumpe, så finnes det en rekke alternativer i dagens marked. Det finnes utrolig mange merkevarer tilgjengelig på markedet. Du kan velge mellom både kjente leverandører og spennende nye aktører i bransjen. Det er imidlertid ikke kun merket som gjelder for at du skal bli fornøyd på sikt.

Du bør også se på faktorer slik som effektfaktor, størrelse, installasjonskostnader, leverandørenes rykte og prisnivået. Vanligvis ville støynivå vært en viktig faktor for valget av varmepumpe, men dette er ikke noe du trenger å bekymre deg for med en luft-til-vann varmepumpe. Du må likevel velge et fornuftig sted for utedelen, noe som montøren vil kunne hjelpe deg med.

Effektfaktoren til en luft til vann varmepumpe sier noe om hvor mye strøm varmepumpen bruker i henhold til varmen den klarer å produsere. Det er liten tvil om at jo mindre strøm en varmepumpe bruker på å varme opp ditt hjem, desto bedre er det selvfølgelig for din del. Størrelsen har også en stor innvirkning, da du trenger en større varmepumpe for å varme opp et stort hjem.

Der merkevaren ikke bør ha en stor betydning, så bør absolutt leverandørenes rykte være viktig å vurdere. Vi samarbeider kun med pålitelige og seriøse leverandører med de rette kvalifikasjonene. Dersom du ønsker å gjøre undersøkelser på egenhånd, bør du sjekke sertifiseringer, erfaring og be om referanser fra tidligere kunder.

En annen viktig faktor å tenke på er prisen. Det er imidlertid ikke alltid at den billigste varmepumpen er den beste. Dersom ytelsen er altfor lav, må varmepumpen jobbe hardt for å drifte det vannbårne systemet. Det kan medføre høye strømregninger på sikt, samt økt slitasje på varmepumpen. Du bør derfor alltid velge en luft-til-vann varmepumpe med optimal ytelse for ditt bruk.

Hyppig stilte spørsmål om luft-til-vann varmepumper

Meldingsboble
Kan jeg bruke min luft-til-vann varmepumpe sammen med andre oppvarmingskilder?

Ja, det er fullt mulig å bruke din luft-til-vann varmepumpe sammen med andre oppvarmingskilder som f.eks. peis og panelovn. Luft-til-vann varmepumper er svært effektive og kan bidra til å redusere energikostnadene ved oppvarming av boligen din. Du bør imidlertid være klar over at når temperaturen ute blir veldig lav, kan det være nødvendig å bruke andre oppvarmingskilder for å opprettholde en behagelig temperatur inne.

Meldingsboble
Er det trygt å bruke en luft-til-vann varmepumpe?

Ja, det er trygt å bruke en luft-til-vann varmepumpe. Du bør likevel benytte deg av en sertifisert montør for å sikre at pumpen blir installert og vedlikeholdt på riktig måte. Hvis ikke, kan du få problemer med både garanti og forsikringer om noe går galt. Ufaglært montering kan også medføre risiko for brann og skader på boligen.

Meldingsboble
Kan jeg regulere innetemperaturen med denne typen varmepumper?

Ja, det er mulig å regulere innetemperaturen med luft-til-vann varmepumper. Du kan enkelt justere temperaturen ved hjelp av fjernkontrollen som følger med pumpen, og dermed sikre at boligen din alltid er behagelig temperatur.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å bruke en luft-til-vann varmepumpe?

En luft-til-vann varmepumpe har mange fordeler sammenlignet med andre typer oppvarmingskilder. For det første er de svært kostnadseffektive og kan spare deg for mye penger på energiutgifter. For det andre er de miljøvennlige fordi de ikke forbruker fossil energi og dermed bidrar til å redusere utslipp av skadelige klimagasser. Luft-til-vann varmepumper er også svært driftssikre og har en lang levetid, noe som gjør dem til et svært attraktivt alternativ for oppvarming av boliger.

Meldingsboble
Er det noen ulemper med luft-til-vann varmepumper?

Luft-til-vann varmepumper har som regel ikke så mange ulemper forbundet med dem, men det er likevel viktig å være klar over at de ikke alltid er like effektive i svært lave temperaturer. Hvis du bor i et område med mye snø og is, kan det hende at pumpen ikke fungerer optimalt i perioder med ekstremt lave temperaturer. I slike tilfeller kan det være nødvendig å supplere den med andre oppvarmingskilder for å sikre at boligen din fortsatt er varm og behagelig.