Bilde

BEHAGELIG: Med en gulvvarmepumpe kan du si adjø til kalde gulv.

Varmepumpe gulvmodell: En komplett guide

Sist oppdatert: 20. november 2023

En varmepumpe i gulvmodell er en type varmepumpe som plasseres lavt med gulvet, fremfor å henges opp på veggen. Denne typen varmepumpe har mange fordeler, inkludert at den kan varme opp kalde gulv. Her ser vi nærmere på gulvvarmepumper, slik at du kan vurdere om dette er den rette varmepumpen for deg.

Stadig nye løsninger for varmepumper

Dagens varmepumper er svært avanserte og effektive, og det oppdages stadig nye løsninger. Moderne varmepumpene mer energieffektive enn noensinne før, samtidig som de også fås i forskjellige utforminger. Du trenger nødvendigvis ikke å henge varmepumpen opp på veggen lengre. Varmepumpe i gulvmodell er en populær løsning som stadig flere får øynene opp for.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Gulvvarmepumper kan enkelt plasseres der det er praktisk, for eksempel under et vindu eller på andre steder der de hverken tar mye plass eller virkelig stikker frem. Du får altså alle fordelene med å ha en varmepumpe, uten at enheten skal ta over hele rommet. Modellene kan delvis integreres i veggen, om du ønsker det.

Mange har i dag panelovner for å få gulvvarme eller varmekabler installert i flere gulv i hjemmet sitt. Dersom du er lei av å tasse rundt på iskalde gulv, kan gulvmodeller være en god løsning for deg. Det kan være like mye kraft i en gulvmodell som i en vegghengt modell. Du kan også velge mellom ulike løsninger for luftstyring. Du kan få varme langs gulvet samtidig som du får varme opp i rommet og videre ut i boligen.

Få tilbud på varmepumpe gulvmodell

Dersom du er på utkikk etter en varmepumpe i gulvmodell, så kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken modell og leverandør du skal velge. Den beste gulvvarmepumpen er likevel den som er riktig dimensjonert for hjemmet ditt. Montøren kan hjelpe deg med å velge rett ytelse.

Vi anbefaler at du snakker med tre forskjellige montører for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig. Bruk gjerne tjenestene våre til å innhente tilbud så enkelt som mulig. Det er bare å fylle ut skjemaet vårt, og du mottar tre gratis og uforpliktende tilbud. Dermed kommer du enkelt i kontakt med dyktige forhandlere som ikke bare kan hjelpe deg med å finne beste gulvvarmepumpe, men du kan også forhandle deg frem til en god pris.

Kort om varmepumpe

De fleste kan gjette seg frem til at en varmepumpe pumper varm luft inn i hjemmet. Allikevel har kun de færreste kunnskap om hvordan teknologien fungerer. Dersom du skal installere en varmepumpe i gulvmodell i hjemmet ditt, så kan det være lurt å få innsikt i hvordan varmepumpen faktisk fungerer i praksis.

Varmepumpen består av en utedel og en innedel. Utedelen konverterer luften utendørs til energi, og innedelen pumper den oppvarmede luften ut i hjemmet. Varmepumpen vil kreve litt strøm, men de er svært energieffektive og lønnsomme. Benytter du fornybar strøm, så vil hele oppvarmingen bestå av fornybar energi. Varmepumpen bruker vanligvis 3-5 ganger mindre energi enn andre oppvarmingsmetoder.

Varmepumpen er med andre ord ikke en så veldig komplisert enhet. Dessuten er det verdt å merke seg at en varmepumpe i gulvmodell også kan brukes som aircondition, slik at du kan holde hjemmet kjølig på de varmeste sommerdagene. De fleste kjøper riktignok varmepumpe for å holde seg varm om vinteren.

Fordeler med varmepumpe i gulvmodell

Strømregningen kan raskt bli dyr for folk flest, ettersom vi har svært kalde vintre her i Norge. En varmepumper benytter 3-5 ganger mindre energi enn andre oppvarmingsmetoder, noe som gjør dem svært lønnsomme. Besparelsene er utvilsomt en av de største fordelene med å bytte til varmepumpe.

