Bilde

TOTALKOSTNAD: I Norge er det ikke lov å installere varmepumpen selv, så det er lurt å få en samlet pakkepris fra leverandøren på både varmepumpen og montering av denne.

Priser på varmepumpe inkludert montering

Sist oppdatert: 20. november 2023

Varmepumper har utviklet seg til å bli en av de mest økonomiske metodene for oppvarming i Norge. Det krever en viss engangsinvestering å bytte til denne oppvarmingskilden, men investeringen vil betale seg ned over flere år gjennom mindre strømutgifter. I denne artikkelen vil vi gå gjennom priser på forskjellige varmepumper, inkludert montering.

Det er ikke lov å montere varmepumpe selv i Norge, og montering er derfor ikke en utgift som du kan slippe unna. Du må dermed betale for både varmepumpe og montering. Noen leverandører inkluderer montering i prisen, mens andre opplyser om monteringskostnader separat.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Prisen på både varmepumpe og montering avhenger i stor grad av hvilken type varmepumpe du velger, spesifikke forhold ved boligen og hvilken forhandler du velger. Nedenfor ser dere noen røffe estimat:

Varmepumpe (ink. montering)Pris
Luft-til-luft varmepumpe15.000 – 30.000 kr
Luft-til-vann varmepumpefra 80.000 kr
Jordvarmepumpe150.000 – 250.000 kr
Bergvarmepumpefra 200.000 kr
Tappevannsvarmepumpe20.000 – 50.000 kr
Ventilasjonsvarmepumpefra 20.000 kr

Få pristilbud inkludert montering fra leverandører

Vi anbefaler å fylle ut skjemaet vårt for å få et tilbud på både varmepumpe og montering fra 3 forskjellige leverandører. Dette vil gjøre det mye enklere for deg å se hvilken leverandør som har det beste tilbudet, samt gjør det lettere å vurdere totalkostnadene. Det hjelper lite å se rene priser på varmepumper, uten å få informasjon om montering og ekstrautgifter.

Det er naturligvis helt gratis og uforpliktende å fylle ut skjemaet. Du kan fritt velge om du besvarer henvendelsene. Du har dermed ingenting å tape og alt å vinne.

Prisdrivere for varmepumpe og montering

Vi skal nå se litt nærmere på forskjellige typer varmepumper, samt hva som er fordelene med hver enkelt av dem. I tillegg får du inngående opplysninger om hva selve varmepumpen koster og hvor mye monteringen typisk vil komme på. Denne informasjonen er nødvendig for å få et realistisk bilde på hva varmepumpe med montering koster.

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpe koster typisk 15 – 30 000 inkludert montering

Luft til luft varmepumpe koster vanligvis 15–30 000, inkludert montering. Luft til luft varmepumpe er utvilsomt det mest populære valget blant forbrukerne. Denne formen for varmepumpe utvinner energien fra luften utendørs. Deretter blir den oppvarmede luften pumpet inn inn i boligen og fordelt via vifter. Det er mulig å installere denne typen varmepumpe både på veggen, gulvet eller integrere den i taket.

En klar fordel med luft til luft varmepumper er at de er enkle å montere. Du trenger ikke å grave i hagen eller rive gammelt oppvarmingssystem. Andre typer varmepumper krever at du har vannbåren varme i hjemmet ditt. Dersom du ikke ønsker å montere et vannbårent system i boligen, så er luft til luft varmepumpe et fornuftig og enkelt valg.

Varmepumpene fås i ulike størrelser, slik at du enkelt kan finne modeller for både hybler og store eneboliger. Det eneste du egentlig trenger å gjøre er å sette opp utedelen og innedelen. Dette koster gjerne rundt 5000 kr, men prisen kan noen ganger være høyere.For eksempel, det koster mer å montere varmepumpe med flere innedeler da installasjonen er mer tidkrevende.

