Hva koster en varmepumpe?

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Varmepumpene har økt kraftig i popularitet de siste tiårene. Dette har både vært knyttet til de kostnadsbesparelsene disse bringer, samt klimagodene som en også får med på kjøpet. Som et resultat har i dag over 1 million nordmenn investert i nettopp denne teknologien for oppvarming av sine hjem.

  Prisene på varmepumper varierer ut fra hvilken type du ønsker. Her er en kort oversikt over normale priser på forskjellige varmepumper:

  Varmepump (ink. montasje)Prisnivå
  Luft-til-luft varmepumpe15.000 – 30.000 kr
  Luft-til-vann varmepumpefra 80.000 kr
  Jordvarmepumpe200.000 – 250.000 kr
  Bergvarmepumpefra 200.000 kr
  Tappevannsvarmepumpe20.000 – 50.000 kr
  Ventilasjonsvarmepumpefra 20.000 kr

  Som du ser vil prisene på varmepumpe variere veldig ut fra hvilken varmepumpe du ønsker. Luft til luft varmepumpene er de billigste, men andre varmepumpetyper som jordvarme og bergvarme er vesentlig dyrere.

  Det er imidlertid viktig å ikke se seg blind på engangsinvesteringen, da det normalt er de dyreste varmepumpene som lønner seg i det lange løp. Grunnen til dette er varmepumper som jordvarme og bergvarme sparer vesentlig mer energi enn for eksempel en luft til luft varmepumpe.

  I denne artikkelen vil vi gå mer i dybden på priser på ulike modeller samt eventuell boring og installasjon.

  Sammenlign priser på varmepumper

  Dersom du ønsker en rask og enkel måte å sammenligne priser på varmepumper på kan du fylle ut skjemaet på vår side. Du vil du kunne forklare hvilken varmepumpe du ønsker, og deretter vil du få pristilbud fra 3 forskjellige varmepumpeleverandører.

  På den måten vil du enkelt kunne sammenligne de forskjellige pristilbudene, fremfor å måtte lete frem forskjellige tilbud på egen hånd. Det er naturligvis helt gratis og uforpliktende å fylle ut skjemaet, og du står helt fri på om du vil svare på tilbudene eller ikke.

  Konkret pris på varmepumpe er vanskelig å estimere

  Først og fremst bør det påpekes at det er tilnærmet umulig å sette en konkret pris på varmepumpe, da spennet er såpass bredt i priser. Som nevnt kan du anskaffe disse for skarve 10,000kr, eller potensielt betale flere hundretusen. Det er dermed mange veldig forskjellige produkter vi da sammenligner.

  Dessuten handler prisen om hva ditt spesifikke behov er. Siden det finnes hundrevis av forskjellige behov, så er det dermed umulig å si en snittpris. Allikevel finnes det generelle retningslinjer for pris på hvilken varmepumpe som er god innenfor forskjellige typer, samt viktige faktorer du bør se på når du kjøper en varmepumpe. Vi skal nå forklare disse.

  Hva koster de forskjellige typene varmepumper?

  Selv om behovet ditt unektelig avgjør prisen, og det finnes forskjellige merkevarer med vidt forskjellige prisnivåer, så er det allikevel et klart prisskille mellom varmepumpene. For eksempel er luft til luft varmepumpe et mye rimeligere alternativ generelt sett enn hva luft til vann varmepumper og bergvarmepumper er. Vi skal nå gå gjennom pris på de forskjellige varmepumpene:

  Luft til luft varmepumpe

  En luft til luft varmepumpe koster mellom 10 – 30 000 kr.

  Luft til luft varmepumpe er unektelig den mest populære formen for varmepumpe i dag. Det er fordi prisene på disse først og fremst er på et nivå som gjør at de fleste personer kan få råd til å installere en i boligen sin. Vanligvis faller prisene her for gode varmepumper på mellom 10,000kr og 30,000kr.

