Bilde

ETTERSPURT: Mitsubishi Kaiteki 6600 er en av de mest populære varmepumpene og skårer høyt i testen. Bilde hentet fra produktets brosjyre.

Test av varmepumper: De 10 beste i 2024

Sist oppdatert: 2. april 2024

Ønsker du å kjøpe varmepumpe, men du føler deg usikker på hva du bør velge? Vår store test av varmepumper viser deg de 10 beste modellene på markedet i dag. Du får også gode tips til hvordan velge den rette varmepumpen for deg.

Hvordan finne den beste varmepumpen

Det er ikke nødvendigvis slik at varmepumpen som passer perfekt til en stor villa er den beste for deg som bor i leilighet. Det som funker godt i en liten leilighet, er kanskje heller ikke det beste valget for et rekkehus. Den beste varmepumpen er rett og slett den som er best tilpasset ditt varmebehov og bolig.

Hvis du synes det høres ut som en stor oppgave å finne ut hvilken varmepumpe som er best, kan du puste lettet ut. Vi har gjort jobben for deg ved å ta for oss de beste varmepumpene og tydeliggjøre fordelene og ulempene ved dem.

Du kan spare deg timevis med research ved å lene deg på testen vår. Vi har sett på mange ulike faktorer for å komme frem til en beslutning. Vi ser blant annet på faktorer som pris, ytelse, brukervennlighet, funksjoner og støynivå.

Vi anbefaler at du vurderer hvilket varmebehov du har, samt hvilke andre funksjoner og egenskaper du ønsker å prioritere. Deretter er det bare å lese gjennom vår test av beste varmepumper for å finne den som matcher ditt behov.

Helt til sist, anbefaler vi at du henter inn tilbud fra minst tre forskjellige forhandlere for å sikre deg en god pris på varmepumpen. Lykke til!

1. Panasonic VZ9SKE - den store testvinneren

Bilde
Bilde
  • Varmer opptil 180 m²
  • SCOP 6,20
  • SEER 10,50
  • Kjøler opptil 2,50
  • Lavt støynivå på 18 dB(A) (innedel)
Pris:Mer informasjon:
Fra 27 000,-Produktbrosjyre

Denne varmepumpemodellen er den store testvinneren og blant de beste på markedet i dag. Du får svært mange funksjoner for pengene. Varmepumpen takler et kaldt, nordisk klima og er godt egnet for større boliger.

Panasonic VZ9SKE er en varmepumpe som passer bra for deg som har en større bolig. Den har et ekstra oppvarmingsområde på 180 kvadratmeter. En annen klar fordel er at den tåler opptil 35 minusgrader. Dersom du bor i et kaldt område, kan det være økonomisk gunstig å investere i Panasonic VZ9SKE fremfor å spe på varmen med panelovner.

Dette er samtidig en energibesparende varmepumpe med A+++ rating. Varmepumpen bruker det nye, banebrytende kjølemiddelet R32. Kjølemiddelet er svært skånsomt, noe som også øker levetiden betydelig. Det betyr at du får en svært effektiv varmepumpe med lang levetid, noe som er bra for både ditt budsjett og for miljøet.

Varmepumpen er svært brukervennlig med mulighet til å stille inn en AV/PÅ-timer. Den kan fjernstyres ved hjelp av mobiltelefonen. Du blir også varslet om lav temperatur og eventuelle strømbrudd.

Fordeler:

Bilde
Tåler opptil 35 minus
Bilde
Varmer opp store hus
Bilde
Kan styres fra mobilen

2. Mitsubishi Kaiteki 6600 - prisvinnende og bestselgende varmepumpe

Bilde
Bilde
  • Energiklasse: A+++
  • SCOP: 5,1
  • i-See Sensor med 3D teknologi
  • Varmeeffekt: 6.6 kW
  • Lydnivå på 19 dB(A) i stillemodus
Pris:Mer informasjon:
Fra 23 000,-Produktbrosjyre

Kaiteki 6600 er en bestselgende varmepumpe fra Mitsubishi med stilrent design, avansert teknologi og svært høy ytelse. Resultatet er effektiv oppvarming ved selv lave temperaturer, samt et behagelig inneklima. Det finnes også en rekke andre fordeler med denne energieffektive varmepumpen fra Mitsubishi.

