POPULÆR INVESTERING: En varmepumpe vil sørge for et godt inneklima og stabil varme året rundt.
Sist oppdatert: 19. november 2023
Har du på lurt på hvordan en varmepumpe virker? Det mange flere forskjellige typer varmepumper, og de fungerer alle forskjellig. Det er for eksempel stor forskjell på en luft til luft varmepumpe og en væske til vann varmepumpe.
I denne artikkelen skal vi forklare hvordan de mest populære typene varmepumpene fungerer:
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Forskjellene kan være store mellom disse fire typene. Det er likevel noen egenskaper som går igjen for alle varmepumper, og det er økonomisk og miljøvennlig oppvarming av boligen din. Hvilken du bør velge, avhenger av eksisterende oppvarmingssystem, varmebehov og budsjett.
Den mest populære typen varmepumpen i Norge er luft til luft. Det er den billigste varmepumpen på markedet, og de fleste har råd til å kjøpe den. Varmepumpen er svært allsidig, og du kan bruke den til nedkjøling om sommeren og oppvarming om vinteren. I tillegg kan den rense inneluften for pollen, mugg og støv.
Luft/luft varmepumper består av to deler, nemlig en innedel og en utedel. Systemet fungerer ved å hente luft utendørs og utvinne energien derfra. Den oppvarmede luften fordeles i boligen ved hjelp av viften. Ytelsen reduseres når det blir veldig kaldt ute. Standard modeller fungerer ned til 15 minusgrader, mens andre kan fungere ved 30 minusgrader eller kaldere.
Inne i selve maskinen er det plassert et kjøleelement. Kjøleelementet holder en veldig lav temperatur, og det er derfor varmepumpen fungerer i minusgrader. Når dette kjøleelementet varmes opp, så utvinner den en gass. Kompressoren skaper deretter et trykk som varmer opp gassen enda mer.
Denne varmen blir sendt ut i ditt hjem, i henhold til hvilke temperaturinnstillinger du har valgt. Når gassen kjøles ned blir det igjen, så blir den til en væske og prosessen repeteres. Luft til luft varmepumpe er dermed et miljøvennlig valg, og oppvarmingskilden krever veldig lite strøm i forhold til hvor mye varme den kan produsere.
Luft til luft varmepumper koster ca. 15 000-30 000 kr, avhengig av ytelse, merke og modell. Du må ta utgangspunkt i spesifikke forhold ved boligen din for å kunne vurdere hvilken varmepumpe du bør velge. Dersom du bor i en tett bolig eller liten leilighet, kan en varmepumpe til 15 000 kr være tilstrekkelig.
Bor du derimot i en stor enebolig, så kan det hende at du må kjøpe en kraftig modell til nærmere 30 000 kr for å få full nytte av den. Den mest lønnsomme luft til luft varmepumpen er den som er best tilpasset boligen din. Altfor svake varmepumper trekker masse strøm, ettersom de må jobbe veldig hardt for å varme opp huset ditt.
På samme måte kan det bli unødvendig dyrt å investere i de kraftigste modellene, dersom du har lite varmetap. De fleste varmepumpemontører er behjelpelige med å finne riktig størrelse og ytelse, dersom du er i tvil om hva du egentlig trenger. Det kan være lurt å snakke med flere – ikke hopp på første og beste tilbud.
Fordelene med luft til luft varmepumpe er at du får et bedre inneklima og stabil varme året rundt. De er enkle å montere og fås i ulike størrelser, slik at du enkelt kan finne en modell som passer inn i hjemmet ditt. Ulempen med denne typen varmepumpe er at du kan få behov for ekstra oppvarmingskilder på de aller kaldeste dagene.
Kort forklart, så fungerer luft/vann varmepumper ganske likt som luft/luft varmepumper. Forskjellen er imidlertid at luft/vann varmepumper brukes sammen med vannbåren varme. Det er altså vannet i det vannbårne systemet som blir varmet opp. Det varme vannet fordeles deretter til radiatorer og gulvvarme.
