Test av beste varmepumpe (2020) | Se de mest effektive

Varmepumpe test

Varmepumpene har for alvor inntatt Norge, og i dag er det solgt over 1 million varmepumper på landsbasis. Fordelene med varmepumpene er mange. Spesielt viktig har selvfølgelig miljøvennligheten vært, men for deg som forbruker er det sannsynligvis det økonomiske aspektet som frister mest.

I et land slik som Norge er både oppvarming og nedkjøling helt essensielt. Vi bruker ekstremt mye energi på dette. Det betyr ganske så store strømregninger. Ved bruk av varmepumpe kan en spare mellom 25 og 30% av strømforbruket, noe som kommer godt med i et marked der strømprisene også er høye.

I denne artikkelen gå gjennom forskjellige varmepumper, slik at det kan være enklere for deg å velge den beste. Vi vil gå gjennom hva en varmepumpe er, hvilke faktorer som er viktige for valget ditt, hvem de beste produsentene er, og en rekke andre faktorer knyttet til valg av varmepumpe.

Hvordan finner jeg den beste varmepumpen?

De aller fleste som ønsker seg en varmepumpe gjør det grunnet hva familie, venner, og andre bekjente sier om disse. Når en bekjent snakker om hvordan de sparer flere tusen på strømregningen årlig, så er dette tross alt noe som interesserer de aller fleste av oss.

Det er dermed fort gjort å ty til nettopp disse individene for gode råd om hvilke varmepumper som er best. Selv om dette potensielt kan fungere, så ignorerer denne fremgangsmetoden det faktum at forskjellige varmepumper passer forskjellige situasjoner, noe vi vil gå nærmere inn på senere i artikkelen.

En kan eventuelt også gjøre egeninnsats på nett og søke gjennom produktene fra produsentene på egenhånd. Dette vil derimot kreve en hel del research, og allikevel er det ikke sikkert at du får med deg det brede spennet av tilbydere som finnes i markedet for varmepumper.

Vi har god erfaring med varmepumper, og gjennom vår varmepumpe test vil du få et raskt overblikk over markedet, uten å måtte gå inn i lange timer med research. Dessuten kan du fylle ut skjemaet på vår side for å motta tilbud fra 3 forskjellige testvinnende leverandører av varmepumper.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Hva er en varmepumpe?

De aller fleste av oss har støtt på en varmepumpe tidligere. Mange vil nok bare enkelt og greit referere til den som aircondition. Selv om mange bruker en varmepumpe til dette formålet, så er det ikke helt korrekt å si at dette er en aircondition enhet. Det finnes dessuten forskjellige typer varmepumper som fungerer annerledes enn typisk aircondition.

Før du bestemmer deg for å kjøpe en varmepumpe, så kan det være en god ide å sette deg inn i teknologien bak. Det er fordi de forskjellige typene varmepumper passer til forskjellige situasjoner. Først og fremst er dette basert på klimaet der du bor. Dermed er det viktig å optimalisere sitt valg.

Det kan derfor, som tidligere nevnt, være en stor feil å blindt følge rådene fra dine familiemedlemmer. Som en tommelfingerregel vil en luft til luft varmepumpe vanligvis kunne passe for alle former klima, slik at en ikke skal bekymre seg for valget av akkurat denne. Det kan allikevel være penger å spare på en luft til vann varmepumpe i enkelte klimaer.

På bakgrunn av dette faktum vil vi nedenfor gå gjennom luft til luft og luft til vann varmepumper. På denne måten kan du fatte et bedre valg basert på behovet du har nettopp der du bor, da klimaet fort kan spille en stor rolle for valget.

Luft til luft

En typisk luft til luft varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe er unektelig den typen som det selges mest av i Norge, og derfor også den du sikkert vil bli anbefalt av bekjente. Varmepumpen er relativt rimelig, i hvert fall sammenlignet med andre typer, og den koster gjerne mellom 15,000kr og 20,000kr.

Teknologien bak en luft til luft varmepumpe er simpelthen motsatt av måten ditt kjøleskap opererer på. En luft til luft varmepumpe utvinner energien fra utendørsluft og ”pumper” denne inn i hjemmet ditt. Energien kan utvinnes tross at det altså er minusgrader utendørs.

Denne typen varmepumpe tillater dessuten også at du benytter den til nedkjøling på varme sommerdager. Det er nettopp derfor mange nordmenn i dag assosierer denne typen varmepumpe med å være en aircondition enhet, heller enn en enhet med dobbeltvirkning.

En luft til luft varmepumpe er et rimelig og godt alternativ, spesielt dersom ditt hjem bruker omtrentlig 15,000 kWh årlig. Dersom hjemmet ditt bruker mer energi enn dette, så kan det være hensiktsmessig å investere i en luft til vann varmepumpe i stedet.