Mitsubishi Kaiteki 6600 har et tidløst design med rene linjer, samt er tilgjengelig i fire spennende farger som rubinrød og perlehvit. Modellen har blant annet vunnet Good Design award, noe som gjør dette til en ypperlig design-varmepumpe. Den er likevel svært kraftig med fabrikkgarantert varmekapasitet helt ned til 25 minusgrader. En uavhengig tredjepart testet den ned til -35°C.

Den populære varmepumpen fra Mitsubishi fås med en rekke teknisk avanserte funksjoner for å optimalisere varmespredning og komfort, samt redusere energiforbruket ditt. Kaiteki 6600 har blant annet en varmesprederfunksjon som aktiveres når ønsket temperatur er oppnådd. Varmepumpen slutter å produsere varme, men viftene fortsetter å spre luften jevnt. Dette er spesielt nyttig å bruke sammen med ekstra oppvarmingskilder som for eksempel vedfyring.

Fordeler:

Bilde
Varmesprederfunksjon
Bilde
Fungerer ned til -35 grader
Bilde
Flere farger

3. Mitsubishi Electric FH25 - Budsjettvennlig og svært effektiv

Bilde
Bilde
  • Tilleggsvarme for opptil 120m²
  • SCOP 4.8
  • COP 5.0
  • Varmekapasitet på 6,3 kW
Pris:Mer informasjon:
Fra 20 000,-Produktbrosjyre

Mitsubishi Electric FH25 er en bestselger her i Norden. Det er heller ikke så rart. Varmepumpen gir en sikker varme selv om det er 25 minusgrader ute. Pumpen er kraftigere og utviklet for å generere varme i kalde omgivelser. Programvaren er i tillegg spesialutviklet for det nordiske klimaet.

Prisen er en annen grunn til hvorfor Mitsubishi Electric FH25 er så populær. Den fås til en lav pris, selv om den er av god kvalitet og har mange nyttige funksjoner. Det er viktig å presisere at effekten er lavere enn for toppmodellene. Det betyr ikke nødvendigvis noe hvis du har en liten bolig. Har du en større bolig og ønsker en varmepumpe i samme serie, bør du se nærmere på Mitsubishi Electric FH35.

Varmepumpen fås med avansert teknologi som registrerer når det befinner seg personer i rommet. Temperaturen reduseres automatisk når rommet er tomt og økes når noen kommer inn. Du kan også stille varmepumpen inn på vedlikeholdsvarme, noe som er spesielt gunstig for deg som vil ha en varmepumpe på hytten.

Fordeler:

Bilde
Utviklet for norsk klima
Bilde
Prisgunstig
Bilde
Automatisk styring av temperatur

4. Panasonic VZ12SKE - Beste varmepumpe for store hus

Bilde
Bilde
  • Varmer opptil 250 m²
  • SCOP 5,90
  • SEER 10,00
  • Kjølekapasitet 3,50
  • Best i test 2016
Pris:Mer informasjon:
Fra 32 000,-Produktbrosjyre

Panasonic VZ12SKE er testvinneren for deg som har en stor bolig, takket være ekstra oppvarming på hele 250 kvadratmeter. Modellen scorer svært høyt på mange varmepumpetester og befinner seg blant de beste på markedet.

Panasonic VZ12SKE har en svært kraftig pumpe og høy effekt. Det er dette som gjør den godt egnet for større boliger. Samtidig betyr den høye ytelsen at varmepumpen også er effektiv når det er kaldt ute. Den tåler opptil 35 minusgrader, noe som er svært imponerende.

Du kan fjernstyre modellen via app, desktop eller SMS. Du blir også varslet om temperaturen blir altfor lav eller hvis det oppstår problemer med strømtilgang. Den har dessuten en superpraktisk timer som slår varmepumpen av og på etter egne ønsker. Den er dessuten svært stillegående. Det kan være en stor fordel for deg som bor tett på andre mennesker, eller ønsker så mye ro innvendig som mulig.