Luft/vann varmepumper kan også varme opp tappevannet ditt, og du kan spare betydelig med penger på strømregningen. Fordelene med en luft til vann varmepumpe er blant annet at det dekker store deler av ditt behov for varmtvann, i tillegg til oppvarming. Du kan altså spare opptil 70% i strømforbruk. Dersom du allerede har et vannbårent anlegg i ditt hjem, er det heller ikke en lang prosess å installere varmepumpen.
Ulempen med luft/vann varmepumpe er at du kan få bruk for ekstra oppvarmingskilder i ekstreme kuldeperioder. Selve varmepumpen koster fra 60 000 kr og opp, og du kan spare over 8000 kr i året med et årlig strømforbruk på over 25 000 kWh. Luft/vann varmepumper er derfor både effektive og lønnsomme på sikt, slik at du kan spare inn igjen investeringen relativt raskt.
Væske til vann varmepumper brukes sammen med vannbåren varme. Denne typen varmepumpe henter opp energi fra solen som lagres under bakken, for eksempel i jord, berg eller under sjøen. Du kan dermed velge mellom jordvarmepumpe, bergvarmepumpe og sjøvarmepumpe, alt etter hva som er mest praktisk på eiendommen din.
Denne typen varmepumpe kan koste fra 120 000 kr, utenom montering. De er svært kraftige og varer lengre enn andre typer varmepumper. Dersom du har et energiforbruk på over 30 000 kWh eller mer, kan du spare over 11 000 kr i året. Nøyaktig pris avhenger av hvilken type væske til vann varmepumpe du kjøper.
Det er som regel rimeligere å montere en jordvarmepumpe, ettersom den ikke skal graves så dypt ned. Du trenger imidlertid god plass, ettersom den består av slanger som skal legges utover i hagen. Bergvarmepumpe henter opp energi fra fjell under bakkenivå, og det kan hende man må bore dypt. I så fall kan monteringen koste en god del.
Fordelen med væske til vann varmepumper er at boliger med høyt strømforbruk kan spare betydelig med penger. Vannbåren varme som brukes sammen med væske til vann varmepumpe gir en jevn og varme året rundt, og du kan også bruke den til å varme opp tappevann.
Ventilasjonsvarmepumpe er en type varmepumpe som brukes sammen med ventilasjonssystemet. De fås i ulike varianter, avhengig av ventilasjonssystemet ditt. Dersom du ikke har balansert ventilering, kan for eksempel en avtrekksvarmepumpe være en god løsning for å redusere energiforbruket ditt.
Avtrekksvarmepumper passer best for boliger med lite varmetap, for eksempel en leilighet eller et veldig tett hus. Avtrekksvarmepumpen gjenvinner varme fra ventilasjonsluft, slik at varmen kan benyttes til romoppvarming og oppvarming av tappevann. Du kan potensielt spare ca. 8400 kr årlig, dersom du har et strømforbruk på ca. 25 000 kWh per år.
Utover det rent økonomiske, så finnes det en rekke fordeler ved å velge varmepumpe som oppvarmingskilde. Du kan blant annet nyte en jevn og stabil temperatur i boligen din, året rundt. Dersom du bruker panelovner, har du nok lagt merke til at luften rundt ovnen kan bli veldig varm.
Varmen fordeles imidlertid ikke rundt i boligen ved bruk av panelovn, og du trenger derfor mange ovner for optimal varmefordeling. Panelovner vil heller ikke kunne rense luften i hjemmet ditt. Tvert imot, det kan ofte lukte litt svidd fra dem. Det gjelder spesielt hvis ovnene ikke har vært i bruk på en stund.
Dette skyldes støv som legger seg på ovnen. Støvet blir deretter svidd når du skrur opp temperaturen. Luft/luft varmepumper kan derimot fange opp støv fra rom og møbler, slik at du får et behagelig inneklima.