Dersom selve varmepumpen koster ca. 10–25 000 kr, så vil kostnadene til en luft til luft varmepumpe med montering ligge på rundt 15–30 000 kr. Du kan dermed få en rimelig, men effektiv varmepumpe for en relativt lav sum. Toppmodellene kan imidlertid koste mellom 30-45 000 kr totalt, men det er slett ikke sikkert at du trenger det.

Luft til vann varmepumpe

Luft til vann varmepumpe koster mellom 80 – 130 000 inkludert montering

Luft til vann varmepumpe koster mellom 80 – 130 000, inkludert montering. Luft til vann varmepumpe krever at du har vannbåren varme i hjemmet ditt, og derfor er denne typen varmepumpe noe mindre populær. Dersom du har et vannbårent system, er luft til vann varmepumper et perfekt valg. Varmepumpen gir ikke bare en jevn og god varme i rommene, men den kan også varme opp tappevann.

Det er ofte litt mer komplisert å installere en luft til vann varmepumpe, sammenlignet med luft til luft varmepumpe. Det er fordi vannsystemene skal kobles opp til varmepumpen. Ofte involverer dette å rive ut en gammel oljefyr. I så fall må også rørene renses for å få ut gamle rester fra oljefyren.

Prisen på en luft til vann varmepumpe vil avhenge av hvorvidt du allerede har vannbåren varme eller ikke. Det kan også være rimeligere å montere et vannbårent system når du bygger nytt eller pusser opp boligen din. Normalt sier man imidlertid at kostnadene kan komme på mellom 80 – 130 000, inkludert montering.

Væske til vann varmepumpe

En jordvarmepumpe koster mellom 150 – 200 000 kr.

En jordvarmepumpe koster mellom 150 – 200 000 kr. Væske til vann varmepumpe er kanskje bedre kjent som en bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe. Denne varmepumpen henter energi fra bakken og sprer varmen utover i boligen på samme måte som en luft til vann varmepumpe. Disse varmepumpene krever dermed også at du har vannbåren varme i boligen.

Installasjonen er derimot mye mer krevende enn andre typer varmepumper. En væske til vann varmepumpe krever nemlig boring på eiendommen din, noe som raskt kan påføre store kostnader. Det er nærmest umulig å gjette seg til et tall her, uten å se eiendommen det er snakk om. Det kan være snakk flere hundretusener, avhengig av grunnforhold.

Normalt koster bergvarme og jordvarme mellom 150 000 – 250 000 kr totalt. Utgiftene høres kanskje høye. Det er viktig å huske på at væske til vann varmepumper er en god investering for deg som bruker 30 000 kWh eller mer per år. Ikke bare sparer du masse penger på strøm, men du kan også øke verdien på boligen.

Hva koster en varmepumpe?

Du kan som sagt få en rimelig, men svært effektiv luft til luft varmepumpe til rundt 20 000 kr. Dette er helt ordinære varmepumper som gjør en god nok jobb for mindre husstander som ønsker å spare penger. Avhengig av varmebehov, strømforbruk og spesifikke forhold ved boligen, kan det likevel være mer lønnsomt å kjøpe en kraftigere modell eller bytte til en annen type varmepumpe.

Luft til vann varmepumper koster gjerne rundt det dobbelte av en gjennomsnittlig luft til luft varmepumpe. Du kan få en relativt god modell for ca. 60 000 kr. Luft til vann varmepumper kan spare deg nesten det dobbelte enn det en luft til luft varmepumpe gjør. Ikke bare fordi de er mer effektive, men også fordi du kan bruke dem til å varme opp tappevann.

Sist, men ikke minst, så er væske til vann varmepumper de dyreste av samtlige. Selve varmepumpe i seg selv kan fort koste rundt 130 000 kr, og så kommer montering og graving i tillegg. Det er en betydelig investering, men til gjengjeld kan du spare på sikt. Selve varmepumpen kan spare deg ca. 11 000 kr i året ved høyt nok strømforbruk, og de varer i 20-30 år.

Det som utgjør den største prisforskjellene mellom varmepumpetypene i seg selv er faktorer slik som størrelse, effektfaktor, støynivå og til tider merkevare. Det er derfor viktig å bruke god tid på å undersøke ulike modeller og innhente tilbud fra forskjellige leverandører for å få en god pris på varmepumpe.

