Bilde

LYDLØS: Selv om de vanlige modellene ikke lager særlig mye lyd, har det også blitt utviklet egne stillegående varmepumper for deg som vil ha minst mulig bråk.

Stillegående varmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 19. november 2023

Er du på jakt etter varmepumpe, men du er redd for at den skal bråke? Vi skal i denne artikkelen se nærmere på stillegående varmepumpe, og hvordan du kan sikre at du slipper støyet, enten helt eller delvis. I dag kan du nemlig få varmepumpe med stillemodus for både inne- og utedel.

Varmepumper utvikler seg raskt

Inntoget av varmepumper ser ikke ut til å ta noen ende. De kan varme opp huset om vinteren og kjøle det ned om sommeren. De er enkle å montere og koster alt fra 15 000 kr til over 30 000 kr. Det finnes dermed løsninger for de fleste budsjetter. Ettersom varmepumper er svært kostnadsbesparende, så er investeringen mer enn verdt det for mange.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Dagens modeller er utviklet for å løse noen av utfordringene med tidligere modeller. For eksempel, designmodeller, gulvmodeller og takkassetter er utviklet for dem som ikke vil ha store, vegghengte varmepumper. Du kan til og med få varmepumper med utskiftbare designtrekk for å forandre stilen etter både interiør og humør.

Det har også skjedd store fremskritt når det gjelder lydnivået på luft til luft varmepumper, både for innedelen og utedelen. Denne typen varmepumpe er nemlig avhengig av vifter for å fordelene varmen, og dette kan lage litt støy både inne og ute. Til sammenligning, så lager væske til vann og luft til vann mindre støy. 

Disse krever imidlertid at du har vannbåren varme i huset ditt, samt koster en god del mer enn luft til luft varmepumper. De passer derfor ikke for mange husstander. De gode nyhetene er at produsentene har klart å redusere støynivået på luft til luft varmepumper siste årene. Selv standard modeller lager ikke spesielt mye bråk per i dag. Dessuten finnes det stillegående varmepumper for deg med høye krav til lydnivået.

Tilbud på stillegående varmepumpe

Markedet for stillegående varmepumper er stort, og det kan være vanskelig å vite hvilket merke, modell og forhandler man bør velge. Samtidig er det viktig å sammenligne tilbud nøye for å sikre deg en god pris på stillegående varmepumpe. Du kan spare atskillig med tid og krefter ved å fylle ut skjemaet her på siden.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet med informasjon som boligareal, antall personer i boligen og hvilket område du bor i. Deretter vil vi sette deg i kontakt med de tre mest passende alternativene. Disse firmaene vil deretter sende deg tilbud via e-post. Tilbudene er helt uforpliktende og gratis, slik at du står fritt til å takke nei til dem alle.

Så mye lyd lager en stillegående varmepumpe

En stillegående varmepumpe avgir knappe 18-20 dB(A) i stillemodus. Den vil naturlig nok lage mer lyd når viftene varmer opp rommet, særlig om du velger rask oppvarming. Vi er alltid omgitt av støy til enhver tid. Denne naturlige “bakgrunnstøyen” ligger på ca. 15-20 dB(A). Vanlige samtaler har et støynivå på 65 dB(A). 

Varmepumpen vil altså ikke lage stort mer lyd enn grunnstøyen og langt mindre støy enn en vanlig prat. Selv når viftene jobber hardt, vil lydnivået på innedelen trolig ikke overstige ca. 45 dB(A). Det er viktig å bruke innstillingene fornuftig for å unngå for mye summing fra viftene. 

For eksempel, du kan bruke både fjernstyring og uketimer til å regulere temperaturen automatisk i henhold til dine daglige rutiner. I så fall kan du redusere temperaturen når du er på jobb, men øke den når du er på vei hjem. Da er boligen ferdig oppvarmet innen du kommer inn døren, og varmepumpen kan slå seg over i stillegående modus.

En “vanlig” varmepumpe som ikke markedsføres som stillegående vil trolig avgi 20-25 dB(A). Selv dette er ikke spesielt sjenerende, særlig om du har en større bolig og mulighet til å plassere innedelen i avstand fra sittegrupper. Lydnivået er kanskje spesielt viktig for deg som har en liten leilighet eller skal plassere innedelen i et lite rom.

