Billig varmepumpe: Slik sparer du kostnader på varmepumpen

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Varmepumpe har utviklet seg til å bli den mest populære formen for oppvarming i Norge. Da staten blant annet sa at oljefyren måtte ut, men at en fikk støtte fra staten for å kjøpe varmepumpe, så kastet mange nordmenn seg på og tok muligheten. I dag har over 1 millioner nordmenn denne enheten hjemme.

  En varmepumpe koster derimot som kjent, med eller uten støtte, en god del penger. For mange kan det virke som en stor investering, og mange lurer på om det lønner seg. Tallene er derimot helt klare, og varmepumpene gir deg pengene tilbake og vel så det, nærmest uansett hvilken modell en skulle velge.

  Det at en sparer på disse fremover i tid endrer derimot ikke på budsjettet her og nå, og mange leter derfor etter en billig varmepumpe. Det vil si, de fleste leter etter en varmepumpe som er innenfor sitt budsjett. Majoriteten vil da mest sannsynlig søke en luft til luft varmepumpe, men andre typer kan også vurderes.

  For å gjøre letejakten enklere, så skal vi i denne artikkelen se nærmere på de forskjellige typer varmepumper, hva som påvirker deres pris, samt hvor lønnsomme disse investeringene er. Les videre dersom du ønsker innsikt i hvordan du finner en billig varmepumpe som fortsatt gjør jobben for deg.

  Få tilbud på varmepumpe

  Dersom du er på utkikk etter en varmepumpe, så kan utvalget unektelig virke skremmende. Det finnes i dag et hav av aktører, og mange ender derfor opp med å velge en av de største uten videre hensyn. Skal du derimot finne en billig varmepumpe, så lønner det seg å sammenligne disse på pris.

  Fyller du ut skjemaet på vår side, som forøvrig er helt gratis og uforpliktende, så vil du bli tilsendt tilbud på billige varmepumper fra 3 leverandører. Vår side er helt uavhengig, og du kan velge fritt mellom de 3 tilbudene, dersom du ønsker en av de billige varmepumpealternativene.

  Kort om varmepumpe

  Kort forklart er en varmepumpe en enhet som konverter energi utenfra og pumper denne varmen inn i boligen din. Vanligvis er det luft eller vann utendørs som utedelen utvinner energien fra, før det er innedelen som pumper ut varmen, da enten i form av luft eller vann i en vannbåren bolig.

  Teknologien baserer seg på at et kjøleelement i utedelen transformeres til en gass, fordi kokepunktet er veldig lavt. Energien og trykket som skapes danner deretter den varme luften eller varmen som gir deg varmtvann. Varmepumpene i dag fungerer forøvrig også oftest som air condition om sommeren.

  Forskjellige typer varmepumper

  Det finnes mange forskjellige typer varmepumper, men gjerne er det luft til luft, luft til vann, og væske til vann varmepumpe som er de aller mest populære. Væske til vann varmepumpe, eller bergvarmepumpe, er et alternativ, men denne kan koste flere hundretusen. Vi har nedenfor gått gjennom noen av de typene varmepumper som er billigst, uavhengig av modell.

  Luft til luft varmepumpe

  En typisk luft til luft varmepumpe.

  Luft til luft varmepumpen utvinner energien fra lufta utendørs og transformerer denne til varm luft som pumpes inn i hjemmet. Dette er uten tvil den mest populære varmepumpen i Norge, og mye av dette avhenger av at det er en billig varmepumpe. Vanligvis koster denne bare rundt 20,000 kr.

  Tross sin lave pris og nok lavere effekt enn de andre typene varmepumper, så har også en luft til luft varmepumpe ganske stort potensiale til å spare deg for penger. Det er fordi varmepumpen vanligvis kun bruker omtrent 25% av det strømforbruket du tidligere hadde, da på det minste.

  Luft til vann varmepumpe

  En typisk luft til vann varmepumpe.

  Luft til vann varmepumpe utvinner energien fra lufta utendørs og benytter denne energien til å varme opp vann. Dette vannet skytes derimot rundt i din bolig med vannbåren varme, da for eksempel til radiatorer. Dessuten kan vannet også benyttes som varmtvann, og dermed sparer en ekstra på denne typen varmepumpe.

  En billig luft til vann varmepumpe koster deg gjerne rundt 60,000 kr, slik at denne naturligvis er en god del dyrere enn en luft til luft varmepumpe. Allikevel kan den altså spare deg for en god del mer penger, og jo større bolig du har og jo flere beboere, jo mer vil du også kunne spare på et slikt alternativ.

  Væske til vann varmepumpe

  En typisk væske til vann varmepumpe.

