Jordvarme: En komplett guide

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Oppvarming av boligen er noe alle nordmenn er nødt til å forholde seg til. Enten det er snakk om oljefyr, elektrisitet, vannbåren varme, eller ganske enkelt å fyre i peisen, så er vi alle nødt til å holde temperaturen oppe i vinterklimaet vårt. Dette er selvfølgelig både en kostbar affære, men også noe som påvirker klimaet i den grad at vi nøye må vurdere alternativene.

  Spesielt av sistnevnte grunn har det vært en rekke innovasjoner på feltet. Dessuten har løsninger som tidligere var for dyre for den gjennomsnittlige nordmannen nå blitt en realitet. For eksempel har jordvarme her stormet frem som et meget godt alternativ. Ikke bare sparer det din husstand store utgifter i form av energiforbruk, men dette sparer også miljøet.

  Jordvarme er blitt en spesielt god løsning for større boliger som ikke får tilstrekkelig med varme fra for eksempel luft til luft varmepumpe. I stedet for å installere flere av disse, så kan en velge en væske til vann varmepumpe, som både sparer deg mer penger og sørger for et redusert støynivå. Engangskostnaden er større, men besparelsene her er meget fristende.

  Men dersom du vurderer å benytte deg av jordvarme, så har du garantert også mange spørsmål knyttet til dette. For bortsett fra å hente varme fra jorda, hvordan fungerer egentlig jordvarme? I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan jordvarme fungerer, hva det koster, hva du sparer, og ikke minst om denne løsningen kan være aktuell for din situasjon.

  Tilbud på jordvarme

  Dersom du allerede har bestemt deg for å installere jordvarme, så er det fortsatt mye å vurdere. Valg av merke, samt montør av varmepumpen, kan være et vanskelig valg, spesielt med så mange leverandører det finnes. Fyller du ut skjemaet her på siden, så sparer du en god del hodebry, ved at du mottar 3 uforpliktende og gratis tilbud fra profesjonelle leverandører.

  Skjemaet skal fylles inn med informasjon slik som boligareal, antall personer i boligen, og område. Basert på disse faktorene, så tilsendes du tilbud fra 3 profesjonelle leverandører. Alt er som nevnt uforpliktende og gratis, slik at du risikofritt og raskt kan få en oversikt over markedet for installering av jordvarme.

  Hva er jordvarme?

  Jordvarme er egentlig ganske enkelt å forstå.

  Du har helt sikkert hørt om jordvarme før, og dette er tross alt blitt et vanlig begrep. Dessuten sier jo begrepet i seg selv hva dette handler om. Jordvarme baserer seg på å hente ut varmen fra jorda, da denne selvfølgelig innehar en hel del energi. Det er varmen herfra, som for øvrig holder seg temperert året rundt, som benyttes til å varme opp din bolig.

  Men hvordan fungerer egentlig jordvarme i praksis? Dette blir ofte blandet med bergvarme, da begge henter opp varmen fra bakken. Forskjellen er derimot at bergvarme hentes fra langt ned i bakken, med store energibrønner som står for prosessen. Dermed er dette også en dyrere installasjon, og jordvarme blir derfor ofte feilaktig ansett som dyrere enn en tror.

  Jordvarme krever til motsetning av bergvarme bare at du graver ned i bakken rundt en meter. I stedet for en hel energibrønn, så graver en her ned plastslanger. Disse fører varmen opp fra jorda ved hjelp av trykk, samt frostvæske som sørger for at ingenting fryser på vei opp. Dette er tross alt veldig viktig på vinteren.

  Varmen, som egentlig bare er solenergi som er lagret dypt i bakken, føres så opp til varmepumpen, som deretter distribuerer varmt vann til boligen. Jordvarme baserer seg altså på en væske til vann varmepumpe, og innedelen fungerer dermed som en luft til vann varmepumpe. Det er varmen i vannet som da pumpes ut til radiatorer og varmekabler i gulvet, som deretter varmer opp huset.

  Hvem passer det for?

  Jordvarme kan høres fristende ut, og dersom du har råd til varmepumpen og installasjonen, så ønsker en selvfølgelig å sette i gang. Det er derimot ikke alle dette passer for. Der en luft til luft varmepumpe kan passe selv i de mest tettbebodde nabolag, rekkehus, og til og med leiligheter, så krever en jordvarmepumpe tross alt litt mer.

