Bilde

BEST MULIG MATCH: Det finnes en rekke ulike varianter av varmepumper, og det er lurt å sette seg inn i hvilken varmepumpe som passer best for deg og boligen din.

Ulike typer varmepumper: Enkel forklaring og veiledning

Sist oppdatert: 19. november 2023

Varmepumpe er noe som blir mer og mer populært i Norge. Det er nå faktisk solgt over 1 million varmepumper over hele landet. Ikke bare sparer en varmepumpe miljøet, men mange kjøper en fordi man også sparer penger på det. Du kan til og med få støtte av Enova fordi det er såpass energisparende. 

Det finnes en rekke ulike typer varmepumpe, men hvilken er den beste? Svaret er at det avhenger av en rekke forskjellige faktorer. Disse faktorene er blant annet hva slags bolig du har, hva slags type bolig og hvordan strømforbruket ditt er. 

I denne artikkelen skal vi gå gjennom ulike typer varmepumper, i tillegg til å gi noen generelle tips om hvilken varmepumpe som passer best for forskjellige typer boliger. Vi skal også oppgi priser på forskjellige typer varmepumper, samt fordeler og ulemper. Merk at priser på varmepumpe kan variere ganske mye. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Luft til luft varmepumpe 

En typisk luft til luft varmepumpe

Dette er den mest kjente og populære typen varmepumpe. Mange forveksler en luft til luft varmepumpe med en aircondition, men det er en del forskjeller. Denne typen varmepumpe passer til mindre boliger som har et lavere strømforbruk. For at pumpen skal fungere optimalt er det best med en åpen planløsning. Som regel koster en slik varmepumpe mellom 15-20.000 kroner inkludert montering. 

En luft til luft varmepumpe har både en utedel og en innedel. Kort fortalt kjører varmepumpen varm luft inn i boligen din. Du kan også bruke den til å kjøle ned om sommeren. Noen typer renser også luften slik at du får et bedre inneklima. 

Hvordan den fungerer er at utedelen henter luft utenfor boligen og genererer varme fra denne energien. Du burde unngå denne typen dersom du lever et sted der temperaturen ofte går under -25 grader, da dette påvirker ytelsen. Inne i varmepumpen er det et kjøleelement som er svært kaldt. Når luften fra utsiden kommer inn i pumpen blir det utvunnet en gass fra dette elementet. Denne gassen blir så behandlet av en kompressor som skaper et trykk og varmer opp gassen videre. 

Denne varmen blir deretter sendt inn i boligen din og skaper varme. Du styrer selv temperaturen med en fjernkontroll eller en app på mobil, nettbrett eller PC. Når gassen kjøles ned blir den til en væske. Senere blir prosessen repetert. Det trengs svært lite eller ingen vedlikehold med denne typen varmepumpe. Du vil også spare mellom 2-3 ganger på oppvarming med denne varmepumpen. 

Fordelene inkluderer blant annet at det er et rimeligere alternativ i forhold til andre varmepumper. Når det er sagt er det også et poeng at en varmepumpe er en investering og ikke en kostnad. Dette er fordi man sparer penger i det lange løp selv om du må ut med en liten sum i starten. Du får også et bedre inneklima, nedkjøling om sommeren, monteringen er enkel og du kan enkelt styre temperaturen. 

Ulempene er at når temperaturen er på det kaldeste, er du avhengig av en ekstra varmekilde. Dette er fordi kjøleelementet ikke fungerer optimalt når det er veldig kaldt ute. Dersom du lever i et miljø med fuktig og saltholdig luft kan dette også forkorte levetiden til utedelen. Det kan også være noe lyd fra noen modeller på begge delene, men dette kan du unngå med en stillegående modell

Luft til vann varmepumpe 

En typisk luft til vann varmepumpe

Dette er også en varmepumpe som har blitt svært populær. Dersom du ønsker å anskaffe en slik varmepumpe er du avhengig av en bolig med vannbåren varme. Denne typen passer best dersom du har et strømforbruk på over 25.000 kWh i året. Du kan få varme gjennom ovner, gulvvarme eller vifter. En luft til vann varmepumpe dekker også store deler eller hele behovet ditt for varmtvann. Denne typen varmepumpe koster fra 100.000 kroner og oppover. 

