Finnes det små varmepumper?

Det finnes mange små varmepumper i dagens marked.

Varmepumpene har for alvor blitt de mest populære enhetene for oppvarming av norske hjem. Til nå har over 1 million nordmenn valgt å bytte til disse. Varmepumpene er mer lønnsomme, sparer miljøet, og de fleste fungerer dessuten som aircondition om sommeren.

Luft til luft varmepumpen er blant de aller mest populære. Denne utvinner energi fra luften utendørs og pumper den inn i hjemmet. Dette krever altså en utedel og en innedel. Vanligvis vil innedelen være montert høyt oppe på veggen. Det er her noen skeptikere mener at varmepumpene kanskje til tider blir noe store.

Gulvmodeller og takmodeller har blitt utviklet, men allikevel er det fortsatt flest som har den høyt oppe på veggen. For å kompensere noe for det estetiske, så har varmepumpeleverandørene begynt å markedsføre såkalte små varmepumper i større skala.

Det finnes altså små varmepumper. I denne artikkelen skal vi se hva forskjellen på stor og liten varmepumpe er, både i henhold til teknologi, ytelse, og ikke minst pris. Vi skal også se på viktige faktorer du bør vurdere dersom du ønsker å anskaffe en liten varmepumpe.

Få tilbud på små varmepumper

Med mindre du er godt kjent med varmepumper fra før av, så er du kanskje ikke så godt kjent med små varmepumper. Leter du etter en liten varmepumpe, så er det å fylle ut skjemaet her på siden et fornuftig første steg. Da kan du nemlig få 3 helt gratis og uforpliktende tilbud på liten varmepumpe.

Skjemaet vil spørre deg om hvilken type varmepumpe du er på utkikk etter, hvor stort boareal du har, og hvor mange beboere enheten har. Deretter skal du bare fylle ut din e-post, og dine 3 gratis og uforpliktende tilbud vil bli tilsendt i løpet av kort tid. Til slutt er det opp til deg å velge om du ønsker å gå videre med ett av tilbudene.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Kort om varmepumpe

Det finnes mange forskjellige typer varmepumper.

Det finnes i dag flere forskjellige typer varmepumper, og ny teknologi utvikles stadig. Allikevel er det fortsatt luft til luft varmepumpe som er mest populært, og denne typen vil naturligvis være det mest reelle alternativet når du leter etter en liten varmepumpe til ditt hjem.

En luft til luft varmepumpe fungerer slik at et kjøleelement i utedelen når sitt kokepunkt og blir til en gass. Denne gassen skaper et trykk som tilfører energi som skaper varmen. Kjøleelement koker forøvrig året rundt, fordi dets kokepunkt er så lavt. Selv i -20 grader vil teknologien bak en luft til luft varmepumpe.

Dette er tross alt en annen grunn til at denne formen for varmepumpe er så populær. Luft til vann er også en populær varmepumpe, der den samme energien som luft til luft varmepumpe pumper ut gjennom varmluft, her heller føres gjennom bolig ved vannbåren varme. Luft til vann varmepumpe kan også hjelpe med oppvarmingen av varmtvann.

I tillegg er det enkelte som velger å investere i en bergvarmepumpe, eller jordvarmepumpe som det også ofte kalles. Denne varmepumpen er derimot en god del dyrere. Uansett kommer dessuten hverken luft til vann og bergvarmepumpe i veldig små modeller, og de henger heller ikke på veggen, slik at luft til luft varmepumpen nok er mest aktuell her.

Forskjellen på stor og liten varmepumpe

Forskjellen på stor og liten varmepumpe med teknologien luft til luft er både stor og liten på samme tid. For det første kan det nevnes at teknologien er akkurat den samme. Varmen utvinnes fra lufta utendørs ved hjelp av utedelen, før innedelen etterhvert altså pumper denne varme lufta innendørs.

For innedelen sin skyld er kanskje den største forskjellen rent visuell. Et stort poeng med en liten varmepumpe i din bolig er jo tross alt at den ikke skal ta opp så altfor mye plass. Med en mindre varmepumpe vil det være mindre sjenerende å få denne montert innendørs, og denne merkbare forskjellen i størrelsen er ikke overraskende den største eksternt sett.

De fleste luft til luft varmepumper er i dag ganske små.

