Priser på varmepumpe inkludert montering

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Varmepumpene har utviklet seg til å bli en av de mest økonomiske metodene for oppvarming i Norge. Men å bytte til slik oppvarming krever en viss engangsinvestering, som vil betale seg ned over flere år gjennom mindre strømutgifter. I denne artikkelen vil vi gå gjennom priser på forskjellige varmepumper inkludert montering.

  Som kjent er det ikke så givende å få oppgitt en pris på en varmepumpe, uten å inkludere monteringen. Dette er ulovlig å gjøre selv og derfor en utgift alle må betale i tillegg til selve varmepumpen.

  Hva varmepumpe og montering koster vil avhenge veldig av hvilken type varmepumpe du velger. Direkte under skal vi gi noen grove utgangspunkter, før vi forklarer mer nedenfor i artikkelen:

  Varmepumpe (ink. montering)Pris
  Luft-til-luft varmepumpe15.000 – 30.000 kr
  Luft-til-vann varmepumpefra 80.000 kr
  Jordvarmepumpe150.000 – 250.000 kr
  Bergvarmepumpefra 200.000 kr
  Tappevannsvarmepumpe20.000 – 50.000 kr
  Ventilasjonsvarmepumpefra 20.000 kr

  Få pristilbud inkludert montering fra leverandører

  Dersom du fyller ut skjemaet på varmepumpeportalen vil du kunne få pristilbud inkludert montering av 3 forskjellige leverandører. Dette vil gjøre det mye enklere for deg å se hvilken leverandør som har det beste tilbudet i ett. Det hjelper lite å se rene priser på varmepumper uten å få informasjon om hele kostnaden.

  Det er naturligvis helt gratis og uforpliktende å fylle ut skjemaet, og du kan fritt velge om du besvarer henvendelsene. Slikt sett er det ingenting å tape.

  Nærmere om pris inkl montering på forskjellige varmepumper?

  Vi skal nå se litt nærmere på de forskjellige typene varmepumper og hva som er fordelene med hver enkelt. I tillegg skal vi skrive nærmere om hva selve varmepumpen koster og hvor mye monteringen typisk vil komme på, slik at du får en samlet prisoversikt.

  Luft til luft varmepumpe

  Luft til luft varmepumpe koster typisk 15 – 30 000 inkludert montering

  Luft til luft varmepumpe er utvilsomt det mest populære valget blant forbrukerne. Denne formen for varmepumpe utvinner energien fra luften utendørs, for deretter å pumpe denne luften innendørs. Det er mulig å installere denne formen for varmepumpe både på veggen og som gulvstående modell.

  Installasjonen av en slik varmepumpe er den som varierer minst, da det ikke kreves graving eller rivning av gammelt system. Alt en egentlig trenger å gjøre er å sette opp utedelen og innedelen, og dette koster gjerne rundt 5,000 kr. Merk at multisplitt, altså flere innedeler, derimot vil påføre ekstra kostnader.

  Da selve varmepumpen koster alt fra 10 – 25 000 vil kostnadene til en luft til luft varmepumpe inkludert montering ligge på rundt 15 – 30 000 kr. Dette er da den billigste varmepumpen, men til gjengjeld mindre strømbesparende enn andre mer avanserte varmepumper.

  Luft til vann varmepumpe

  Luft til vann varmepumpe koster mellom 80 – 130 000 inkludert montering

  Luft til vann varmepumpe krever at du har vannbåren varme i hjemmet ditt, og derfor er denne typen varmepumpe noe mindre populær. Allikevel er den perfekt dersom du har tilrettelagt, da den sparer deg mye penger også ved å gi deg varmtvann. Det er en flott ekstra bonus.

  Ved installasjon av luft til vann varmepumpe så er prosessen ofte litt mer komplisert. Det er fordi vannsystemene skal kobles opp til varmepumpen. Ofte involverer dette å rive ut en gammel oljefyr, og påfølgende skal også rørene renses for å få ut gamle rester fra dette maskineriet.

  Kostnadene til en luft til vann varmepumpe vil avhenge av hvor mye av systemet du har i boligen din fra før. Normalt sier man imidlertid at kostnadene kan komme på mellom 80 – 130 000 inkludert montering.