Denne varmepumpen har også en utedel som henter energi fra luften utendørs. Forskjellen fra en luft til luft varmepumpe og denne er innedelen. Innedelen på en luft til vann varmepumpe er en vannbeholder som varmer opp vann. Denne maskinen er koblet opp til et vannbårent system. Dersom du har viftekonvektorer kan denne varmepumpen også brukes til nedkjøling om sommeren. Du kan også velge helt selv om du ønsker gulvvarme, ovn, viftekonvektorer eller en valgt kombinasjon. 

Fordelene med en slik varmepumpe er at du sparer opptil 70% av strømforbruket på oppvarming. I tillegg blir også store deler av vannbehovet dekket. Installering er svært enkelt dersom du allerede har et vannbårent system i hjemmet ditt, og du får en jevn fordeling av varme. Dette er også et billigere alternativ til en væske-til-vann varmepumpe og mye mer. 

Ulempene er så og si de samme som med en luft til luft varmepumpe. Forskjellen er at innedelen ikke lager lyd. Det er fortsatt slik at utedelen kan lage noe lyd, men dette varierer fra modell til modell. 

Væske til vann varmepumpe 

En typisk væske til vann varmepumpe

Akkurat som med en luft til vann varmepumpe er du avhengig av et vannbårent system for å anskaffe denne varmepumpen. Forskjellen er at denne typen ikke henter vann fra luften, men fra bakken. Det finnes forskjellige typer væske til vann varmepumper, og hvilken som passer best for ditt hjem er basert på område rundt boligen din. Dette er også den typen som er dyrest å installere, og koster fra 200.000 kroner og opp. Når det er sagt er dette også den typen du sparer mest energi på og den pumpen som har lengst levetid med rundt 20 år. 

Enkelt forklart setter man rør som henter energi fra et valgt sted. Denne varmen blir deretter overført til et vannbårent system akkurat som med en luft til vann varmepumpe. Det finnes en rekke ulike typer væske til vann varmepumper.

  • En bergvarmepumpe henter energi fra bakken. Som regel er dette fra fjell eller i bakken. 
  • Med en jordvarmepumpe putter man slanger ned i jorden som omgjør energien i bakken til varme. 
  • En sjøvarmepumpe fungerer ved at man senker slanger ned i sjøen som henter energi fra vann. 
  • Du kan også hente energi fra grunnvannet, dette heter en grunnvannsvarmepumpe. 

Uavhengig av hvilken av disse typene du velger, er du som nevnt avhengig av et vannbårent system. Du kan også her velge mellom ovner, gulvvarme, viftekonvektorer eller en kombinasjon. Du kan også regne med å tjene inn investeringen etter 8-12 år. En væske til vann varmepumpe passer best dersom du bor i en bolig med et stort behov for varmtvann og oppvarming. 

Fordelene er blant annet at du har et enormt energisparing potensiale da varmekildene energien blir hentet fra er mer stabile enn luft. I tillegg til varme dekker pumpen også varmtvann og kan kjøle ned boligen om sommeren dersom du har viftekonvektorer. Rent estetisk er det heller ingen synlig utedel og det er heller ingen lyd. Det er også veldig lave kostnader knyttet til vedlikehold. 

Det kan være en ulempe at det koster en del penger å anskaffe en væske til vann varmepumpe. Det er på den andre siden mye å spare på denne typen varmepumpe, så hvis du har råd er det en god investering. 

Avtrekksvarmepumpe 

En typisk avtrekksvarmepumpe

En avtrekksvarmepumpe fungerer litt annerledes enn de andre nevnte typene. Denne suger luft ut fra boligen din og omvender denne til varme. Dette er en type ventilasjonsvarmepumpe, og fungerer på lik linje med en luft til vann varmepumpe. Som regel installeres viften i et av våtrommene. Energien brukes til å varme opp vann som blir ført ut gjennom et vannbårent anlegg. 

