Bergvarmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Varmepumpene blir stadig mer sofistikerte, og det har vært viktig for både miljøet og privatøkonomien til nordmenn. Med over 1 million installerte enheter i Norge, så er det liten tvil om at nordmenn har fått opp øynene for disse. Det er her liten tvil om at luft til luft varmepumpe har vært den desidert mest populære løsningen for folk flest.

  En luft til luft varmepumpe er nemlig både rimelig og enkel å installere. Med et budsjett på rundt 25,000 kr, så har du fått varmepumpen og installasjonen, og dette holder i opptil 15 år. Allikevel er ikke en luft til luft varmepumpe i nærheten av å være det som sparer en for mest penger. Her er det nemlig bergvarmepumpe som ganske overlegent dominerer.

  Bergvarmepumpe er veldig kort forklart en varmepumpe som henter opp varme fra bakken og fordeler denne i boligen din gjennom varmtvann. I praksis fungerer en bergvarmepumpe akkurat som en jordvarmepumpe, men det bores her langt ned i bakken, kontra bare å grave rundt 1 meter ned. Varmen hentes fra fjell, under sjøen, eller under gressplenen din.

  Denne varmepumpen er kanskje ikke like populær som luft til luft varmepumpe, og mye av dette handler om kostnader og nytte. For enkelte husstander er derimot bergvarmepumpe det desidert beste alternativet. Da kan det være lurt å tilegne seg informasjon. Derfor skal vi i denne artikkelen forsøke å dekke alt du trenger å vite om bergvarmepumpe.

  Tilbud på bergvarmepumpe

  Dersom du allerede har bestemt deg for at bergvarmepumpe er den typen varmepumpe du ønsker, så er det fortsatt et par store valg gjenstående. For eksempel skal du både velge merkevare og montør av varmepumpen. Spesielt sistnevnte er viktig for et godt resultat, men det kan være vanskelig å finne den riktige leverandøren.

  Fyller du ut skjemaet her på siden derimot, så kan du motta 3 uforpliktende og gratis tilbud på leverandører av bergvarmepumpen. Dermed kan du helt risikofritt sammenligne pris og betingelser for montering, uten å måtte være bundet til en av leverandørene. Dette gir deg en rask oversikt over hvor mye en bergvarmepumpe fra en profesjonell leverandør vil koste.

  Hva er bergvarmepumpe?

  Bergvarme er ikke stort mer komplekst enn varme som er lagret i bakken. Enkelt forklart vil varme fra sola lagres som energi i bakken, og her blir den værende året rundt. Når vi snakker om bergvarme, så er det som oftest i henhold til varme lagret under fjell, sjøen, eller under din gressplen. Det er denne varmen du da ønsker å pumpe inn i anlegget ditt hjem baseres på.

  Bergvarmepumpe er en av mange former for væske til vann varmepumper. Disse er mer eller mindre basert på den samme teknologien, men med forskjeller i hvor de henter varmen fra. Den store forskjellen mellom en jordvarmepumpe og en bergvarmepumpe for eksempel er at førstnevnte henter varme fra rundt 1 meter ned, mens sistnevnte kan gå opptil 300 meter ned i bakken.

  Det er her litt av nøkkelen til hva som gjør denne varmepumpen unik ligger. Den er nemlig ikke som en jordvarmepumpe der plastslanger skal graves ned 1 meter under plenen. Når du skal installere en bergvarmepumpe, så skal det nemlig bores ned i bakken av en profesjonell. Da leter de først og fremst etter en stabil kilde til bergvarme.

  En kollektor henter så opp varmen fra bakken, før denne blir konsentrert. Et lukket system med et kjølemedium som blir til gass ved lave temperaturer fører deretter til et høyt trykk. Gassen går så til kompressoren, og trykket øker. Omsider stiger temperaturen, og det er denne varmen som varmer opp vannet. Dette vannet distribueres deretter til radiatorer, varmekabler, og varmesystemet generelt.

  Disse faktorene påvirker kostnaden

  Hva koster bergvarmepumpe? Det er ganske sikkert det mest stilte spørsmålet rundt produktet, men også det vanskeligste. I likhet med andre varmepumper er det mange faktorer som spiller inn. Varmepumpen i seg selv, installasjonen, og hvorvidt en har vannbåren varme fra før av, er alle faktorer som avgjør kostnaden. Vi har gått gjennom disse nedenfor.

