EFFEKTIV: Hvis du er på jakt etter en liten og rimelig varmepumpe, kan en luft til luft varmepumpe være et godt valg.
Sist oppdatert: 21. november 2023
Det finnes små varmepumper for deg som vil ha en modell i kompakt størrelse og som har et lavt til middels varmebehov. I denne artikkelen skal vi se hva forskjellen mellom stor og liten varmepumpe i henhold til teknologi, ytelse, og ikke minst pris. Vi skal også se på viktige faktorer du bør vurdere, dersom du ønsker å kjøpe en liten varmepumpe.
Varmepumpene har for alvor blitt de mest populære oppvarmingskildene i norske hjem. Til nå har over 1 million nordmenn valgt å bytte til varmepumpe. Varmepumper er lønnsomme, sparer miljøet og de fleste fungerer dessuten som aircondition om sommeren.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Luft til luft varmepumper er blant de aller mest populære. Denne utvinner energi fra luften utendørs som varmes opp, og deretter pumpes den varme luften inn i hjemmet. Dette krever altså en utedel og en innedel. Vanligvis vil innedelen være montert høyt oppe på veggen. Enkelte er bekymret for at vegghengte modeller blir for synlige og forstyrrer interiøret.
Gulvmodeller og takmodeller har derfor nå blitt utviklet, men vegghengte modeller er fortsatt den mest vanlige varianten. For å kompensere for det estetiske, så har varmepumpeleverandørene begynt å markedsføre såkalte små varmepumper i større skala. Disse passer bra for små rom der varmepumpen blir spesielt synlig.
Med mindre du er godt kjent med varmepumper fra før av, så er du kanskje heller ikke så godt kjent med små varmepumper. Det kan derfor være fornuftig å fylle ut skjemaet her på siden aller først før du gjør noe mer. Da kan du nemlig få 3 helt gratis og uforpliktende tilbud på liten varmepumpe, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag.
Skjemaet vil blant annet spørre deg om hvilken type varmepumpe du er på utkikk etter og hvor stor bolig du har. Deretter skal du bare angi e-posten din, og dine 3 gratis og uforpliktende tilbud vil bli tilsendt i løpet av kort tid. Det er helt opp til deg om du ønsker å gå videre med ett av tilbudene eller ikke.
Det finnes i dag flere forskjellige typer varmepumper og teknologien utvikles stadig. Allikevel er det fortsatt luft til luft varmepumpe som er mest populært, særlig hvis du er på jakt etter en billig og liten varmepumpe. Andre typer varmepumper er mest aktuelle for dem med større boliger og høyt varmebehov.
En luft til luft varmepumpe fungerer ved at kjøleelementet i utedelen varmes opp til kokepunkt og blir til en gass. Denne gassen skaper et trykk som tilfører energi, noe som igjen skaper varme. Kjøleelementet koker forøvrig året rundt, fordi kokepunktet er så lavt. Varmepumpen vil derfor kunne fungere ved -15 grader. Enkelte modeller fungerer selv ved ekstreme temperaturer som -25 grader.
Luft til vann er også en populær varmepumpe for deg, men den passer bare for deg somhar vannbåren varme. Disse fungerer på mange måter som en luft til luft varmepumpe, men de fordeler varme på forskjellige måter. Luft til luft varmepumper har vifter som sprer varm luft, men luft til vann varmepumper brukes sammen med det vannbårne systemet. Luft til vann varmepumpe kan også hjelpe med oppvarmingen av varmtvann.
Enkelte som velger heller å investere i en væske til vann bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe. Denne varmepumpen er derimot en god del dyrere. Du trenger vannbåren varme for å bruke disse. De passer best for deg med høyt varmebehov, og anlegget graves ned i bakken. De er dermed ikke synlige inne i boligen, slik det en luft til luft varmepumpe er.
Forskjellen på stor og liten luft til luft varmepumpe er både stor og liten på samme tid. Selve teknologien er akkurat den samme. Varmen utvinnes fra lufta utendørs ved hjelp av utedelen før innedelen pumper denne varme lufta innendørs. De største forskjellene er det visuelle, samt ytelse. Mange velger en liten varmepumpe nettopp fordi den ikke tar opp så altfor mye plass.
Selv om teknologien er den samme, så er delene selvfølgelig nedgradert noe i en liten varmepumpe. Først og fremst vil dette bety at effektfaktoren ikke vil være den samme. Mindre størrelse fører dermed til mindre varme. Jo mindre en varmepumpe er, desto mindre er som regel ytelsen. Dette behøver ikke å være en ulempe. Dersom du har en liten bolig og vil spare plass, er sjansene også store for at du ikke har et stort varmebehov. En liten og billig varmepumpe kan dermed være tilstrekkelig.
