Hvordan virker en varmepumpe: En komplett guide

Sist oppdatert: 28. Jul, 2022

  Da det finnes flere forskjellige typer varmepumper, er det ikke et fasitsvar på hvordan en varmepumpe fungerer. Det er for eksempel stor forskjell på en luft til luft varmepumpe og en væske til vann varmepumpe. 

  For noen typer varmepumper er du avhengig av for eksempel at du bor i nærheten av vann eller fjell. Det er allikevel noe som går igjen for alle varmepumper, og det er at det er en økonomisk og miljøvennlig oppvarming av boligen din. 

  I denne artikkelen skal vi forklare hvordan de mest populære typene varmepumpene fungerer. Disse er: 

  • Luft til luft
  • Luft til vann
  • Væske til vann
  • Avtrekksvarmepumpe 

  Hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe? 

  En typisk luft til luft varmepumpe

  Dette er den mest populære typen varmepumpen i Norge. For det første er det den billigste varmepumpen på markedet, så de fleste har fint råd til å kjøpe en. Mange forveksler denne typen med en air-condition, men det er noen forskjeller. Sammenligningen kommer blant annet av at denne varmepumpen også kan kjøle ned hjemmet ditt om sommeren. Hovedforskjellen er at en luft til luft varmepumpe fungerer ved hjelp av en annen teknologi. 

  En luft til luft varmepumpe har to deler. En utedel og en innedel. Selve pumpen fungerer ved å hente luft utendørs og utvinne energien til å varme opp din bolig. Ytelsen blir noe dårligere når det blir veldig kaldt ute, men dette blir ikke et problem før temperaturen går ned mot -25 grader. 

  Inne i selve maskinen er det et kjøleelement. Dette holder en veldig lav temperatur, og dette er også hvorfor denne varmepumpen fungerer når det er kaldt ute. Når dette kjøleelementet varmes opp utvinner den en gass. En kompressor skaper et trykk som varmer opp gassen enda mer. 

  Denne varmen blir sendt ut i ditt hjem og varmer opp etter dine behov. Når gassen kjøles ned blir det igjen en væske og prosessen repeterer seg selv. Væsken trengs ikke å skiftes ut regelmessig, og du sparer mye strøm på en luft til luft varmepumpe. Du sparer faktisk 2-3 ganger så mye strøm, og når varmepumpen er installert har den en lang levetid. 

  Fordelene er at du får et bedre inneklima da denne varmepumpen renser luften og sørger for en jevn fordeling av varme. Du kan også bruke den til nedkjøling om sommeren, og det er ikke veldig dyrt å installere. I tillegg kan de nyere modellene styres med smarttelefon og du har termostat- og tidsstyring. 

  Ulempene er at de gir fra seg noe lyd. Vi anbefaler derfor at du velger en stillegående modell. I tillegg kan du trenge ekstra varmekilder hvis temperaturen blir veldig lav. 

  Hvordan fungerer en luft til vann varmepumpe? 

  En typisk luft til vann varmepumpe

  Kort forklart tar denne varmepumpen luft og omgjør den til varme som brukes til å varme opp vann. Du er avhengig av å ha vannbåren varme i hjemmet ditt eller få deg dette for å bruke en luft til vann varmepumpe. 

  Selve varmepumpen fungerer helt likt som en luft til luft varmepumpe. Du har en utedel som bruker den samme teknologien for å skape varme inne. Forskjellen er at denne varmepumpen ikke sender varm luft inn i din bolig, men varmer opp vann. 

  Som regel har du en vannbeholder som ved behov bruker det varme vannet. Du kan for eksempel bruke radiatorer, gulvvarme eller en kombinasjon av begge to. I tillegg kan du bruke dette varmtvannet til dusj eller vask. Det vannet som ikke blir skylt ut går tilbake til innedelen og varmes opp på nytt. 