  Væske til vann varmepumpe

  En jordvarmepumpe koster mellom 150 – 200 000 kr.

  Væske til vann varmepumpe er kanskje bedre kjent som en bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe. Denne varmepumpen henter energi fra bakken og sprer denne varmen utover i din bolig på samme måte som en luft til vann varmepumpe. Her er derimot installasjonen mye mer krevende.

  En væske til vann varmepumpe krever nemlig boring, noe som raskt kan påføre store kostnader for installasjonen. Det er nærmest umulig å gjette seg til et tall her uten å se eiendommen det er snakk om, men det kan være snakk om flere titalls tusen og muligens også over hundretusen kroner.

  Normalt koster bergvarme og jordvarme mellom 150 000 – 250 000 kr. Utgiftene høres dyre ut, men det er viktig å huske på at dette likevel ofte er den beste investeringen du kan gjøre, da du over lengre tid sparer ekstremt mye strømutgifter og også øker verdien på boligen.

  Hva koster en varmepumpe?

  Som nevnt koster noen av de rimeligste varmepumpene med luft til luft teknologi rundt 20,000 kr. Dette er helt ordinære varmepumper som gjør en god jobb for mindre husstander som ønsker å spare penger. Allikevel kan det være enda mer lønnsomt med både større varmepumper og andre typer.

  Luft til vann varmepumper koster gjerne rundt det dobbelte av en gjennomsnittlig luft til luft varmepumpe. For rundt 60,000 kr kan du her motta en relativt god modell. Det er som nevnt verdt å huske på at denne altså i tillegg til å varme opp hjemmet også vil sørge for varmtvann i springer og dusjen.

  Sist men ikke minst kommer væske til vann varmepumpe ut som den dyreste av samtlige. Dette er altså utenom installasjonen, og en slik varmepumpe i seg selv kan fort koste rundt 130,000 kr. Det er en betydelig investering, men til gjengjeld må en ikke glemme hvor lenge disse varer, og dermed også hvor mye penger de kan spare en stor husholdning i mange år.

  Det som utgjør den største forskjellen i pris mellom varmepumpetypene i seg selv, og altså ikke på kryss og tvers av hverandre, er faktorer slik som størrelse, effektfaktor, støynivå, og til tider merkevare. Sistnevnte er viktigst å bemerke seg, da du fort kan finne 2 helt like varmepumper på samtlige attributter, der kun merkenavnet er forskjellen.

  Er montering av varmepumpe inkludert?

  Det er påbudt å bruke proffmontør til å installere varmepumpen.

  Det en bør merke seg ved kjøp av varmepumpe er at montering veldig sjeldent er inkludert. Priser på varmepumpe inkludert montering blir derfor ofte en god del høyere enn utsalgsprisen, da avhengig av hvilken type varmepumpe du kjøper.

  Prisforskjellen mellom installatører for hver enkelt type varierer ikke mye, men prisforskjellen mellom typene i seg selv er stor. Altså er forskjellen på å installere en luft til luft varmepumpe kanskje bare noen hundre kroner fra en installatør til en annen, men forskjellen på å investere luft til luft og væske til vann kan være flere titalls tusen kroner.

  Derfor er det kjedelig når montering ikke er inkludert i prisen. Selv for en luft til luft varmepumpe, hvor monteringen er relativt rimelig til 5,000 kr, så er dette fortsatt en betydelig kostnad. For de rimeligste pumpene legger en her altså på en fjerdedel i prisen.

  Monteringen av varmepumpe er som regel ikke inkludert i prisen, så sørg for å følge med på hva kostnaden til slutt blir. Forøvrig har det siden 2013 vært ulovlig å installere varmepumpen selv. Derfor er det kanskje ekstra viktig å følge med på installasjonskostnaden, for ellers risikerer du en uhyggelig ekstrakostnad etter kjøpet.

  Hvor mye koster vedlikehold?

  Vedlikehold og service er en annen kostnad som er verdt å vurdere. Dette innebærer for eksempel avriming av varmepumpen, samt rensing av filter. Det kan også være lurt for en faglært å gjøre målinger og sjekke maskineriet på innsiden. På denne måten holder du varmepumpen i live lengre.

