Bilde

KREATIV LØSNING: En varmepumpe i taket kan være et godt alternativ for deg som ikke ønsker at den skal være like synlig som en ordinær varmepumpe.

Varmepumpe i taket: En komplett guide

Sist oppdatert: 20. november 2023

Vurderer du å kjøpe varmepumpe i taket? Da har du kommet til rett sted. Her ser vi nærmere på takkassett for deg som ønsker en helintegrert varmepumpe. Les videre for å oppdage om denne løsningen kan være aktuell for deg.

Stadig nye løsninger for varmepumper

Varmepumpen har oppnådd stor popularitet i Norge siden den er så lønnsom. Mange har byttet ut oljefyren og andre oppvarmingsalternativer for å ønske denne kostnadsbesparende teknologien velkommen. Varmepumpen har dessuten vært viktig for mange som ønsker å ta bedre valg for klimaet.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Til tross for de store fordelene med varmepumpene, så er enkelte noe lunkne med sin velkomst. Dette har først og fremst handlet om det estetiske. Selv om noen varmepumper fås i stilige design, så er det ikke alle som er enige i at disse ser fine ut. Ikke alle synes at gulvmodellene gjør jobben sin godt nok eller har plass på gulvet.

Derfor har faktisk mange valgt å finne andre oppvarmingsalternativer, simpelthen fordi de ikke vil ha en varmepumpe innendørs. Leverandørene har derfor utviklet innovative modeller, slik at du kan ha varmepumpen i taket. Varmepumpe i taket er på mange måter en helt ordinær varmepumpe, bare at den kan integreres i taket.

I denne artikkelen skal vi besvarer hvorfor en varmepumpe i taket er praktisk, hva disse koster, hvor lønnsomme de er, og ikke minst hvilke faktorer du skal vurdere ved et valg av disse.

Tilbud på varmepumpe i taket

Du kan få 3 tilbud på varmepumpe i taket ved å fylle ut skjemaet her på siden vår. Her skal du angi nødvendig informasjon som hva slags varmepumpe du ser etter, boareal, antall beboere og kontaktdetaljer. Du mottar 3 tilbud innen kort tid, og disse er både gratis og uforpliktende for deg som bruker.

Tilbudene gir deg en rask og gratis oversikt over prisene på markedet. Takkassett kan være en stor investering, og det er lurt å få innsikt i hva man kan forvente av kostnader. Ikke minst, så får du innsikt i typiske priser fra forhandlerne.

Hva er en takkassett?

En typisk luft til luft varmepumpe

Til tross for det faktum at varmepumpene har utviklet seg til å bli ett av de mest populære alternativene til oppvarming i Norge, så finnes det fortsatt mange nordmenn som ikke helt vet hvordan de fungerer. Teknologien er ganske komplisert. Det kan likevel være lurt å ha en liten innsikt i teknologien før man kjøper varmepumpe – enten det er til taket eller veggen.

Kort fortalt, så har utedelen til en varmepumpe et kjøleelement i seg som koker ved en veldig lav temperatur. Utetemperaturen får kjøleelementet til å koke, selv på kalde dager. De kraftigste varmepumpene fungerer selv ved 30 minusgrader eller mer. Gassen til kjøleelementet skaper deretter en gass og kompresjonen bidrar til å lage varmen.

Utedelen utnytter dermed energien som befinner seg i døra utendørs og pumper denne inn i hjemmet i form av varm luft. Dette kaller man for en luft til luft varmepumpe. Det finnes også luft til vann og væske til vann varmepumper, men disse fungerer kun med vannbåren varme. Forskjellen mellom varmepumpene forøvrig er hvordan de utvinner energi og fordeler den i boligen.

Varmepumper i form av takkassett vil være av typen luft til luft. Denne formen for varmepumpe er uansett Norges mest populære, og den fungerer i det røffe, norske klimaet. Dessuten er luft til luft varmepumpen blant de rimeligste av alternativene, samtidig som de er svært effektive.

Hvorfor er varmepumpe i taket praktisk?

Vi har allerede nevnt at mange ikke liker å hverken ha en varmepumpe på veggen eller på gulvet. Varmepumper føles ikke estetisk nok for mange av dem som liker å innrede sine hjem til ytterste detalj. I så fall er en varmepumpe i taket mer eller mindre den perfekte løsningen.

Det er fordi du kan integrere varmepumpen i taket, slik at den knapt blir synlig. Selve ”kroppen” til varmepumpen blir skjult over plankene. Vifta stikker noen få centimeter ned fra taket og fordeler varm luft i alle fire retninger. Dermed ser en bare åpningen til varmepumpen, og ikke hele maskineriet. Det som er synlig kan lakkeres i samme farge som taket, slik man ikke legger merke til det.

Det er viktig å merke seg at en varmepumpe i taket fordeler varmen utover i rommet på en effektiv måte. Takkassett er dermed ikke bare et estetisk valg, men også et funksjonelt valg. Mange tenker derimot at å installere en varmepumpe oppe i taket vil by på en god del jobb som vil øke kostnaden av å installere en varmepumpe. Derfor skal vi se nærmere på hva du kan forvente deg å betale for takkassett.