Fordeler:

Bilde
Egner seg godt for store boliger
Bilde
Veldig kraftig
Bilde
Stillegående

5. Mitsubishi Electric KJ35 Kirigamine - For deg som vil ha en gulvmodell

Bilde
Bilde
  • SCOP 4.4
  • Lavt støynivå på 19 dB(A)
  • Varmekapasitet på 4.3 (1.2 – 5.8) kW
Pris:
Fra 20 000,-

Foretrekker du en gulvmodell fremfor en vegghengt varmepumpe? I så fall bør du ta en nærmere titt på Mitsubishi Electric KJ35 Kirigamine 5,8 kW. Den er diskré og delvis bygges inn i veggen, dersom du ønsker å skjule den mest mulig.

Det er ikke bare utseendet som er diskré. Varmepumpen er svært stillegående, samtidig som den sprer en jevn og god varme i boligen. Pumpen er kraftig og yter god varme i ned til 25 minusgrader. Det gjør den godt egnet til det nordiske klimaet. Varmepumpen passer bra for deg som bor i en bolig på opptil 140 kvadratmeter og opptil to etasjer.

I tillegg fås varmepumpen til en rimelig pris, sammenlignet med andre toppmodeller. Det gjør den til en god varmepumpe for deg som bor i en mindre til mellomstor bolig, samt ønsker et budsjettvennlig alternativ. Den største fordelen med varmepumpen er imidlertid hvor diskré og lydløs den er.

Fordeler:

Bilde
Diskré
Bilde
Prisgunstig
Bilde
Relativt kraftig for størrelsen

6. Cooper & Hunter Alpha 09 - Billig, men bra

Bilde
Bilde
  • SCOP 4.0
  • Varmer opptil 50m²
  • Varmer i temperaturer ned til -15 grader
  • Varmekapasiteten er 0.60 – 3.80 kW
Pris:
Fra 20 000,-

Cooper & Hunter Alpha 09 gir deg en jevn, fin varme og fås til en svært lav pris. Dette er utvilsomt et av de beste alternativene for deg som vil kjøpe varmepumpe på budsjett. Ytelsen er lavere enn andre varmepumper, men det gjør ikke noe om du bor i en liten og godt isolert bolig. Hvis du for eksempel bor i en moderne leilighet, kan du trygt vurdere Cooper & Hunter Alpha 09.

Cooper & Hunter Alpha 09 er en svært brukervennlig varmepumpe med en rekke funksjoner som for eksempel nattbelysning. Det er mulig å stille inn en driftstemperatur på åtte grader, dersom du ikke skal oppholde deg i boligen. Du sparer dermed penger på strøm, samtidig som du beskytter boligen mot frost. Det gjør at varmepumpen også er godt egnet for mindre hytter.

Fordeler:

Bilde
Fantastisk for prisen
Bilde
Brukervennlige funksjoner
Bilde
God til hytta

7. Toshiba Daiseikai 9 25 - Innovativ varmepumpe fra Toshiba

Bilde
Bilde
  • SCOP 5,3
  • Avgir 4700 kW ved 15 minusgrader
  • Fungerer på minus 30 grader ute
Pris:
Fra 25 000,-

Toshiba Daiseikai 9 25 er en innovativ varmepumpe som er godt egnet for bruk i nordisk klima. Varmepumpen er en del av Nordic Design-serien med svært gode energibesparende egenskaper og høy varmeeffekt.

Plasma Air Purifier er et avansert luftfiltersystem som ikke bare renser luften for støv og partikler, men som også kan fjerne uønsket luft. En annen innovativ funksjon er peismodus. Når du fyrer i peisen, vil varmepumpen sørge for at varmen fra peisen blir fordelt jevnt i boligen. Du får dermed maksimalt utbytte av begge oppvarmingskildene.

