Bilde

POPULÆRT SPARETILTAK: I Norge er det allerede montert over en million varmepumper.

Bergvarmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 20. november 2023

Hva er en bergvarmepumpe og hvorfor bør man velge nettopp denne typen varmepumpe? Her ser vi nærmere på denne populære væske-til-vann varmepumpen, slik at du kan vurdere om dette er den rette oppvarmingskilden for deg.

Forskjellige typer varmepumper

Dagens varmepumper blir stadig mer sofistikerte, og de er viktige for både miljøet og privatøkonomien til nordmenn. Med over 1 million installerte enheter i Norge, så er det liten tvil om at nordmenn har fått opp øynene for varmepumper. Det er liten tvil om at luft til luft varmepumpe har vært den desidert mest populære løsningen for folk flest.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

En luft til luft varmepumpe er nemlig både rimelig og enkel å installere. Med et budsjett på rundt 25 000 kr, kan du få en god varmepumpe med montering.. Allikevel er det ikke luft-til-luft varmepumpen som er den mest energieffektive. Det er nemlig bergvarmepumpen som ganske overlegent dominerer markedet når det gjelder potensiale for energibesparelse.

Bergvarmepumpe er veldig kort forklart en type varmepumpe som henter opp varme fra fjellet bakken og fordeler denne i boligen din via et vannbårent system. I praksis fungerer en bergvarmepumpe akkurat som andre væske-til-vann varmepumper som f.eks. jordvarmepumpe. Man må imidlertid bore langt ned i bakken for å komme ned til fjell eller berg.

Denne varmepumpen er kanskje ikke like populær som luft til luft varmepumpe, hovedsakelig på grunn av økonomi og varmebehov. For enkelte husstander med svært høyt varmebehov er derimot bergvarmepumpe det desidert beste alternativet.

Tilbud på bergvarmepumpe

Dersom du allerede har bestemt deg for at bergvarmepumpe er den rette varmepumpen for deg, må du velge merke, modell og leverandør. Sistnevnte er spesielt viktig for å få et godt resultat, men det kan være vanskelig å finne den riktige leverandøren til den rette prisen.

Fyller du ut skjemaet her på siden, så kan du motta 3 uforpliktende og gratis tilbud på leverandører av bergvarmepumpe. Dermed kan du helt risikofritt sammenligne pris og betingelser for montering, uten å måtte være bundet til en av leverandørene. Du får dermed en rask oversikt over hvor mye det koster med bergvarmepumpe, inkludert montering.

Hva er bergvarmepumpe?

Bergvarme er ikke stort mer komplekst enn varme som er lagret i fjellet under bakken. Enkelt forklart, så lagres varme fra sola som energi under bakkenivå. Her forblir den året rundt. Bergvarmepumper utnytter denne energien og omdanner den til varme. Denne varmen kan bruke til å varme opp både tappevann og rom via et vannbårent system i boligen din.

Bergvarmepumpe er en type væske til vann varmepumper. Disse er mer eller mindre basert på den samme teknologien. Forskjellen mellom dem er hvor de henter energi fra. Den store forskjellen mellom en jordvarmepumpe og en bergvarmepumpe er for eksempel at førstnevnte henter varme fra rundt 1 meter ned, mens sistnevnte kan hente opp varme som lagres 300 meter ned i bakken.

Det kan være mer kostbart å montere en bergvarmepumpe enn jordvarmepumpe, ettersom man må bore energibrønnen ganske dypt. Denne varmen kan imidlertid være mer stabil året rundt og påvirkes ikke av frost i bakken. En kollektor henter opp varmen via energibrønnen før denne blir konsentrert. 

Systemet i bergvarmepumpen består av et kjølemedium som blir til gass og skaper et trykk. Gassen føres til kompressoren, hvor trykket øker. Omsider stiger temperaturen, og det er denne varmen som varmer opp vannet i det vannbårne systemet. Dette vannet distribueres deretter til radiatorer, varmekabler og varmesystemet generelt.

Disse faktorene påvirker kostnadene for bergvarmepumpe

Hva koster bergvarmepumpe? Det er ganske sikkert det mest stilte spørsmålet, men også det vanskeligste å besvare. I likhet med andre varmepumper, er det mange faktorer som spiller inn. Prisen kan variere i henhold til hvilken varmepumpemodell du velger, installasjonskostnader og hvorvidt en har vannbåren varme fra før av. 

I skrivende stund kan du få opptil 10 000 kr i støtte fra Enova ved å investere i bergvarmepumpe. Dette beløpet utbetales i etterkant, og det er viktig å ta vare på alt av dokumentasjon og kvitteringer.

Vi tar nå en nærmere titt på prisdriverne, slik at du enklere kan vurdere kostnaden for bergvarmepumper.

Prisen for selve bergvarmepumpen

Kostnaden av selve bergvarmepumpen er den mest åpenbare. Her er det altså snakk om enheten som du enten skal plassere i kjelleren eller i et teknisk rom. Varmepumpen koster en god del grunnet sin innebygde teknologi. Det er likevel viktig å huske på at de er svært energieffektive, sammenlignet med andre typer varmepumper.