Må man betale for montering av varmepumpe?

Det er påbudt å bruke proffmontør til å installere varmepumpen.

Det er påbudt å bruke en profesjonell montør til å installere varmepumpen. Det er ikke alltid forhandleren inkluderer montering i prisen. Dette må du sjekke grundig før du bestemmer deg for en modell. Prisen på varmepumpe med montering blir derfor ofte en god del høyere enn utsalgsprisen, avhengig av hvilken type varmepumpe du kjøper.

Prisforskjellen mellom installatører for hver enkelt type varierer ikke mye, men prisforskjellen mellom typene i seg selv er stor. Kostnaden for å installere en luft til luft varmepumpe kanskje bare noen hundre kroner fra en installatør til en annen, men forskjellen på å investere luft til luft og væske til vann kan være flere hundretusener.

Det kan såklart føles kjedelig å måtte plusse på montering. Selv om monteringen av en luft til  luft varmepumpe “bare” koster 5000 kr, så er dette likevel en betydelig kostnad. Monteringen kan utgjøre en fjerdedel av prisen på varmepumpen, dersom man tar utgangspunkt i de rimeligste modellene.

Du må derfor be om totalkostnadene og følge med på hva prisen blir til slutt. Forøvrig har det vært ulovlig å installere varmepumpen selv siden 2013. Derfor er det kanskje ekstra viktig å følge med på installasjonskostnaden, ellers risikerer du en uhyggelig ekstra kostnad etter kjøpet. Vi anbefaler å innhente tilbud som gir deg en tydelig oversikt over kostnadsbildet.

Hvor mye koster vedlikehold av varmepumpe?

Vedlikehold og service er en annen kostnad som medfølger kjøpe av varmepumpe. Du kan gjøre mye av vedlikeholdet selv, uten at det koster deg noe, for eksempel å støvsuge filter. Det kan også være lurt å få utført regelmessig service av en varmepumpemontør de første årene for å sikre rett drift.

Vedlikehold på varmepumpe tar ikke lang tid, og det koster heller ikke spesielt mye penger. Allikevel er dette en kostnad som du bør være obs på.

Lønner varmepumpe seg?

Det er først når du har skaffet deg en oversikt over kostnadene at du kan regne ut om varmepumpen lønner seg eller ikke. Så lenge du har valgt en varmepumpe med rett ytelse og kraft i henhold til varmebehov, vil investeringen lønne seg innen få år. Dersom du bruker mer enn 25 000 kWh per år, vil du spare ca. 4800 kWh per år. 

Det betyr at du kan spare inn igjen en varmepumpe til 20 000 kr på 5-6 år, dersom gjennomsnittlig strømpris ligger på 1 kr per kWh. Du kan spare ca. 8000 kr med en luft til vann varmepumpe, og over 11 000 kr med en væske til vann varmepumpe. Det er likevel verdt å merke seg at strømforbruket ditt avgjør hva du kan spare. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare.

Dersom du bor i en liten leilighet med lite varmetap, kan kraftige og dyre modeller være en unødvendig høy kostnad. Du vil nemlig ikke bruke nok strøm til å dra utbytte av varmepumpen. I så fall kan du spare mest på en liten, men billig varmepumpe til 15 000 kr.

Luft til vann og væske til vann lar deg altså potensielt spare enorme beløp, men disse passer best til større boliger med vannbåren varme. Det tar ofte noe lengre tid å spare inn kostnadene av selve varmepumpene, da disse tross alt er dyrere enn luft til luft varmepumper.

Veier fordelene med varmepumper opp for kostnaden?

Noen av fordelene med en varmepumpe.

Det er som nevnt mange fordeler med en varmepumpe som gjør at de er verdt investeringen. Ikke bare kan du redusere strømregningen din, men varmepumper er også et miljøvennlig valg. Du får en jevn og behagelig varme i boligen din, samt full kontroll over temperaturstyring. De fleste velger å stille inn varmepumpen på ca. 20-22 grader, men du kan selvsagt velge både lavere og høyere temperaturer.