Fordelen med denne varmepumpen er at den jobber med en jevn temperatur hele året, altså den inne i boligen din. Dette er i motsetning til varmepumper som henter luft fra utsiden. Dette er også et rimeligere alternativ og koster alt fra 20.000 kroner og oppover. Denne varmepumpen kan også kombineres med andre typer for å øke energisparingen. Dersom du ikke har mekanisk ventilasjon i boligen din er dette er flott alternativ da du får med dette på kjøpet. 

Ulempen er at på det kaldeste vil du være avhengig av en ekstern varmekilde, da det er begrenset med luft inne i boligen din. I noen boliger kan det også være vanskeligere å installere. I noen tilfeller kan det også skape trykkproblemer i nærheten av peiser og vedovner. Når det er sagt kan dette løses med pipeavtrekk. 

Tappevannsvarmepumpe 

Dette er en slags luft til vann varmepumpe. Den største forskjellen er at du kun bruker den til å varme opp varmtvann. Den fungerer på samme måte som en luft til vann varmepumpe ved at den henter luft fra utsiden av boligen din for å varme opp varmtvannet. Selve varmepumpen er ganske rimelig og koster som regel rundt 20.000-50.000 kroner. Levetiden er også beregnet til å være rundt 15 år. 

Dersom du har et høyt forbruk av varmtvann er dette en god investering. I tillegg til at den er relativt billig lager den svært lite lyd og bruker lite plass. Monteringen er også en rask og enkel prosess, og krever ingen f-gass sertifisering. 

Ulempene er at levetiden er lavere enn en elektrisk varmtvannsbereder og at du ikke kan bruke den til å varme opp boligen din. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Få tilbud på varmepumpe 

Enten du skal skifte ut din gamle varmepumpe, vet hvilken modell du er ute etter eller er interessert i en befaring kan du motta tilbud. Fyll ut skjema og du vil helt gratis og uforpliktende motta tre forskjellige tilbud som du enkelt kan sammenligne. 

Fordelene med å sammenligne tilbud er mange. For det første kan det til tider være vanskelig å finne eksakt pris på varmepumpe da montering også koster. Du har heller ikke muligheten til å montere selv, da dette faktisk er ulovlig. 

Du vil også få en bedre pris når de som gir deg tilbud vet at andre også sender ut tilbud til deg. Dette gjør at leverandørene kjemper om deg som kunde, noe som kan gi en bedre pris. Du har også høyere sannsynlighet for å få en bedre pris når du ikke velger det første og beste alternativet, eller kjøper gjennom en leverandør med skjulte kostnader. Da det også finnes en rekke ulike typer varmepumper er det også lurt å forhøre seg med en ekspert før man bestiller. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om ulike typer varmepumper

Meldingsboble
Hvilke hovedtyper av varmepumper finnes det?

Det finnes fire hovedtyper av varmepumper: luft-til-luft-varmepumper, luft-til-vann-varmepumper, væske-til-vann-varmepumper (jordvarme og bergvarme) og ventilasjonsvarmepumper.

Meldingsboble
Hva er en luft-til-luft-varmepumpe?

En luft-til-luft-varmepumpe er en type varmepumpe som henter varmeenergi fra uteluften og overfører denne varmen til inneluften for å varme opp boligen. Denne typen varmepumpe er den vanligste og mest kostnadseffektive i Norge.

Meldingsboble
Hvordan kan man velge riktig type varmepumpe for sin bolig?

For å velge riktig type varmepumpe, bør man vurdere boligens energibehov, eksisterende oppvarmingssystem, geografiske forhold og investeringskostnader. Det kan være nyttig å rådføre seg med en fagperson eller en varmepumpeleverandør for å få hjelp til å finne den mest passende løsningen for ens spesifikke situasjon.

Meldingsboble
Hva er hovedforskjellene mellom de ulike typene varmepumper?

Hovedforskjellene mellom de ulike typene varmepumper er energikilden de utvinner varme fra (luft, jord eller berggrunn), og hvordan de overfører varmen (til luft eller vannbårent system). Valg av varmepumpetype avhenger av boligens behov, eksisterende oppvarmingssystem og geografiske forhold.