  Væske til vann varmepumpe, eller bergvarmepumpe som den også kalles, er ikke en billig varmepumpe. Denne kan koste over 100,000 kr selv for de rimeligste modellene. Allikevel er holdbarhet og ytelse viktig å vurdere her. Det er jo tross alt slik at en billig varmepumpe også skal være billig i henhold til det en får.

  Pris er relativt, og en bergvarmepumpe kan være et kupp dersom du finner en god modell for ditt hjem. Allikevel, leter du etter en billig varmepumpe for en mindre bolig, så er nok en luft til luft varmepumpe eller en luft til vann varmepumpe bedre alternativer for deg.

  Faktorer som påvirker pris på varmepumpe

  Innenfor hver enkelt type varmepumpe er det også store variasjoner i pris. Dette kommer av flere faktorer, slik som effektfaktor, størrelse, støynivå, multisplitt, om modellen er gulvstående, og selvfølgelig installering og vedlikehold på varmepumpen. Vi går gjennom hva som avgjør en billig varmepumpe nedenfor.

  Effektfaktor

  Effektfaktor sier noe om hvor mye strøm varmepumpen bruker på å skape varm luft for ditt hjem. Jo bedre effektfaktoren er, jo mindre strøm bruker varmepumpen på å varme opp hjemmet. Dermed er dette et veldig viktig mål å se nærmere på dersom du ønsker å spare penger i årene fremover.

  I henhold til en billig varmepumpe, så er nok ikke effektfaktoren den beste. Allikevel blir dette en balanse mellom hvorvidt du trenger å spare penger her og nå, eller om du heller ønsker å spare penger i fremtiden. Effektfaktor bør uansett være viktig for sammenligning av alternativer.

  Størrelse

  Størrelse på varmepumpe er viktig dersom du skal varme opp en større bolig med flere beboere. Det er nemlig ikke bare effektfaktoren, men også ytelsen fra selve varmepumpen, som er viktig for hvor varmt det blir. En liten utedel klarer for eksempel ikke å varme opp et hus med 5 soverom.

  Derfor avgjør størrelsen unektelig prisen på din varmepumpe. En billig varmepumpe kjennetegnes nok av at den er stor nok til å varme opp en leilighet, men gjerne ikke så mye mer enn det. Det kan være lurt å kartlegge behovet for størrelse før kjøp, da det hjelper fint lite med en billig varmepumpe om den ikke holder hele huset varmt.

  Støynivå

  Støynivå refererer til hvor mye lyd varmepumpen gir fra seg. Dette er tross alt en maskin som utvinner energi, og da er det naturlig å forvente seg en god del lyd. Heldigvis er det utedelen som gir fra seg mest lyd, slik at du strategisk kan plassere denne utenfor for eksempel badet ditt eller et bonusrom om du har stort hus.

  Bor du derimot i en mindre leilighet, så er støynivået helt sikkert noe du bør ta større hensyn til. Støynivå er gjerne relatert til størrelsen og effektfaktoren, men det kan også være tilfelle at en billig varmepumpe lager mer støy rett og slett fordi teknologien bak nok er noe mindre utviklet.

  Multisplitt

  Multisplitt er et begrep som innebærer at varmepumpen har flere innedeler. De fleste gjenkjenner at varmepumpen har utedel og innedel. Vanligvis vil man bare gjøre utedelen større for store hus, mens man benytter seg av multisplitt innendørs. Dermed kan en nemlig få jevn oppvarming i flere rom.

  Skal du ha en billig varmepumpe, så sier det seg selv at prisen går opp en god del når du må kjøpe 2 eller flere innedeler. I et slikt tilfelle er det kanskje ekstra viktig å søke etter en billig varmepumpe. Multisplitt vil øke prisen omtrent en og en halv gang, men det kan være helt nødvendig for effekt.

  Gulvstående modell

  Gulvstående modeller er meget praktiske, da disse kan skjermes en god del bedre. For eksempel kan du benytte deg av plassen under vinduet, eller skjule disse bedre med innebygde løsninger og lignende. Dette er selvfølgelig en stor kontrast til å ha varmepumpen montert på veggen din, der alle kan se den.

  Flere og flere søker etter gulvstående modell, da dette lar deg bringe frem det mer estetiske i hjemmet. Allikevel kan en gulvstående modell fort by på et lite prishopp. Forskjellen er ikke stor, men leter du etter en billig varmepumpe, så er muligens altså en gulvstående modell ikke valget for deg.

  Installasjon og vedlikehold

  De kanskje aller viktigste faktorene på prisen, som er fort gjort å glemme, er kostnadene til installasjon og vedlikehold. Vanligvis koster en installasjon for en luft til luft varmepumpe rundt 5,000 kr. For de andre typene varmepumper avhenger det av krav til nedrivning, omlegging, og graving blant annet.

  Vedlikehold er også viktig å tenke på, selv om en kan gjøre enkelte ting på egenhånd. Det vil medføre en lavere pris på varmepumpen å velge en billig leverandør av installasjon og vedlikehold, selv om resultatene da selvfølgelig kan ende opp med å bli deretter.