Det er også en stor forskjell på prisen. Selv om det er vanskelig å sammenligne nøyaktig da kostnadene varierer fra merke og modell, så vil en stor varmepumpe vanligvis koste mer enn en liten varmepumpe.
Det er liten tvil om at små varmepumper er et godt alternativ til deg som for eksempel bor i en leilighet, mindre bolig eller som ønsker en ekstra varmepumpe i kjellerstuen. De største modellene kan føles overdrevent store i mindre rom. Dessuten er det ikke nødvendig med en stor modell, dersom du ikke har høyt nok energiforbruk til å dra fullt utbytte av den.
Det er med andre ord mange fordeler med små varmepumper. De kan tross alt gjøre en mer enn god nok jobb med å både varme opp en leilighet om vinteren, men også kjøle den ned med aircondition om sommeren. Det er kun ved større boliger eller dårlig isolerte boliger at man egentlig trenger store varmepumper.
Du kan også kjøpe varmepumpe med multisplitt, slik at du kan kjøpe modeller i ulike størrelser. Kanskje du vil ha en større modell i stua, men en liten varmepumpe i etasjen over? Multisplitt er en fleksibel løsning for deg som ønsker flere varmepumper. Du kan også bruke to små varmepumper med multisplitt.
Mange ønsker å kjøpe en liten varmepumpe fordi de støyer mindre. Det er imidlertid viktig å være obs på at støynivået avhenger av hvor hardt viftene må jobbe for å opprettholde temperaturen. Du bør alltid velge en varmepumpe som er riktig dimensjonert til boligen din for å bli fornøyd på sikt.
Prisen på små varmepumper kan variere i henhold til merke og modell, samt hvilke andre funksjoner varmepumpen har. For eksempel, ønsker du en designer-modell? Vil du ha talestyring og fjernstyring? Det er realistisk å betale ca. 15 000 kr for en liten, men effektiv varmepumpe. Avanserte modeller kan koste opp mot 25 000 kr.
Du bør som nevnt velge en liten varmepumpe som kan hanskes med varmebehovet ditt – ikke bare fokuser på prisen! Ta hensyn til faktorer som varmebehov, samt hvor kaldt det blir om vinteren der du bor. Noen modeller fungerer greit ned til 15 minusgrader, mens andre kan tåle 30 minusgrader.
Uansett om du velger en liten varmepumpe eller en multisplitt med flere varmepumper, vil du kunne spare atskillig med energi sammenlignet med mange andre oppvarmingskilder. Kostnaden av en varmepumpe er som oftest innhentet i løpet av 3-6 år. Ettersom varmepumpens levetid gjerne ligger på rundt 12-15 år, så har du mange år med gode besparelser i vente.
Ifølge Enova, kan en standard enebolig med total energiforbruk på 25 000 kWh spare ca. 4800 kWh per år. Det utgjør 4800 kr, dersom gjennomsnittlig strømpris ligger på 1 kr per kWh. Høye strømpriser fører til at varmepumpen blir enda fortere inntjent enn dette. Spør gjerne montøren om hjelp til å regne ut hva nettopp du kan spare ved å montere en liten varmepumpe.
Du må ikke glemme å budsjettere for montering når du skal kjøpe en liten varmepumpe. Varmepumpene er fortsatt mer enn lønnsomme, og monteringen av disse er gjerne rimelig. Det er viktig å sjekke om prisen på varmepumpen inkluderer montering eller ikke. Noen montører inkluderer pris, mens andre plusser på montering.
Det koster ca. 5000 kr å montere en liten luft til luft varmepumpe, samme pris du betaler for å montere en ordinær varmepumpe. Dette er fordi prosessen er nøyaktig den samme, og størrelsen utgjør ikke en forskjell for selve monteringen. Dersom det er lang avstand mellom inne- og utedel, kan det hende at monteringskostnadene blir høyere. Dette er fordi montøren må bruke lengre tid, samt legge lengre ledninger.
Vi anbefaler på det sterkeste å velge samme leverandør og montør var varmepumpe. Dersom du eventuelt må benytte deg av reklamasjonsretten, så gjør dette saken en hel del enklere. Hadde leverandør og montør vært separate, så kunne de pekt fingrene mot hverandre. Bruker du derimot ett og samme firma, vet du til enhver tid hvem som står ansvarlig.
Det kan også være en god idé å investere i service for varmepumpen din. Fjerning av løv, avriming og annet enkelt vedlikehold er lov å gjøre selv. Allikevel kan det være lurt å ha en profesjonell montør på besøk ved jevne mellomrom for å sikre at varmepumpen fungerer som den skal. Jo bedre du tar vare på varmepumpen, desto større sjanse er det for at den lever lenge. Du må som regel betale ekstra for service.
