Bilde

ENERGIEFFEKTIV: Hvis du har en varmepumpe med 2 innedeler, vil den varme luften fordeles i boligen gjennom begge innedelene og sørge for en stabil og effektiv oppvarming av hele boligen din.

Varmepumpe med 2 innedeler: En komplett guide

Sist oppdatert: 20. november 2023

Oppvarming av husstanden er helt essensielt i et land som Norge. Siden det blir såpass kaldt her om vinteren, så er nordmenn nødt til å investere store summer i oppvarming. Mange søker derfor rimeligere og mer energieffektive alternativer. Nettopp her har varmepumpen seilet opp som en god kandidat for de aller fleste nordmenn de siste årene, deriblant varmepumpe med 2 innedeler.

Varmepumper bruker nemlig svært lite strøm, sammenlignet med andre elektriske oppvarmingskilder. De er også miljøvennlige. Varmepumper er dermed et attraktivt alternativ. Det er likevel ikke alle boliger der en varmepumpe gjør en god nok jobb med bare 1 innedel. Da må du investere i varmepumpe med 2 innedeler, det vil si multisplitt som man kaller det på fagspråket.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Du kan forøvrig også få en varmepumpe med mer enn 2 innedeler, men det er kun i veldig få situasjoner hvor dette er nødvendig for private hjem. Mange privatpersoner velger å kjøpe multisplitt for å kunne varme opp et større hjem, der en enkelt varmepumpe ikke har nok rekkevidde – uansett hvor i huset den plasseres.

De fleste varmepumper i dag selges derimot med 1 utedel og 1 innedel. Dermed er informasjon rundt pris, installasjon og lønnsomhet knyttet opp mot varmepumpe med 2 innedeler noe sparsommelig delt, selv fra leverandørenes side. I denne artikkelen skal vi derfor gå gjennom alt du trenger å vite om varmepumpe med 2 innedeler.

Få tilbud på varmepumpe med 2 innedeler

Du kan helt gratis og uforpliktende motta et tilbud på varmepumpe med 2 innedeler her på nettsiden vår. Det tar deg knapt et minutt å fylle ut skjemaet. Skjemaet inneholder blant annet spørsmål om boareal, antall beboere og hvilken type varmepumpe du leter etter. Tilbudene blir deretter sendt via e-post innen kort tid.

Tjenesten vår gir deg en rask oversikt over ulike alternativer, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag. Det er dessuten helt gratis og uforpliktende, slik at du selv velger om du vil benytte deg av en av alternativene eller ei.

Hva er en varmepumpe med 2 innedeler?

En varmepumpe er en enhet som varmer opp huset ditt ved å utvinne varme fra luften. Varmepumpen utvinner varme fra luften utendørs som pumpes inn i hjemmet. Disse kalles for luft til luft varmepumper. Det er altså 1 utedel og 1 innedel som jobber sammen. Dersom du velger multisplitt, fungerer samme utedel med flere innedeler.

En typisk luft til luft varmepumpe.

Utedelen kan konvertere energien som er i lufta utendørs, selv ved minusgrader. Det er fordi det befinner seg et kjøleelement inne i varmepumpens utedel som holder en lav temperatur. De fleste nordiske varmepumper tåler opptil 15 minusgrader, men det finnes avanserte modeller som tåler 35 minusgrader.

Dersom du har en varmepumpe med 2 innedeler, fordeles den varme luften i boligen via begge innedelene. Dermed kan du plassere varmepumpene i ulike etasjer for å sikre en varm og god varme i hele boligen. Eller kanskje du vil ha en liten varmepumpe på soverommet for å bruke den som aircondition på varme sommerdager?

Utedelen til varmepumper med multisplitt har som regel en ganske høy effekt, slik at nok energi blir omdannet for å drifte begge innedelene. Selve teknologien er likevel den samme, enten du velger en eller to innedeler.

Er det praktisk med to innedeler?