Merkevarene opererer med forskjellig pris, og de ulike modelene har selvsagt forskjellig ytelse. Selve bergvarmepumpen koster ca. 120 000 kr og opp. Det er lurt å sammenligne pris på tvers av merker og leverandører, ettersom de dyreste ikke alltid er de beste. Den beste modellen er den med riktig ytelse i henhold til boligen din.

Installasjon

Installasjonen er vanskelig å sette en prislapp på, da kostnaden selvfølgelig varierer fra eiendom til eiendom. Grunnforholdene er avgjørende for hva monteringen vil koste. Merk at det er antall meter du skal bore ned i bakken som gjør størst utslag, da det er dette som tar tid. Meterprisen kan samtidig være litt høyere for kortere boring, da oppsettet av riggen vil ta like mye tid uansett.

Du bør regne med en meterpris på 350 kr. Borer du da altså 100 meter ned, så vil det koste deg omtrent 35 000 kr. Du må også betale for oppsett av varmepumpen innendørs, samt installasjon av kollektoren. Totalt vil de fleste betale i underkant av 100 000 kr for installasjon, men borelengde kan altså ha mye å si.

Vannbåren varme

Mange hjem i Norge har allerede vannbåren varme, da dette var populært med oljefyr. Har du derimot ikke dette innebygd eller du skal bygge et nytt hus, så må du betale for installasjon av vannbåren varme. Denne kostnaden vil da komme i tillegg til bergvarmepumpen. En bergvarmepumpe er helt avhengig av vannbåren varme for å fungere.

Selve utstyret til vannbåren varme vil koste deg mellom 20 000 kr og 40 000 kr, avhengig av boarealet. Størrelsen på boligen avgjør naturligvis også hvor mye arbeid rørleggeren må gjøre, men det er vanlig å regne med en kostnad på rundt 80 000 kr for det arbeidet rørleggeren her må foreta seg.

Hvor mye man spare med bergvarme?

Engangskostnaden som vanligvis vil lande på mellom 200 000 kr og 300 000 kr for hele anlegget kan høres ganske høyt ut. Du må imidlertid ta hensyn til hvor mye du kan spare for å avgjøre om bergvarme er lønnsomt for deg. Jo større boligen din er, desto større er sjansen for at du virkelig kan spare store pengesummer ved å benytte deg av bergvarmepumpe til oppvarming av boligen.

En bergvarmepumpe lar deg nemlig spare mellom 60 % og 80 % av energiforbruket ditt. Ikke bare kan du spare penger på oppvarming av rom i boligen, men du kan spare penger på oppvarming av tappevann. I praksis betyr dette at en bergvarmepumpe kan spare deg mellom 15 000 kr og 25 000 kr, avhengig av boligens størrelse.

Ifølge Enova, kan en standard enebolig med strømforbruk på 25 000 kWh per år kunne spare ca. 11 100 kWh per år ved å bytte til væske-til-vann varmepumpe. Det utgjør ca. 11 000 kr spart i løpet av et kalenderår, dersom man tar utgangspunkt i en snittpris på 1 kr per kWh. 

Energibrønnene varer forøvrig i hundre år, mens varmepumpene nok må byttes ut omtrent hvert 20. år. Enkelte bergvarmepumper kan vare enda lenger enn det. Det betyr at du kan spare minst 220 000 kr i løpet av varmepumpens levetid. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare. Godt vedlikehold er derimot alltid viktig. Da varer varmepumpene lengre, samtidig som de også yter bedre.

Det er viktig å påpeke at kostnaden for bergvarme kan være altfor høy, dersom du har et lavt strømforbruk. Du vil rett og slett ikke benytte deg av nok strøm til å dra fordel av sparepotensialet. Det er derfor viktig å velge varmepumpe i henhold til varmebehovet ditt.

Bergvarmepumpe fungerer året rundt

Som nevnt, henter bergvarmepumpe opp energi fra solen som lagres under bakken via en kollektor. Fordelen med en bergvarmepumpe kontra andre varmepumper er de dype energibrønnene. Disse sikrer en stabil og jevn temperatur året rundt fra energikilden. Jordvarmepumpe sikrer også en god temperatur, men den er ikke like varm og jevn om vinteren.

Ett alternativ til bergvarme er jordvarme.

Sammenligner man derimot bergvarme med luft til luft eller luft til vann varmepumper, så ser man virkelig den store forskjellen. Disse fungerer nemlig sjeldent optimalt ved 20 minusgrader utendørs. Det finnes riktignok modeller som er spesielt utviklet for svært kalde temperaturer, men bergvarmepumper har likevel en klar fordel over dem.

Hvem passer bergvarmepumpe for?

Bergvarmepumpe er best egnet for dem med større boliger og et stort energiforbruk på oppvarming. Har du for eksempel en familie på 5, så er sjansene store for at en bergvarmepumpe vil vise seg å være gunstig for strømregningen. Det er også viktig å merke seg at bergvarme er lønnsomt for deg som som bor i svært kalde områder, selv boligen ikke er så stor.

