Stillegående varmepumpe

Det finnes flere stillegående varmepumper på markedet i dag.

Inntoget av varmepumper ser ikke ut til å ta noen ende. Denne formen for oppvarming, og for så vidt også nedkjøling om sommeren, er meget gunstig. Det er fordi den er såpass kostnadsbesparende, at selv om enhetene koster alt fra 20,000 kr og oppover, så er investeringen mer enn verdt det. Nettopp derfor har over 1 million nordmenn investert i disse.

Allikevel er det noen få kompromiss en må inngå. Noen har reservasjoner mot engangskostnaden, mens andre ikke liker designet på enkelte varmepumper. Begge disse problemene har mer eller mindre blitt løst, da spesielt ved luft til luft varmepumpen. Ett problem som derimot ikke er like enkelt å løse er støyen som varmepumpene gir fra seg.

For i den prosessen som en luft til luft varmepumpe gjennomgår, så lages det en del lyd. Denne lyden produseres i utedelen. Væske til vann og jordvarmepumpe for eksempel har ikke samme problemstilling, da teknologien er annerledes her. Men betyr dette at du aldri kan velge en luft til luft varmepumpe dersom du ikke liker støy?

Vi skal i denne artikkelen se nærmere på stillegående varmepumpe, og hvordan du kan sikre at du slipper støyet, enten helt eller delvis. Det er tross alt ingen grunn til å inngå kompromiss. Mest sannsynlig ønsker du bare å spare penger, energiforbruk, og holde en jevn og fin temperatur i hjemmet, uten ekstra støy fra maskineriet.

Tilbud på stillegående varmepumpe

Uansett hvilke av de alternative varmepumpene vi nevner senere i artikkelen som du velger, så kan det være tøft å navigere seg rundt. Det finnes mange forskjellige merkevarer og montører. Sliter du med valget, så kan du fylle ut skjemaet her på siden for å motta 3 uforpliktende tilbud over e-post. Det er også helt gratis.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet med informasjon slik som boligareal, antall personer i boligen, og hvilket område du bor i. Deretter vil vi sette deg i kontakt med de 3 best passende alternativene, som deretter vil sende deg tilbud på e-post. Dette er altså helt uforpliktende og gratis tilbud, slik at du risikofritt får oversikt raskt.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Hvilke varmepumper er stillegående?

De fleste ser for seg luft til luft varmepumpen når de tenker på hvordan en typisk varmepumpe ser ut. Derimot finnes det selvfølgelig mange flere forskjellige typer. Bergvarmepumpe, luft til vann, og jordvarmepumpe er noen av de andre populære alternativene i dagens marked. Felles for de alle er at de mer eller mindre ikke gir fra seg en eneste lyd.

For det første foregår majoriteten av utvinningen til væske til vann varmepumpene i bakken. Deretter føres energien gjennom vannbåren varme, ut til for eksempel radiatorer eller varmekabler i gulvet. Prosessen lager nok litt bråk i bakken, og det vil være noen få lyder selvfølgelig i selve innedelen, men denne plasseres alltid i kjelleren eller et teknisk rom.

Dette gjelder også luft til vann varmepumpe, der selvfølgelig utedelen er noe lignende den til luft til luft varmepumpen. Prosessen er derimot ikke helt den samme, og konverteringen fra luft til vann gjør at innedelen ikke trenger å henge på veggen i stua. Dette er dermed de typene varmepumper som er aller mest stillegående i markedet. Se test av varmepumper generelt her.

Hva med luft til luft varmepumpe?

En typisk luft til luft varmepumpe.

De aller fleste foretrekker en luft til luft varmepumpe grunnet prisen. Selve enheten er relativt rimelig, og installasjonen koster gjerne bare rundt 5,000 kr. Dette er i sterk kontrast til de andre typene varmepumper, som ofte kan koste flere hundre tusen kroner å installere. Det sier seg selv at ikke alle har råd til disse alternativene bare grunnet støy.

Heldigvis har derimot luft til luft varmepumpene utviklet seg til å bli stillegående, mer eller mindre. Teknologien har gjort at innedelen, som plasseres i oppholdsrom, har gått ned noe i lyd. Denne må for øvrig plasseres i oppholdsrom, da helst stua, siden den jevnt skal fordele varme der du oppholder deg mest. Siden det er en vifte involvert, så vil den uansett gi fra seg noe lyd.

For øvrig er det her en forskjell på veggmodeller og gulvmodeller. Skal du ha en stillegående varmepumpe, så er det beste alternativet å velge en gulvmodell. Teknologien har her kommet langt, og disse kan du for eksempel plassere under et vindu, uten at de blir like sjenerende som en større og avlang boks hengende på veggen.