Det vanligste er nok å velge varmepumpe med én innedel, eventuelt kombinere varmepumpe med panelovn eller peis på de aller kaldeste dagene. I enkelte tilfeller kan det likevel være mest fornuftig å kjøpe varmepumpe med to innedeler. Vi har allerede nevnt at multisplitt er et godt valg for store boliger, hvor det simpelthen ikke er tilstrekkelig med bare 1 innedel.

Andre ønsker multisplitt fordi de vil ha varmepumpe i garasjen eller kjellerstuen. Det er i så fall praktisk og økonomisk å bare installere 1 ekstra innedel, fremfor å finne frem til andre metoder for oppvarming. For eksempel, panelovner trekker mer strøm. Mange ønsker heller ikke å forlate panelovnen påslått i lengre perioder. Varmepumper kan derimot være påslått, selv om du ikke er hjemme på flere dager.

Flere innedeler kan også forbedre komforten i boligen betydelig. Ikke bare fordi du får en jevn og behagelig varme om vinteren, men også fordi du får et rent og godt inneklima. Ikke minst, så kan du bruke varmepumpen som aircondition på varme sommerdager. Avhengig av merke og modell, så kan du styre begge innedeler via samme app på smarttelefonen din for optimal kontroll. Du må imidlertid velge modeller med WiFi og fjernstyring for å få denne muligheten.

Du trenger heller ikke å velge samme størrelse og ytelse på de to forskjellige innedelene. Det er dermed mulig å tilpasse både pris og modell i henhold til behov. Du kan dermed plassere en kraftig modell ved oppholdsrom.

Hvor mye koster varmepumpe med multisplitt?

Kostnaden for varmepumpe med flere innedeler kommer an på hvilken type varmepumpe du velger. Du kan få en effektiv luft til luft varmepumpe for ca. 20 000 kr til 30 000 kr. Prisforskjellene kan imidlertid være ganske så store mellom de forskjellige merkene og modellene.

Prisforskjellene mellom varmepumpe med 1 innedel og varmepumpe med 2 innedeler er derimot ikke så veldig stor. Du finner også varmepumper med multisplitt som koster mellom 20 000 kr og 30 000 kr. Årsaken til at 1 ekstra innedel ikke koster stort mer er simpelthen at utedelen bærer mesteparten av verdien.

Det er i utedelen til en varmepumpe at maskineriet befinner seg, og det er her energien for oppvarmingen utvinnes. Innedelen er også viktig selvfølgelig, men den blåser det mer eller mindre bare luft ut i et rom. Derfor bærer ikke denne delen like mye verdi. Når det er sagt, er det viktig å merke seg at prisen på innedelene kan øke betydelig i henhold til ytelse og funksjonalitet.

Vi anbefaler at du undersøker ulike løsninger grundig, slik at du finner frem til beste varmepumpe med multisplitt for ditt behov. Sammenlign både varmepumper og varmepumpemontører grundig. Husk at varmepumpen skal vare i 12-15 år. Det er viktig å velge en varmepumpe som du er fornøyd med på sikt, samtidig som du holder deg innenfor budsjettet ditt. Hopp derfor ikke på første og beste tilbud du snubler over.

Installasjon og vedlikehold av varmepumpe med 2 innedeler

Slett ikke alle varmepumper som selges blir markedsført med montering inkludert i prisen. Det kan føles litt kjedelig å få denne kostnaden på toppen av prisen for varmepumpen, og det er viktig å budsjettere for montering. Vanligvis kan man anta at installasjonen faller på ca. 5000-6000 kr, men kostnaden kan bli høyere avhengig av spesifikke forhold ved boligen din.

Det koster dessuten litt mer å montere varmepumpe med multisplitt, ettersom det er 2 deler som skal henges opp, festes til veggen og kobles til utedelen. Det er vanlig å anslå at kostnaden ligger på rundt 8000 kr for installering av varmepumpe med 2 innedeler. Prisforskjellen på å montere én eller to innedeler er dermed ikke avskrekkende stor.