Selv utseendet på varmepumpen er tilrettelagt Norden med et stilfullt, skandinavisk design. Fronten fås i hvitt høyglans som gir varmepumpen et elegant design. Det gjør Toshiba Daiseikai 9 25 til et godt alternativ for deg som er opptatt av både design og innovative funksjoner.

Fordeler:

Bilde
Veldig energibesparende
Bilde
Luftrensefunksjon
Bilde
Stilrent design

8. Panasonic LZ35TKE - For deg som vil ha en liten utedel

Bilde
Bilde
  • 249 mm høy og 790 mm bred
  • Oppvarming på inntil 140m²
  • SCOP 4.9
Pris:
Fra 20 000,-

Panasonic LZ35TKE er varmepumpen for deg som vil ha en utedel som ikke opptar så mye plass. Dette er helt klart en fordel for rekkehus og leiligheter. Du kan blant annet montere den over en inngangsdør.

En annen stor fordel ved denne varmepumpen er kraftig ytelse som gir en behagelig varme, selv om det er 35 minusgrader ute. Rommet blir raskt oppvarmet, takket være Hot Start-modus. Du kan også bruke varmepumpen til å vedlikeholde temperaturen på hytten, i garasjen eller i sommerhuset for å beskytte mot frostskader.

Panasonic LZ35TKE er svært brukervennlig med mulighet for fjernstyring via desktop, mobil og SMS. Du blir dessuten varslet om det oppstår kritiske hendelser, for eksempel strømbrudd eller altfor lave innetemperaturer. Sist, men ikke minst, så er varmepumpen både stillegående og energibesparende. Det er bra for både komforten og lommeboken.

Fordeler:

Bilde
Liten utedel
Bilde
Kraftig selv ned til 35 minus
Bilde
Fjernstyring fra mange enheter

9. Ambista Electric Alpha - Svært energibesparende varmepumpe

Bilde
Bilde
  • Varmekapasitet på 4.1 (0.75 – 7.0) kW
  • SCOP 5.3
  • Oppvarming på inntil 140m²
Pris:
Fra 20 000,-

Ambista Electric Alpha har en svært høy miljøklassifisering på A+++, noe som betyr at den er energibesparende og effektiv. Det er bra for både strømforbruket ditt og for miljøet. Den er ikke bare miljøvennlig. Varmepumpen er også kraftig og fullspekket i brukervennlig teknologi.

Varmepumpen er skapt for nordisk klima og gir en god varme ved selv 15 minusgrader. Du kan justere temperaturen nøyaktig som du selv ønsker. De effektive arbeidsalgoritmene sørger for at temperaturen opprettholdes ved ønsket nivå. Det tar heller ikke lang tid før du har varmet opp boligen.

Varmepumpen er i tillegg gunstig for deg som vil bruke den på hytten eller i sommerhuset. Du kan stille inn en driftstemperatur på åtte grader, slik at du slipper å bekymre deg for frost- og fuktskader når du ikke selv er i bygningen.

Fordeler:

Bilde
Veldig energibesparende
Bilde
Rask oppvarming av kald bolig
Bilde
Miljøvennlig

10. Panasonic HZ25UKE - Pålitelig og stabil varmepumpe

Bilde
Bilde
  • Varmekapasitet på 3.2 (0.85 – 7.3) kW
  • SCOP 5.2
  • 35 minusgrader er minste utetemperatur
  • Oppvarmingsområde på hele 100m²
Pris:
Fra 20 000,-

Panasonic HZ25UKE er en rimelig varmepumpe som er pålitelig og stabil i drift. Den passer utmerket som primær oppvarming i boliger på opptil 80 kvadratmeter. Varmepumpen er samtidig svært stillegående. Det gjør den godt egnet som varmepumpe for leiligheter og andre små boliger. I tillegg har den en miljøklassifisering på A+++, noe som slår gunstig ut på strømregningen.

Kjølemiddel R32 brukes i varmepumpen, noe som gjør den til et miljøvennlig alternativ med lang levetid. Det viser seg at dette kjølemiddelet kan redusere utslipp betydelig, sammenlignet med tradisjonelle kjølemidler som benyttes til varmepumper. Panasonic HZ25UKE er med andre ord et bra valg for både deg og miljøet.