  For en vanlig enebolig kreves det mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut anlegget. Det skal nemlig graves ned mellom 200 til 400 meter med plastslanger i bakken. Disse graves som nevnt mellom halvannen og 1 meter ned. Dermed må en både ha en større eiendom og villigheten til å grave en hel del i hagen.

  Jordvarme kan dermed sies å være et større kompromiss enn for eksempel luft til vann varmepumpene, som bare krever en enkel montering på veggen. Samtidig vil ditt jordvarmeanlegg være operativt mye lengre, og det vil også som nevnt spare deg mye større beløp. Spesielt for en stor bolig med høyt energiforbruk vil dette være nyttig.

  Allikevel vil det, grunnet behovet for areal til å grave ned, være mest fornuftig å benytte jordvarmeanlegg dersom en har en stor eiendom. Som nevnt bør en ha tilgang på mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut anlegget. Dette er det tross alt ikke alle som har, slik at begrensningene strekker seg til de med større plass på eiendommen.

  Hvor skal det monteres?

  Naturligvis vil en montør hjelpe deg med å både grave ned og montere systemet. Allikevel er det naturlig å spørre seg selv akkurat hvor det vil foregå. Her er det viktig å tenke på hvor en får mest solenergi fra jorda. Svaret er derfor mer eller mindre så langt unna skygger som overhodet mulig. Den mest solrike siden av huset ditt vil graves opp mer enn skyggesiden.

  Solen må nemlig konstant fylle på med solenergi i bakken, slik at jordvarmen holder seg intakt. Derfor er det også viktig å huske på at du ikke skal plante busker eller bygge over jorda der plastslangene er gravd ned. Gjør du det, så skygger du tross alt over jorda, og sola får ikke gitt den energien som jordvarmeanlegget ditt krever.

  Dermed er det en del ekstra faktorer å tenke på i henhold til nedgravingen. Du vil bli noe begrenset i hvor du kan plante og bygge, selv om selvfølgelig ikke hele hagen din skal graves opp. Tross de rundt 300 til 600 m² i areal som kreves, så skal ikke hver eneste flekk heller brukes. Dessuten, siden plastslangene skal graves rundt 1 meter ned, så kan du også bruke hagen til aktiviteter fortsatt.

  Hva koster jordvarme?

  Når en skal vurdere jordvarme til sin enebolig, så er teknologien bak og selve installasjonen veldig viktig. Du skal selvfølgelig vurdere om de kompromissene du må inngå er noe du ønsker. Grunnet kostnadsbesparelsene, så vil de fleste fortsatt ha jordvarme. Dermed må det heller bli en vurdering på om en klarer å dekke kostnaden.

  For jordvarme koster tross alt mer enn en luft til luft varmepumpe for eksempel. Det er ikke bare krav til areal som sørger for at luft til luft varmepumpe er mest populær. Denne krever tross alt bare en kostnad på rundt 20,000 kr vanligvis. Til sammenligning koster jordvarmepumpe, med plastslanger, varmepumpe, og montering inkludert, mellom 170,000 og 250,000 kr.

  Det kan virke som en bratt pris for mange, men det kan være en veldig god investering om energiforbruket er stort nok. For de fleste eneboliger som har stor nok eiendom til å installere et jordvarmeanlegg, så er dette gjerne tilfellet. Eier en derimot en mindre leilighet, så har en hverken plass eller besparelser nok til å vurdere det naturligvis.

  Jordvarme koster først og fremst mer enn en luft til luft varmepumpe grunnet systemet i seg selv. Varmepumpen lander ofte på 120,000 kr og oppover. Plastslangene avhenger av hvor mange meter du trenger, men de koster deg sjeldent mer enn 15,000 kr på det aller meste. Monteringen er selvfølgelig vanskelig å si noe om, siden det avhenger av eiendommen, men den kan koste alt fra 50,000 kr til kostnaden av varmepumpen i seg selv.

  Lønner jordvarme seg?