Luft til vann

En typisk luft til vann varmepumpe.

En luft til vann varmepumpe passer gjerne for de som bruker 25,000 kWh eller mer i året. Der den fort kan koste mellom 60,000kr og 130,000kr, og dermed er en del dyrere enn luft til luft varmepumpen, så er det store besparelser å hente her. Det er fordi denne varmepumpen fordeler varmen i hjemmet bedre.

Teknologien bak denne typen forutsetter at du har vannbåren varme i boligen. Det er fordi en luft til vann varmepumpe tar varme fra luften utendørs og benytter enten vannkabler eller radiator for å føre varmen inn i boligen. Selv om folk flest velger luft til luft varmepumpe, så er det altså en del å spare på denne typen varmepumpe om du har større bolig og strømforbruk.

Hva er viktig å tenke på når du skal kjøpe en varmepumpe?

Selv om du har bestemt deg for hvilken type vannpumpe som passer best for deg, så skal du fortsatt gå gjennom minst et titalls modeller som oftest. Med tanke på at det er solgt over 1 million varmepumper i Norge, så sier det seg selv at det finnes en rekke forskjellige alternativ å velge i.

Når du har fått anbefalt de aller beste i en varmepumpe test, så er det også faktorer som skal skille disse. Blant områdene du bør sammenligne varmepumper på finner vi effektfaktor, minimumseffekt, støynivå, garanti, pris, og installering. Alle bør være viktige faktorer som veileder deg i ditt valg av varmepumpe, og vi har gått nærmere inn på dette nedenfor.

Effektfaktor

Effektfaktoren er et tall på mellom 2 og 7 som sier noe om hvor mye varme din varmepumpe produserer i henhold til strømbruken. Dersom din varmepumpe har en effektfaktor på 7, så vil den altså produsere mye varme i henhold til mengden strøm du bruker. Den er dermed rimeligere i drift enn andre alternativer.

Et kjent fenomen er at en stor varmepumpe vil komme med en høyere effektfaktor. Allikevel er det verdt å merke seg at også større varmepumper vil koste deg mer til å begynne med. Derfor er det viktig å finne frem til en god balanse mellom initiell kostnad og effektfaktor for din varmepumpe.

Minimumseffekt

Minimumseffekten sier noe om hva varmepumpen til et minimum vil gi fra seg av varme. Det er ikke bare på vinteren at en trenger oppvarming, da våren og høsten også kan være kalde. En vil derimot ikke at oppvarmingen skal være for varm for disse årstidene, og det er her minimumseffekten kommer inn.

Dersom minimumseffekten ligger på 1000 watt for eksempel, så kan dette bli ganske så varmt på våren og høsten enkelte steder. Da er det bedre å finne frem til en varmepumpe som for eksempel har en minimumseffekt på rundt 500 watt, slik at en kan få en behagelig og lun varme, selv når det ikke er så altfor kaldt utendørs.

Støynivå

En vanlig bekymring knyttet til kjøp av varmepumpe er selvfølgelig støynivå. Derfor er det viktig å se med produsentene hvilke desibelnivåer som deres produkt gir fra seg. De beste varmepumpene er relativt stillegående, og det er faktisk ganske store forskjeller fra modell til modell her.

Det aller viktigste er derimot at du plasserer din varmepumpe et strategisk sted. Utenfor soverommet eller stua er for eksempel neppe gode alternativer. En plassering utenfor badet eller vaskerommet kan for eksempel være lurt, da en ikke bruker så mye tid innenfor akkurat disse rommene.

Garanti

Garanti er viktig å sette seg inn i ved relativt dyre anskaffelser. Det kommer dessuten gratis med produktet, og det er ikke en forsikring du skal betale for. Fra lovens side vil du ha 5 års garanti på din varmepumpe, noe som sikrer at du kan få pengene tilbake dersom det skulle være noe teknisk som gikk galt.

Dessuten vil leverandørene av varmepumpe også tilby garanti. Her kan du ofte motta mellom 10 og 15 års garanti. Her er forøvrig et veldig viktig tips å ta til seg å bruke samme leverandør for montering som du har brukt for kjøpet av varmepumpe. Dermed slipper du en lang diskusjon om hvem som skal dekke denne garantien.

Pris

Pris er selvfølgelig et veldig viktig punkt for enhver anskaffelse. Hva gjelder varmepumpe, så er prisen helt avhengig av hvilken type varmepumpe du velger, og selvfølgelig hvilken leverandør. Allikevel kan du som nevnt tidligere få en veldig god luft til luft varmepumpe for mellom 15,000kr og 20,000kr.

