Bilde

PROFESJONELL VEILEDNING: En dyktig montør vil kunne hjelpe deg med å finne beste plassering med tanke på varmeeffekt og støynivå på varmepumpen din.

Bråker en varmepumpe? Enkel guide for å unngå støy og irritasjon

Sist oppdatert: 18. november 2023

Du vil spare penger på strøm og samtidig ha en behagelig varme i boligen – i så fall blir varmepumpen den rette løsningen for mange. Men hvor mye bråker egentlig en varmepumpe? 

Blir stueidyllen forstyrret av summing fra innedelen? Kommer naboen til å bli sur på grunn av støy fra utedelen? Hva kan man egentlig gjøre for å redusere lydnivået? Finnes det helt lydløse varmepumper?

Her får du en enkel guide for å unngå støy fra varmepumpen, både inne og ute.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvor mye bråker varmepumper?

Det er mange som lurer på hvor mye lyd varmepumper egentlig lager. Det korte svaret er at det spørs på hvilken modell du velger, hvor du plasserer den og hvordan du monterer den. Dagens moderne varmepumper blir stadig mer stillegående, men det finnes likevel store variasjoner.

Stillegående varmepumper er ikke helt lydløse. Det er fordi den varme luften innendørs blir spredt ved hjelp av en vifte. Viften vil alltid lage litt lyd. Om vinteren vil viften trolig jobbe hardere og oftere for å opprettholde varmen i rommet. Du bør derfor sjekke hvor mye lyd den lager både i vanlig modus og når viften jobber for fullt. Det kan være stor forskjell på bare tre-fire desibel.

Det er altså dB (A) ved maksimal støyproduksjon du skal se etter når du sammenligner ulike merker og modeller. Enkelte modeller fås helt ned i 19 dB (A) innendørs. Tommelfingerregel sier at toppmodellene er mer stillegående enn billige modeller – men det betyr at de også er dyrere. 

Det er imidlertid ikke sikkert du trenger de mest lydløse varmepumpemodellene. Du vil kanskje ikke merke så stor forskjell på vanlig støynivå og de mest stillegående modellene, hvis du uansett skal plassere varmepumpen langt borte fra sittegrupper. Noen velger for eksempel å plassere varmepumpen ved trappen for å spre varme over to etasjer.

Har du ikke annet valg enn å plassere varmepumpen tett på sofaen, kan det hende at lydnivået blir spesielt viktig. Bor du i en liten leilighet, har du kanskje heller ikke så mange valgmuligheter. Montøren vil kunne hjelpe deg med å finne beste plassering med tanke på varmeeffekt og støynivå.

Gulvmodeller er ofte mer lydløse

Vegghengte varmepumper er den vanligste typen luft-til-luft varmepumpe – men du har faktisk flere gode alternativer. Gulvmodeller bråker som regel mindre enn vegghengte modeller. De er dessuten bra for deg som har kalde gulv. De kan plasseres lavt for å spre varme både opp i luften og ned langs gulvet.

Gulvmodeller kan også være enklere å gjemme bort, ettersom de kan delvis integreres i vegg og møbler. Et annet alternativ er varmepumper som integreres i taket, slik at de bare stikker noen få centimeter ned. Takmontert varmepumpe kalles ofte for takkassett. Disse lager ganske lite støy, samtidig som de sprer varme i alle retninger.

Takmontert varmepumpe koster som regel mer enn vegghengte varmepumper og gulvmodeller. Det skyldes mer omfattende installasjonsarbeid. Du må selv vurdere om fordelene med takkassetter veier opp for prisen. Det må likevel sies at skal du uansett i gang med renovasjonsarbeid, kan installasjonskostnadene “bakes inn” i kostnadene for oppussing.

Hvilken type varmepumpe lager minst lyd?

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i luft-til-luft varmepumper. Dette er den mest populære varianten som passer i de fleste hjem, samtidig som de ikke krever omfattende installasjonsarbeid. De er som regel mye billigere enn andre typer varmepumper.

Vi ønsker likevel å nevne at væske-til-vann varmepumper kan være et alternativ for deg som er veldig opptatt av støynivået. Denne typen varmepumpe lager omtrent ikke lyd i det hele tatt – hovedsakelig fordi de monteres under bakkenivå. Du må altså ha greit med plass utendørs for å kunne montere dem.

Du bør også allerede ha vannbåren varme i boligen din eller ønsker om å bytte til vannbåren varme. Væske-til-vann varmepumper henter opp energi fra under bakken. Energien blir omgjort til varme som varmer opp vannet. Det varme vannet brukes deretter til varme opp radiatorer, gulvvarme og oppvarming av tappevann.