Ifølge Enova, så passer væske-til-vann varmepumper for dem med totalt energiforbruk på over 30 000 kWh per år. Ser du på strømforbruket ditt for forrige år, så finner du raskt ut av om du faller inn under denne kategorien. De aller fleste norske storfamilier bruker en god del energi, både til oppvarming av selve boligen og til varmtvann (dusjing og maskinvask).

Enda en stor fordel med bergvarme er at den ikke krever like mye av eiendommen som det jordvarme gjør. Jordvarme er rimeligere å installere, men du bør ha mellom 300 og 600 m² tilgjengelig areal for å montere dem. Dessuten må man grave ned mellom 200 og 400 meter med plastslanger, avhengig av boligens energibehov.

Sammenlign leverandører av bergvarme

Dersom du mener at bergvarme høres ut som om det rette valget for deg, så er det bare å begynne jakten på beste tilbud. Det første steget blir å velge hvilken modell du skal gå for, samt hvor høy ytelse du trenger. Leverandørene vil kunne hjelpe deg med å vurdere dette, slik at du ender opp med en modell som passer for varmebehovet ditt.

I tillegg bør du også sammenligne de ulike leverandørene som skal stå for monteringen. Pris og erfaring er viktige faktorer. Det rimeligste tilbudet er ikke nødvendigvis det beste, samtidig som høy pris ikke alltid er samsvarende med høy kvalitet. Du bør derfor ta deg tid til å vurdere kundereferanser, erfaring og kompetanse.

Viktigheten av god installasjon kan nesten ikke understrekes nok for bergvarme. Korrekt montering er helt nødvendig for god effekt gjennom hele levetiden. Du bør også vurdere å budsjettere inn vedlikehold og service, ettersom dette har mye å si for drift og levetid. En god sammenligning av de forskjellige leverandørene det første og viktigste steget du skal ta.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn din bergvarmepumpe i dag

Det er mange gode grunner til hvorfor du bør velge en bergvarmepumpe. Tross den høye engangskostnaden, så er besparelsene enorme over tid. Bergvarme er en god investering, da varmepumpen gjerne spares inn i løpet av 8-12 år. Deretter vil den videre sparer deg for 60 % til 80 % av energiforbruket i minst ti år til. Dette er unektelig mye penger over tid.

Bergvarme passer best til dem med større boliger i kaldere klima. Allikevel er det et energiforbruk på over 30 000 kWh som er den viktigste faktoren for å vurdere om bergvarme er lønnsomt eller ikke. Alle husstander som bruker såpass mye energi vil dra nytte av en bergvarmepumpe.Har en råd til bergvarme, så er dette en super investering.

Hyppig stilte spørsmål om bergvarmepumpe

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å installere en bergvarmepumpe?

Det er forskjellig fra leverandør til leverandør, men det tar gjerne mellom en og to uker. Hvor enkelt det er å bore og hvor dypt man må bore vil ha mye å si.

Meldingsboble
Kan man selv montere bergvarmepumpe?

Nettilgang, boring og elektroinstallasjon er noe som krever spesiell kompetanse. Det anbefales derfor på det sterkeste at du lar fagfolk ta seg av jobben. Bergvarmepumper er ikke billige. Feil installasjon kan føre til at varmepumpen mister effektivitet over tid eller i verste fall ikke virker i det hele tatt.

Meldingsboble
Er bergvarme fornybar energi?

Bergvarmepumper bruker lagret energi fra solen og er dermed en fornybar energikilde.

Meldingsboble
Er bergvarme det samme som jordvarme?

Nei, det er to forskjellige typer varmepumper. Jordvarme benytter seg av energien fra jorda, mens bergvarmepumpene henter sin energi fra fjell og stein.

Meldingsboble
Er bergvarme lønnsomt?

Bergvarmepumper har en høy engangskostnad, men de er svært lønnsomme over tid. En god tommelfingerregel er at du bør ha et årlig energiforbruk på over 30 000 kWh for å kunne dra nytte av en bergvarmepumpe. I tillegg kan du få støtte fra Enova for å dekke deler av monteringskostnadene.

Meldingsboble
Hva slags vedlikehold krever en bergvarmepumpe?

Bergvarmepumper er svært robuste, og de krever derfor mindre vedlikehold enn andre typer varmepumper.

Meldingsboble
Hvor stille er en bergvarmepumpe?

Bergvarmepumper er svært stillegående, og du vil derfor ikke oppleve noen merkbar støy fra denne typen varmepumpe. Varmepumpen fordeles via vannbåren varme og ikke vifter, slik at du ikke vil oppleve støy innendørs. Utedelen graves dessuten ned. Dette er en fordel som vil at varmepumpen skal være minst mulig synlig og ikke lage lyd.

Meldingsboble
Hvilke fordeler har en bergvarmepumpe sammenlignet med andre varmepumpesystemer?

Bergvarmepumper har flere fordeler sammenlignet med andre varmepumpesystemer. De er mer energieffektive, har lavere driftskostnader, og er mindre påvirket av utetemperaturer. I tillegg er de miljøvennlige og bidrar til å redusere CO2-utslipp.