Bilde

MANGE MULIGHETER: Både gulvmodell og vegghengt varmepumpe har sine fordeler og ulemper.

Kjøpe varmepumpe: gulv- eller veggmodell? Se når du bør velge hva

Sist oppdatert: 18. november 2023

Du vil kjøpe ny varmepumpe, men hva er egentlig best: gulvmodell eller vegghengt varmepumpe? Det korte svaret er at det avhenger av dine behov og preferanser. Her går vi i dybden på fordelene og ulempene, slik at du vet nøyaktig når du bør velge hva.

Når er det best å velge vegghengt varmepumpe?

Vegghengte modeller fås i et stort utvalg i en rekke prisklasser. Du har rett og slett mer å velge blant, enten du vil ha en effektiv, men billig modell eller den siste flaggskipmodellen. Dersom du bor i en liten bolig og ønsker en rimelig varmepumpe, har du størst sjanse til å finne lave priser om du går for en vegghengt modell.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Du bør også velge vegghengt varmepumpe om du ikke har særlig gulvplass. Husk at varmepumpen må ha rikelig med plass til å fordele den varme luften. Står masse møbler og annet i veien for gulvmodellen, vil ikke ytelsen være like god. Vegghengte modeller henges høyt opp, slik at du eventuelt slipper dette problemet.

Vegghengte modeller er også supre å plassere i f.eks. trappeoppganger, dersom du har en åpen trappeløsning. Dermed får du fordelt den varme luften over to forskjellige etasjer samtidig. Til syvende og sist, så er det utformingen av boligen din som avgjør hvilken type varmepumpe som er best for deg. Ofte kan vegghengte modeller være bedre for deg med høye krav til varmefordeling.

Enkelte har vegret seg for å kjøpe vegghengt varmepumpe på grunn av det estetiske. I dag finnes det enkelte modeller som er utviklet med et stilrent og moderne design i ulike farger. Moderne, vegghengte modeller kan også fås i en ganske liten størrelse, noe som er en fordel for deg som bor i en liten leilighet. Gulvmodeller er som regel større enn de vegghengte variantene.

Hva koster vegghengt varmepumpe?

Vegghengte varmepumper kan du få ned i ca. 15 000 kr, uten at det nødvendigvis går på bekostning av effektivitet. Disse passer bra i tette, små boliger og leiligheter. Dersom du skal varme opp en større bolig over flere etasjer, kreves det kraftigere, mer høytytende modeller. Disse kan koste ca. 35 000 kr.

Uansett om du velger vegghengt eller gulvmodell, må du derfor ta hensyn til varmebehovet ditt. Varmepumper som har altfor lav ytelse må jobbe veldig hardt for å vedlikeholde temperaturen. Jo hardere den jobber, desto mer strøm krever den. Det kan også hende at du må supplere med elektriske strømkilder, og den billige varmepumpen blir dermed dyr på sikt.

Prisen på vegghengte modeller avhenger også av funksjoner og egenskaper. Moderne toppmodeller fås for eksempel med sensorer som oppdager når det befinner seg folk i rommet og justerer temperaturen deretter. De har også andre egenskaper som nattmodus for deg som vil ha en stillegående utedel, samt avanserte luftfiltre som fjerner pollen. 

Du må selv vurdere hvilke funksjoner som er viktig for deg – men om du kjøper vegghengt varmepumpe, så har du rett og slett større valgfrihet.

Når er det best å velge gulvmodell?

Varmepumpe i gulvmodell er et praktisk valg for deg som ikke har særlig med plass på veggen. Eller kanskje du ikke vil “ødelegge” inntrykket av de vakre maleriene dine ved å henge opp en stor, hvit boks ved siden av dem? Varmepumpe i gulvmodell passer også bra til deg som har skråtak og derfor synes det er vanskelig med plassering av vegghengt modell.

Gulvmodeller kan være et godt valg rent estetisk sett, ettersom de minner mer om panelovner enn varmepumper. Gulvmodeller plasseres likevel på veggen, bare nær gulvet. Pass på at det er ca. 10-20 centimeter avstand til gulvet for at viftene skal kunne jobbe optimalt, uten at du skader underlaget. De kan også plasseres under vindu, akkurat som en panelovn.

Gulvvarmepumper er også supre for deg som er lei av å tasse rundt på kalde gulv. Disse modellene har nemlig vifter i topp og bunn som fordeler varmen. Viftene i bunn blåser luften over gulvene dine, og dette kan derfor være et alternativ til gulvvarme. Viftene i topp fordeler varme opp i luften og ut i rommet.