Slik kan du redusere støynivået på varmepumpen

I tillegg til å velge en stillegående modell, finnes det flere grep du kan ta for å redusere støynivået på varmepumpen. Eller kanskje disse andre grepene er nok til å bevare støynivået på et komfortabelt nivå, slik at du ikke trenger å velge de mest lydløse modellene?

Nattmodus

Enkelte varmepumpemodeller fås med nattmodus som styrer lydnivået på utedelen. I så fall trykker du på en knapp før du legger deg, og støynivået utendørs reduseres betydelig. Hvor mye støynivået reduseres, avhenger av modell og merke. Dette kan være en grei løsning for deg som bor tett på naboen. 

Du bør også vurdere varmepumpe med nattmodus, dersom du ikke har noe annet valg enn å ha utedelen tett på soveromsvinduet. Dersom du kan plassere utedelen på et sted som ikke sjenerer hverken deg eller naboen, vil du ikke ha behov for nattmodus. 

Ekstrafunksjoner som dette kan nemlig koste litt ekstra – men det er kanskje en liten pris å betale for å bevare nabofreden? Vi anbefaler i så fall å sammenligne merker og modeller nøye for å finne frem til beste pris. Undersøk samtidig hvilke andre egenskaper og funksjoner som er tilgjengelig og som kan øke komforten i hjemmet ditt.

Jevnlig vedlikehold

Det er viktig å vedlikeholde varmepumpen for å forlenge levetiden, bevare optimal ytelse og unngå støy. Både utedelen og innedelen trenger vedlikehold. Man bør blant annet rengjøre filter og tørke av dekselet på innedelen, i henhold til varmepumpens bruksanvisning.

Utendørs bør du bevare varmepumpen fri for snø, is, blader og annet rusk. Pass også på utedelen ikke blir blokkert på noe som helst måte – den trenger fri tilgang til frisk luft for å fungere som den skal. Tiltakene trenger ikke nødvendigvis å kreve så mye tid. Lag deg noen gode vaner som utfører jevnlig for å ta godt vare på varmepumpen.

Skaff deg et varmepumpehus

Et varmepumpehus kan ha mange ulike funksjoner. Ikke bare kan den medvirke til mindre støy fra varmepumpen, men du beskytter også utedelen mot vær og vind. Dersom du er opptatt av husets fasade, kan du male varmepumpehuset i samme farge som boligen.

Varmepumpehuset kan også hjelpe deg med å spare på energiforbruk om vinteren – den kan nemlig redusere tiden det tar for å avrime utedelen. Den kan dessuten forbedre ytelsen til varmepumpen når det er kaldt ute. Du kan kjøpe et ferdig byggesett for varmepumpehus eller lage et selv.

Vurder om du bør isolere boligen bedre

Jo mer varme boligen slipper ut, desto hardere må varmepumpen jobbe for å varme opp boligen din. Jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer støy kan den lage. Etterisolering kan derfor være et fornuftig tiltak for å redusere støy fra varmepumpen.

Når optimal innetemperatur er nådd, slår varmepumpen over i vedlikeholdsmodus. Dersom varmen stadig slipper ut av boligen, risikerer du at viftene må surre og gå kontinuerlig for at du skal ha ønsket temperatur i stua. Du kan dessuten spare mye penger på sikt ved å kombinere bedre isolasjon med ny varmepumpe.

Riktig plassering

Plassering er kanskje det aller viktigste grepet du kan ta for å redusere støy fra varmepumpen. Montøren kan som sagt hjelpe deg med å velge hvor du bør plassere både utedel og innedel. Det skader imidlertid ikke å tenke over dette allerede nå før du inviterer til befaring, slik at du er godt forberedt.

Ettersom plassering av varmepumpe er et såpass omfattende tema, har vi delt informasjonen opp i to seksjoner: hvordan plassere utedelen for minst støy og hvordan plassere innedelen for minst støy.

Hvordan plassere utedelen for minst støy – unngå sure naboer

Utedelen bør monteres med støydempende braketter for å redusere støynivået ytterligere. Bakkestativ kan også være et godt alternativ. Dersom varmepumpen vibrerer mot enten husvegg eller bakken, vil det naturlig nok skape mer støy og irritasjon.

Sørg for at utedelen er montert rett mot husveggen, men ikke kloss inntil den. Så lenge du benytter deg av seriøse, erfarne og sertifiserte montører, så vil de kunne hjelpe deg med riktig installasjon. De vil også kunne tilby deg all nødvendig støydempende utstyr.

