Varmepumpe gulvmodell: En komplett guide

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Varmepumpene når tilsynelatende nye høyder i popularitet for hvert år som går. Dette fører selvfølgelig også til nyvinninger og videreutvikling av teknologien bak disse enhetene. I dag er varmepumpene mer energieffektive enn noensinne før, men de kommer også i forskjellige modeller som er praktiske.

  En av de mer populære alternativene i nyere tid er varmepumpe gulvmodeller. Disse kan enkelt plasseres der det er praktisk, slik som for eksempel under et vindu eller på andre steder der de hverken tar mye plass eller virkelig stikker frem. Her får du altså fordelene av en varmepumpe, uten at enheten skal ta over hele rommet.

  Mange har i dag panelovner for å sikre varmen i gulvområdet, eller til og med varmekabler installert i flere gulv i hjemmet sitt. Hverken den ene eller den andre er derimot spesielt lønnsomme, og det beste alternativet er nok heller å velge et energieffektivt valg slik som en varmepumpe gulvmodell.

  For selv om en varmepumpe gulvmodell nok ser litt mindre uskyldig ut enn de større enheter som henger høyt på veggen, så er det minst like mye kraft i disse. De kommer dessuten med gode fordeler i henhold til jevn fordeling av varmen. I denne artikkelen skal vi se på hvorfor en varmepumpe gulvmodell kanskje kan være ditt neste valg av varmepumpe.

  Få tilbud på varmepumpe gulvmodell

  Om du er på utkikk etter en varmepumpe gulvmodell, så kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken modell og leverandør man skal velge. Selv hvilken type varmepumpe en skal velge, altså luft til luft, luft til vann, og lignende, kan også være vanskelig å bestemme seg for.

  På vår side kan du derimot få informasjon som hjelper deg med valget. Dessuten kan du fylle ut vårt skjema, der du besvarer et par enkle spørsmål om hva du er ute etter. Sender du inn skjemaet, så vil du motta 3 tilbud på varmepumpe gulvmodell. Det er helt gratis og uforpliktende, og du velger selv om du vil godta ett av tilbudene.

  Kort om varmepumpe

  De fleste kan gjette seg frem til at en varmepumpe pumper varm luft inn i hjemmet. Allikevel har kun de færreste kunnskaper om hvordan teknologien bak disse fungerer. Dersom du skal installere en varmepumpe gulvmodell i ditt hjem, så kan det være en lur ide å få innsikt i hvordan varmepumpen faktisk fungerer i praksis.

  Varmepumpen, uansett teknologien bak, deles i en utedel og en innedel. Utedelen konverterer enten luften utendørs eller bergvarme til energi for innedelen å pumpe ut i hjemmet. Ved en varmepumpe gulvmodell vil det alltid være luft til luft teknologi, men varmepumper kan også konvertere energi inn til boligen gjennom vannbåren varme.

  Uansett er poenget at varmepumpene mer eller mindre utnytter energi fra naturen og konverterer dette for å varme opp ditt hjem. Dette må derimot støttes opp om av energi fra strøm. Benytter du fornybar strøm, så vil hele oppvarmingen være gjennom fornybar energi. Varmepumpen bruker vanligvis 3-5 ganger mindre energi enn andre oppvarmingsmetoder.

  Varmepumpen er med andre ord ikke en så veldig komplisert enhet. Dessuten er det verdt å merke seg at en varmepumpe gulvmodell mest sannsynlig vil komme med aircondition også, slik at en kan holde hjemmet kjølig på de varmeste sommerdagene. Viktigst er nok derimot fordelene ved å ha varmepumpen på vinteren.

  Fordeler med varmepumpe

  Med så kalde vintre som vi har her i Norge, så blir raskt strømregningen dyr for folk flest. Det er derfor til god hjelp at en varmepumpe kun benytter 3-5 ganger mindre energi enn andre oppvarmingsmetoder. Ved denne store reduksjonen i strømforbruket, så sparer du selvfølgelig din egen lommebok.

  Dessuten sparer du også her miljøet, noe som blant annet er grunnlaget for ENOVA-støtten fra staten. De som installerer varmepumper, det være seg om det er en varmepumpe gulvmodell eller andre enheter, vil nemlig redusere utslippet på hjemmebane med 3-5 ganger, dersom de bruker like mye strøm.

  Verdt å merke seg er også den jevne temperaturen en varmepumpe kan gi din bolig. Først og fremst vil du på vinteren kunne sette varmepumpen til enhver tid å opprettholde 20 grader i ditt hjem. De fleste varmepumper kommer også med integrasjon mot smarte hjem, slik at du kan sikre deg at temperaturen er jevn og god også når du er på jobb for eksempel.