  Tross en noe bratt pris, så investerer mange nordmenn i jordvarme. Med en kostnad på mellom 170,000 kr og 250,000 kr til vanlig, så er det naturlig å spørre seg selv om dette faktisk lønner seg. Svaret er for de aller fleste tilfeller ja, da nesten kun store boliger vil ha nok eiendom til å kunne utbygge dette anlegget.

  Boligen bør nemlig være av en viss størrelse og ha et betydelig energiforbruk for at jordvarme skal lønne seg. For selv om en sparer mellom 60 og 75 % av energiforbruket, så er realiteten at en må bruke en god del energi for å spare inn opptil 250,000 kr. En stor bolig med en familie på 5 eller mer vil derimot for eksempel mest sannsynlig spare mye penger over tid.

  Den beste måten å gjøre dette regnestykket på er å se på energiforbruket til boligen i løpet av forrige år. Regner du ut den årlige kostnaden totalt, så kan du her trekke fra 60 % bare for å være sikker, selv om noen jordvarmepumper kan spare opptil 75 %. Tallet du får da vil være hva du sparer hvert år på å benytte deg av en jordvarmepumpe.

  Deretter kan du dele kostnaden av hele installasjonen, varmepumpen, og plastslangene på det ovennevnte tallet. Da ser du hvor lang tid det tar å innhente kostnaden i antall år. Alle år etter det året engangsinvesteringen er innhentet vil spare deg totalt 60 til 75 % i energikostnader. Med tanke på at en jordvarmepumpe gjerne lever i opptil 20 år, så er besparelsene dine her store.

  Passer også til kjøling om sommeren

  En viktig faktor som gjør at mange velger en luft til luft varmepumpe er selvfølgelig at den også fungerer som aircondition. I mange land trenger en tross alt ikke oppvarming, og da fungerer egentlig varmepumpe bare som aircondition alene. I Norge er derimot klimaet slik at vi trenger begge deler.

  Det er derimot slik at det ikke bare er luft til luft varmepumpe som kan by på denne fordelen. Dersom du har såkalte viftekonvektorer i dine radiatorer, så kan også en jordvarmepumpe, eller annen væske til vann varmepumpe, gi deg kald luft på sommeren. Dermed får du også dobbelt opp med denne varmepumpen.

  En viftekonvektor er for øvrig bare en enkel vifte som befinner seg inne i radiatoren. Akkurat som radiatoren gir fra seg varme gjennom vannbåren varme, så kan den nemlig også hjelpe til med å kjøle ned boligen. Selv om vi ikke får de varmeste somrene i Norge, så er det fortsatt gunstig med en mulighet i hvert fall for å kjøle ned hjemmet i de aller verste dagene på sommeren.

  Finn jordvarme til din bolig

  Skal du ha jordvarme til din bolig, så er det mange ting du skal vurdere. Som nevnt er nok det viktigste at du først og fremst har nok areal på din eiendom til å grave ned plastslangene som kreves til dette. Her er det altså krav til alt mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut anlegget. Du må dermed altså ha nok med plass i hagen pluss litt til for å velge denne løsningen.

  Har du plassen som skal til, så må du også vurdere kostnaden. Vanligvis faller denne på mellom 170,000 og 250,000 kr. Du må deretter vurdere om energiforbruket i husstanden gjør at en investering i jordvarme er forsvarlig. Jordvarme kan tross alt kutte energiforbruket med mellom 60 og 75 %, så om du har stor familie og husstanden bruker mye energi, så er det mye mulig at det lønner seg.

  En luft til luft varmepumpe for eksempel er veldig rimelig og enkel å installere, men den er hverken sterk nok til å dekke energibehovet for en større bolig, og heller ikke bedre på kostnadsbesparelser enn jordvarme. Faller du derfor innenfor den kategorien som passer til jordvarme, så bør dette være en av de investeringene som står øverst på din liste.

  Jordvarme har utviklet seg mye i form av teknologi, og det er ventet at flere vil benytte seg av denne energiformen i tiden fremover. De vanlige varmepumpene utvikler seg også, men jordvarmen har den ekstra fordelen at det i jorda er en stabil og jevn temperatur hele året. Da slipper varmepumpa å jobbe ekstra hardt på vinteren, og en sparer mye penger med dette alternativet.