I tillegg kan varmepumper i gulvmodell øke komforten i boligen din betydelig. Du kan stille inn temperaturen, slik at du alltid har jevn og god varme i boligen din. Mange moderne gulvvarmepumper fås også med fjernstyring og smarthusløsninger for å forenkle hverdagen ytterligere.

Varmepumper i gulvmodell kan dessuten rense luften i hjemmet ditt ved å fange opp partikler som bakterier, pollen, mugg og støv. Du kan dermed få et bedre inneklima ved å bytte til varmepumpe fremfor andre oppvarmingskilder.

Ulemper med gulvvarmepumpe

Det er mange fordeler med en varmepumpe i gulvmodell, men det finnes også noen ulemper. For eksempel, gulvmodellene koster ofte mer enn vegghengte modeller. Selv om du har mulighet til å spare betydelig med penger på sikt i form av reduserte strømregninger, så må du legge ut 20 000-30 000 kr for varmepumpe med montering.

Du må dessuten ha rikelig med gulvplass, ettersom innedelen til gulvmodeller er større enn innedelen til vegghengte modeller. Utseendemessig minner de mer om panelovner enn varmepumper. Det er mulig å integrere den i vegg eller møbler for å spare plass. I tillegg bør gulvvarmepumper ha nok plass rundt seg til å spre den varme luften.

Det finnes dermed mange fordeler med en varmepumpe i gulvmodell som gjør dette til et bedre alternativ enn den tradisjonelle varmepumpen for enkelte personer. Til syvende og sist er det dine personlige preferanser, budsjett og spesifikke forhold ved boligen din som avgjør hvilken type varmepumpe som er best for deg.

Mange mener at gulvmodeller er mer estetiske, ettersom man slipper å ha innedelen synlig på veggen. Dette vil naturlig nok avhenge av rommets utforming. Dersom du har mange hyller, store malerier og lignende, kan det være vanskelig å plassere en vegghengt varmepumpe.

Gulvmodeller er perfekt for gulvkalde hjem

Gulvkalde hjem er en fiende for mange nordmenn. Dessverre hjelper ikke de ordinære varmepumpene stort med dette problemet, da varme stiger opp i rommet. Gulvvarmepumpen vil derimot kunne blåse varm og deilig luft bortover gulvet. 

Mange modeller fås med avansert luftstyring, slik at du kan optimalisere varmefordelingen i henhold til egne ønsker. Varmen blir bedre fordelt, slik at den ikke begrenses til kun deler av rommet. Da blir du en gang for alle kvitt kalde gulv, uten å legge inn dyre varmekabler.

Jevn og behagelig kjøling

Gulvmodeller fungerer også ypperlig som aircondition om sommeren. Sommervarmen kan være ulidelig til tider, selv i Norge. Varmepumpen vil i så fall pumpe ut kjølig luft i boligen for å øke komforten. Varmepumper i gulvmodell gir en jevn og behagelig nedkjøling, selv på de varmeste sommerdagene.

Du kan også få et bedre inneklima ved å bruke varmepumpen som aircondition. Når du lufter for fullt med vinduer og dører åpne, så slipper du allergener inn i hjemmet. Luftrensingen i varmepumpen vil filtrere vekk disse. Dermed kan du nyte frisk og sunn luft innendørs, noe som er bra for deg med astma og allergi.

Hvor mye koster en varmepumpe gulvmodell?

Prisen på en varmepumpe gulvmodell avhenger selvfølgelig av en rekke faktorer. Hvor stor effektfaktor, hvilken merkevare, hvor stillegående den er, strømsparing, om du skal ha multisplitt eller ei og mange flere aspekter avgjør prisen. Det er i dag ikke de største prisforskjellene mellom vegghengte modeller og gulvmodeller, selv om gulvmodeller ofte koster litt mer. 