  Sist men ikke minst vil de fleste varmepumper fungere som aircondition om sommeren, som nevnt tidligere, og dessuten virke som ypperlige luftfiltre. Du kan dermed sørge for et bedre inneklima gjennom renere og bedre luft for hjemmet. For eksempel slipper du å lufte om sommeren for å kjøle ned hjemmet.

  Ulemper med varmepumpe

  Det er mange fordeler med en varmepumpe, men dersom en tar utgangspunktet i en generell varmepumpe, så finnes det også noen umiddelbare ulemper. Selv om en sparer tusenvis i lengden, så er kostnaden høy med en gang. En varmepumpe på veggen er dessuten ikke alltid like fin å ha i stua for eksempel.

  Videre vil den ordinære varmepumpen på veggen føre varmen rett til høyden i rommet, da varme stiger. Dermed blir ikke temperaturen jevn, og gulvene spesielt kan fortsatt være ganske så kalde. Basert på de ovennevnte problemene, så har mange som kjøper enheten valgt en varmepumpe gulvmodell.

  Hvorfor velge en varmepumpe gulvmodell?

  Det finnes nemlig mange fordeler med en varmepumpe gulvmodell som gjør dette til et bedre alternativ enn den tradisjonelle varmepumpen for enkelte personer. Vi har nedenfor sett på et par faktorer som er aktuelle for hvorfor en bør velge en varmepumpe gulvmodell.

  Et estetisk alternativ

  Det mest åpenbare, og slik som nevnt tidligere, er at en varmepumpe gulvmodell er en god del mer estetisk i sitt utseende. Denne kan nemlig plasseres gunstig, slik at en slipper å ha en stor varmepumpe hengende på veggen. Mange veggvarmepumper er i dag relativt fine å se på, men få ønsker nok disse fremfor et maleri eller bilde på veggen.

  Derfor er det praktisk å kunne plassere en varmepumpe gulvmodell for eksempel under vinduet. En kan også forsåvidt bygge disse inn i innretninger, så lenge det er åpninger for den varme luften til å komme ut. Sett over ett er rett og slett disse modellene et mye mer estetisk alternativ for dine hjem.

  Perfekt for gulvkalde hjem

  Gulvkalde hjem er en fiende for mange nordmenn. Dessverre hjelper ikke de ordinære varmepumpene stort med dette problemet, da varme stiger, og den altså her ikke vil operere mye på de lavere nivåene. Siden en varmepumpe gulvmodell pumper ut varmen fra gulvet, så gjør den en mye bedre jobb.

  Her er det nemlig slik at varmen kommer nedenfra og oppover, og dermed varmer opp gulvet først, for deretter å spre seg utover i rommet. På denne måten blir varmen bedre fordelt, slik at den ikke begrenses til kun deler av rommet. Da blir du en gang for alle kvitt kalde gulv, uten å legge inn dyre varmekabler.

  Jevn og behagelig kjøling

  Det samme konseptet nevnt ovenfor kan også nevnes for sommervarmen. Denne kan være ulidelig til tider, selv i Norge. Med en varmepumpe gulvmodell kan du derimot pumpe ut kald luft gjennom dens aircondition. Da sørger du for en jevn og behagelig kjøling av din bolig, selv på de varmeste sommerdagene.

  At en varmepumpe gulvmodell inkluderer aircondition sørger som nevnt tidligere ikke bare for jevn og behagelig kjøling, men også for et bedre inneklima. Når du lufter for full maskin med vinduer og dører åpne, så slipper du allergener inn i hjemmet. En aircondition i en varmepumpe vil filtrere ut disse, og dermed byr den ikke bare på kald, men også sunn luft.

  Hvor mye koster en varmepumpe gulvmodell?

  Kostnaden av en varmepumpe gulvmodell avhenger selvfølgelig av en rekke faktorer. Hvor stor effektfaktor, hvilken merkevare, hvor stillegående den er, strømsparingen, om du skal ha multisplitt eller ei, og mange flere aspekter avgjør prisen.

  Allikevel kan en si at en varmepumpe gulvmodell stort sett koster omtrent det samme som en vanlig veggvarmepumpe med luft til luft teknologi. Det er her altså snakk om en kostnad på rundt 20,000 kr, der en multisplitt modell gjerne koster deg mellom 30,000 kr og 35,000 kr.

  Dessuten skal en regne inn montering i prisen hos de aller fleste leverandører. Denne kommer gjerne på rundt 5,000 kr, noe avhengig av teknologien bak og hvor kompleks installasjonen er. Det er også lurt å regne med litt vedlikehold, der kjøp av varmepumpehus for utedelen kan være en god ide.

  Du bør dessuten ha service på varmepumpen innimellom også. Til syvende og sist vil det koste deg noe mer enn den opprinnelige summen, men heldigvis sparer varmepumpene godt på strømforbruket, slik at det virkelig er verdt å investere i nettopp denne løsningen for din bolig.