Panasonic HZ25UKE har innebygd WiFi-kontroll som gjør at du kan styre den via en praktisk app på mobiltelefonen. Lydnivået er på knappe 18 dB, noe som gjør dette til en av de mest stillegående varmepumpene i denne testen. Totalt sett, så er dette en brukervennlig og energibesparende varmepumpe for mindre boliger som fås til en rimelig pris.

Fordeler:

Bilde
Prisgunstig
Bilde
Veldig stillegående
Bilde
Effektiv i drift

Finn en installatør i din region

Norway map




Hva er en varmepumpe?

De aller fleste av oss har støtt på en varmepumpe tidligere. Mange vil nok bare enkelt og greit referere til den som aircondition. Selv om mange bruker en varmepumpe til dette formålet, så er det ikke helt korrekt å si at dette er en aircondition enhet. Det finnes dessuten forskjellige typer varmepumper som fungerer annerledes enn typisk aircondition.

Før du bestemmer deg for å kjøpe en varmepumpe, så kan det være en god ide å sette deg inn i teknologien bak. Det er fordi de forskjellige typene varmepumper passer til forskjellige situasjoner. Først og fremst er dette basert på klimaet der du bor. Dermed er det viktig å optimalisere sitt valg.

Det kan derfor, som tidligere nevnt, være en stor feil å blindt følge rådene fra dine familiemedlemmer. Som en tommelfingerregel vil en luft til luft varmepumpe vanligvis kunne passe for alle former klima, slik at en ikke skal bekymre seg for valget av akkurat denne. Det kan allikevel være penger å spare på en luft til vann varmepumpe i enkelte klimaer.

På bakgrunn av dette faktum vil vi nedenfor gå gjennom luft til luft og luft til vann varmepumper. På denne måten kan du fatte et bedre valg basert på behovet du har nettopp der du bor, da klimaet fort kan spille en stor rolle for valget.

Luft til luft

Luft til luft varmepumpe er unektelig den typen som det selges mest av i Norge, og derfor også den du sikkert vil bli anbefalt av bekjente. Varmepumpen er relativt rimelig, i hvert fall sammenlignet med andre typer, og den koster gjerne mellom 15,000kr og 20,000kr.

Teknologien bak en luft til luft varmepumpe er simpelthen motsatt av måten ditt kjøleskap opererer på. En luft til luft varmepumpe utvinner energien fra utendørsluft og ”pumper” denne inn i hjemmet ditt. Energien kan utvinnes tross at det altså er minusgrader utendørs.

Denne typen varmepumpe tillater dessuten også at du benytter den til nedkjøling på varme sommerdager. Det er nettopp derfor mange nordmenn i dag assosierer denne typen varmepumpe med å være en aircondition enhet, heller enn en enhet med dobbeltvirkning.

En luft til luft varmepumpe er et rimelig og godt alternativ, spesielt dersom ditt hjem bruker omtrentlig 15,000 kWh årlig. Dersom hjemmet ditt bruker mer energi enn dette, så kan det være hensiktsmessig å investere i en luft til vann varmepumpe i stedet.

Luft til vann

En luft til vann varmepumpe passer gjerne for de som bruker 25,000 kWh eller mer i året. Der den fort kan koste mellom 60,000kr og 130,000kr, og dermed er en del dyrere enn luft til luft varmepumpen, så er det store besparelser å hente her. Det er fordi denne varmepumpen fordeler varmen i hjemmet bedre.

Teknologien bak denne typen forutsetter at du har vannbåren varme i boligen. Det er fordi en luft til vann varmepumpe tar varme fra luften utendørs og benytter enten vannkabler eller radiator for å føre varmen inn i boligen. Selv om folk flest velger luft til luft varmepumpe, så er det altså en del å spare på denne typen varmepumpe om du har større bolig og strømforbruk.

Hva er viktig å tenke på når du skal kjøpe en varmepumpe?