Husk her på at selv om prisen kan virke noe stiv, så tar det ikke så altfor mange år før du sparer inn kostnaden av kjøpet ditt. Etter kostnaden er hentet inn, så vil du spare penger i mange år fremover. Men husk på at prisen av en varmepumpe ikke er det eneste du skal betale for.

Installering

Installering av varmepumpe kommer som et tillegg til prisen av selve varmepumpen. Som nevnt under seksjonen om garanti, så lønner det seg her å velge samme produsent for montering av varmepumpe som du valgte for kjøp av selve produktet. Dermed blir det ikke en situasjon der partene skylder på hverandre og ingen vil dekke garantien.

På denne måten vil altså erstatningskrav være ganske så enkle og raskt gjennomført, dersom det skulle komme til dette punktet. Ved kjøp av en god varmepumpe, og ikke minst en vel gjennomført montering, så er derimot sjansene store for at din varmepumpe vil kunne vare i mange år fremover.

Beste produsenter av varmepumpe og aircondition

For å spare seg selv en god del tid i letejakten, så kan det være lurt å velge en av de leverandørene som alltid rangerer høyt i varmepumpe test. Vi har derfor nedenfor gått gjennom noen av de beste produsentene av varmepumper, slik at du kan få innsikt i markedslederne som styrer.

Mitsubishi

Mitsubishi er mest sannsynlig best kjent for deg som en bilprodusent, men de leverer også varmepumper. Produsenten har et godt utvalg innenfor både luft til luft varmepumper og luft til vann varmepumper, slik at du fleksibelt kan velge den teknologien du måtte ønske deg for ditt bruk.

Dessuten kan du velge mellom gulvstående som vel som veggmonterte modeller. Det er også et bredt utvalg av varmepumper basert på effektfaktor, slik at du kan finne en løsning som passer både ditt behov og ditt budsjett. Mitsubishi varmepumpe er et ganske sikkert valg i henhold til kvalitet og ytelse.

Daikin

Daikin er blant de best kjente produsentene av varmepumpe. Denne leverandøren byr på et bredt utvalg av forskjellige varmepumper, da både gulvmodeller og veggmodeller, slik at du kan velge fleksibelt. Det er et godt prisspenn mellom de forskjellige modellene hos Daikin.

Produsenten tilbyr luft til luft varmepumpe, luft til vann varmepumpe, og en enkelt modell av væske til vann varmepumpe. Dessuten kommer modellene med et bredt spenn av forskjellige effektfaktorer. Daikin varmepumpe gir deg generelt sett god verdi for pengene dine.

Panasonic

Panasonic er muligens den best kjente leverandøren av varmepumpe til det norske markedet. Produsenten har vunnet varmepumpe test etter varmepumpe test for sine rimelige modeller med god ytelse. Panasonic markedsfører både luft til luft varmepumper og luft til vann varmepumper.

Med gode effektfaktorer, lave støynivå, og et bredt utvalg som sikrer at du finner en pris som passer ditt budsjett, så er Panasonic et solid valg som varmepumpe. Dessuten kan du garantert finne en modell som har gjort det bra i varmepumpe test i deres utvalg, slik at om anbefalinger er viktig for deg, så kan Panasonic være et godt valg.

Toshiba

Toshiba skiller seg noe ut fra de tidligere nevnte leverandørene, i den grad at denne produsenten kun tilbyr luft til luft varmepumpe. Ved å fokusere på dette ene produktet, så har de derimot utviklet en rekke forskjellige modeller som passer det norske klimaet meget godt.

Forskjellige størrelser, effektfaktor, prisklasser, og ikke minst lave støynivå, sikrer at Toshiba er et solid valg for din varmepumpe. Deres produkt passer til mange forskjellige typer boliger. Toshiba varmepumpe kan kjøpes både i vegg- og gulvstående modeller for økt fleksibilitet i henhold til installering.

Tidligere tester av varmepumper

En varmepumpe test er ikke lett å gjennomføre, da det kreves mange år med data for å finne ut hvilken varmepumpe som faktisk presterer best over tid. Derfor har det ikke vært så altfor mange tester de siste årene. I de testene som derimot finnes, så er det enkelte produsenter som skiller seg ut betraktelig.

Blant annet vant Toshiba testen fra Teknikmagasinet Finland tilbake i 2010, og de har siden prestert veldig godt innen markedet med mange salg. Panasonic havnet i akkurat denne testen på andreplass, selv om Panasonic ranker best i snitt på varmepumpe test de siste 10 årene.

Mitsubishi vant også en varmepumpe test hos Forbrukerrådet. Dette var en test som tok for seg store deler av det markedet som finnes, og dessuten var den helt uavhengig, da den ble utført av et statlig organ uten noen kommersielle interesser. Mitsubishi varmepumpe er på bakgrunn av dette en av folkefavorittene.

