Bilde

BREDT UTVALG: Det er viktig å finne den varmepumpen som passer best for boligen din og dine behov.

Billig varmepumpe: Hvordan spare kostnader på varmepumpe

Sist oppdatert: 20. november 2023

Varmepumper gir ikke bare en jevn og god varme i boligen, men de er også svært energieffektive. Du får med andre ord mye varme for pengene dine. Likevel kan selve innkjøpet være ganske kostbart. Her ser vi nærmere på hvordan spare kostnadene, slik at du finner en billig varmepumpe som dekker varmebehovet ditt.

Det er viktig å merke seg at vi hovedsakelig snakker om luft til luft varmepumper i denne artikkelen, med mindre noe annet er oppgitt. Luft til luft er nemlig det mest populære valget for dem som er på jakt etter billig varmepumpe som passer til de aller fleste husstander. De fås i vegghengt modell, gulvmodell og takkassett som integreres i taket. Dersom du har vannbåren varme i boligen din, kan du også lese deg opp på luft til vann varmepumpe og væske til vann varmepumpe. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Disse varmepumpene koster atskillig mer, men de er også svært energieffektive. På sikt kan de spare deg mer penger enn andre typer varmepumper. For eksempel, kostnaden for væske til vann varmepumper komme på 250 000 kr inkludert installasjon, og du bør ha et energiforbruk på 30 000 kWh per år for at de skal lønne seg. Du kan finne en luft til vann varmepumpe til ca. 60 000 kr og opp, men uten montering inkludert i prisen.

Velg en varmepumpe i rett størrelse

Den “billigste” varmepumpen er den som passer best for ditt varmebehov. Altfor svake varmepumper klarer ikke å dekke varmebehovet ditt på en god måte. Den må kanskje jobbe veldig hardt for å opprettholde ønsket temperatur, noe som trekker masse strøm og reduserer levetiden. 

Ikke minst, så kan det hende at du må bruke penger på ekstra oppvarmingskilder da varmepumpen ikke strekker til. Den billigste varmepumpen kan dermed ende opp med å bli veldig dyr på sikt. Det er viktig å ha et langsiktig perspektiv når du skal vurdere hvor lønnsom varmepumpen er.

En altfor kraftig varmepumpe kan derimot være en unødvendig kostnad for deg med lite varmebehov. For eksempel, en liten og billig varmepumpe kan holde for deg som bor i en veldig tett, mindre bolig eller i en liten leilighet med lite varmetap gjennom tak og vegger. Det hjelper lite med en varmepumpe som kan spare masse strøm, dersom du ikke bruker så mye strøm.

Kort sagt, du kan spare penger på en varmepumpe ved å velge riktig størrelse for deg og din bolig. Da reduserer du faktisk både innkjøpsprisen, energiforbruket og driftskostnadene, det vil si totalprisen for å ha varmepumpe over tid.

Sammenlign priser for å kunne kjøpe billig varmepumpe

Varmepumpemontøren kan hjelpe deg med å velge rett modell, dersom du føler deg usikker på hva du egentlig trenger. Det kan være lurt å snakke med flere montører for å få et godt sammenligningsgrunnlag. Den beste måten å kjøpe en billig varmepumpe og spare kostnader er ved å simpelthen sammenligne priser på tvers av merker, modeller og forhandlere.

Det er viktig å huske på at du ikke bare skal se på innkjøpsprisen, men også på driftskostnadene. En varmepumpe som koster litt mer i innkjøp kan faktisk vise seg å være billigere på sikt, grunnet høyere effektivitet og dermed lavere energi- og strømkostnader. Det kan også være smart å følge med på aktuelle kampanjer og tilbud for å finne en billig varmepumpe – men ikke vær altfor impulsiv når du kjøper en modell som er på salg.

Det kan være fristende å ta et tilbud på varmepumpe med en gang, dersom du føler at dette er en god deal. Ta deg likevel tid til å sjekke opplysningene grundig når du mottar tilbud. Mange byggevarer blir solgt med store rabatter, men ofte inkluderer ikke tilbudet montering eller installasjon. Det kan derfor være lurt å innhente tilbud fra andre leverandører, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse når regningen kommer.

Sammenlign forhandlere for å spare kostnader på varmepumpe

Du må sammenligne forhandlere for å kunne spare kostnader på varmepumpe, samt finne frem til en billig modell som passer for deg. Vi anbefaler at du innhenter tilbud og har befaring med tre ulike firma for å sikre at du får en god pris. Befaring kan ofte være helt nødvendig for at varmepumpemontøren skal kunne gi deg et nøyaktig tilbud, samt vurdere varmebehovet ditt. 

Befaringen er en fin anledning til å utforske hvilke modeller som passer for deg i ro og mak. Dersom du kjøper varmepumpe på salg fra byggevarer, mister du automatisk mye av valgmulighetene dine. Kvalitet og service er viktig når du skal velge varmepumpeleverandør. Husk at dette er en stor investering, og da bør du selvfølgelig ta hensyn til mer enn bare prisen på varmepumpe.