Selv om teknologien er den samme, så er delene selvfølgelig nedgradert noe i en liten varmepumpe. Først og fremst vil dette bety at effektfaktoren ikke vil være den samme, og at størrelsen også fører til mindre varme. Jo mindre en varmepumpe er, jo mindre er ganske enkelt ytelsen til denne varmepumpen. Samtidig vil dette derimot også bety mindre lyd.

Dessuten er selvfølgelig også prisen en stor forskjell. Selv om det er vanskelig å sammenligne nøyaktig her, så vil en stor varmepumpe generelt sett koste rundt det dobbelte av en liten varmepumpe. En multisplitt vil også være merkbart rimeligere. Dessuten bør du få en aldri så liten reduksjon i prisen på installeringen også.

Fordelene med liten varmepumpe

Det er liten tvil om at små varmepumper fyller et behov ved å være et alternativ til store varmepumper på veggen. Spesielt i mindre boliger og leiligheter, så kan det føles noe voldsomt med de største modellene. Dessuten er det jo ikke nødvendig med en stor modell som er tilegnet å varme opp en hel bolig heller.

Med andre ord er en stor fordel med en liten varmepumpe at denne tross alt kan gjøre en mer en god nok jobb med å både varme opp en leilighet om vinteren, men også kjøle den ned med air condition om sommeren. Det er tross alt kun ved større boliger og med flere beboere at en egentlig trenger store varmepumper.

Det faktum at to små varmepumper, altså multisplitt løsningen, koster omtrent det samme som en enkelt vanlig luft til luft varmepumpe, er også gode nyheter. Dette gjør at en kan være en god del mer fleksibel. Kanskje føles enkelte deler av en bolig ofte kjølig ut, slik at du kan plassere en innedel her, mens den andre går i stua.

Sist men ikke minst er et viktig behov for mange, spesielt i en leilighet, at varmepumpen ikke støyer så mye. I en leilighet er det tross alt kort fra vegg til vegg, slik at støynivået på store varmepumper kan være sjenerende uansett hvor de installeres. Med en liten varmepumpe vil dette derimot ikke engang være et problem.

Hva koster en liten varmepumpe?

Akkurat som med alle andre typer varmepumper, så kommer prisen på en liten varmepumpe helt an på hvilke faktorer en legger til grunn. Allikevel er det fornuftig her å gi et estimat på mellom 10,000 kr og 15,000 kr. Det er nemlig her de aller fleste modellene vil befinne seg i form av prisen.

Varmepumpene i det nedre sjiktet her vil ha en noe dårligere effektfaktor, de vil muligens støye litt mer, og mest sannsynlig vil de nok vare kortest. Allikevel er det viktig å se opp for at pris også kan være relatert til merkevaren. På en side er det positivt med en leverandør som er pålitelig, men på den andre siden kan du også få samme spesifikasjoner til lavere pris.

Hva gjelder multisplitt for liten varmepumpe, så havner prisen her gjerne på mellom 20,000 kr og 30,000 kr. Med andre ord opereres det altså her med mer eller mindre den samme doblingen i pris en ser ved andre former for varmepumper. Prisen på en ordinær luft til luft varmepumpe er tross alt det samme som prisen av en liten varmepumpe med multisplitt.

Uansett om du velger en liten varmepumpe eller en multisplitt for denne, så vil prisene være rimelig fornuftige i henhold til hva en får igjen. For en luft til luft varmepumpe er nemlig kostnaden av en varmepumpe som oftest innhentet i løpet av 3-6 år. Siden varmepumpens levetid gjerne er på rundt 15 år, så er det mange år med gode besparelser i vente.

Installasjon og service

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

Med i prisen må en derimot ikke glemme å inkludere montering. Varmepumpene er fortsatt mer enn lønnsomme, og monteringen av disse er gjerne rimelig. Allikevel er det ofte slik at leverandørene ikke vil inkludere montering i prisen, slik at sluttsummen på rundt 10,000 kr for en liten varmepumpe ikke nødvendigvis er riktig sluttpris.

Installasjonen av en liten luft til luft varmepumpe vil koste deg omtrent 5,000 kr, som er det samme som installasjonen av en ordinær varmepumpe. Dette er fordi prosessen er nøyaktig den samme, og det er egentlig bare størrelsen som er forskjellig i løpet av installasjonen.