Det kan kanskje være fristende å gjøre en egeninnsats for å spare penger. Der de ordinære varmepumpene kanskje virker noe fryktinngytende å montere, så ser en liten varmepumpe ganske så uskyldig ut. Du må likevel ikke falle for denne fristelsen. Ikke bare kan det være helse- og brannfarlig, men du kan også tape atskillig med penger.
Det har vært forbudt å montere varmepumper selv i Norge siden 2013. Dette forbudet mot selvinstallering gjelder alle typer varmepumper, også de aller minste. Dermed har du ikke muligheten til å spare inn kroner ved hjelp av egeninnsats. Det frarådes sterkt å forsøke å omgå loven på dette punktet.
For det første, så vil du ikke ha noen krav på reklamasjonsretten – selv ikke om det skulle vise seg å være produktfeil og ikke feil under installasjon. I et enda verre scenario, så kan det oppstå brann i varmepumpen. I så fall er det lite penger å hente fra forsikringsselskapet – og ikke minst, så setter du eget liv og helse i fare.
Det enkle er ofte det beste. I henhold til installasjon av små varmepumper, så er det enklest og best å overlate jobben til en profesjonell varmepumpemontør. Dersom du ønsker å spare penger på varmepumpen, anbefaler vi heller å sammenligne priser grundig på tvers av firma. Ta deg tid til å velge rett modell og riktig montør – husk at varmepumper er en langsiktig investering som skal spare deg penger i form av reduserte strømregninger i opptil 15 år fremover.
Det finnes mange viktige faktorer å vurdere ved kjøp av en liten varmepumpe. For eksempel vil støynivå mest sannsynlig være av stor betydning, særlig om innedelen skal monteres i en liten stue. Du kan også få utedeler med redusert støynivå om natten, dersom du bor tett på naboen og er redd for at de skal klage.
Støynivået står oppført i produktdetaljene, og dagens avanserte modeller lager som regel veldig lite lyd. Du kan kjøpe en liten varmepumpe som knapt avgir 19 dBa i stillemodus – noe som kan sammenlignes med løv som rasler litt i vinden. Bare husk at den vil lage mer lyd, dersom viftene må jobbe hardt. Riktig ytelse er veldig viktig, både for lydnivået og for å få jevn varme i boligen.
I tillegg må du vurdere om du ønsker avanserte funksjoner som WiFi, avansert luftstyring og talestyring. Dersom du plages med astma og allergi, bør du også sammenligne luftrensingen på tvers av ulike modeller. Noen varmepumper kan fange om ørsmå partikler og bidra til et svært godt inneklima.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Små varmepumper er å finne overalt på dagens marked. En liten varmepumpe passer som sagt for deg som bor i en mindre bolig eller ikke har et særlig stort varmebehov. Kanskje du bor i et veldig tett hus med lite varmetap? Kompakte modeller er enkle å plassere, samt de kan ha mer enn god nok ytelse.
Dersom du synes at det er vanskelig å velge riktig størrelse, kan varmepumpemontøren hjelpe deg under befaringen. En dyktig montør har lang erfaring og kan komme med gode råd, slik at du finner den beste varmepumpen for deg.
Utedelen bør ikke plasseres rett ved soveromsvindu eller sittegruppe. Det bør heller ikke være altfor stor avstand mellom inne- og utedel, ellers kan det hende at du må betale mer for monteringen. I tillegg kan det være lurt å bygge et varmepumpehus til utedelen for å beskytte den mot vær og vind.
De fleste moderne varmepumper kan styres trådløst med fjernkontroll eller via en app på mobilen. Da trenger du ikke gå bort til varmepumpen for å slå den av og på, men kan fjernstyre den fra sofakroken.
Enkelte produsenter anbefaler at du har årlig service, men det er ikke nødvendig for at varmepumpen skal fungere optimalt. Du kan også utføre endel vedlikehold selv. Ta kontakt med forhandleren eller montøren hvis du er usikker på serviceintervallet.
Kompakte varmepumper kan i utgangspunktet dekke det meste av varmebehovet ditt, dersom du har en tett bolig eller mindre bolig. Dersom du er usikker på hvilken størrelse og ytelse som er best for deg, kan du spørre forhandleren om anbefalinger og gode råd.
Nei, det er ikke noen direkte ulemper ved å investere i en liten varmepumpe så lenge du tar hensyn til varmebehovet ditt. Dersom ytelsen er altfor lav, må viftene jobbe hardt for å opprettholde ønsket temperatur. Ikke bare krever det mer strøm, men det kan også redusere levetiden.