Hvordan spare kostnader på montering av varmepumpe

Du har funnet en billig varmepumpe som dekker varmebehovet ditt – men hvilke kostnader kommer i tillegg? Den største “ekstrautgiften” er utvilsomt monteringen. Standard montering koster gjerne 5000-6000 kr, men den kan også koste mer i enkelte tilfeller. Det er derfor viktig å be om tilbud som dekker monteringskostnadene.

For eksempel, det koster mer å ha stor avstand mellom innedel og utedel. Det kan også være dyrere å montere varmepumpe med flere innedeler, sammenlignet med bare én innedel. Montøren vil kunne gi deg et godt svar på monteringskostnadene under befaringen, slik at du har full kontroll over utgiftene.

Du kan ikke spare kostnader på varmepumpe ved montere den selv. Varmepumpen inneholder gasser som kan være skadelige, og du må derfor benytte deg av en sertifisert montør. Det kan ellers oppstå brannfare, samt fare for liv og helse. Ikke minst, så kan du miste reklamasjonsrett ved feil. Forsikringsselskapet kan også nekte utbetaling for skader som skyldes en varmepumpe som ikke er montert av fagperson.

Andre tips til å spare kostnader på varmepumpe

Du kan spare kostnader på varmepumpe ved å bygge et varmepumpehus selv. Varmepumpehus beskytter utedelen mot vær og vind, slik at du unngår slitasje og problemer på sikt. Dersom du liker å snekre selv, kan du helt fint lage et varmepumpehus på egenhånd. Det finnes også billige byggesett som du kan kjøpe.

Vi anbefaler at du følger opp service og vedlikehold nøye for å spare penger på varmepumpe langsiktig. Dersom den ikke får nok “stell og kjærlighet”, så kan nemlig levetiden reduseres. Du må da bruke penger på å bytte varmepumpe lenge før det egentlig var nødvendig, noe som er en unødvendig kostnad.

Varmepumpemontøren vil kunne vise deg hvilket vedlikehold du kan gjøre selv, for eksempel ved å støvsuge filtre én gang i måneden. I løpet av de første leveårene kan det også være lurt å få en profesjonell service for å sikre at alt fungerer som det skal. Et godt tips er å be om å få service inkludert i tilbudet, slik at dette ikke blir en ekstra kostnad senere. Det er ikke alle forhandlere som tilbyr service inkludert, men det er verdt å forhøre seg.

Hvor mye kan jeg spare ved å bytte til en billig varmepumpe?

Vi har allerede nevnt at varmepumpe er en langsiktig løsning for å spare penger. Det er derfor viktig å tenke fremover når du skal vurdere hvor billig det egentlig er med varmepumpe. Enova har anslått at en typisk enebolig med årlig strømforbruk på 25 000 kWh kan spare ca. 4800 kWh i året ved å bytte til luft til luft varmepumpe.

Dersom man anslår at strømprisen ligger på 1 kr per kWh per år, betyr det at du kan spare ca. 4800 kr i året. Du kan dermed tjene inn igjen en varmepumpe til 20 000 kr i løpet av 5-6 år. Resterende år er ren fortjenestene. Ettersom varmepumpen kan vare i totalt 15 år, så dette så absolutt et lønnsomt kjøp.

De nøyaktige tallene vil selvsagt avhenge av strømforbruket ditt, varmebehovet ditt, prisen på varmepumpen og om du velger en modell med rett ytelse. Du bør først om fremst vurdere strømforbruket ditt nøye. Be gjerne montøren om hjelp til å regne ut hvor mye penger du kan spare ved å bytte til en effektiv, men billig varmepumpe.

Faktorer som påvirker pris på varmepumpe

Det er mange faktorer som påvirker prisen på varmepumpe. Et eksempel på dette er effektfaktor. Effektfaktor sier noe om hvor mye strøm varmepumpen bruker på å varme opp hjemmet ditt. Jo bedre effektfaktoren er, desto mindre strøm bruker varmepumpen. Dermed er dette et veldig viktig mål å se nærmere på dersom du ønsker å spare penger i årene fremover.

De minste modellene er ofte de billigste varmepumpene, og størrelsen har dermed en del å si for prisen. Bare husk at den billigste varmepumpen er den som er rett dimensjonert for boligen din, dersom du har et langsiktig perspektiv. Utover ytelse og effektfaktor, kan prisen på varmepumper variere i henhold til hvilke egenskaper modellen har.

Støynivå

Støynivå refererer til hvor mye lyd varmepumpen gir fra seg. Dette er tross alt en maskin som utvinner energi, og da er det naturlig å forvente seg en god del lyd. Heldigvis er det utedelen som gir fra seg mest lyd, slik at du strategisk kan plassere den i god avstand til soveromsvindu og veranda.

Dagens moderne modeller fås i stillegående modus for både innedel og utedel. Stillegående utedel kan være spesielt praktisk for deg som bor tett på naboen og er redd for klager. Du bør merke deg at jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer lyd lager den og mer strøm bruker den – velg derfor varmepumpe i rett størrelse.