Hvor du kan få en effektiv og rimelig vegghengt modell til ca. 15 000 kr, må du nok belage deg på ca. 20 000 kr og oppover for gulvmodell. Dette er bare et grovt estimat, ettersom du først og fremst må ta hensyn til varmebehovet ditt. Det hjelper lite å kjøpe en billig varmepumpe som ikke er kraftig nok. I så fall vil varmepumpen jobbe veldig hardt for å opprettholde varmen, noe som krever masse strøm.

Du må også sjekke om prisen på gulvmodellen inkluderer montering eller ikke. Standard montering kommer gjerne på rundt 5000 kr, noe avhengig av kompleks installasjonen er. for eksempel, skal innedelen være delvis integrert i møbler eller ikke? Det er også lurt å budsjettere for litt vedlikehold, samt et varmepumpehus til utedelen. Du bør dessuten ha service på varmepumpen innimellom, selv om du kan gjøre størstedelen av vedlikeholdet selv.

Installasjon av varmepumpe i gulvmodell

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

En profesjonell montør må montere varmepumpen. Installasjonen vil komme på minst 5000 kr, og enkelte tenker kanskje at de kan spare penger ved å montere den selv. Det har derimot vært ulovlig installere egen varmepumpe i mange år. Dette anbefales det på det sterkeste å benytte deg av en sertifisert montør og styre unna ufaglært arbeid.

Du sparer bare noen få tusenlapper, samtidig som du utsetter deg selv for stor risiko. Ikke bare kan du miste reklamasjonsretten ved feil og mangler, men det kan også oppstå brannfare. Dersom du har montert varmepumpen feil, vil du ikke få noe igjen på forsikringen heller.

Vi anbefaler velge samme firma til både innkjøp av gulvmodell og montering. Dersom det skulle vise seg å være feil ved produktet eller installasjonen, så trenger du kun å forholde deg til én part. Ellers risikerer du at forhandleren og montøren skylder på hverandre, noe som kan skape store problemer for deg.

Er varmepumpe i gulvnivå lønnsomt?

En gulvvarmepumpe er ikke bare behagelig og praktisk, men det er også en lønnsom og miljøvennlig løsning. Ifølge Enova, kan en standard enebolig spare ca. 4800 kr i året ved å bytte til en luft til luft varmepumpe. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare. 

Dersom du har kjøpt en gulvvarmepumpe som kostet 25 000 kr totalt, vil det ikke ta deg mer enn 6-7 år å tjene den inn igjen – avhengig av strømprisen. Deretter vil varmepumpen være en ren besparelse ut levetiden. Generelt sett, varer gulvvarmepumper i ca. 12-15 år med riktig vedlikehold og bruk.

Nøyaktig hvor lønnsom varmepumpen din er, vil avhenge av spesifikke forhold som isolasjon, varmebehov, boligens størrelse og lignende. Be gjerne forhandleren om hjelp til å vurdere hvor mye du kan spare. Ikke minst, så slipper du å investere i varmekabler til gulvet ved å kjøpe en gulvvarmepumpe.

Godt alternativ til panelovner og varmekabler

En varmepumpe i gulvmodell er kanskje først og fremst et godt alternativ til panelovner og varmekabler. Rent kostnadsmessig og funksjonsmessig så fungerer den på samme måte som en vegghengt modell, men denne formen for varmepumpe er altså en god del mer strategisk plassert.

Du trenger dermed ikke å kjøpe dyre panelovner som trekker mer strøm. Du trenger ikke å bruke store summer på varmekabler, kun for å holde de kalde gulvene sånn noenlunde varme. En varmepumpe i gulvmodell sørger for at du slipper både kalde gulv og dyre strømregninger. Samtidig får du alle fordelene med vegghengte varmepumper som luftrensing og god varmefordeling.

Hvilken varmepumpe i gulvmodell bør du kjøpe?

Dersom du har bestemt deg for å kjøpe en varmepumpe gulvmodell, så er neste steg å velge rett modell og merke. Det finnes mange gode alternativer på dagens marked. Den beste gulvmodellen er imidlertid den som er best tilpasset dine behov. Vi anbefaler å kartlegge hvilke funksjoner du ønsker, samt hvilket varmebehov du har.