  Fordelene med en luft til vann varmepumpe er blant annet at det dekker store deler av ditt behov for varmtvann i tillegg til oppvarming. Du kan også spare opptil 70% i strømforbruk. Dersom du allerede har et vannbårent anlegg i ditt hjem, er det heller ikke en lang prosess å installere. Du får også en jevn varmefordeling og du kan kjøle ned boligen din hvis du har viftekonvektorer.

  Ulempene er de samme som med en luft til luft varmepumpe. Når temperaturen blir for lav, er du avhengig av en annen varmekilde i tillegg. Utedelen lager også litt lyd, selv om dette varierer ut fra hvilken modell du har. Merk også at levetiden kan bli kuttet dersom den blir utsatt for saltholdig og fuktig luft. 

  Hvordan fungerer en væske til vann varmepumpe? 

  En typisk væske til vann varmepumpe

  Denne varmepumpen fungerer også kun når du har et vannbårent anlegg. Forskjellen fra denne og en luft til vann varmepumpe er at den ikke henter energi fra luften. Energien blir hentet enten fra jordvarme, bergvarme, sjøvann eller grunnvann. Dette er den typen varmepumpe du sparer mest på, men utgiften er den høyeste for installeringen. Som regel vil du tjene tilbake investeringen din innen 8 til 12 år, og varmepumpen lever i rundt 20. 

  Innedelen fungerer på helt lik måte som en luft til vann varmepumpe. Du kan få varme gjennom blant annet gulvvarme, radiator eller vifter. Utedelen må graves ned i bakken. Delen bruker varme som er lagret i for eksempel jorden eller fjell og utvinner denne for å varme opp vann. Det vil variere litt hvor langt du må grave, og dette reflekteres også for kostnaden. Jordvarme går som regel bare rundt en meter ned i bakken. Bergvarme på den andre siden, kan gå så langt som 300 meter. 

  Det er egentlig bare en ulempe med en væske til vann varmepumpe. Dette er at du må ut med en ganske høy sum med en gang. Selv om du vil spare mest på denne, er det ikke alle som har råd til å punge ut for denne typen varmepumpe. 

  Den største fordelen er at dette er typen varmepumpe du sparer mest penger på. Da varmen der energien blir hentet fra holder seg jevn hele året, er du ikke avhengig av andre varmekilder. Du får også en jevn varme i boligen din, og store deler av varmtvanns behovet ditt blir dekket. Du kan også bruke den til nedkjøling om sommeren dersom du har vifter. Rent estetisk er det heller ingen utedel, og den gir fra seg veldig lite eller ingen lyd i det hele tatt. 

  Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe?

  En typisk avtrekksvarmepumpe

  Avtrekksvarmepumpe er en type ventilasjonsvarmepumpe. Dette vil si at den bruker luft fra innsiden av boligen din for å generere varme. Ventilasjonsvarmepumper kommer i flere versjoner, men en avtrekksvarmepumpe er en type luft til vann. 

  Pumpen suger ut luft fra boligen din og genererer varme. Som regel skjer dette i våtrom som for eksempel bad. Varmen blir ført til et vannbårent anlegg. Slik som med de andre typene kan også denne varmepumpen varme opp både varmtvann og gi varme til boligen din på forskjellige måter. 

  Fordelen er at temperaturen inne i boligen din er ganske jevn hele året. Dette fører til at varmepumpen ikke fungerer dårligere når det er kaldt ute. Det er også et rimeligere alternativ enn for eksempel en væske til vann varmepumpe. Du sparer også en del strøm og mye mer. 

  Ulempene er at det er begrenset hvor mye luft du har i boligen din. Dette kan du merke i perioder der du har ekstra behov for varme. Det kan også være mindre problemer avhengig av hva slags type bolig du bor i. Dette kan for eksempel være at i en moderne bolig med peis kan det gi trekkproblemer. Dersom du har dette problemet er det selvfølgelig mulig å løse det på flere måter. 