Multisplitt

Multisplitt er en type varmepumpe som har flere innedeler som kobles til samme utedel. Dette er en nyttig løsning for deg som har en større bolig eller som vil ha varmepumpe i garasjen. I så fall kan du kjøpe en kraftig modell til stua, og en liten og billig varmepumpe til øvrige etasjer i huset.

Noen velger å kjøpe multisplitt fordi de vil ha en liten og billig varmepumpe på soverommet på varme sommerdager. Ja, du leste riktig – varmepumper fungerer nemlig også som aircondition. Dersom du har problemer med å sove på grunn av overopphetede soverom på varme dager, kan dette være en smart og billig løsning. Du kan dermed spare kostnader ved å bruke varmepumpe som aircondition.

Gulvstående modell

Gulvstående modeller er meget praktiske for deg som ikke vil ha en varmepumpe hengende på veggen, der alle kan se den. Du kan for eksempel montere gulvmodeller under vindu eller skjule dem bedre ved å delvis integrere den. Det er likevel nødvendig med god gulvplass for å kunne benytte seg av denne løsningen.

Gulvmodeller kan dessuten varme opp kalde gulv. Den varme luften blåses både bortover gulvflatene og oppover i rommet. Du kan dermed spare kostnader ved å kun ha varmepumpe i gulvmodell, fremfor både varmepumpe og varmekabler. Prisforskjellen er ikke stor mellom vegg- og gulvmodeller, men sistnevnte er som regel noe dyrere.

WiFi og fjernstyring

I dag kan du kjøpe billige varmepumper med innebygd WiFi, eller du kan kjøpe adapter som lar deg koble varmepumpen til internett. Denne løsningen genial for deg som ønsker å spare kostnader på varmepumpe, ettersom du har full kontroll over temperatur og strømforbruk. Du kan nemlig styre varmepumpen fra hvor som helst i verden via en app – det eneste du trenger er internett.

Du kan spare mye penger på strømregningen ved å skru ned temperaturen til ca. ti grader når du er bortreist. Det er nemlig ikke lurt å skru av alt av varme, ettersom det kan føre til skader på boligen. For eksempel, rørene kan fryse om vinteren. På samme måte kan det være unødvendig sløsing av strøm å ha varmepumpen stående på 22 grader i tomt hus.

Fjernstyring lar deg skru ned temperaturen når du reiser, slik at varmepumpen står i driftsmodus. Det er likevel mulig å komme hjem til et deilig, oppvarmet hus ved å skru opp temperaturen via appen før hjemreise. Dette er også en god løsning for deg som vil ha en billig varmepumpe på hytta.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Slik kjøper du en billig varmepumpe

Det er mange måter du kan spare kostnader på varmepumpe. Ikke bare kan du sammenligne priser for å få finne frem til en effektiv, men billig varmepumpe. Du kan også spare penger ved å velge en energieffektiv modell som gir masse varme for pengene. Andre smarte løsninger som WiFi og hjemmesnekrede varmepumpehus lar deg senke kostnadene ytterligere.

Hyppig stilte spørsmål om billige varmepumper

Meldingsboble
Er det mulig å finne en billig varmepumpe i Norge?

Ja, det er det. Du kan forvente å finne rimelige, men effektive luft til luft varmepumper til ca. 20 000 kr. Mer avanserte modeller kan koste opptil 40 000 kr.

Meldingsboble
Hvor effektive er egentlig billige varmepumper?

Reell effekt vil avhenge av hvilken type bolig du har, isolasjonsnivået og temperaturene ute og inne. For eksempel, dersom du har en tett leilighet har du kanskje ikke behov for en kraftig modell. En liten og billig varmepumpe kan helt fint vedlikeholde temperaturen, uten å forbruke masse strøm. Bor du derimot i en stor bolig med dårlig isolasjon, vil en liten varmepumpe avgi liten effekt.

Meldingsboble
Hvilke andre funksjoner har en varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe kan fungere som aircondition og luftrensing. Du får dermed en komplett løsning og slipper å kjøpe dette utenom, noe som kan hjelpe deg med å spare ytterligere med penger.

Meldingsboble
Er det lett å installere en liten og rimelig varmepumpe?

Ja, det er det. Luft til luft varmepumper i alle størrelser er relativt enkle å montere, og det er ikke nødvendig å gjøre store inngrep i boligen. Det er imidlertid viktig at den blir installert av en fagperson for å sikre at den fungerer optimalt. Husk at billige løsninger kan bli dyre på sikt.

Meldingsboble
Hvordan finner jeg ut hvilken ytelse jeg trenger?

Du må ta hensyn til spesifikke forhold ved boligen din, for eksempel isolasjon, størrelse, strømforbruk og lignende. Montøren kan hjelpe deg med dette, dersom du står fast.

Meldingsboble
Hvilke andre måter kan jeg spare kostnader på varmepumpe?

Du kan redusere kostnadene på varmepumpen din ved å bruke funksjoner som uketimer. Uketimer regulerer temperaturen automatisk for å redusere strømforbruket ditt. Du stiller altså inn tidsintervaller og gitte temperaturen. For eksempel, du kan ha en lavere temperatur på dagtid mandag til fredag og høyere temperatur om ettermiddagen og i helgene.