Varmepumpe i taket: En komplett guide (fordeler, pris, o.l.)

Sist oppdatert: 02. Aug, 2022

  Varmepumpen har oppnådd stor popularitet i Norge grunnet sine lønnsomme tendenser. Mange har byttet ut oljefyren og andre oppvarmingsalternativer for å ønske velkommen denne kostnadssenkende teknologien. På toppen av det hele har varmepumpen vært viktig for mange som ønsker å ta bedre valg for klimaet.

  Tross de store fordelene med varmepumpene, så er det enkelte som har vært noe lunkne med sin velkomst. Dette har først og fremst handlet om det estetiske. Selv om noen varmepumper kommer med designuttrykk, så er det ikke alle som er enige i at disse ser fine ut. Ikke alle synes at gulvmodellene heller gjør jobben sin godt nok.

  Derfor har faktisk mange valgt å finne andre oppvarmingsalternativer, simpelthen fordi de ikke vil ha en varmepumpe innendørs. Leverandørene har derfor utviklet teknologi slik at du kan ha varmepumpe i taket. I grunn er en varmepumpe i taket en helt ordinær varmepumpe, bare at den enkelt kan monteres i taket.

  I denne artikkelen skal vi besvarer hvorfor en varmepumpe i taket er praktisk, hva disse koster, hvor lønnsomme de er, og ikke minst hvilke faktorer du skal vurdere ved et valg av disse.

  Tilbud på varmepumpe i taket

  Dersom du fyller ut skjemaet på vår side kan du få 3 tilbud på varmepumpe i taket. Her skal du fylle informasjon om hva slags varmepumpe du ser etter, ditt boareal, antall beboere, og til slutt e-post. Innen kort tid mottar du 3 tilbud, og disse er både gratis og uforpliktende for deg som bruker.

  Dette gir deg en rask og gratis oversikt over prisene i markedet. For en investering som en varmepumpe i taket, så er det lurt å få innsikt i hva en kan forvente av kostnader, og ikke minst hva som er fornuftige priser. Fyller du skjemaet på denne siden mottar du altså dette uten noen form for forpliktelser.

  Hva er en varmepumpe?

  En typisk luft til luft varmepumpe

  Tross det faktum at varmepumpene har utviklet seg til å bli ett av de mest populære alternativene til oppvarming i Norge, så finnes det fortsatt mange nordmenn som ikke helt vet hva de er. Det er tross alt en noe komplisert teknologi bak, men før en kjøper inn en varmepumpe i taket, så kan det være lurt å ha en liten innsikt i teknologien.

  Kort fortalt har utedelen til en varmepumpe et kjøleelement i seg som koker ved en veldig lav temperatur. Faktisk er utetemperaturen selv på de kaldeste vinterdagene, da helt nedi 30 minusgrader, nok til å få kjøleelementet til å koke. Energien som deretter skapes av gassen til kjøleelementet og kompresjonen bidrar til å lage varmen.

  Enkelt forklart utvinner en varmepumpe sin utedel energi som befinner seg i døra utendørs og pumper denne inn i hjemmene. Det er dette en kaller en luft til luft varmepumpe. Varmepumpene kan forøvrig også være luft til vann og bergvarmepumper. Her benyttes derimot energien i lufta og i bakken til å varme opp vann som sendes til radiatorer blant annet.

  Det bør derimot påpekes at en varmepumpe i taket vil være av typen luft til luft. Denne formen for varmepumpe er uansett Norges mest populære, og den fungerer i det røffe, norske klimaet. Dessuten er den sett over ett rimeligst av alternativene, slik at det på ingen måte er noe kompromiss at luft til luft er det eneste alternativet for varmepumpe i taket.

  Hvorfor er varmepumpe i taket praktisk?

  Som nevnt i innledningen er det mange som ikke liker å hverken ha en varmepumpe på veggen eller på gulvet. Dette føles ikke estetisk nok for mange av de som liker å innrede sine hjem til ytterste detalj. Da er det heldigvis slik at en varmepumpe i taket mer eller mindre tilbyr den perfekte løsningen.

  Det vil si, en varmepumpe i taket er så nær en estetisk løsning som er mulig. Selve ”kroppen” til varmepumpen blir skjult over plankene, mens vifta vender ut mot rommet, slik at lufta kommer godt ut av den. Dermed ser en bare åpningen til varmepumpen, og ikke hele maskineriet slik som ved gulvvarmepumpe eller varmepumpe på veggen.