Ikke bare må du huske på kostnader for installasjonen, men det er også viktig å inkludere service og vedlikehold når du skal kjøpe varmepumpe. Mange velger i tillegg å kjøpe et varmepumpehus til rundt 2000 kr som beskytter utedelen fra frost, snø, løv og annet rusk for å beskytte utedelen.

Mange anbefaler at du investerer i en tekniker som kan utføre service på varmepumpen ved jevne mellomrom. Dette er en kostnad de færreste hverken tar seg tid eller råd til. God service og vedlikehold kan likevel gi din varmepumpe noen ekstra leveår, så det er definitivt verdt kostnaden for folk flest.

Kan jeg installere varmepumpe med flere innedeler selv?

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

De fleste har et ønske om å redusere kostnadene så mye som overhodet mulig, spesielt dersom man kan legge inn en liten innsats på egenhånd. I så fall kan det hende at du ønsker å montere og installere ting selv, særlig om du er praktisk anlagt. Det finnes derimot mange felt der dette ikke er lov og kan få konsekvenser.

Installasjon av varmepumpe er et slikt felt, og her har Norge faktisk hatt et forbud mot egeninstallasjon siden 2013. Det er fordi man trenger teknisk kompetanse for å montere en varmepumpe riktig. Det er fordi varmepumpen inneholder skadelige gasser. Gjør man bare en liten feil, så kan varmepumpen bli ødelagt og utgjøre en fare for helsen. Varmepumpen kan også være brannfarlig.

Det er altså ikke på noen måte anbefalt å installere varmepumpen selv. Dessuten er det mer komplisert og krever mer arbeid å montere en varmepumpe med 2 innedeler. Risikoen for å gjøre feil blir dermed større. Kanskje klarer du å installere den ene innedelen riktig, men du kan ende opp med store tap om du installerer den andre feil.

Vi anbefaler å velge samme leverandør for kjøp av varmepumpe og montering. Du kan ellers få problemer ved feil og mangler, da de ulike aktørene kan skylde på hverandre. Dersom forhandler er den samme som montøren, unngår du slike tvister. Du slipper dessuten å forholde deg til forskjellige parter ved innkjøp og montering.

Er varmepumpe med 2 innedeler lønnsomt?

Varmepumper skal være en av de mest lønnsomme løsningene som finnes der ute i henhold til strømforbruk. De aller fleste tjener inn kostnadene for luft til luft varmepumper innen 3-6 år. Deretter vil du ha ren besparelse ut varmepumpens levetid. Hvor lang tid det vil ta deg å tjene inn igjen en varmepumpe med multisplitt, vil naturlig nok avhenge av ulike faktorer som energiforbruk og hvor mye varmepumpen kostet.

Så lenge du har valgt en varmepumpe med multisplitt som er tilpasset ditt varmebehov, så vil den være lønnsom. Den mest lønnsomme varmepumpen er nemlig den som imøtekommer dine behov. Dersom du har et såpass stort varmebehov at kun 1 innedel ikke er tilstrekkelig, kan det ofte være mer lønnsomt å bruke en ekstra innedel fremfor elektriske panelovner.

For å regne ut akkurat hvor mye du faktisk sparer ved å investere i varmepumpe med multisplitt, så må du ta utgangspunkt i strømforbruket ditt. Du bør se på dine strømregninger for foregående år og regne ut et snitt. Enova anslår at en standard enebolig kan spare ca. 4800 kr i året ved å bytte til varmepumpe. Jo høyere strømforbruk, desto mer vil du kunne spare.

Synes du det er vanskelig å regne ut hvor mye du kan spare ved å kjøpe varmepumpe med to innedeler? I så fall kan montøren hjelpe deg med å velge rett løsning.

Viktige faktorer ved valg av varmepumpe

Hvor mange innedeler du skal ha er bare ett av mange valg du må ta når du skal kjøpe varmepumpe. Det er viktig å vurdere merkevare, størrelse, effektfaktor, type varmepumpe, støynivå og lignende faktorer. Den kanskje viktigste faktoren for deg som skal ha varmepumpe med 2 innedeler er at utedelen er stor nok og yter godt nok.

