Bilde

MILJØVENNLIG SPARETILAK: Å bruke jordvarme som oppvarming kan lønne seg dersom du har et høyt energiforbruk i boligen din.

Jordvarmepumper: En komplett guide

Sist oppdatert: 19. november 2023

Dersom du vurderer å benytte deg av jordvarme, så har du garantert også mange spørsmål om jordvarmepumper. Bortsett fra å hente varme fra jorda, hvordan fungerer egentlig jordvarme? I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan jordvarme fungerer, hva det koster, hva du sparer og ikke minst om denne løsningen kan være aktuell for din situasjon.

Hvilken oppvarmingskilde bør man velge ved høyt energiforbruk?

Oppvarming av boligen er noe alle nordmenn er nødt til å forholde seg til. Enten det er snakk om elektrisitet, vannbåren varme eller ganske enkelt å fyre i peisen, så er vi alle nødt til å holde temperaturen oppe om vinteren. Dette er selvfølgelig både en kostbar affære, men valg av oppvarmingskilde påvirker også klimaet. Vi må nøye vurdere hvilke alternativer vi har.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

De siste årene har det oppstått en rekke innovasjoner på feltet. Dessuten har løsninger som tidligere var for dyre for den gjennomsnittlige nordmannen endelig nå blitt en realitet. Jordvarme har for eksempel stormet frem som et meget godt alternativ. Ikke bare kan du spare store utgifter i form av energiforbruk, men jordvarmepumper er også miljøvennlige.

Jordvarme er blitt en spesielt god løsning for større boliger som ikke får tilstrekkelig med varme fra for eksempel luft til luft varmepumpe. I stedet for å installere flere av disse, så kan du heller velge væske til vann varmepumper som jordvarmepumper. Engangskostnaden er større, men du har samtidig mulighet for store besparelser dersom du har et høyt energiforbruk.

Slik får du gode tilbud på jordvarmepumpe

Dersom du allerede har bestemt deg for å installere jordvarme, så er det fortsatt mye du må vurdere. Det kan være vanskelig å velge merke og montør, spesielt siden det finnes så mange leverandører av jordvarmepumper. Fyller du ut skjemaet her på siden, så sparer du en god del hodebry. Du mottar 3 uforpliktende og gratis tilbud fra profesjonelle leverandører som du kan studere i ro og mak.

Skjemaet skal fylles ut med informasjon som boligareal, antall personer i boligen og område. Basert på disse opplysningene, så tilsendes du tilbud fra 3 profesjonelle leverandører. Alt er som nevnt uforpliktende og gratis, slik at du risikofritt og raskt kan få oversikt over markedet for jordvarme.

Hva er jordvarme og jordvarmepumper?

Jordvarme er egentlig ganske enkelt å forstå.

Jordvarme er egentlig ganske enkelt å forstå. Jordvarme baserer seg på å hente ut varmen fra jorda, da denne innehar en hel del lagret energi fra sollys. Det er varmen herfra som benyttes til å varme opp din bolig, uansett årstid.

Men hvordan fungerer egentlig jordvarme i praksis? Jordvarme blir ofte forvekslet med bergvarme, da begge henter opp varmen fra bakken. Forskjellen er derimot at bergvarme hentes fra langt ned i bakken med store energibrønner som står for prosessen. Dermed er dette også en dyrere installasjon. Jordvarme blir derfor ofte feilaktig ansett som dyrere enn det egentlig er.

Jordvarme krever til motsetning av bergvarme bare at du graver ned i bakken rundt en meter. I stedet for en hel energibrønn, så graver man ned plastslanger. Disse fører varmen opp fra jorda ved hjelp av trykk, samt frostvæske som sørger for at ingenting fryser på vei opp. Dette er veldig viktig om vinteren når det er frost i bakken.

Varmen føres så opp til varmepumpen som deretter distribuerer varmt vann rundt i boligen via rør. Jordvarme er altså en form for væske til vann varmepumpe, og innedelen fungerer på mange måter som en luft til vann varmepumpe. Det varme vannet pumpes ut til radiatorer og varmekabler i gulvet som deretter varmer opp huset. Du kan også varme opp tappevann med jordvarmepumper.

Hvem passer jordvarmepumper for?

Jordvarme kan høres fristende ut. Dersom du har råd til varmepumpen og installasjonen, så kan det være fristende å bare sette i gang. Jordvarmepumper passer imidlertid ikke for alle. Der en luft til luft varmepumpe kan passe selv i de mest tettbebodde nabolag, rekkehus og til og med leiligheter, så krever en jordvarmepumpe god plass på grunn av installasjonen.

Det kreves mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut et anlegg til en standard enebolig. Det skal nemlig graves ned mellom 200 til 400 meter med plastslanger i bakken. Disse graves mellom halvannen og 1 meter ned. Dermed må en både ha en større eiendom og mulighet til å grave opp hagen.

Det kreves dermed mer arbeid å velge jordvarmepumper fremfor luft til vann varmepumper som bare krever en enkel montering på veggen. Samtidig vil ditt jordvarmeanlegg være i drift mye lengre, og jordvarme vil også som nevnt spare deg mye større beløp. Installasjonen kan dermed være verdt det, spesielt for en stor bolig med høyt energiforbruk.