Utedelen bør ikke plasseres for nære soveromsvindu, ellers kan nattesøvnen bli forstyrret. Det gjelder spesielt om vinteren når varmepumpen må jobbe hardere. Du bør også unngå å plassere den for tett på sittegrupper, terrasser og balkonger – det gjelder for både dine egne uteområder og naboens uteområder.

Ute- og innedelen av varmepumpen kan ikke plasseres så veldig langt fra hverandre. Avstanden bør som regel ikke være mer enn ca. 20 meter, men det nøyaktige tallet vil avhenge av merke og modell. Avstanden pleier ikke å ha noe å si for ytelse og støynivå, men større avstander mellom ute- og innedel kan føre til høyere installasjonskostnader.

Hvordan plassere varmepumpen innendørs for minst støy

Ikke bare skal varmen fordeles på en god måte, men du bør plassere den slik at viften ikke sjenerer deg. Du bør derfor unngå å henge den rett ved sofaen eller godstolen, selv om du har valgt den mest stillegående varmepumpen. Ikke bare kan du reagere på støy fra varmepumpen, men det kan også hende at luftstrømmen fra viften blir ubehagelig. 

Dersom du har en gammel varmepumpe som bråker og ikke ønsker å kjøpe ny enda, kan du prøve å forbedre akustikken i rommet. Du kan for eksempel kjøpe akustikktapet, eller du kan kjøpe nye gardiner og gulvtepper. Dette kan også være fornuftige tiltak for deg som er veldig følsom for lyder. Det er heller ikke sikker at du trenger å plassere varmepumpen i stuen. 

For eksempel, bor du i en liten og åpen leiligheten vil varmen spre seg lett i hele boligen. Boligens utforming og størrelse har derfor veldig mye å si for hvor du bør plassere innedelen. Dersom boligen slipper ut veldig lite varme, vil varmepumpen heller ikke trenge å jobbe så mye. Den vil med andre ord lage lite lyd, uavhengig av plassering.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvordan få beste pris på stillegående varmepumper som ikke bråker

Stillegående varmepumper kan ofte koste mer enn varmepumper med standard lydnivå. Du bør gjøre grundige undersøkelser for sikre deg beste pris på stillegående modeller. Be om tilbud og befaring fra flere varmepumpeleverandører, helst tre. Det gir deg et godt sammenligningsgrunnlag når du skal velge beste modell til beste pris.

Du bør også be om befaring fra flere leverandører for å få ulike innspill til plassering av varmepumpen, samt hvilke modeller de anbefaler. Spør dem alle om hvilke grep du bør ta for å redusere støy og bråk. Det er slett ikke sikkert at du trenger den mest stillegående modellen for få bevare et behagelig lydnivå i boligen din.

All denne informasjonen er til god hjelp når du skal velge den varmepumpen som bråker minst. Det er vel verdt å bruke litt tid på å velge riktig varmepumpemodell og planlegge plasseringen nøye. Gjennomsnittlig levetid til en varmepumpe er 15 år – det er ikke særlig kjekt å være misfornøyd med valget ditt såpass lenge.

Undersøk mulighetene dine nøye og sammenlign forskjellige tilbud for å være sikker på at du velger en stillegående varmepumpe som du blir fornøyd med på sikt.

Få svar på ofte stilte spørsmål om hvordan å unngå støy og irritasjon fra en varmepumpe

Meldingsboble
Hvordan kan man sjekke støynivået på en varmepumpe før man kjøper den?

For å sjekke støynivået på en varmepumpe før man kjøper den, bør man sjekke produktinformasjonen og be om en støytestrapport fra forhandleren. Dette vil gi en indikasjon på hvor stille varmepumpen er under drift.

Meldingsboble
Hvordan kan man redusere støy fra varmepumper?

For å redusere støy fra varmepumper kan man velge en varmepumpe med lavt støynivå, installere den på en solid og stabil vegg, og plassere den på en slik måte at støyen ikke rettes direkte mot naboer eller soveromsvinduer.

Meldingsboble
Hva er de viktigste kildene til støy fra varmepumper?

De viktigste kildene til støy fra varmepumper er kompressoren og viften, samt vibrasjoner fra selve enheten. Støyen kan også forsterkes av feil installasjon eller plassering av varmepumpen.

Meldingsboble
Hvorfor er det viktig å vurdere støynivået på en varmepumpe?

Det er viktig å vurdere støynivået på en varmepumpe fordi høyt støynivå kan forårsake søvnproblemer og stress, både for deg og dine naboer. En stille varmepumpe bidrar til et bedre bomiljø og bedre naboforhold.