  Kan jeg installere varmepumpe selv?

  Det er ulovlig å montere varmepumpen selv.

  5,000 kr i installasjon kan virke noe stivt for en luft til luft varmepumpe. Søker en derfor etter en billig varmepumpe, så er det naturlig å stille seg selv spørsmålet om en kan installere denne på egenhånd. Faktisk er ikke prosessen så altfor komplisert, men det finnes allikevel deler av denne som trenger faglært arbeidskraft.

  Det har derfor siden 2013 vært ulovlig å installere varmepumpe selv, uansett hvilken type det måtte være. Konsekvensene er her store. Først og fremst vil du selvfølgelig ikke ha krav på reklamasjonsgarantien dersom varmepumpen skulle slutte å fungere, og det er lett å spore det tilbake til at du installerte den.

  I et verre scenario vil du ikke kunne få forsikringspenger ved for eksempel en husbrann som ble forårsaket av feilinstallering av en varmepumpe. Da er nok ikke det faktum at du fikk en billig varmepumpe på bakgrunn av egeninstallering så veldig viktig lenger.

  Det er altså ingen god ide, og heller ikke lovlig, å installere varmepumpe selv. Dersom du søker etter en billig varmepumpe, så er altså ikke dette utveien. Dine alternativer er da heller å sammenligne forskjellige installatører for å finne et rimelig, men fortsatt dyktig alternativ.

  Lønner varmepumpe seg?

  Enten en leter etter en billig varmepumpe eller ei, så er grunnlaget for at mange velger denne formen for oppvarming at de ønsker å spare penger. Men lønner egentlig en varmepumpe seg? Svaret er et ganske overbevisende ja, og det er tilnærmet uavhengig av hvilken type en velger og hva din situasjon er.

  Tar en utgangspunkt i en luft til luft varmepumpe, så koster denne som nevnt normalt rundt 20,000 kr. Legger en på en installasjon på 5,000 kr, så kommer totalsummen opp i 25,000 kr. Det kan høres ut som mye, men vanligvis vil pengene være spart inn i løpet av 3-6 år. En god varmepumpe har 15 års levetid.

  Dermed vil du altså spare rundt 25% på strømregninga di på et minimum selv 10 år etter at kostnaden av varmepumpen er hentet inn. Dette gjør faktisk en varmepumpe til gratis i teorien. Naturligvis skal du betale her og nå, men i løpet av bare 3-6 år har altså kostnaden blitt innhentet og den sparer deg store beløp hvert år.

  Selv en billig varmepumpe vil altså lønne seg, og du kan spare mye penger i strømforbruk. Faktum er at en billig varmepumpe sparer deg mer enn selv de dyreste alternativene innen mange andre former for oppvarming.

  Hva er billig pris for en varmepumpe?

  Hva en billig pris for varmepumpe er avhenger som nevnt tidligere av hvilken type varmepumpe du velger, samt hvilke faktorer du synes er viktige. Som sagt koster derimot en luft til luft varmepumpe rundt 20,000 kr, mens en luft til vann varmepumpe gjerne vil koste deg rundt 60,000 kr.

  Dersom du altså finner varmepumper innenfor disse typene under de prisnivåene, så må det kunne argumenteres for at dette er billige varmepumper. Allikevel er kanskje et enda viktigere poeng at varmepumpene bør spare deg for mye penger, og at de dermed blir relativt sett billige.

  En varmepumpe som sparer deg flere titalls tusen over sin livsperiode vil for eksempel i realiteten være mer lønnsom enn en som sparer deg noen tusenlapper, selv om førstnevnte skulle koste det dobbelte her og nå. Det er derfor viktig å regne inn mer enn bare billig pris når du søker en billig varmepumpe.

  Finn den billigste varmepumpen til ditt behov

  Mange tenker at en varmepumpe ikke kan være billig, da selv de rimeligste i dagens marked koster rundt 20,000 kr. Allikevel er billig et begrep som er relativt, og dersom du kan spare flere tusen på strømregningene dine, så er i grunn alle varmepumper i realiteten billige.

  Det viktigste er at du finner en varmepumpe som passer til ditt behov og at du husker å faktorere inn hva som faktisk gir en varmepumpe verdi. Effektfaktor, størrelse, støynivå, multisplitt, og ikke minst hvilken type varmepumpe du velger har en stor innvirkning på prisen, og ikke minst kvaliteten.

  Det bør ikke i seg selv være et mål å finne en så billig varmepumpe som mulig, men det er aldri noe i veien med å finne et kupp naturligvis. Et godt tips er å sammenligne de ovennevnte faktorene for de billigste varmepumpene, for deretter å se hvilken som er best blant disse.