Du kan dermed bruke varmepumpen som aircondition om sommeren, slik at du kan opprettholde et komfortabelt inneklima hele året. Det er også mulig å stille inn en “vedlikeholdstemperatur” på varmepumpen, for eksempel 10 grader. Denne funksjonen er spesielt praktisk når du skal være vekkreist om vinteren eller du skal ha varmepumpe på hytta. Du sparer strøm når boligen står tom, samtidig som du sikrer deg at rørene ikke fryser.

Dersom du kjøper luft til luft varmepumpe, kan du dessuten nyte godt av ren og frisk inneluft. Denne typen varmepumpe fås med avansert luftrensing som fanger opp pollen, bakterier, mugg og støv. Akkurat denne funksjonen er spesielt praktisk for dem med astma, allergi og sensitive luftveier.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Oppsummering: Pris på varmepumpe inkludert montering

Prisen på varmepumpe med montering bør ikke være skremmende når du vektlegger hva du kan spare på sikt. Kostnaden for en luft til luft varmepumpe inkludert montering trenger ikke å være stort mer enn rundt 25 000 kr. Prisen på luft til vann og væske til vann varmepumper vil som nevnt avhenge av hva som skal rives, samt grunnforhold på eiendommen din.

Det viktigste er uansett å finne en varmepumpe som passer for ditt behov. Det hjelper fint lite å få gode priser på varmepumpe med montering, dersom den ikke dekker oppvarmingsbehovet ditt. Velger du derimot den rette varmepumpen, så vil du raskt tjene den igjen.

Hyppig stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvilke ekstrautgifter må jeg regne med ved kjøp av varmepumpe?

Du må regne med enkelte ekstrautgifter ved kjøp av varmepumpe. Disse avhenger imidlertid av boligens størrelse, oppvarmingsbehov og hva slags type varmepumpe du velger. Dersom det er stor avstand mellom inne- og utedelen til en luft til luft varmepumpe, kan det hende du må betale mer for både arbeid og utstyr som ledninger. På samme måte kan kostnadene for væske til vann varmepumpe avhenge av hvor dypt montøren må bore.

Meldingsboble
Må jeg kjøpe utstyr til varmepumpen selv?

Varmepumpene leveres komplett. Det kan imidlertid være lurt å investere i et varmepumpehus til utedelen, dersom du kjøper luft til luft eller luft til vann varmepumpe. Varmepumpehus kan sikre optimal drift og ivareta levetiden, ettersom utedelen beskyttes om vær og vind.

Meldingsboble
Må jeg kjøpe utstyr til varmepumpen selv?

Varmepumpene leveres komplett. Det kan imidlertid være lurt å investere i et varmepumpehus til utedelen, dersom du kjøper luft til luft eller luft til vann varmepumpe. Varmepumpehus kan sikre optimal drift og ivareta levetiden, ettersom utedelen beskyttes om vær og vind. Dersom varmepumpen ikke har innebygd WiFi, kan du som regel kjøpe en adapter. Dette tilbehøret er nyttig for deg som ønsker å fjernstyre varmepumpen via mobilen.

Meldingsboble
Hvordan får man en god pris på varmepumpe med montering?

Vi anbefaler å bruke en anbudstjeneste for å innhente priser og tilbud, uten å bruke masse tid og krefter på å gjøre undersøkelser selv. Da kan du være sikker på at du får en god pris på varmepumpe med montering.

Meldingsboble
Hvor lenge varer garantien på en varmepumpe?

Garantitiden på varmepumper er på 5 år for privatpersoner, men levetiden skal være mye lenger. En luft til luft varmepumpe har en levetid på ca. 12-15 år ved rett bruk og vedlikehold, mens væske til vann varmepumper kan vare i over 20 år. Du har likevel ikke garanti utover de første fem årene ifølge norsk lov, men forhandleren kan eventuelt bedre garantier.