  Bergvarmepumpen

  Kostnaden av selve bergvarmepumpen er den mest åpenbare. Her er det altså snakk om enheten som du enten skal plassere i kjelleren eller i et teknisk rom. Denne koster en god del grunnet sin innebygde teknologi, men det er altså denne enheten som gjør at en kan spare såpass mye penger gjennom bergvarme.

  Merkevarene opererer med forskjellig pris, og det er selvfølgelig variasjoner i effekt og annet som en må ta høyde for. Allikevel går de vanlige modellene for mellom 75,000 kr og 125,000 kr. Det er lurt å sammenligne godt her, da dyrt ikke alltid er best. Samtidig er ikke nødvendigvis det billigste best heller, og effekten av varmepumpen bør være ditt hovedfokus for sammenligning.

  Installasjon

  Installasjonen er vanskelig å sette en prislapp på, da denne selvfølgelig varierer fra eiendom til eiendom. Grunnforholdene er nok her det viktigste. Merk at det er antall meter du skal bore ned i bakken som er det viktigste for prisen, da det er dette som tar tid. Meterprisen er også litt høyere for kortere boring, da oppsettet av riggen vil ta like mye tid uansett.

  Uansett bør du regne med en meterpris på 350 kr. Borer du da altså 100 meter ned, så vil det koste deg omtrent 35,000 kr. Det er selve boringen av energibrønnen som koster mest, men husk også på å legge til litt for oppsett av varmepumpen innendørs, samt installasjon av kollektoren. Totalt vil de fleste betale i underkant av 100,000 kr for installasjon, men borelengde er altså forskjellen.

  Vannbåren varme

  Mange hjem i Norge har allerede vannbåren varme, da dette var populært med oljefyr. Har en derimot ikke dette innebygd, eller skal bygge et nytt hus, så må en selvfølgelig betale for installasjon av vannbåren varme. En bergvarmepumpe er helt avhengig av vannbåren varme for at den energien du tar ut av bakken skal kunne varme opp boligen din.

  Selve utstyret til vannbåren varme vil koste deg mellom 20,000 kr og 40,000 kr, avhengig av boarealet. Størrelsen på boligen avgjør naturligvis også hvor mye arbeid rørleggeren må gjøre, men det er vanlig å regne med en kostnad på rundt 80,000 kr for det arbeidet rørleggeren her må foreta seg.

  Hvor mye sparer du?

  Engangskostnaden, som vanligvis vil lande på mellom 200,000 kr og 300,000 kr for hele anlegget, høres selvfølgelig øyeblikkelig høy ut. Her må en derimot se nærmere på hva en kan spare. Jo større din bolig er, jo større er sjansene for at du virkelig kan spare store pengesummer på å benytte deg av bergvarmepumpe til oppvarming av boligen.

  En bergvarmepumpe lar deg nemlig spare mellom 60 % og 80 % av energiforbruket ditt. Dette gjelder forbruket som er knyttet opp mot oppvarming av selve boligen, samt den energien som brukes til å varme opp vann til springen, dusjen, og andre prosesser. Dette kommer med forbeholdet selvfølgelig at varmeanlegget er installert av en profesjonell.

  I praksis innebærer dette at en bergvarmepumpe kan spare deg mellom 15,000 kr og 25,000 kr, da avhengig av boligens størrelse. Tar en utgangspunkt i den høyere enden av skalaen her, så sparer en inn selve kostnaden av sin bergvarmepumpe på 8-12 år. Noen husstander sparer inn kostnaden enda raskere enn dette også.

  Så snart kostnaden er spart inn, så er det viktig å bemerke seg at en altså sparer 60 % til 80 % av energiforbruket hvert eneste år. Det blir mye penger etter hvert. Energibrønnene varer for øvrig i flere hundre år, mens varmepumpene nok må byttes ut omtrent hvert 20. år. Godt vedlikehold er derimot alltid behjelpelig, og da varer varmepumpene lengre, samtidig som de også yter bedre.

  Bergvarmepumpe fungerer året rundt

  Som nevnt er det altså energi fra sola som lagres i bakken. Det er nettopp denne energien som en bergvarmepumpe henter opp gjennom sin kollektor. Fordelen med en bergvarmepumpe er de dype energibrønnene. Disse sikrer en stabil og jevn temperatur året rundt fra energikilden. Jordvarmepumpe sikrer også en god temperatur, men ikke like varm og jevn.