Alternative varmepumper som lager lite lyd

De fleste ser for seg luft til luft varmepumpen når de tenker på hvordan en typisk varmepumpe ser ut. Derimot finnes det selvfølgelig mange flere forskjellige typer. Bergvarmepumpe, luft til vann, og jordvarmepumpe er noen av de andre populære alternativene i dagens marked. Felles for de alle er at de mer eller mindre ikke gir fra seg en eneste lyd.

For det første foregår majoriteten av utvinningen til væske til vann varmepumpene i bakken. Deretter føres energien gjennom vannbåren varme, ut til for eksempel radiatorer eller varmekabler i gulvet. Prosessen lager nok litt bråk i bakken, og det vil være noen få lyder selvfølgelig i selve innedelen, men denne plasseres alltid i kjelleren eller et teknisk rom.

Dette gjelder også luft til vann varmepumpe, der selvfølgelig utedelen er noe lignende den til luft til luft varmepumpen. Prosessen er derimot ikke helt den samme, og konverteringen fra luft til vann gjør at innedelen ikke trenger å henge på veggen i stua. Dette er dermed de typene varmepumper som er aller mest stillegående i markedet. Se test av varmepumper generelt her.

Luft til luft varmepumpe vs. andre varmepumper

En typisk luft til luft varmepumpe.

Mange foretrekker å kjøpe luft til luft varmepumpe grunnet prisen og enkel montering. Selve enheten fås relativt rimelig, og installasjonen koster gjerne bare rundt 5000 kr. Dette er i sterk kontrast til andre typer varmepumper som ofte kan koste flere hundre tusen totalt. I tillegg bør du ha et høyt strømforbruk for at de skal lønne seg. 

Det sier seg selv at ikke alle har råd til disse alternativene bare for å slippe unna støy fra varmepumpen. Heldigvis har luft til luft varmepumpene utviklet seg til å bli mer eller mindre stillegående. Viftene vil alltid lage noe lyd når de er i drift, men dette trenger ikke å være sjenerende med riktig plassering. Du bør for eksempel ikke ha varmepumpen rett over godstolen eller i sofakroken.

Varmepumpe med stillegående utedel

Utedelen lager mest lyd, uansett hvordan du vrir og vender på det. Heldigvis finnes det løsninger for deg som er bekymret for lydnivået. Dersom du bekymrer deg for støy, kan du kjøpe varmepumpe med stillegående utedel om natten. Dette kan være et gunstig valg for deg som må montere utedelen tettere til soveromsvindu eller naboen enn ønskelig.

Du trenger imidlertid ikke stillegående utedel om du kan plassere den på et optimalt sted. Plassering av varmepumpe er enklere for deg med enebolig enn deg som bor i en leilighet eller flermannsbolig. For eksempel, du bør ha litt avstand til veranda, soverom og sittegruppen til naboen. Det bør heller ikke være altfor stor avstand mellom innedel og utedel, ellers kan monteringen koste ekstra.

Er en stillegående varmepumpe riktig valg for deg?

De fleste varmepumper på dagens marked lager generelt sett lite lyd, enten de markedsføres som stillegående eller ikke. Hvorvidt du bør velge en stillegående modell, avhenger derfor av dine personlige preferanser og behov. Her oppsummerer vi kort hvem stillegående modeller passer best for:

  • Bor i en liten leilighet eller tett på naboen
  • Har vansker med å plassere varmepumpen på et egnet sted
  • Er svært lydsensitiv

I tillegg til lydnivå, må du velge rett størrelse og ytelse. Både innedel og utedel lager mer støy når varmepumpen jobber hardt. Dersom ytelsen er altfor lav, må varmepumpen stadig anstrenge seg for å opprettholde optimal temperatur. Støynivået blir dermed mye høyere enn nødvendig, samtidig som varmepumpen trekker mer strøm. 