Selv om du har bestemt deg for hvilken type vannpumpe som passer best for deg, så skal du fortsatt gå gjennom minst et titalls modeller som oftest. Med tanke på at det er solgt over 1 million varmepumper i Norge, så sier det seg selv at det finnes en rekke forskjellige alternativ å velge i.

Når du har fått anbefalt de aller beste i en varmepumpe test, så er det også faktorer som skal skille disse. Blant områdene du bør sammenligne varmepumper på finner vi effektfaktor, minimumseffekt, støynivå, garanti, pris og installering. Alle bør være viktige faktorer som veileder deg i ditt valg av varmepumpe, og vi har gått nærmere inn på dette nedenfor.

Bilde
1. Effektfaktor

Effektfaktoren er et tall på mellom 2 og 7 som sier noe om hvor mye varme din varmepumpe produserer i henhold til strømbruken. Dersom din varmepumpe har en effektfaktor på 7, så vil den altså produsere mye varme i henhold til mengden strøm du bruker. Den er dermed rimeligere i drift enn andre alternativer.

Et kjent fenomen er at en stor varmepumpe vil komme med en høyere effektfaktor. Allikevel er det verdt å merke seg at også større varmepumper vil koste deg mer til å begynne med. Derfor er det viktig å finne frem til en god balanse mellom initiell kostnad og effektfaktor for din varmepumpe.

Bilde
2. Minimumseffekt

Minimumseffekten sier noe om hva varmepumpen til et minimum vil gi fra seg av varme. Det er ikke bare på vinteren at en trenger oppvarming, da våren og høsten også kan være kalde. En vil derimot ikke at oppvarmingen skal være for varm for disse årstidene, og det er her minimumseffekten kommer inn.

Dersom minimumseffekten ligger på 1000 watt for eksempel, så kan dette bli ganske så varmt på våren og høsten enkelte steder. Da er det bedre å finne frem til en varmepumpe som for eksempel har en minimumseffekt på rundt 500 watt, slik at en kan få en behagelig og lun varme, selv når det ikke er så altfor kaldt utendørs.

Bilde
3. Støynivå

En vanlig bekymring knyttet til kjøp av varmepumpe er selvfølgelig støynivå. Derfor er det viktig å se med produsentene hvilke desibelnivåer som deres produkt gir fra seg. De beste varmepumpene er relativt stillegående, og det er faktisk ganske store forskjeller fra modell til modell her.

Det aller viktigste er derimot at du plasserer din varmepumpe et strategisk sted. Utenfor soverommet eller stua er for eksempel neppe gode alternativer. En plassering utenfor badet eller vaskerommet kan for eksempel være lurt, da en ikke bruker så mye tid innenfor akkurat disse rommene.

Bilde
4. Garanti

Garanti er viktig å sette seg inn i ved relativt dyre anskaffelser. Det kommer dessuten gratis med produktet, og det er ikke en forsikring du skal betale for. Fra lovens side vil du ha 5 års garanti på din varmepumpe, noe som sikrer at du kan få pengene tilbake dersom det skulle være noe teknisk som gikk galt.

Dessuten vil leverandørene av varmepumpe også tilby garanti. Her kan du ofte motta mellom 10 og 15 års garanti. Her er forøvrig et veldig viktig tips å ta til seg å bruke samme leverandør for montering som du har brukt for kjøpet av varmepumpe. Dermed slipper du en lang diskusjon om hvem som skal dekke denne garantien.

Bilde
5. Pris

Pris er selvfølgelig et veldig viktig punkt for enhver anskaffelse. Hva gjelder varmepumpe, så er prisen helt avhengig av hvilken type varmepumpe du velger, og selvfølgelig hvilken leverandør. Allikevel kan du som nevnt tidligere få en veldig god luft til luft varmepumpe for mellom 15,000kr og 20,000kr.

Husk her på at selv om prisen kan virke noe stiv, så tar det ikke så altfor mange år før du sparer inn kostnaden av kjøpet ditt. Etter kostnaden er hentet inn, så vil du spare penger i mange år fremover. Men husk på at prisen av en varmepumpe ikke er det eneste du skal betale for.