  Et godt alternativ til bergvarme er jordvarme.

  Sammenligner en derimot med luft til luft eller luft til vann varmepumpe, så ser en virkelig den store forskjellen. Disse fungerer nemlig sjeldent optimalt ved -20 grader utendørs. Dette er rett og slett fordi de enten må jobbe knallhardt, eller slutter å virke helt. I et land som Norge sier det seg selv derfor at bergvarmepumpe er et bedre alternativ.

  Denne formen for varmepumpe sikrer at en får tilgang på stabil energi året rundt, uansett hvor i Norge en skulle befinne seg og hvor kaldt det skulle bli. Dessuten fungerer denne også optimalt om sommeren til aircondition. Du trenger altså ikke å kjøpe en separat enhet til dette, og en bergvarmepumpe gir den en alt-i-ett løsning.

  Hvem passer bergvarmepumpe til?

  Som nevnt er bergvarmepumpe best egnet for de med større boliger. Kanskje enda viktigere enn stor bolig er derimot energiforbruket. Har du for eksempel en familie på 5, så er sjansene store for at en energibrønn vil vise seg gunstig for strømregningen. Det er også viktig å merke seg at ovennevnte klima er viktig for hvem bergvarmepumpe passer til også.

  Det sies at en bør bruke minimum 20,000 kWh per år for at en bergvarmepumpe skal lønne seg. Ser du på målingene for forrige år, så finner du raskt ut av om du faller inn under denne kategorien. De aller fleste norske storfamilier vil bruke en god del energi, både til oppvarming av selve boligen, samt varmtvann til dusjing og maskinvask.

  En større fordel med bergvarme er at det ikke er like begrenset som jordvarme i forhold til eiendom. Jordvarme er rimeligere å installere, men det krever at en må ha mellom 300 og 600 m² i areal tilgjengelig. Dessuten skal en grave ned mellom 200 og 400 meter med plastslanger, avhengig av boligens energibehov.

  Bergvarme er simpelthen en bedre måte å utnytte varmen i jorda på enn hva jordvarme er, med forbehold om at en har råd til de ekstra kostnadene. Det er allikevel den jevne varmen i jorda som er det viktigste. Bor du i et klima der det er veldig kaldt i lufta om vinteren, så er det sannsynlig at bergvarme passer deg perfekt, da energiforbruket ditt til oppvarming mest sannsynlig er veldig høyt.

  Sammenlign leverandører

  Dersom du mener at bergvarme høres ut som om det passer bra til din bolig, så begynner letejakten. Det første steget blir å velge hvilken merkevare du skal gå for på varmepumpen. Her har de beste merkevarene innen varmepumper flere alternativer du kan benytte deg av. Sammenlign kvaliteter slik som effekt og pris ikke minst.

  Dessuten skal du også sammenligne leverandørene, da det er disse som skal stå for monteringen. Pris og erfaring er her begge viktige. Som nevnt i innledningen er ikke nødvendigvis det rimeligste det beste. Samtidig er ikke en høy pris alltid samsvarende med høy kvalitet. Vær derfor obs på å sammenligne på mange faktorer innenfor ditt budsjett.

  Viktigheten av god installasjon kan nesten ikke understrekes nok for bergvarme, da dette avgjør mye av effektiviteten og levetiden. Du bør også vurdere å budsjettere inn vedlikehold og service på din varmepumpe, dersom du skal skvise ut lengre levetid av denne. Uansett er en god sammenligning av de forskjellige leverandørene det første, og viktigste, steget du skal ta.

  Finn din bergvarmepumpe i dag

  Det finnes mange gode grunner til å velge en bergvarmepumpe. Tross den store engangskostnaden, så er besparelsene her enorme over tid. Dette er en god investering, da den gjerne spares inn i løpet av 8-12 år, før den videre i minst 10 år til sparer deg for 60 % til 80 % av energiforbruket. Over tid blir dette unektelig mye penger.

  Bergvarme passer best til de med større husstander i kaldere klima. Allikevel er det bruk over 20,000 kWh som er den viktigste faktoren. Alle husstander som bruker såpass mye energi, vil dra nytte av en bergvarmepumpe. I de fleste tilfeller handler det derimot selvfølgelig om budsjettering. Har en råd til bergvarme, så er dette en super investering.