  Selv om luft til luft varmepumpe unektelig er mest populær og et rimelig alternativ, så er den ikke like god på å redusere strømforbruket som det andre varmepumper er. Den vil garantert spare deg ganske mange kroner over årene, og kostnaden hentes raskt inn, men allikevel er luft til vann varmepumpe for eksempel bedre på strømsparing.

  Luft til vann varmepumpe

  En luft til vann varmepumpe koster mellom 60 – 130 000 kr.

  En luft til vann varmepumpe er den nest mest populære typen varmepumpe i Norge. Denne varmepumpen befinner seg på et prisnivå som er godt over luft til luft varmepumpe. Vanligvis vil luft til vann varmepumper koste mellom 60,000kr og 130,000kr.

  Det er mye penger for en varmepumpe, men samtidig kan du spare godt med kroner på strømforbruket ditt i tiden fremover. En luft til vann varmepumpe vil spare deg en god del mer kroner enn luft til luft, men vil altså også koste mye mer til å begynne med.

  Bergvarmepumper

  En bergvarmepumpe koster mellom 150 – 250 000 kr inkludert boring og installasjon.

  Bergvarmepumpe er en form for varmepumpe som tar varmen fra fjell, jord, eller under havet og fører den inn i ditt hjem. Dette er blant de aller beste formene for oppvarming der ute, og det er veldig mye penger å spare på en slik modell. Til gjengjeld koster den fort over 100,000kr.

  Denne kostnaden er forøvrig uten at installering er inkludert, og derfor blir dette viktig å inkludere, da installeringen her fort kan bli dyrere enn for andre typer varmepumper. Normalt vil totalprisen på hele prosjektet ligge mellom 150,000kr til 250,000kr.

  Har du et stort hus og muligheten for å betale et større beløp initielt, så er bergvarmepumpe et godt valg rent prismessig om du ser fremover i tid. Se mer om pris på bergvarme her.

  Andre faktorer som avgjør pris på varmepumpe

  I tillegg til typen varmepumpe, som finnes det en rekke andre faktorer som avgjør pris på varmepumpe. Innenfor hver type er det nemlig en rekke merkevarer som markedsfører diverse modeller, der faktorer slik som størrelse, effektfaktor, minimumseffekt, og selvfølgelig merkevaren i seg selv har en effekt på pris.

  Effektfaktor

  Effektfaktor vil være det viktigste tallet du skal se på når du kjøper en varmepumpe, bortsett fra prislappen. Dette tallet sier nemlig noe om hvor høy varme en varmepumpe produserer kontra strømforbruket sitt. Her vil ytelsen rangeres på en skala fra 2 til 7, der 7 betyr at den produserer maksimalt med varme kontra strømforbruket.

  Dette målet er viktig for å se hvor mye penger du eventuelt kan spare, men merk at en varmepumpe med høy effektfaktor også mest sannsynlig vil koste en god del mer enn den gjennomsnittlige varmepumpen. Derfor blir den en evaluering på om ditt behov kaller for en høy effektfaktor og om du vil spare nok på dette.

  Minimumseffekt

  Det norske klimaet kaller for varme på vinteren naturligvis, men det er ikke slik at høsten eller våren er spesielt varm heller. Allikevel krever ikke disse årstidene full guffe. Derfor er det viktig med en varmepumpe som fungerer godt også i disse årstidene, men dessverre er minimumseffekten ganske høy i enkelte varmepumper.

  En minimumseffekt på 1000 watt for eksempel kan gjøre det unødvendig varmt en høstdag. På en dag der det kanskje bare behøves litt ekstra varme i hjemmet, så kan det være meget aktuelt å heller ha en varmepumpe som yter rundt 500 watt. Dette sørger for en lun varme når du ikke trenger full oppvarming.

  Støynivå

  Om du har undersøkt varmepumper en del, så har du helt sikkert støtt på folk som mener de er for høylytte. Det produseres derfor selvfølgelig også varmepumper med lavt støynivå. Disse koster deg til gjengjeld litt ekstra, men det kan virkelig være verdt det å investere i en slik løsning.