Effektfaktoren sier noe om hvor godt utedelen klarer å utvinne energi. Med andre ord, så sier dette deg noe om hvor mye strøm utedelen bruker for å utvinne den varmen som pumpes inn i hjemmet ditt. Det er gunstig med høy effektfaktor, spesielt om utedelen skal gi varme til 2 innedeler.

Du bør heller ikke glemme støynivået. Utedelen lager mer støy enn innedelene, og det er lurt å montere denne et stykke unna naboen eller sittegrupper utendørs. Jo lengre unna soverom og verandaer, desto bedre er det. I dag kan du få utedeler med nattmodus, hvor støynivået blir redusert om natten.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Kjøp varmepumpe med 2 innedeler i dag

Det virker som salg av varmepumper setter nye rekorder hvert eneste år. Dette er den mest populære oppvarmingsløsningen i Norge i dag, ettersom de er både økonomiske og miljøvennlige. Vi trenger gode løsninger for oppvarming her til lands, enten du har en stor eller liten bolig.

Derfor er det en fordel å kjøpe varmepumpe med to innedeler, dersom du har et stort varmebehov. Du bør sammenligne priser fra forskjellige merkevarer, og velge den som gir deg best ytelse for pengene. Bruk anbudstjenesten vår for å gjøre denne prosessen så enkel og smidig som mulig.

Da er det bare å ønske deg lykke til med å kjøpe varmepumpe med multisplitt. Så lenge du velger med omhu og sikrer deg den rette modellen i henhold til boligen din, vil du kunne nyte godt av den i årene som kommer.

Hyppig stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvor høy kapasitet bør varmepumpen ha?

Dette avhenger av hvor stort areal som skal oppvarmes, hvor godt isolert hjemmet ditt er og hvilket temperaturbehov dere har.

Meldingsboble
Er det bedre med to innedeler eller flere?

Det er først og fremst avhengig av husets størrelse og oppsett hva som vil være det beste for deg. Er huset stort og har mange etasjer kan det være gunstig å ha to eller flere innedeler. Det kan ofte være like greit med en innedel til mindre boliger, men dette er selvsagt noe som varierer og bør vurderes opp mot ditt eget behov.

Meldingsboble
Hva slags temperatur bør jeg ha på varmepumpen?

Det finnes ikke en fasit på dette, men vi anbefaler å holde innedelene på mellom 20-22 grader. Dette er en behagelig temperatur for de aller fleste, samtidig som du sparer strøm. Husk at jo høyere temperatur, desto mer strøm vil varmepumpen bruke.

Meldingsboble
Er det trygt å bruke varmepumpe til oppvarming, selv når jeg ikke er hjemme?

Ja, det er trygt. Varmepumper har en svært lav brannrisiko. Ettersom varmepumpen bruker elektrisitet, er det viktig at den blir installert av en profesjonell for å unngå skader på selve anlegget eller personskade.

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Dette kommer helt an på hvilken type varmepumpe du har, boligens størrelse, isolasjonsnivå og ute-/innetemperatur. Det kan derfor være stor forskjell fra bolig til bolig.

Meldingsboble
Hvor lenge varer en varmepumpe med flere innedeler?

En varmepumpe med flere innedeler har en levetid på ca. 15 år, men det er viktig at den får regelmessig service og vedlikehold. Slurver du med vedlikeholdet, kan levetiden bli redusert.

Meldingsboble
Hva kan jeg gjøre for å øke levetiden på varmepumper med multisplitt?

Du bør utføre regelmessig service og vedlikehold, samt holde utedelen fri for rusk og rask. I tillegg kan det være lurt å investere i varmepumpehus, da huset kan beskytte varmepumpen mot vær og vind.

Meldingsboble
Hva er den omtrentlige prisen på en varmepumpe med 2 innedeler?

Prisen på en varmepumpe med 2 innedeler varierer avhengig av størrelsen på enheten, merkevaren og installasjonskostnadene. Generelt sett kan prisen variere fra rundt 30 000 kroner til 70 000 kroner eller mer.