Det hjelper altså lite med en tilnærmet lydløs varmepumpe, dersom den ikke klarer å gjøre jobben sin. Det er heller ikke nødvendigvis slik at små varmepumper bråker mindre enn store varmepumper. Du bør altså ikke bare fokusere på lydnivå – pass på at du kjøper en varmepumpe med riktig dimensjon i henhold til bolig og varmebehov for å bevare god komfort i hjemmet.

Hjelp, varmepumpen lager plutselig for mye lyd!

Dersom varmepumpen begynner å lage mye støy, så kan det hende at den trenger service. Vi anbefaler regelmessig vedlikehold og service for å sikre korrekt drift. Dersom den ikke får dette, kan det gi utslag i økt slitasje, unødvendig støy og høyt strømforbruk. Vedlikeholdsrutiner kan variere mellom ulike merker, så husk å spørre montøren din om dette.

Varmepumper kan også begynne å bråke ekstra når levetiden er over. Standard levetid på luft til luft varmepumper er 12-15, men denne tiden kan bli forkortet uten riktig vedlikehold og ved feil bruk. Dersom varmepumpen plutselig begynner å lage altfor mye bråk, anbefaler vi å bestille service fra en fagperson. Denne personen vil kunne avgjøre om varmepumpen kan fikses eller om den må byttes ut.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Kjøp en stillegående varmepumpe i dag

Selv om lydnivået alene ikke bør være den avgjørende faktoren for hvorfor du velger en modell fremfor en annen, så er støy likevel svært viktig for mange. Skal du investere 20 000 kr eller mer i en luft til luft varmepumpe, så ønsker du tross alt at denne skal være så stillegående som overhodet mulig.

Vi anbefaler at du tar deg tid til å sammenligne priser, modeller, merker og forhandlere nøye for å finne frem til den beste varmepumpen for deg. Be gjerne om befaring fra minst tre ulike leverandører, slik at du får et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig. Spør etter råd og anbefalinger for alle av dem.

Hyppig stilte spørsmål om stillegående varmepumper

Meldingsboble
Hvor stille er en varmepumpe med stillegående utedel?

Dette kan variere mellom forskjellige modeller, merker og produsenter. I de fleste tilfeller vil du kunne forvente at den genererer mindre støy enn vanlige varmepumper når stillemodus eller nattmodus er aktivert. Ytelsen kan imidlertid være redusert i disse modusene.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg redusere støy fra varmepumpen?

I tillegg til å kjøpe en stillegående modell, kan du redusere støynivået ved å kjøpe varmepumpe i rett størrelse, plassere den på et optimalt sted og regulere temperaturen på en fornuftig måte. Jo hardere den må jobbe, desto mer lyd lager viftene.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg ha service på varmepumpen for optimal drift?

Dette vil avhenge av produsentens anbefalinger, men det er generelt anbefalt med service et par ganger i løpet av de første årene. Du kan imidlertid gjøre mye av vedlikeholdet selv. Husk å spørre montøren din om dette når du kjøper varmepumpen.

Meldingsboble
Kan varmepumpehus redusere støynivået?

Ja, varmepumpehus kan være en god idé dersom du ønsker å redusere støynivået fra varmepumpen. Den kan holde utedelen fri for snø, løv og annet rusk som kan forårsake økt støy. Andre løsninger er å bruke støydempende braketter og bakkestativ for å redusere vibrasjoner i utedelen.

Meldingsboble
Lager gulvmodeller mindre lyd enn vegghengte varmepumper?

Tidligere antok man at gulvmodeller laget mindre lyd enn vegghengte varmepumper. I dag er støynivået relativt likt for begge disse variantene, avhengig av merke, modell og ytelse. Det er uansett viktig å sjekke støynivået for en spesifikk modell før du kjøper den.

Meldingsboble
Er stillegående utedeler verdt investeringen?

Mange moderne varmepumper har stillegående utedeler som er laget for å generere minst mulig støy. Imidlertid kan dette være en relativt dyr investering, og det er viktig å huske på at selv de aller beste modellene ikke vil være helt stille. Hvorvidt stillegående utedel er verdt investeringen, avhenger av personlig preferanse og spesifikke forhold ved eiendommen din.