Montering av utedelen for stillegående varmepumpe

Uansett hvordan du vrir og vender på det med en luft til luft varmepumpe, så vil det være noe lyd ved utedelen. Det er tross alt en prosess som foregår her som avgir støy. Selv om teknologien går fremover raskt, så er det lite sannsynlig at denne skal bli helt stillegående. Dermed er det plasseringen av denne en heller bør fokusere kreftene på.

Her er det viktig å tenke på hvor en først og fremst ønsker det rolig. Soverommet er åpenbart stedet du ønsker lengst unna støyet, slik at det bør være helt uaktuelt å montere varmepumpen utenfor veggen her. Det samme gjelder godstolen i stua, eller kanskje spisestua der en har gjester i løpet av helgene.

Dersom du har en større bolig, så er valget ofte enkelt. Utenfor badet eller lagringsrom er ofte gode alternativ, da det er her en bruker minst tid. For mindre leiligheter bør en derimot ha litt mer kreativitet. Sistnevnte kan det faktisk hende at det er best å spørre montøren om tips. Disse har installert flere varmepumper tidligere, og de vet hvor det er best å plassere dem.

Hvor mye lyd gir en varmepumpe?

Enten du har en varmepumpe fra før av, eller har sett bekjentes løsninger, så har du kanskje tenkt at disse ikke ga fra seg så mye lyd. Enkelte av oss reagerer tross alt ikke så veldig mye på lyd, men det kan også ha med å gjøre at vi ikke har opplevd varmepumpe i full effekt. Det er nemlig først om vinteren at varmepumpene virkelig lager støy.

Når det er kaldt ute, så må varmepumpen jobbe hardere, og det er da utedelen kjører for fullt. Dermed blir det ganske enkelt mer støy, og dette er du nødt til å se opp for ved kjøpet ditt. Ser du gjennom de mange alternative varmepumpene, så vil samtlige oppgi sine maks støynivå i det som heter desibel, eller dB for kort.

Det er kanskje litt vanskelig å se for seg hva for eksempel 60 dB vil høres ut som. Her er det beste alternativet å sammenligne de ulike varmepumpene du er interessert i. Velger du en nyere modell, så vil de mest sannsynlig uansett være en stillegående varmepumpe. Allikevel kan for eksempel en forskjell på 5 dB mellom to aktuelle modeller være nok til å vippe pinnen.

Er en stillegående varmepumpe riktig for deg?

Fordelene med en stillegående varmepumpe er ikke til å komme unna. De færreste ønsker selvfølgelig støy, og når en stor varmepumpe kjører på for fullt om vinteren, så kan spesielt utedelen bli noe støyete. Allikevel er det ikke alltid det beste alternativet å gå for en stillegående varmepumpe, og dette har med energieffekt å gjøre.

I en større bolig kommer kanskje dette klarest frem. Dersom du har et stort hjem og flere personer i boligen, samt det tøffe norske klimaet, så vil du trenge enten en større varmepumpe eller flere av disse. Uansett vil støynivået unektelig gå opp, men det er tross alt ikke til å unngå. Har du ikke råd til væske til vann eller luft til vann alternativene, så er luft til luft fortsatt et godt valg.

Selv om du altså må tåle litt støy, så vil du i større boliger spare veldig mye penger på denne løsningen. Det er dermed ikke alltid slik at en stillegående varmepumpe bør være det ultimate målet, og du kan for eksempel fokusere på faktorer som pris, kostnadsbesparelser, levetid, og andre viktige parametere. Sett over ett har derimot heldigvis produsentene redusert støynivået betraktelig.

Finn en stillegående varmepumpe i dag

Selv om en stillegående varmepumpe ikke bør være den faktoren som til slutt avgjør valget, så er det ingenting galt med å la dette være en viktig faktor. Skal du investere for eksempel 20,000 kr i en luft til luft varmepumpe, så ønsker du tross alt at denne skal være så stillegående som overhodet mulig. Her er det mye du som nevnt kan gjøre for å oppnå dette.

Plasseringen av din luft til luft varmepumpe er det viktigste. For å få en stillegående varmepumpe, så er det lurt å plassere den utenfor rom der du sjeldent oppholder deg. Har du for eksempel et bonusrom der du bare lagrer ting, så er dette det perfekte stedet å plassere den utenfor. Til nød kan et bad være en god ide også.

Som en av mange sammenligninger mellom varmepumper, sammen med pris, effekt, levetid, også videre, så kan du også sammenligne på dB. Lydnivået kan være noe vanskelig å se for seg, men ønsker du en mer eller mindre stillegående varmepumpe, så kan du bare se hvilken som har lavest dB. Uansett vil dagens moderne alternativer sørge for en mer eller mindre stillegående varmepumpe.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Få tilbud på varmepumpe