Her er et godt tips å velge samme leverandør og montør. I et tilfelle der reklamasjonsretten eventuelt skal kreves inn, så gjør dette saken en hel del enklere. Hadde leverandør og montør vært separate, så kunne de pekt fingrene mot hverandre. Er dette derimot en og samme firma vet du til enhver tid hvem som står ansvarlig.

Til slutt kan det også være en god ide å investere i service for din varmepumpe. Fjerning av løv, avriming, og annet enkelt vedlikehold er lov å gjøre selv. Allikevel kan det være lurt å ha en profesjonell tekniker på besøk som med jevne mellomrom som ser på varmepumpen. Uansett er poenget å prise inn installasjon og service, da dette sjeldent er med på kjøpet.

Kan jeg installere små varmepumper selv?

For å spare penger er en naturlig første tanke å ønske å gjøre en egeninnsats. Der de ordinære varmepumpene kanskje virker noe fryktinngytende å montere, selv for den mest hendige av oss, så ser en liten varmepumpe ganske så uskyldig ut. Da er det nok mange nordmenn som ønsker å montere disse for å spare installasjonen.

Det har derimot i Norge vært slik at en siden 2013 ikke kan montere varmepumper på egenhånd. Dette forbudet mot selvinstallering gjelder alle typer varmepumper, også de aller minste. Dermed vil en ikke ha muligheten til å spare inn kroner ved hjelp av egeninnsats. Det frarådes sterkt å forsøke å omgå loven på dette punktet.

For det første vil en ikke ha noen krav på reklamasjonsretten, selv om det skulle vise seg å være produktfeil og ikke feil i installasjon. I et enda verre scenario, så kan en brann oppstå i varmepumpen. Når forsikringsselskapet så avslører at du selv hadde installert varmepumpen, så ligger du ganske tynt an med utbetalinger.

Det enkle er ofte det beste, og i henhold til installasjon av en liten varmepumpe, så er det enklest og best å overlate dette til en profesjonell aktør. Mange søker også å spare penger på å velge en nyere montør i markedet, men det er sjeldent en god ide. De fleste sparer såpass mange titusener på varmepumpen at det å investere i en god installasjon vil lønne seg.

Viktige faktorer ved valg av små varmepumper

Det finnes mange viktige faktorer å vurdere ved kjøp av en liten varmepumpe. For eksempel vil støynivå, slik som nevnt tidligere, mest sannsynlig være av stor betydning. Det er fordi en gjerne kjøper en liten varmepumpe til en leilighet eller en mindre bolig. Her har støynivået stor betydning, da det ikke nødvendigvis er så mange steder å stue bort utedelen.

Støynivået står oppført i produktdetaljene, og dessuten kan du forsikre deg om at små varmepumper generelt sett skal være mer stillegående. Det er jo tross alt fordi ytelsen er noe lavere. Allikevel kan det være lurt å sjekke etter dette. Effektfaktoren bør en fortsatt derimot sikte mot at ikke gjør et for stort kompromiss med støynivået.

Kort forklart tilsier effektfaktor hvor mye strøm varmepumpen benytter for å lage den ønskede varmen. Jo mindre strøm den bruker, jo mer gunstig for deg naturligvis. Nå vil riktignok ikke en liten varmepumpe kunne konkurrere med en ordinær varmepumpe, men seg i mellom har små varmepumper større forskjeller her.

Finn små varmepumper i dag

Små varmepumper er å finne overalt i dagens marked. Spesielt gunstige er disse for individer som bor i mindre boliger og leiligheter. Der kan de ordinære varmepumpene virke noe store, og dessuten trenger en ikke så mye kraft for å varme opp en liten leilighet som en stor bolig.

Med mindre støynivå, men den samme effekten en trenger fra oppvarmingen, og ikke minst en lavere pris, så er en liten varmepumpe et naturlig valg for mange. Det finnes så absolutt mange små varmepumper i Norge, selv om den ordinære størrelsen foreløpig nok er mest populær.

Få tilbud på ny varmepumpe tilpasset ditt behov

Få tilbud på varmepumpe fra 3 forskjellige leverandører, helt gratis og uforpliktende

Få tilbud på varmepumpe