Det finnes generelt sett en varmepumpe eller aircondition test her og der, og det beste alternativet er å se gjennom et utvalg av disse, slik at en finner den generelle anbefalingen av varmepumper. Tidligere nevnte Mitsubishi, Daikin, Panasonic, og Toshiba er de produsentene som oftest ranker høyt i varmepumpe test.

Hvor mye kan jeg spare på kjøp av varmepumpe?

Først og fremst er kjøp av varmepumpe en langsiktig investering. I den grad de rimeligste luft til luft varmepumpene koster rundt 20,000kr, så er selvfølgelig ikke en varmepumpe noe som sparer deg penger det første året du drifter oppvarming og nedkjøling gjennom denne.

Som nevnt tidligere vil en ordinær varmepumpe spare deg mellom 25 og 30% av strømforbruket ditt. Avhengig av ditt boareal og ditt påfølgende strømforbruk, så kan det med andre ord være ganske store kostnader å spare på her. For å finne ut av hva du sparer i måneden, så kan du redusere strømregningen med omtrent en fjerdedel.

Det månedlige beløpet du sparer vil riktignok ikke være så stort, men du kan her raskt finne ut av hvor hurtig du har inntjent kostnaden av varmepumpen. Alt du trenger å gjøre er å dele kostnaden av din varmepumpe på det beløpet du har spart i strøm, og dermed finner du antall måneder dette tar.

Husk på at en luft til luft varmepumpe varer i omtrent 15 år dersom du tar godt vare på den. Etter at kostnaden av din varmepumpe er inntjent, så vil du spare mellom 25 og 30% på strømregningen din hver eneste måned. Over et langtidsperspektiv vil dette utgjøre ganske så mye penger.

Kan jeg installere varmepumpe selv?

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

Med tanke på at installering kan koste en del, da spesielt ved luft til vann varmepumpe, så er det naturlig å ønske å gjøre jobben selv. Men kan du egentlig installere varmepumpe selv? Svaret på dette spørsmålet er nok dessverre nei, selv om det var lovlig å gjøre dette en gang i tiden.

Før lovgivningen tiltrådte i 2013, så var det nemlig mulig å installere varmepumpe selv. I dag er det dessverre ikke en mulighet, slik at det virkelig lønner seg å lete etter en rimelig installatør, da en tross alt er tvunget til å benytte en. Det anbefales ikke å installere varmepumpen selv, uansett ditt kunnskapsnivå.

Få støtte fra ENOVA på opptil 30,000kr

For enkelte høres det kanskje snodig ut at over 1 million nordmenn har investert i en såpass dyr løsning som varmepumpe er. Tross sparingen på strømforbruket og dermed gode besparelser på strømregningen fremover, så er prisen på mellom 20,000kr og 30,000kr for en luft til luft varmepumpe for eksempel skremmende for mange.

Allikevel skal du ikke bekymre deg, da du som nevnt sparer mye penger, men også kan søke om støtte hos det statlige organet ENOVA. Denne støtten kan løpe på opptil 30,000kr, avhengig av hvilken løsning du velger. Uansett er dette en god støtte å ha i bakhånd for å hjelpe til med ditt budsjett, og det er dessuten enkelt å søke om bistanden.

Hvilken varmepumpe bør jeg velge?

Det finnes mange forskjellige varmepumpetyper.

Om du har bestemt deg for å kjøpe inn en varmepumpe, så er det mange faktorer som skal vurderes. Som nevnt i vår varmepumpe test er det nemlig slik at forskjellige former for varmepumper passer til forskjellige situasjoner. Både klima og boareal spiller en stor rolle her.

For mindre boliger vil luft til luft varmepumper være den riktige løsningen, da disse relativt sett er rimelige og får jobben gjort. Har du derimot et forbruk på over 25,000 kWh årlig bør du vurdere å investere i en luft til vann varmepumpe. Selv om denne er signifikant dyrere, så sprer den varmen bedre og sparer deg for større beløp i lengden.

Ditt valg av varmepumpe bør dessuten også baseres på bakgrunn av diverse faktorer, deriblant for eksempel støynivå, garanti, pris, og mange flere. Det kan også være en god ide å velge en leverandør som har fått god plassering i varmepumpe test tidligere.

Siden en varmepumpe er en såpass stor investering, så er det viktig å legge ned nok tid i denne avgjørelsen. Forhåpentligvis kan vår varmepumpe test være til hjelp i ditt valg, men til slutt er det viktigste at du finner frem til et valg som du er komfortabel med. Med en varmepumpe i ditt hjem kan du spare både store beløp og miljøet samtidig.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Få tilbud på varmepumpe