En annen fordel med varmepumpe i gulvmodell er at du kan delvis integrere dem i veggen. Dersom du skal i gang med oppussing av boligen, bør du vurdere denne løsningen. Delvis integrerte varmepumper kan også være et godt valg for deg som bor i en liten leilighet og trenger innebygde, tilpassede løsninger for å spare plass.

Hva er prisen på gulvmodell?

Prisen på gulvvarmepumper avhenger av merke og modell. Varmepumper i gulvmodell koster som regel ca. 25 000 kr. Du kan likevel få dem for ca. 20 000 kr. Avanserte toppmodeller kan derimot kost ca. 35 000 kr. Det er viktig at du tar hensyn til varmebehov og personlige preferanser for å vite hvor mye du bør spandere på gulvmodellen.

Husk at ytelsen på varmepumper reduseres når det er minusgrader. Dette gjelder også for vegghengte modeller. Vi anbefaler at du undersøker gjennomsnittstemperaturen om vinteren der du bor. Sammenlign dette med hvor godt varmepumpen yter om vinteren. Standardmodeller tåler ca. 15 minusgrader, mens høytytende modeller kan takle opptil 30 minusgrader.

Det betyr likevel ikke at du bør velge en vegg- eller gulvmodell som tåler de aller kaldeste dagene der du bor. Dersom det ikke er så mange av dem i løpet av en vinter, kan det være mest fornuftig å supplere med panelovn eller fyre i peisen. Det gjelder spesielt for deg som bor i en godt isolert bolig med lite varmetap.

Husk at montering kommer i tillegg

Enkelte varmepumpeleverandører inkluderer montering i prisen, mens andre pålegger denne kostnaden ekstra. Det kan også oppstå ekstrautgifter under montering, for eksempel om det er stor avstand mellom inne- og utedel. I så fall vil man trenge lange rør og ledninger som koster mer, samtidig som selve arbeidet tar lenger tid.

Vi anbefaler at du ber om et tydelig pristilbud fra tre ulike montører. Dermed har du et godt sammenligningsgrunnlag for å se hva som lønner seg. Montørene bør komme på befaring aller først, slik at de kan anbefale en varmepumpe som passer for boligen din. Befaringen er en fin anledning for deg å spørre om alt du måtte lure på om vegg- og gulvvarmepumper.

En dyktig montør med rett kompetanse sitter på lang erfaring og mye god informasjon. De kan derfor hjelpe deg å vurdere om vegghengte modeller eller gulvmodeller er best for deg. Deretter kan de anbefale aktuelle modeller med den rette ytelsen til varmebehovet ditt. 

Dersom du har ytterligere ønsker om funksjoner og egenskaper, vil de også kunne undersøke hvilke varmepumpemodeller som kan imøtekomme dette.

Kan jeg bruke vanlig varmepumpe som gulvmodell?

Det kan kanskje virke som en god tanke å henge vegghengte varmepumper lavt for å få samme fordel som gulvmodeller, men dette er noe vi fraråder. Vanlige varmepumper som henges på veggen krever nemlig en del plass under seg. Nøyaktig hvor mye plass den trenger, kan variere fra modell til modell. Du må likevel regne med at den trenger ca. 30 centimeter. 

Løsningen kan se litt rart ut rent utseendemessig, for eksempel fordi viftene blir veldig synlig. De er heller ikke dyre- og barnesikre, slik som det gulvmodeller er. Feil plassering av innedelen kan også føre til redusert ytelse. Vegghengte modeller er utviklet for høy plassering. Viftene skal blåse den varme luften ut i rommet, ikke oppover i rommet. Gulvmodeller har som nevnt vifter både i topp og i bunn for å løse dette problemet.

Det kan føre til at du ikke får like god varmeutnyttelse, samt at varmepumpen må jobbe hardere for å opprettholde varme. Varmepumper som stadig må kjøres på fullt er ikke bare dyre i drift, men de blir også fortere utslitte. De fleste modeller skal holde i ca. 12-15 år, og det er dumt å måtte bytte den ut før tiden.

Hvilke andre typer varmepumper finnes det?

Det skjer stadige nye fremskritt på varmepumpemarkedet. Selv om vegghengte modeller og gulvmodeller er de mest vanlige per i dag, finnes det andre løsninger. Det er derfor verdt å nevne varmepumpe i takkassett. Dette er en løsning hvor varmepumpen integreres i taket ditt.