Bilde
6. Installering

Installering av varmepumpe kommer som et tillegg til prisen av selve varmepumpen. Som nevnt under seksjonen om garanti, så lønner det seg her å velge samme produsent for montering av varmepumpe som du valgte for kjøp av selve produktet. Dermed blir det ikke en situasjon der partene skylder på hverandre og ingen vil dekke garantien.

På denne måten vil altså erstatningskrav være ganske så enkle og raskt gjennomført, dersom det skulle komme til dette punktet. Ved kjøp av en god varmepumpe, og ikke minst en vel gjennomført montering, så er derimot sjansene store for at din varmepumpe vil kunne vare i mange år fremover.

Selv om du har bestemt deg for hvilken type vannpumpe som passer best for deg, så skal du fortsatt gå gjennom minst et titalls modeller som oftest. Med tanke på at det er solgt over 1 million varmepumper i Norge, så sier det seg selv at det finnes en rekke forskjellige alternativ å velge i.

Når du har fått anbefalt de aller beste i en varmepumpe test, så er det også faktorer som skal skille disse. Blant områdene du bør sammenligne varmepumper på finner vi effektfaktor, minimumseffekt, støynivå, garanti, pris, og installering. Alle bør være viktige faktorer som veileder deg i ditt valg av varmepumpe, og vi har gått nærmere inn på dette nedenfor.

Beste produsenter av varmepumpe og aircondition

For å spare seg selv en god del tid i letejakten, så kan det være lurt å velge en av de leverandørene som alltid rangerer høyt i varmepumpe test. Vi har derfor nedenfor gått gjennom noen av de beste produsentene av varmepumper, slik at du kan få innsikt i markedslederne som styrer.

Mitsubishi
Mitsubishi er mest sannsynlig best kjent for deg som en bilprodusent, men de leverer også varmepumper. Produsenten har et godt utvalg innenfor både luft til luft varmepumper og luft til vann varmepumper, slik at du fleksibelt kan velge den teknologien du måtte ønske deg for ditt bruk.
Daikin
Daikin er blant de best kjente produsentene av varmepumpe. Denne leverandøren byr på et bredt utvalg av forskjellige varmepumper, da både gulvmodeller og veggmodeller, slik at du kan velge fleksibelt. Det er et godt prisspenn mellom de forskjellige modellene hos Daikin.
Panasonic
Panasonic er muligens den best kjente leverandøren av varmepumpe til det norske markedet. Produsenten har vunnet varmepumpe test etter varmepumpe test for sine rimelige modeller med god ytelse. Panasonic markedsfører både luft til luft varmepumper og luft til vann varmepumper.
Toshiba
Toshiba skiller seg noe ut fra de tidligere nevnte leverandørene, i den grad at denne produsenten kun tilbyr luft til luft varmepumpe. Ved å fokusere på dette ene produktet, så har de derimot utviklet en rekke forskjellige modeller som passer det norske klimaet meget godt.

Hvor mye kan jeg spare på kjøp av varmepumpe?

Først og fremst er kjøp av varmepumpe en langsiktig investering. I den grad de rimeligste luft til luft varmepumpene koster rundt 20,000kr, så er selvfølgelig ikke en varmepumpe noe som sparer deg penger det første året du drifter oppvarming og nedkjøling gjennom denne.

Som nevnt tidligere vil en ordinær varmepumpe spare deg mellom 25 og 30% av strømforbruket ditt. Avhengig av ditt boareal og ditt påfølgende strømforbruk, så kan det med andre ord være ganske store kostnader å spare på her. For å finne ut av hva du sparer i måneden, så kan du redusere strømregningen med omtrent en fjerdedel.

Det månedlige beløpet du sparer vil riktignok ikke være så stort, men du kan her raskt finne ut av hvor hurtig du har inntjent kostnaden av varmepumpen. Alt du trenger å gjøre er å dele kostnaden av din varmepumpe på det beløpet du har spart i strøm, og dermed finner du antall måneder dette tar.