Hva koster varmepumpe i taket?

En typisk luft til luft varmepumpe i dag koster mellom 15 000 kr og 30 000 kr. Du kan også kjøpe både dyrere og rimeligere modeller, avhengig av varmebehov og budsjett. Den mest lønnsomme varmepumpen på sikt er nemlig den som er tilpasset varmebehovet ditt. Faktorer som effekt, størrelse, antall innedeler, støynivå og selvfølgelig også merkevaren kan ha innvirkning på prisen.

En varmepumpe i taket koster mer eller mindre det samme som en varmepumpe som du monterer på veggen eller gulvet. Teknologien mer eller mindre den samme, og formen er den eneste store forskjellen. Utedelen er forøvrig helt lik som utedelen til en varmepumpe for vegg eller gulv.

Det kan riktignok hende at du må betale mer for høyere effekt eller ytterligere funksjoner som WiFi, men det har altså ingenting med selve takløsningen å gjøre. Det er ikke store prisforskjeller mellom varmepumpe i taket og andre typer luft til luft varmepumper. Selve monteringen av takkassett koster imidlertid mer og trekker opp totalsummen.

Mange velger å kjøpe takkassett når de uansett skal utføre arbeid i taket eller bygge nytt for å spare både tid og penger. Taket må nemlig åpnes for å montere varmepumpen. Nå skal vi se nærmere på prisdrivere for installasjon og vedlikehold, slik at du kan vurdere hvorvidt takkassett passer for deg akkurat nå.

Installasjon og vedlikehold av takkassett

Når du installere en gulvvarmepumpe eller en vegghengt varmepumpe, så foregår prosessen ganske knirkefritt ved at denne skal monteres mot veggen, bakkenivå eller høyt oppe. Det er ikke så lett å montere en varmepumpe i taket med mindre du bygger nytt hus eller har takplater som enkelt kan demonteres.

Mange som ønsker seg en varmepumpe i taket må rett og slett lage rom for varmepumpen i taket. Dette innebærer dermed at taket må skjæres i eller åpnes. Dermed vil det koste mer å montere varmepumpe i taket enn på veggen, men det er ikke nødvendigvis snakk om store summer. Det beste du kan gjøre er å be om tilbud for å få et realistisk bilde av kostnadene.

Installasjon og vedlikehold av utedelen er derimot like enkelt med en varmepumpe i taket som ved andre varmepumper. Det kan være vanskeligere å komme til innedelen for vedlikehold eller fikse tekniske feil. Husk å spørre montøren om hvordan innedelen bør vedlikeholdes og hvor ofte du må ha service.

Det er uansett lurt å bruke samme firma for både innkjøp og installasjon. Dersom det skulle vise seg at takkassetten har feil eller mangler, blir det enklere å benytte deg av garanti eller reklamasjonsrett om du kun har én part å forholde deg til. Dersom du velger to forskjellige parter og disse krangler om hvem som skal kompensere deg, kan saken dra ut over lang tid.

Kan du installere varmepumpe i taket selv?

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

En profesjonell montør må montere varmepumpen. De fleste ser nok for seg at det ikke bør være for vanskelig å installere varmepumpe. Kanskje kan det være mer utfordrende å installere en innedel i taket, men mange liker tross alt slike utfordringer. Dessverre er det nok slik at det ikke har vært lov å installere varmepumpe på egenhånd siden 2013.

Det er ikke en god idé å benytte seg av ufaglært arbeid for å spare penger på varmepumpen. Selv en erfaren handyman kan gjøre feil, og disse feilene kan vise seg å bli fatale når det er snakk om varmepumpe. Reklamasjonsretten vil så godt som være helt eliminert om noe slutter å virke. Det kan også oppstå brann i varmepumpen, noe som utgjør fare for liv og helse. 

Selv de beste produktene kan ha defekter. Dersom du har installert varmepumpen på egenhånd, så er sjansene store for at du får skylden selv om du har gjort alt riktig. Det kan faktisk gå så galt at forsikringen din ikke dekker noe som helst heller.

De få kronene man sparer på å installere på egenhånd vil ikke være verdt hverken bryet med å installere eller bekymringene vedrørende reklamasjonsrett og forsikring. Du kan riktignok spørre montøren om du kan gjøre noe arbeid selv, for eksempel åpne taket og gjøre alt klart for montøren. Dette bør imidlertid skje i tett samarbeid med varmepumpemontøren.

Hvor lønnsomt er det med takkassett?

Majoriteten av dem som kjøper varmepumpe gjør det for å spare penger på strømregningen, samtidig som man får en jevn og god varme i boligen. Selv om en luft til luft varmepumpe kan koste opptil 30 000 kr, så er kostnaden raskt innhentet – så sant du har valgt rett størrelse og ytelse. 