  Dessuten er det et viktig poeng at en varmepumpe i taket på en fin måte fordeler varmen utover i rommet. Med en varmepumpe på gulvet eller veggen, så skytes varmen mer eller mindre rett oppover, da varme stiger. Men siden en varmepumpe i taket pumper varmen nedover, så tar den turen gjennom hele rommet før den stiger igjen.

  Dette gjør at ikke bare det estetiske, men også det funksjonelle, ved en varmepumpe i taket er gunstig. Dermed kan en slå to fluer i en smekk med denne formen for varmepumpe. Mange tenker derimot at å installere en varmepumpe oppe i taket vil by på en god del jobb som vil øke kostnaden av å installere en varmepumpe. Derfor skal vi se nærmere på kostnadene.

  Hva koster varmepumpe i taket?

  En typisk luft til luft varmepumpe i dag koster mellom 15,000 kr og 30,000 kr. Allikevel kan en kjøpe både dyrere og rimeligere, men befinner en seg innenfor den ovennevnte prisklassen er en regnet å få en viss kvalitet. Faktorer slik som effekt, størrelse, om det er flere innedeler, støynivå, og selvfølgelig også merkevaren, avgjør prisen.

  En slik varmepumpe i taket vil mer eller mindre koste det samme som en varmepumpe som du monterer på veggen eller gulvet. Som nevnt er tross alt teknologien mer eller mindre den samme, og formen er den eneste store forskjellen. Utedelen er forøvrig helt lik som ved en varmepumpe til vegg eller gulv.

  Riktignok skal du betale mer for høyere effekt, eller dersom du velger multisplitt, men det har altså ingenting med takløsning i seg selv å gjøre. Varmepumpe i taket er akkurat likt priset som de andre løsningene, slik at det ikke er noe kompromiss du er nødt til å gjøre når du velger dette alternativet.

  Allikevel er det fortsatt verdt å se nærmere på faktorer slik som installasjon og vedlikehold. Det er tross alt her mange tenker at kostnadene vil påløpe, og derfor skal vi se nærmere på hva en installasjon av en varmepumpe i taket faktisk koster.

  Installasjon og vedlikehold

  Når du installere en gulvvarmepumpe eller en veggvarmepumpe, så foregår prosessen ganske knirkefritt ved at denne skal monteres mot veggen, enten i bakkenivå eller høyt oppe. Det er ikke så lett å montere en varmepumpe i taket, med mindre du bygger nytt hus eller har takplater som enkelt kan demonteres.

  Mange som ønsker seg en varmepumpe i taket vil være nødt til å ha montøren til å lage rom for varmepumpen i taket. Dette innebærer at det skal skjæres åpent i taket. Dermed vil en installasjon av en varmepumpe i taket koste noe mer, men ikke nødvendigvis store summer. Det er allikevel fortsatt mest praktisk å installere denne i et helt nytt hus som bygges.

  Installasjon og vedlikehold av utedelen blir derimot like enkelt med en varmepumpe i taket. Vedlikeholdet for innedelen krever litt mer enn vanlig for å komme til, men det er riktignok også veldig sjeldent at en bryr seg om vedlikehold på innedelen med mindre store tekniske feil oppstår. Dette dekker uansett reklamasjonen om du velger samme leverandør hele veien.

  Det er nemlig lurt å bruke samme leverandør til installasjon som leverandøren du kjøper varmepumpen fra. Om den da har defekter, så får du pengene fra reklamasjonsgarantien tilbake umiddelbart. Dette er i motsetning til der du velger to forskjellige parter og disse krangler om hvem det er som skal kompensere deg, noe som kan ta evigheter.

  Kan du installere varmepumpen selv?

  En profesjonell montør må montere varmepumpen.

  De fleste ser nok for seg at en installasjon av en varmepumpe ikke bør være for vanskelig. Kanskje kan det å installere en innedel i taket være noe mer utfordrende, men de fleste liker tross alt slike utfordringer. Dessverre er det nok slik at det siden 2013 ikke har vært lov å installere varmepumpene på egenhånd.