Det vil likevel være mest fornuftig å benytte jordvarmepumpe dersom du har en stor eiendom på grunn av alt arealet som kreves. Du bør som nevnt ha tilgang på mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut anlegget. Dette er det tross alt ikke alle som har. Selve installasjonen koster også mer enn f.eks. luft til vann varmepumper.

Hvor bør man grave ned jordvarmeanlegget?

Montøren vil selvsagt hjelpe deg med å både grave ned og montere systemet. Allikevel er det naturlig å tenke over hvor du ønsker å montere jordvarmen. Det er viktig å vurdere hvor du får mest solenergi fra jorda. Det er naturlig å grave ned jordvarmepumpen så langt unna skygger som overhodet mulig. For eksempel, det er mest fornuftig å grave på den mest solrike siden av huset ditt enn skyggesiden.

Solen må nemlig konstant fylle på med solenergi i bakken, slik at jordvarmen holder seg intakt. Derfor er det også viktig å huske på at du ikke skal plante busker eller bygge over jorda der plastslangene er gravd ned. Gjør du det, så skygger du tross alt over jorda. Sola får ikke gitt den energien som jordvarmeanlegget ditt krever.

Dermed er det en del ekstra faktorer å tenke på i henhold til nedgravingen. Du vil bli noe begrenset i hvor du kan plante og bygge, selv om selvfølgelig ikke hele hagen din skal graves opp. Til tross for de rundt 300 til 600 m² i areal som jordvarmepumpen krever, så skal du ikke behøve å bruke hver eneste hageflekk. Siden plastslangene skal graves rundt 1 meter ned, så kan du dessuten bruke hagen til aktiviteter i etterkant.

Hva koster jordvarmepumper?

Dersom du ønsker å kjøpe jordvarmepumpe, må du vurdere mulig energibesparelse opp mot kostnadene. Denne typen oppvarmingskilde koster endel på grunn av alt arbeidet, samt den avanserte teknologien. Du må også ha vannbåren varme i boligen din eller et ønske om å montere et vannbårent system samtidig med jordvarmepumpen.

Jordvarme koster tross alt mer enn for eksempel en luft til luft varmepumpe. Det er ikke bare enkel montering som gjør at luft til luft varmepumper er de mest populære varmepumpene. Prisen har også mye å si. Du kan få en luft til luft varmepumpe av god kvalitet til ca. 20 000 kr, selv om prisen vil avhenge av hvor høy ytelse du trenger. Til sammenligning, så koster jordvarme med plastslanger, varmepumpe og montering mellom 170 000 og 250 000 kr.

Det kan virke som en høy pris for mange, men jordvarme kan være en veldig god investering om energiforbruket er stort nok. For de fleste eneboliger som har stor nok eiendom til å installere et jordvarmeanlegg, så vil jordvarmepumper lønne seg. Bor du derimot i en mindre leilighet, vil du ikke få samme nytten av anlegget.

Jordvarme koster mer enn en luft til luft varmepumpe på grunn av selve systemet. Varmepumpen koster som regel ca. 120 000 kr og opp. Prisen for plastslangene avhenger av hvor mange meter du trenger, men de koster deg sjeldent mer enn 15 000 kr på det aller meste. Monteringen er selvfølgelig vanskelig å si noe om, siden det avhenger av eiendommen. Avhengig av grunnforhold, kan monteringen koste alt fra 50 000 kr til flere hundretusen.

Lønner jordvarme seg?

Til tross for både pris og arbeid, så investerer mange nordmenn i jordvarme. Ettersom jordvarme kan koste mellom 170 000 kr og 250 000 kr, så er det naturlig å spørre seg selv om jordvarmepumper faktisk lønner seg. Svaret er at jordvarme kan være gunstig for de aller fleste eneboliger med høyt energiforbruk.

Boligen bør nemlig være av en viss størrelse og ha et betydelig energiforbruk for at jordvarme skal lønne seg. Selv om du kan sparer mellom 60 og 75 % av energiforbruket med jordvarmepumpe, så er realiteten at du må bruke en god del energi for å spare inn opptil 250 000 kr. For eksempel, en stor bolig med en familie på 5 eller mer vil for eksempel kunne spare betydelig på sikt.

Du kan vurdere lønnsomheten ved å se på energiforbruket til boligen i løpet av forrige år. Regner du ut den årlige kostnaden totalt, så kan du her trekke fra 60 %. Noen jordvarmepumper kan derimot spare deg opptil 75 %. Tallet du får vil si deg noe om hva du sparer hvert år ved å benytte deg av en jordvarmepumpe.

Deretter kan du dele kostnaden av hele installasjonen, varmepumpen og plastslangene på det ovennevnte tallet. Da ser du hvor lang tid det tar å innhente kostnaden i antall år. Alle år etter det året engangsinvesteringen er innhentet, vil spare deg totalt 60 til 75 % i energikostnader. Med tanke på at en jordvarmepumpe gjerne lever i opptil 20 år, så kan besparelsene dine være store.