Takkassetter svært lite synlige, ettersom de kun stikker noen få centimeter ned og males i samme farge som taket. Viftene fordeler den varme luften i fire forskjellige retninger for god varmefordeling. Ulempen er at de koster en del penger, særlig siden du må utføre arbeid i innvendig tak for å integrere dem.

Takkassetter kan være et godt valg om du skal pusse opp det aktuelle rommet og taket, f.eks. legge inn spotter i taket. I så fall må du uansett betale for arbeid, og det kan være gunstig å få satt inn en varmepumpe samtidig. Dersom det estetiske er svært viktig for deg og du absolutt ikke vil ha en synlig modell, kan det også være verdt pengene å bygge inn en varmepumpe i taket.

Kan man kombinere både gulv- og vegghengt modell?

Gulvmodell med multisplitt kan være en løsning for deg som trenger varmepumpe i flere rom. For eksempel, kanskje du vil ha en vegghengt modell i trappen og en gulvmodell i stuen? I så fall får du optimal varmefordeling i boligen, samt deilig gulvvarme i oppholdsrom. Det finnes nemlig multisplitt som kan kombineres med forskjellige varmepumpemodeller. 

Du kan dermed skreddersy en løsning som imøtekommer behovene dine på best mulig vis. Det kan variere hvor mange innedeler som kan kobles til samme utedel, og ofte kan du bruke opptil fem innedeler. Skulle du senere ønske å montere varmepumpe i garasjen eller kjellerstuen, så har du mulighet til det.

Mange ønsker dessuten avkjøling på soverommet om sommeren. Varmepumper kan brukes som aircondition – det betyr at du kan kjøpe en liten og billig varmepumpe som du henger over sengen. Du kobler den bare til den eksisterende multisplitten ved hjelp av en montør, uten at det nødvendigvis blir et stort og kostbart tiltak.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hva er beste varmepumpe for meg, gulvmodell eller vegghengt?

Vi har nå gått gjennom store mengder med informasjon om både gulv- og veggmodeller: fordeler, ulemper, pris og alternativer. Vi ønsker derfor å oppsummere kort hva som er best av gulvmodell eller vegghengt varmepumpe i en oversiktlig liste. Bruk litt tid på tenke over behovene dine, og les gjerne over denne listen på nytt før du bestemmer deg.

Vegghengte modeller er best når:

  • Du vil spare gulvareal
  • Du vil ha større valgfrihet for merke, modell, størrelse og pris
  • Du bryr deg ikke om ekstra gulvvarme
  • Du ønsker best mulig varmefordeling

Gulvvarmepumper er best når:

  • Du har ikke særlig med veggplass
  • Du synes at gulvmodeller er best rent estetisk
  • Du vil ha en delvis innebygd varmepumpe 
  • Gulvvarme er viktig for deg

Føler du deg fortsatt usikker på om du bør kjøpe vegg- eller gulvvarmepumpe? Husk at varmepumpemontørene og leverandørene har masse god kunnskap og erfaring som du kan benytte deg av. Be om befaring fra tre ulike montører og hør hva de synes er det beste valget for din bolig.

Få svar på ofte stilte spørsmål om kjøp av varmepumpe: gulv- eller veggmodell

Meldingsboble
Hva er hovedforskjellene mellom en gulv- og veggmodell varmepumpe?

Hovedforskjellene mellom en gulv- og veggmodell varmepumpe er plasseringen og utformingen. Gulvmodeller er montert nederst på veggen eller frittstående på gulvet, mens veggmodeller er montert høyere opp på veggen. Gulvmodeller sprer varmen nedenfra og opp, mens veggmodeller sprer varmen fra toppen og ned.

Meldingsboble
Hvilke fordeler har en gulvmodell varmepumpe?

Fordeler med en gulvmodell varmepumpe inkluderer bedre varmespredning i rom med høyt tak, muligheten for å erstatte eksisterende panelovner uten å endre rommets utseende, og generelt lavere støynivå sammenlignet med veggmodeller.

Meldingsboble
Hvilke fordeler har en veggmodell varmepumpe?

Fordeler med en veggmodell varmepumpe inkluderer lavere kostnader, større utvalg av modeller og størrelser, enklere og mer fleksibel montering, samt høyere energieffektivitet sammenlignet med gulvmodeller.

Meldingsboble
Hvilke faktorer bør vurderes når man velger mellom en gulv- og veggmodell varmepumpe?

Når man skal velge mellom en gulv- og veggmodell varmepumpe, bør man vurdere rommets størrelse og utforming, takhøyde, plassering av vinduer og dører, samt estetiske preferanser og eventuelle installasjonsbegrensninger.