  Installasjon av varmepumpe gulvmodell

  En profesjonell montør må montere varmepumpen.

  Installasjonen kommer som nevnt på rundt 5,000 kr for de aller fleste, og dette varierer sjeldent siden alle varmepumpe gulvmodeller belager seg på luft til luft teknologi. Mange tenker kanskje at siden det ser ut som en relativt enkel installasjonen, så skal de begi seg ut på denne utfordringen på egenhånd.

  Det har derimot i mange år ikke vært lovlig å installere egen varmepumpe. Dette anbefales det på det sterkeste å styre unna, da du bare spare noen tusenlapper, men setter husforsikringen blant annet i risiko. Mest sannsynlig vi du miste reklamasjonen på varmepumpen ved en feil, men dersom verste scenario inntreffer, og en brann starter i varmepumpa, så vil du kunne miste retten til all forsikring på huset.

  Dessuten er et annet viktig råd å velge samme leverandør for kjøp av din varmepumpe gulvmodell, samt installeringen av denne. Dette sikrer nemlig at det ikke blir noen større argumenter over hvem det er som skal stå ansvarlig for reklamasjonen dersom noe skulle gå galt med varmepumpen.

  Er varmepumpe for gulvnivå lønnsomt?

  En varmepumpe for gulvnivå er ikke bare behagelig og praktisk, men det er også lønnsomt. Først og fremst sparer en miljøet mye ved sin reduserte strømforbruk, men for folk flest er nok besparelsene på strømregningen minst like viktig. Det sies nemlig at folk flest på det minste vil spare 25% på sine kostnader til strøm.

  Jo større hus du har og jo flere som bor hos deg, jo mer sparer du på denne innretningen. En varmepumpe på gulvnivå er forøvrig akkurat like god på sparing av kostnadene, om ikke enda bedre. Det er fordi du slipper å investere i varmekabler til gulvet for å også holde dette varmt, da varmepumpe gulvmodell tar seg av dette.

  Tar en utgangspunkt i at en kjøper en varmepumpe til rundt 20,000 kr, så sies det ofte at gjennomsnittet vil ta gjennom 3 og 6 år på å innhente kostnaden i besparelser. Så snart disse årene er passert, så sparer en altså hele 25% på strømregningen i mange år fremover. Nærmere bestemt er det omtrent 15 år en varmepumpe vil overleve.

  Godt alternativ til panelovner og varmekabler

  En varmepumpe gulvmodell er kanskje først og fremst et godt alternativ til panelovner og varmekabler. Rent kostnadsmessig og funksjonsmessig gjør den ikke noe annet enn en ordinær varmepumpe på veggen, men denne formen for varmepumpe er altså en god del mer strategisk plassert.

  Det sørger for at en kan rive ut dyre panelovner og slutte å bruke store summer på varmekablene for å holde de kalde gulvene noenlunde tolererbare. Med den gulvvarmen du får fra en varmepumpe gulvmodell, så slipper du både kalde gulv og dyre strømregninger.

  Hvilken varmepumpe gulvmodell bør du kjøpe?

  Dersom du har bestemt deg for å anskaffe en varmepumpe gulvmodell, enten grunnet det estetiske eller fordelen med å varme opp boligen fra gulvet og opp, så skal du se gjennom et stort utvalg av alternativer. De fleste leverandørene som tilbyr varmepumper montert på veggen tilbyr nemlig også varmepumpe gulvmodell.

  For å finne den modellen som passer deg, så er det viktig å kartlegge sitt behov. Hvor stor din bolig, hvor mange beboere det er, og hvilket budsjett du har er blant faktorene du bør tenke over. En større bolig med mange beboere kan tross alt nyte best av multisplitt på sin varmepumpe gulvmodell, noe som betyr at du har 2 eller flere innedeler.

  En annen faktor mange glemmer bort er støynivået. De fleste varmepumper i dag har utviklet seg dithen at de så vidt gir fra seg lyd. Allikevel er det en god ide å sørge for at du finner en modell som avgir så lite lyd som overhodet mulig, samt at du bør be montøren om å installere denne utenfor badet eller andre rom du ikke tilbringer mye tid i.

  I grunn er mange av de samme faktorene som ved valg av ordinære varmepumper viktige. Du skal selvfølgelig også tenke på prisen, da din varmepumpe gulvmodell må falle innenfor ditt budsjett. Har du derimot litt ekstra penger til overs, så kan det være en god ide å investere i en litt dyrere modell, dersom den hjelper deg å spare i lengden.

  Uansett hvilken modell en velger, så er varmepumpe gulvmodell et mer estetisk og bedre alternativ for å fordele både varmen om vinteren og den kalde lufta fra air condition om sommeren. Den koster omtrent det samme som en varmepumpe som monteres på veggen, men bringer med seg et par ekstra kjekke fordeler som det er verdt å vurdere.