Passer også til nedkjøling om sommeren

En viktig faktor som gjør at mange velger en luft til luft varmepumpe er at den også fungerer som aircondition. I Norge er klimaet slik at vi trenger begge deler. Varmepumper kan hjelpe deg med å opprettholde et komfortabelt innemiljø året rundt ved at du enkelt kan styre temperaturen.

Det er ikke bare luft til luft varmepumper som kan by på denne fordelen. Dersom du har såkalte viftekonvektorer i dine radiatorer, så kan også en jordvarmepumpe og andre væske til vann varmepumper gi deg kald luft på sommeren. Dermed får du dobbel nytte av jordvarmepumpen din. Du slipper dermed å kjøpe aircondition i tillegg til varmepumpe.

En viftekonvektor er for øvrig bare en enkel vifte som befinner seg inne i radiatoren. Akkurat som radiatoren gir fra seg varme gjennom vannbåren varme, så kan den også hjelpe til med å kjøle ned boligen. Selv om vi ikke får de varmeste somrene i Norge, så er det fortsatt gunstig med muligheten til å kjøle ned hjemmet på de aller varmeste sommerdagene.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Slik får du jordvarme til boligen din

Skal du ha jordvarme til boligen din, så er det mye du bør vurdere. Det viktigste er at du først og fremst har nok areal på eiendommen til å grave ned plastslangene. Her er det altså krav til alt mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut anlegget. Du må dermed altså ha nok med plass i hagen pluss litt til for å velge denne løsningen.

Har du plassen som skal til, så må du deretter vurdere kostnaden. Vanligvis faller denne på mellom 170 000 og 250 000 kr. Du må deretter vurdere om energiforbruket i husstanden er høyt nok til at det er fornuftig å investere i jordvarmepumpe. Jordvarme kan tross alt kutte energiforbruket med mellom 60 og 75 %. Har du en stor familie og husstanden bruker mye energi, så er det mye mulig at det lønner seg med jordvarme.

En luft til luft varmepumpe for eksempel er veldig rimelig og enkel å installere, men den har ikke samme høye ytelse og mulighet for besparelse som jordvarmepumpen. Det er likevel viktig å merke seg at kostnader for å montere vannbåren varme kommer i tillegg til jordvarme, dersom dette ikke allerede er installert i boligen din.

Teknologien bak jordvarme har utviklet seg mye de siste årene, og det er forventet at flere vil benytte seg av denne oppvarmingskilden fremover. Luft til luft varmepumper utvikler seg også raskt, men ytelsen vil likevel variere i henhold til temperaturen på uteluften. Jordvarme har den ekstra fordelen at det er stabil og jevn temperatur i jorden hele året. Dermed slipper jordvarmepumpen å jobbe ekstra hardt på vinteren.

Hyppig stilte spørsmål om jordvarmepumper

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en jordvarmepumpe?

En jordvarmepumpe bruker vanligvis mellom 1 og 2 kilowattimer per time. Det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at pumpen din skal sluke alt av strøm. En energieffektiv jordvarmepumpe vil derimot hjelpe deg med å spare penger på strømregningen din, ettersom du får veldig mye varme for energiforbruket.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg investere i en jordvarmepumpe?

Det er mange fordeler med å investere i en jordvarmepumpe. For det første vil du kunne spare mye penger på oppvarming. I tillegg er jordvarme et miljøvennlig alternativ som ikke slipper ut skadelige gasser eller stoffer i luften. Jordvarmepumper er også svært pålitelige, og de fleste produsenter gir gode garantier på sine produkter.

Meldingsboble
Hvor mange grader kan en jordvarmepumpe varme opp boligen min?

En jordvarmepumpe kan vanligvis varme opp boligen din til ønsket temperatur, akkurat som andre varmepumper. Dette er selvfølgelig avhengig av hvor godt isolert boligen din er og ytelsen på selve jordvarmepumpen.

Meldingsboble
Er det trygt å bruke en jordvarmepumpe?

Ja, det er helt trygt å bruke en jordvarmepumpe. Pumpene er svært pålitelige, og de fleste produsenter gir gode garantier på sine produkter. Det er imidlertid viktig at du ikke prøver å utføre arbeid på den selv. Da kan du risikere å skade pumpen.

Meldingsboble
Kan jordvarmepumpe varme opp tappevannet i boligen?

Ja, det er mulig å bruke jordvarmepumpen til å varme opp tappevannet i boligen. Du kan dermed spare endel penger på oppvarming av varmt vann. Dette er gunstig for deg som liker varme bad eller lange, varme dusjer.

Meldingsboble
Kan jeg selv installere en jordvarmepumpe?

Nei, vi anbefaler ikke at du installerer en jordvarmepumpe selv. Det er best å la fagfolk gjøre jobben, siden dette er et komplisert anlegg som krever graving i hagen. Du kan imidlertid være med på å planlegge installasjonen, for eksempel ved å velge hvor pumpen skal plasseres.