  Forskjellen mellom de gjennomsnittlige og de beste modellene på dette punktet kan ligge på et titalls desibel, noe som utgjør en meget stor forskjell. Det å gå litt opp i pris her kan være viktig dersom du eier en mindre bolig. Ellers er det et godt tips å plassere den der du hører den minst i en større bolig, da for å spare litt penger ved kjøp av varmepumpe med støy.

  Leverandør

  Akkurat som innenfor alle andre bransjer, så finnes det etablerte leverandører av varmepumper. Dette innebærer at enkelte anerkjennes om bedre alternativer. Som et resultat vil disse selvfølgelig kreve en høyere pris. Vær derimot obs her på at en faktisk betaler en pris som reflekterer spesifikasjonene og ikke bare merkevaren.

  Det kan på den andre siden være verdt det å betale for en viss trygghet ved en kjent merkevare. Selv om alle varmepumper kommer med garanti, så tenker nok mange at de ikke svetter mye over å betale et par ekstra tusenlapper for å unngå sjansene for feil ved varmepumpen.

  Installasjon er ofte ikke inkludert i prisen

  Det er ulovlig å montere varmepumpe selv, slik at dette også blir en ekstrakostnad.

  Når du endelig har funnet frem til den typen varmepumpe du ønsker, samt de faktorene som er viktige for deg, så begynner du å få en god ide om hvilken modell du skal kjøpe. Her har du helt sikkert også kommet deg i nærheten av å havne på en pris for akkurat denne varmepumpen.

  Det er her det er viktig å huske på at installasjon av varmepumpe ofte ikke er inkludert i prisen. Dette er det fort gjort å gå i fella på. Vær derfor sikker på at du innregner denne kostnaden i prisen når du skal budsjettere for et kjøp av en varmepumpe, slik at det ikke blir noen overraskelser rent økonomisk underveis i kjøpet.

  Kan jeg installere varmepumpe selv?

  En naturlig tanke er at en skal spare på installeringen ved å gjøre dette selv. Der det tidligere var lov å installere varmepumpe på egenhånd, så har det siden 2013 vært ulovlig å gjøre dette. En kan selvfølgelig ta sjansen, men dette frarådes på det sterkeste, da for eksempel garanti ikke vil dekkes.

  Dessuten, om en feil ved varmepumpen for eksempel skulle føre til brann eller andre skader på huset, så vil det enkelt kunne spores til det faktum at du installerte varmepumpen selv. Derfor er dette ingen god ide, og det beste rådet er å bruke samme leverandør for produkt og installering av varmepumpe, slik at du får jobben gjort riktig.

  ENOVA støtte til varmepumpe

  Prisen på en varmepumpe kan virke frastøtende for enkelte, tross de store besparelsene. Allikevel trenger ikke prisen å være så stiv dersom en søker støtte fra ENOVA. Akkurat som for andre miljøvennlige løsninger, så kan en altså for varmepumpe søke om statlig støtte for å redusere kostnadene sine noe.

  Støtten fra ENOVA kan komme på opptil 30,000kr, og alle som kjøper en varmepumpe kan søke om denne støtten. Det er enkelt å søke om dette tilskuddet, og dermed er det en meget god nyhet i henhold til budsjettering av kjøpet av en varmepumpe. Dette gjør prisen en god del lavere for deg.

  Er det lønnsomt å kjøpe varmepumpe?

  Et spørsmål som er minst like viktig som prisen er selvfølgelig hva en kan spare på en varmepumpe. I de aller fleste tilfeller vil det være veldig lønnsomt å benytte seg av en varmepumpe.

  Et realistisk anslag for energibesparing for luft til luft varmepumper er mellom 25% og 30%. Gitt at levetiden ofte er på rundt 15 år, blir dette da ganske mye. Kjøper du for eksempel en luft til luft varmepumpe til rundt 20,000kr, så henter du raskt inn kostnaden av varmepumpen.

  Dyrere investeringer som bergvarmepumper gir ofte en energibesparing på hele 75%. Gitt at levetiden på disse er ekstremt lang, vil bergvarme være en svært god investering i det lengre løp.