Uansett hvilken varmepumpe du velger, vil de fleste modeller styres via en medfølgende fjernkontroll eller en app på mobilen. Dersom luft/luft varmepumpen din ikke har innebygd WiFi, kan det være mulig å kjøpe en adapter som lar deg koble den på nett eller integrere den med eksisterende smarthusløsninger.
Dagens varmepumper kan som regel forhåndsinnstilles, slik at temperaturen reguleres automatisk i henhold til dine rutiner. For eksempel, varmepumpen skrur automatisk ned temperaturen når du er på jobb for å redusere strømforbruket. Du kan velge å automatisk guffe opp temperaturen når du er på vei hjem, slik at du ankommer et godt og varmt hus.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Det første du bør gjøre for å velge beste varmepumpe for boligen din er å undersøke varmebehovet ditt. Du må også sette opp et budsjett, slik at du vet hvor mye penger du kan bruke. For eksempel, luft til vann varmepumper er en rimeligere løsning til deg med vannbåren varme enn væske til vann varmepumpe.
Dersom du ikke har et vannbårent system, vil luft/luft varmepumper være det rimeligste og enkleste alternativet. Avtrekksvarmepumpe kan derimot være et godt alternativ til deg som ikke har balansert varme. Uansett hvilken type varmepumpe du velger, må du kjøpe en modell med passende ytelse.
Dersom du føler deg usikker på hva du bør velge, anbefaler vi å snakke med forskjellige varmepumpemontører. Den beste måten å sammenligne pris og innhente tilbud er ved å bruke en anbudstjeneste. Du fyller ut et skjema med relevant informasjon om boligen din, og deretter blir du kontaktet av pålitelige og relevante forhandlere som kan hjelpe deg.
Du bør dessuten innhente tilbud fra flere forhandlere for å sikre deg en god pris. Dersom du har minst tre å velge mellom, så bør du ha et godt sammenligningsgrunnlag. Det er viktig å be om befaring, ettersom montøren må se boligen din for å kunne gi den en nøyaktig pris. Befaringen er også viktig for å kunne avgjøre hvilken varmepumpemodell som passer best til deg.
Det er ikke lov å montere varmepumpe selv i Norge. Du må benytte deg av en sertifisert montør, helst med gode referanser og relevant erfaring. Det kan være både brannfarlig og helseskadelig å montere luft/luft varmepumper selv, ettersom de inneholder gasser.
Det er ikke nødvendig å bygge varmepumpehus, men det likevel anbefalt for å beskytte utedelen mot vær og vind. Et varmepumpehus kan bidra til stabil drift. Du kan enten snekre et selv eller kjøpe et ferdig hus.
Væske til vann varmepumper vil ikke trenge særlig med vedlikehold fra din side, men luft til luft varmepumper trenger litt oppmerksomhet for å fungere optimalt på sikt. For eksempel, det er vanlig å støvsuge filtre hver måned. Spør forhandleren eller montøren om nærmere informasjon.
Det er ikke farlig å sette temperaturen for høyt på varmepumpen, men det vil redusere energieffektiviteten og øke strømforbruket. Vi anbefaler derfor at du holder temperaturen på rundt 20-21 grader. Husk at du kan alltid justere temperaturen ved behov.
Det er fullt mulig å bruke varmepumpe sammen med andre varmekilder, for eksempel gulvvarme eller peis. Kombinasjonen av forskjellige varmekilder kan være spesielt gunstig på de kaldeste dagene. Noen luft til luft varmepumper har praktiske funksjoner som peismodus. Varmepumpen vil ikke produsere varme når ønsket temperatur inne er oppnådd, men viftene fortsetter å spre varme fra peisen videre ut i rommet.
Utedelen til luft/luft varmepumper kan lage en del støy. Du bør helst ikke plassere den ved soveromsvindu eller rett ved verandaen. Det finnes varmepumper med både stillegående utedel og innedel, dersom du er bekymret for lydnivået.