  Hvordan finne den beste varmepumpen for din bolig

  Du har kanskje allerede en ide om hva slags varmepumpe du ønsker. Valget burde for det første være basert på hva slags bolig du har. Det er for eksempel mulig med væske til vann i et borettslag eller sameie, men dette er noe styret bestemmer. Det er også en økonomisk faktor. Dersom du for eksempel ikke har råd til å bruke over 100.000 kroner er da en væske til vann varmepumpe uaktuelt for deg. 

  Det er uansett lurt å få svar på hva som passer deg best fra en profesjonell. Med varmepumpeportalen kan du enkelt fylle ut et skjema og motta forskjellige tilbud som du enkelt kan sammenligne. Hvis du er usikker på hva slags varmepumpe du ønsker kan du også krysse av dette som et alternativ. 

  Hvis du allerede har kjøpt en varmepumpe er du også nødt til å få en profesjonell montør til å montere denne. Det er faktisk ulovlig å montere varmepumpe selv. Du kan også få tilbud på montering hvis du kun trenger dette. Når du sammenligner tilbud får du også bedre priser, da de forskjellige leverandørene kjemper om deg som kunde. 

  Hvorfor velge varmepumpe? 

  Noen av fordelene med en varmepumpe

  For det første er varmepumpe noe du sparer en del penger på. Avhengig av hvilken varmepumpe du velger vil det variere hvor mye energi du sparer. Det er altså en investering og ikke en utgift. Pengene du sparer kommer ved at du bruker betydelig mindre strøm. Med de beste varmepumpene kan du spare 4-5 ganger strømforbruk. 

  Du vil også få en mer jevn oppvarming av boligen din. Med eldre elektriske ovner kan det ofte bli veldig varmt i nærheten av de, men varmen blir ikke spredd ut ordentlig. Dette gjelder spesielt dersom du ikke har varmeovner i alle rom, eller en åpen løsning i din bolig. 

  I tillegg vil du også få et bedre inneklima. Dette gjelder ved bruk av alle typer varmepumper. En varmepumpe som er basert på et vannbårent system er også anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. En luft til luft varmepumpe renser også luften i din bolig. Dette gjør den ved å filtrere bort støv. Noen modeller har egne funksjoner for rensing av luft. 

  Varmepumper er også miljøvennlige. Så i tillegg til at du sparer penger, sparer du også miljøet. Det er faktisk såpass miljøvennlig at du kan få støtte av Enova når du anskaffer deg en varmepumpe. Hvor mye du får støttet varierer ut fra hvilken type varmepumpe du kjøper. 

  En varmepumpe er også en enkel og effektiv måte å varme opp boligen din på. Nyere modeller kan også styres med smarttelefon, PC og så videre. Det er også lite eller ingen vedlikehold for å holde varmepumpen din gående. 

  Hvor mye koster varmepumpe? 

  Hvor mye en varmepumpe koster varierer basert på flere forskjellige faktorer. Disse innebærer blant annet hvilken varmepumpe du velger, hvilken modell, størrelse på boligen din og hvem som monterer den. Som nevnt kan du ikke montere din egen varmepumpe selv. Prisene nevnt under er inkludert montering.

  En luft til luft varmepumpe får du for rundt 15.000 kroner til 30.000 kroner. De rimelige prisene er også en av grunnene til at dette er den mest populære typen. 

  En luft til vann varmepumpe koster deg alt fra 100.000 kroner og oppover. Dette er et alternativ for deg som bruker over 25.000 kWh med strøm i året.

  En væske til vann varmepumpe koster fra 200.000 kroner. Jordvarmepumper koster sjeldent over 250.000, men bergvarme vil variere ut fra blant annet hvor langt du må grave. 

  Ventilasjonsvarmepumpe er også et rimeligere alternativ, og koster fra 20.000 kroner og opp. I denne artikkelen har vi kun nevnt avtrekksvarmepumpe, men det finnes flere typer ventilasjonspumper.