  Regn inn vedlikehold i prisen

  Som et siste punkt angående prisen, så er det viktig å huske på at selv om en varmepumpe skal vare i rundt 15 år, så trenger den vedlikehold. Filtrene på varmepumpen skal blant annet rengjøres, og annet mer teknisk vedlikehold kan måtte utføres. Noe av dette kan en gjøre selv, mens andre ting kan kreve ekspertise.

  Derfor er det viktig å også regne med vedlikehold i prisen. Selv om dette neppe vil ha noen stor innvirkning på besparelsene ved kjøp av varmepumpe, så er det igjen viktig å innregne alle kostnader for å unngå noen som helst overraskelser. Husk derfor på å budsjettere til side noen kroner for vedlikehold fremover.

  Hva koster en varmepumpe?

  Oppsummeringvis kan vi si at priser på varmepumper varierer basert på en rekke faktorer. Først og fremst er det flere former for varmepumper som er ganske forskjellige. Luft til luft, luft til vann, og bergvarmepumpe er tre typer som kan skille flere titalls tusen kroner i pris.

  På toppen av dette kommer faktorer slik som effektfaktor, minimumseffekt, støynivå, og merkevaren. Disse faktorene tilfører sakte men sikkert ekstra tusenlapper på prisen, avhengig av hva dine behov er på akkurat disse feltene. Videre må du ikke glemme å inkludere installering i prisen, og vedlikehold kan også være fornuftig å budsjettere for.

  Kjøper du en helt gjennomsnittlig luft til luft varmepumpe, som er det mest populære valget i dag, så vil en kostnad på rundt 20,000kr være et realistisk anslag. Det er absolutt derimot mer enn mulig at en investering på noen ekstra tusen kan være verdt det for å passe dine behov, eller muligens noen tusen kroner mindre.

  Husk på at det ikke finnes en varmepumpe som passer alle typer boliger, klima, eller budsjett. Derfor er det umulig å si akkurat hvilken varmepumpe som passer deg, og dermed også hvilken pris du skal måtte betale. Det er derimot uansett slik at en varmepumpe vil spare deg store beløp.

  Kostnaden av en gjennomsnittlig varmepumpe vil kunne innhentes i løpet av de første fem årene, og videre kutter du bare av ca en fjerdedel av strømregningen din. Siden varmepumper varer i opptil 15 år, så er det ingen tvil om at dette er en god investering for fremtiden.

  Slik sammenligner du pris og tilbud på varmepumpe

  Uansett hvilken varmepumpe du ønsker deg eller trenger, så er det viktig å lete etter gode råd. Sjansene er store for at du ikke har all verdens med kunnskap innenfor denne bransjen, og dermed er det viktig å ha råd og eksperthjelp en kan stole på. Her finnes det mange kilder til informasjon.

  Anbefalinger fra venner og familie

  Det mest naturlige stedet å begynne sin letejakt er selvfølgelig innenfor sin egen krets. Sjansene er store for at det nettopp var her du fikk inspirasjonen til å faktisk kjøpe inn en varmepumpe. Dermed er det for eksempel ikke så veldig overraskende om du ønsker å kjøpe inn den varmepumpen som funker perfekt for din venn.

  Allikevel bør en ha en ganske sterk reservasjon for å hoppe for raskt inn i denne tankegangen. Din venn har muligens et helt annet hus, bor i et annet klima, og opererer med et annerledes budsjett. Derfor er det sannsynlig at din venns varmepumpe passer han eller hun sitt behov, og ikke ditt.

  Gjør research på egenhånd

  En populær kilde til informasjon i dag er Google. Her kan en tross alt søke på termer slik som ”varmepumpe + byen du bor i” og finne et titalls forskjellige alternativer. Da får du raskt en ganske god oversikt over noen av de beste alternativene i markedet, og letejakten blir ditt ansvar.

  Dessverre er nok realiteten at slik research vil ta altfor lang tid. Mest sannsynlig vil du dessuten uansett kun få innsikt i de mest populære leverandørene og de som betaler for god SEO. Dermed får du ikke den gode oversikten over hvem som objektivt sett faktisk er best i markedet.