Så snart du har tjent inn igjen investeringen, så sparer du store beløp hvert eneste år. Kostnaden er ofte innhentet i løpet av 3-6 år. Ettersom varmepumpen varer i rundt 12-15 år ved riktig vedlikehold, så kan takkassett være en lønnsom løsning. Du bør likevel merke deg at varmepumpen må være riktig dimensjonert for boligen din for at du skal kunne spare penger.

Enova anslår at en standard enebolig kan spare ca. 4800 kWh per år ved å montere luft til luft varmepumpe, dersom årlig totalforbruk ligger på rundt 25 000 kWh. Det betyr at du kan spare 4800 kr i året, dersom strømprisen ligger på 1 kr per kWh i snitt per år. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare på å montere varmepumpe.

Det er viktig å ta utgangspunkt i eget forbruk for å få undersøke nøyaktig hva du kan spare. Spesifikke faktorer som hvilken modell du velger, størrelse på bolig, hvor godt boligen er isolert og hvor mye strøm dere bruker vil ha stor innvirkning på lønnsomhet. Be gjerne forhandlerne om hjelp til å vurdere hvor mye du kan spare.

Viktig å tenke på ved kjøp av varmepumpe i taket

Den enkleste måten å installere varmepumpe i taket er å kombinere det med oppussing eller husbygging. Da er det er tross alt ikke vanskeligere enn at du inviterer montøren inn i stua for å sette opp varmepumpen før taket er helt ferdig. Andre verdsetter det estetiske såpass høyt at de gjerne åpner taket kun for å montere takkassetten.

Du må også velge riktig modell i henhold til varmebehovet ditt. Dersom ytelsen er altfor lav, må viftene jobbe hardt for å opprettholde varme i boligen din. Dette trekker mye strøm, samt fører til økt slitasje. Det kan igjen føre til at varmepumpen takker for seg før estimert levetid har utløpt.

Det er også viktig å vurdere støynivået. Lydnivået på innedelen vil som regel ikke være sjenerende, da dagens moderne modeller er relativt stillegående. Utedelen vil riktignok lage noe mer lyd, og du bør ikke plassere den rett ved verandaen eller et soveromsvindu. Montøren vil uansett hjelpe deg med å finne et godt sted til utedelen.

De fleste luft til luft varmepumper er relativt like, også på kryss og tvers av merkevarer. Prisene, effektfaktor, miljøkvalitet, støynivå og lignende holder seg relativt likt. Allikevel er det ikke alle varmepumpeleverandører som har like godt utvalg av varmepumpe i taket. Det kan være lurt å bruke litt tid på å undersøke forskjellige merker.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Kjøp varmepumpe i taket i dag

En varmepumpe i taket er først og fremst praktisk på grunn av det estetiske. Det finnes mennesker som ikke vil ha varmepumpe fordi de mener den er sjenerende. Varmepumpe i taket er derimot “stuet vekk”, og man legger ikke like godt merke til den. Takkassetter er dessuten veldig effektive og lønnsomme. Dersom dette høres bra ut, så kan varmepumpe i taket være det rette valget for deg.

Hyppig stilte spørsmål om varmepumpe i taket

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Ettersom varmepumper bruker elektrisitet for å drive kompressoren, er dette den største “hverdagskostnaden” forbundet med bruk av en varmepumpe. Dagens varmepumper er svært energieffektive, slik at du likevel kan spare penger på strømregningen.

Meldingsboble
Hvor lenge varer en varmepumpe i taket?

En takkassett kan vare i mange år, men det er viktig å sørge for at den blir vedlikeholdt og rengjort jevnlig. Nøyaktig hvilket vedlikehold takkassetten trenger, vil variere mellom ulike merker og modeller. Du bør derfor spørre montøren din om dette under installasjonen.

Meldingsboble
Kan varmepumpen skade taket?

Nei, en varmepumpe kan ikke skade verken vegger eller tak. Det er likevel viktig at du installerer varmepumpen riktig ved å bruke en sertifiesert montør. I tillegg bør du sjekke varmepumpen jevnlig for å se om den virker som den skal, og ta kontakt med en servicetekniker hvis du oppdager feil eller det oppstår problemer.

Meldingsboble
Lager en takkassett mer bråk enn andre varmepumper?

Nei, moderne varmepumper lager generelt sett svært lite støy, og det gjelder også for takkassetter. Folk flest merker ikke engang at de har en varmepumpe i taket!

Meldingsboble
Hva er ulempene med varmepumpe i taket?

Den største ulempen for mange er at taket må åpnes for å montere takkassetten. Det er enklere og rimeligere med vegghengte modeller, dersom du ikke skal pusse opp eller bygge nytt. En annen ulempe er at utvalget er mindre for varmepumper i taket. Du kan likevel kjøpe effektive takkassetter med moderne funksjoner som WiFi-styring, og modellene oppgraderes stadig vekk.

Meldingsboble
Hvilke andre funksjoner har varmepumper i taket?

I tillegg til å varme opp huset ditt, kan en varmepumpe i taket også brukes til å kjøle det ned om sommeren. Mange velger nemlig å bruke varmepumpe som aircondition på de varmeste dagene. Takkassetten kan dermed bidra til et behagelig inneklima hele året.