For eksempel, ønsker du å integrere varmepumpen i eksisterende smarthusløsninger? Vil du ha mulighet til å fjernstyre den via en app? Det viktigste er imidlertid varmebehov ditt. Det kan være dyrt å betale for en kraftigere varmepumpe enn det du trenger, samtidig som altfor svake varmepumper trekker mye strøm. Tenk over følgende før du bestemmer deg:

  • Hvor stor er boligen?
  • Er hjemmet ditt godt isolert?
  • Hvor mange bor i hjemmet ditt?

Du bør også vurdere støynivået når du skal kjøpe gulvvarmepumpe. De fleste varmepumper i dag har utviklet seg såpass mye at de såvidt gir fra seg lyd. Allikevel er det en god idé å finne en modell som avgir så lite lyd som overhodet mulig. I tillegg bør du plassere varmepumpen på et gunstig sted, både med tanke på varmefordeling og bråk fra viftene.

Ikke minst, så må du sette opp et realistisk budsjett og sammenligne priser nøye. Husk at den umiddelbare investeringen kan være høy, men besparelsene kan være store på sikt. Du kan likevel ta grep for å redusere kostnadene ved å sammenligne merker og modeller på tvers av ulike forhandlere. Du bør snakke med minst tre ulike tilbydere for å ha et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Derfor bør du kjøpe gulvvarmepumpe

For å oppsummere kort, så er gulvvarmepumper et supert valg for deg som ikke vil henge opp innedelen på veggen. Gulvmodeller kan dessuten varme opp gulvene dine, samtidig som den varme luften sprer seg ut i boligen. Det finnes riktignok et større utvalg av vegghengte modeller, men gulvmodeller fås likevel i forskjellige prisklasser og med ulike funksjoner. Kontakt forhandlerne og se hva du kan få!

Hyppig stilte spørsmål om gulvvarmepumper

Meldingsboble
Hvor mye vedlikehold krever en varmepumpe i gulvmodell?

En varmepumpe i gulvmodell trenger ikke så mye vedlikehold, men vi anbefaler regelmessig service. Du bør blant annet fjerne løv, smuss og snø fra utedelen, mens innedelen må renses med jevne mellomrom. Montøren kan gi deg grundig innføring i hvordan du vedlikeholder varmepumpen.

Meldingsboble
Hvor mye varmere blir det inne når jeg installerer en varmepumpe?

Det kommer helt an på dine egne ønsker! Du kan stille inn varmepumpen til mange forskjellige temperaturer. De fleste velger ca. 20-22 grader. Mange modeller kan stilles inn til ca. ti grader, noe som er praktisk når du skal være vekkreist en stund. Det er også viktig å ha god isolasjon for å unngå at varmen forsvinner ut gjennom vegger og tak.

Meldingsboble
Kan varmepumper i gulvmodell skade gulvet?

Nei, det er trygt å bruke gulvmodeller. Det kan derimot skade gulvet om du monterer vegghengte modeller altfor lavt. Bare husk å benytte deg av en sertifisert montør, ellers kan det raskt oppstå problemer og feil.

Meldingsboble
Hvor kraftig bør varmepumpen være?

Det kommer helt an på ditt varmebehov. Du bør ikke forsøke å spare penger ved å køpe en altfor svak varmepumpe. I tillegg bør du tenke over hvor kaldt det blir om vinteren der du bor. De fleste nordiske varmepumper fungerer ved 15 minusgrader, men det finnes gulvmodeller som takler enda kaldere temperaturer enn dette.

Meldingsboble
Kan jeg helintegrere gulvvarmepumper i veggen?

Du kan bare delvis integrere gulvmodeller i skrivende stund. Dersom du ønsker en varmepumpe som ikke er synlig, kan vi heller anbefale varmepumpe i taket. I så fall er det bare noen få centimeter som stikker ned fra taket. De synlige delene kan lakkeres i samme farge som taket, slik at varmepumpen knapt er merkbar. Installasjonen krever imidlertid mer arbeid, ettersom du må åpne taket for å montere innedelen.