  Vedlikehold på varmepumpe tar ikke lang tid, og det koster heller ikke spesielt mye penger. Allikevel er dette en kostnad som det er verdt å se på, selv om du allerede skulle ha priser på varmepumpe inkludert montering tilgjengelig. Det å være obs her sikrer deg ytterligere at du slipper overraskelser på sluttsummen.

  Lønner varmepumpe seg?

  Når du til syvende og sist finner sluttsummen, eller viktigst av alt priser på varmepumpe inkludert montering, så er det naturlig å lure på om varmepumpe fortsatt lønner seg. Svaret er derimot et ganske klart ja, siden kostnaden av montering er innregnet i de regnestykkene som sier at en luft til luft varmepumpe for eksempel innhenter egen kostnad på 3-6 år.

  Realiteten er bare at mange markedsfører kostnaden av varmepumpen uten installering for å tiltrekke seg flere kunder. En kan stille seg spørsmålet om dette er etisk, siden det ikke er lov å installere varmepumpen på egenhånd. Samtidig er det helt opp til deg å velge en varmepumpe fra en leverandør, for deretter å velge en annen leverandør som installatør.

  Velger du en varmepumpe slik som luft til vann, eller væske til vann, så vil du også spare store beløp. Disse passer best til større boliger med vannbåren varme, og her kan du spare inn enorme beløp. Allikevel tar det ofte noe lengre tid å spare inn kostnadene av selve varmepumpene, da disse tross alt er dyrere enn luft til luft varmepumpe.

  I dag lønner derimot varmepumpe seg, og dette er tilfellet selv med større installasjonskostnader på toppen av det hele. Selv når ENOVA støtten, som er en økonomisk støtte fra staten for installering av varmepumper, går bort en dag, så vil det være lønnsomt å anskaffe en varmepumpe, sett i forhold til de mange andre oppvarmingsmetodene.

  Hva er fordelene med en varmepumpe?

  Noen av fordelene med en varmepumpe.

  Fordelene med en varmepumpe er som nevnt i innledningen mange. Den aller mest fremtredende i disse dager er selvfølgelig effekten på miljøet. En luft til luft varmepumpe bruker for eksempel hos selv de dårligste modellene 25 % mindre strøm enn de fleste andre oppvarmingsmetoder vi bruker i Norge.

  Disse 25 % er derimot ikke bare god sparing for miljøet, men også for lommeboka. Regnestykket er faktisk så enkelt som at du skal kutte en fjerdedel av din strømregning hver eneste måned. Da sier det seg selv at om du har et stort hus med mange beboere, så vil du spare ganske store beløp hver måned. Med bergvarme kan du kutte opptil tre fjerdedeler av strømregningen hver måned.

  En annen fordel mange nok ikke tenker over er at en luft til luft varmepumpe vil kunne hjelpe deg med luftfiltrering. Når det blir dårlig luft i hjemmet, så er det fort gjort å åpne ytterdøra og vinduer. Ikke bare blir gjennomtrekket stort, men bakterier, allergener, og mer kommer seg inn. Varmepumpene filtrerer ut dette.

  Sist men ikke minst, selv om Norge er kaldt mesteparten av året, så er det kjekt med aircondition om sommeren. De fleste varmepumper i dag følger med denne funksjonen. Det betyr at en får en jevn og fin temperatur hele året, og ikke bare varme om vinteren eller nedkjøling om sommeren.

  Oppsummering

  Priser på varmepumpe inkludert montering bør derfor ikke skremme deg. For en luft til luft varmepumpe med montering inkludert, så burde ikke kostnaden bli noe stort mer enn rundt 25,000 kr. Pris på luft til vann og væske til vann varmepumper vil som nevnt avhenge av hva som skal rives ut og hvor kompleks landskapet på eiendommen er.

  Det viktigste er uansett å finne en varmepumpe som passer til ditt behov. Det hjelper fint lite å få gode priser på varmepumpe inkludert montering dersom dette ikke er en varmepumpe som godt passer til de behovene du har for oppvarming. Velger du derimot den rette, så vil du spare såpass mye at du kan påkoste deg montering fra de aller beste med de bespare midlene.