Husk på at en luft til luft varmepumpe varer i omtrent 15 år dersom du tar godt vare på den. Etter at kostnaden av din varmepumpe er inntjent, så vil du spare mellom 25 og 30% på strømregningen din hver eneste måned. Over et langtidsperspektiv vil dette utgjøre ganske så mye penger.

Kan jeg installere varmepumpe selv?

Med tanke på at installering kan koste en del, da spesielt ved luft til vann varmepumpe, så er det naturlig å ønske å gjøre jobben selv. Men kan du egentlig installere varmepumpe selv? Svaret på dette spørsmålet er nok dessverre nei, selv om det var lovlig å gjøre dette en gang i tiden.

Før lovgivningen tiltrådte i 2013, så var det nemlig mulig å installere varmepumpe selv. I dag er det dessverre ikke en mulighet, slik at det virkelig lønner seg å lete etter en rimelig installatør, da en tross alt er tvunget til å benytte en. Det anbefales ikke å installere varmepumpen selv, uansett ditt kunnskapsnivå.

Få støtte fra ENOVA på opptil 30,000kr

For enkelte høres det kanskje snodig ut at over 1 million nordmenn har investert i en såpass dyr løsning som varmepumpe er. Tross sparingen på strømforbruket og dermed gode besparelser på strømregningen fremover, så er prisen på mellom 20,000kr og 30,000kr for en luft til luft varmepumpe for eksempel skremmende for mange.

Allikevel skal du ikke bekymre deg, da du som nevnt sparer mye penger, men også kan søke om støtte hos det statlige organet ENOVA. Denne støtten kan løpe på opptil 30,000kr, avhengig av hvilken løsning du velger. Uansett er dette en god støtte å ha i bakhånd for å hjelpe til med ditt budsjett, og det er dessuten enkelt å søke om bistanden.

Få svar på vanlige spørsmål om varmepumper

Meldingsboble
Hva koster en varmepumpe?

Luft-til-luft varmepumper koster i gjennomsnitt rundt 27 000 kr. Den nøyaktige prisen vil variere i henhold til spesifikke forhold ved boligen din. Du kan få gode varmepumper helt ned i 15 000 kr, mens flaggskipmodeller kan koste 30-40 000 kr.

Meldingsboble
Hvilke ulike typer varmepumper er det?

Det finnes mange ulike typer varmepumper. Luft-til-luft varmepumper er de mest populære. Dersom du har vannbåren varme i boligen din, kan du heller bruke luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumper. Avtrekksvarmepumper henter derimot varme fra ventilasjonsluft.

Meldingsboble
Hvordan montere en varmepumpe?

I Norge er det påbudt å bruke sertifiserte montører for å montere varmepumpe. Kostnaden for standard montering ligger vanligvis på ca. 5000-6000 kr. Vi anbefaler å invitere varmepumpemontøren hjem på befaring for å få et nøyaktig pristilbud.

Meldingsboble
Hvordan virker en varmepumpe?

Nøyaktig hvordan varmepumpen virker, avhenger av hvilken varmepumpe du har. En varmepumpe henter varme fra omgivelsene, for eksempel fra jorda, bakken eller luften. Deretter fordeles varmen i boligen din ved hjelp av vifter som blåser den varme luften ut i rommet eller via et vannbårent system.

Meldingsboble
Hvor mye sparer jeg på en varmepumpe?

Ifølge Enova, kan en standard enebolig med totalt strømforbruk på 25 000 kWh spare 4800 kWh ved å montere en luft-til-luft varmepumpe. Dersom gjennomsnittlig årlig strømpris utgjør 1 kr per kWh, kan du spare 4800 kr i året. Den nøyaktige energibesparelsen vil variere i henhold til varmebehov og hvilken varmepumpe du velger.

Meldingsboble
Hvilken varmepumpe er best?

Den beste varmepumpen vil være den som er riktig dimensjonert i forhold til boligen din og varmebehovet ditt. Det er også viktig å velge en varmepumpe som er godt tilpasset klimaet i ditt område. Vi anbefaler å invitere varmepumpemontører hjem på befaring for å få hjelp til å velge riktig varmepumpe.