  Dessuten bør det minnes om at dette ikke vil være noen god ide, selv om en tenker at det ikke vil bli oppdaget. Selv en erfaren handyman kan gjøre feil, og disse feilene kan vise seg å bli fatale ved installasjon av en varmepumpe. Reklamasjonsretten vil så godt som være helt eliminert om noe slutter å virke med varmepumpen.

  I et mer alvorlig tilfelle kan en brann starte i varmepumpen. Selv de beste produktene kan ha defekter, men dersom du har installert varmepumpen på egenhånd, så er sjansene store for at du får skylden. Da kan det faktisk gå så galt at forsikringen din ikke dekker noe, slik som forsikring ikke dekker når du gjør rørleggerarbeid på egenhånd for eksempel.

  Realiteten er at du nok kan installere varmepumpen selv, og de aller fleste med praktiske evner får det til, men det anbefales her å styre unna. De får kronene en sparer på å installere på egenhånd vil ikke være verdt hverken bryet med å installere eller bekymringene vedrørende reklamasjonsrett og forsikring.

  Hvor lønnsom er en varmepumpe?

  Majoriteten av de som kjøper en varmepumpe gjør det på bakgrunn av hvor lønnsomme de er. Selv om en luft til luft varmepumpe kan koste opptil 30,000 kr, så er kostnaden raskt innhentet. Så snart det skjer, så sparer en store beløp hvert eneste år. Kostnaden er ofte innhentet i løpet av 3-6 år, og siden varmepumpen varer i rundt 15 år, så er besparelsene åpenbare.

  For å finne ut av hvor lang tid det tar før varmepumpens kostnad er innhentet, så skal en gå gjennom et rimelig enkelt regnestykke. Finn frem strømregningene de siste månedene, og regn ut snittet av kostnaden per måned. Deretter kan du som et minimum regne ut en fjerdedel, selv om noen varmepumper også hjelper deg å spare mer.

  Del så prisen av varmepumpen din på en fjerdedel av den månedlige strømregningen din, så har du antall måneder det vil ta deg å spare inn kostnaden. For mange vil det være snakk om kort tid, spesielt dersom en har et stort hjem med mange beboere. Det er uansett ingen tvil om at en varmepumpe er lønnsom, selv om en skulle investere i installasjon og vedlikehold.

  Videre er det verdt å nevne at en varmepumpe i taket altså som nevnt bruker akkurat samme teknologi som andre luft til luft varmepumper, bare at enheten er installert i taket. Luft til vann og bergvarmepumper er også lønnsomme alternativer, men da naturligvis i helt andre situasjoner enn luft til luft varmepumper.

  Viktig å tenke på ved kjøp av varmepumpe i taket

  Den beste måten å installere varmepumpe i taket på er å gjøre dette når en bygger et nytt hus. Da er tross alt ting veldig tilgjengelige, og en kan tilrettelegge for installasjonen i planene til huset. Det er tross alt ikke vanskeligere enn at en inviterer inn montøren til stua for å sette opp varmepumpen før taket er helt ferdig lagt.

  Blant faktorene en skal tenke over når en velger varmepumpe i taket, så er det nok først og fremst krav til størrelse og effekt en må vurdere. Dette er kvaliteter som utedelen altså har. Støynivå kan være aktuelt for begge deler, men det er først og fremst utedelen som lager lyd. Det anbefales å ikke plassere denne utenfor soverommet eller stua.

  De fleste luft til luft varmepumper er relativt like, også på kryss og tvers av merkevarer. Prisene, effektfaktor, miljøkvalitet, støynivå, og lignende holder seg relativt likt. Allikevel er det ikke alle merkevarene som har like godt utvalg i henhold til varmepumpe i taket, slik at det kan være lurt å bruke litt tid på å finne en merkevare med godt utvalg. Se forøvrig en test av forskjellige varmepumper her.

  Finn varmepumpe i taket i dag

  En varmepumpe i taket er først og fremst hendig grunnet det estetiske. Det finnes en god del mennesker som velger fra seg varmepumpe fordi de mener den er sjenerende for design, både på vegg og gulv. I taket derimot er den stuet vekk, og en legger ikke like godt merke til den, da majoriteten ikke synes. Det er bare viften som er synlig nedenfra.

  Dessuten pumper en varmepumpe i taket varmen nedover for en jevn flyt gjennom rommet. Denne trenger hverken å koste mer, eller nødvendigvis være vanskelig å installere, slik at en varmepumpe i taket er et veldig gunstig alternativ.