I takt med de siste årenes økende strømpriser har også populariteten av varmepumper økt. Vi har blitt mer oppmerksomme på at man må tenke på miljøet, og at vi kan ta grep for å sikre et minimalt strømforbruk. Dette er gunstig både for miljøet og lommeboken. Det finnes flere grunner utover dette også, til hvorfor varmepumpe er et godt valg.
Den umiddelbare kostnaden ved montering kan virke stor, men dette tjener man inn igjen på få år i form av strømsparing. I motsetning til tradisjonelle oppvarmingsmetoder som varmeovner, får man heller ikke veldig mye varme bare i området rundt ovnen og lite i resten av huset. Varmepumper fordeler effektivt temperaturen i boligen, samtidig som man kan benytte den som en aircondition når det er varmt.
I takt med populariteten har også utvalget vokst seg stort. Det er ikke nødvendigvis sånn at man bare kan bestille seg en varmepumpe, man må ta hensyn til behov. Det finnes pumper med litt ulike teknologier til ulike formål, samt forskjellige former, fasonger og priser. Fyller du ut skjemaet på høyre side vil varmepumpeportalen kontakte og samle inn tilbud fra tre ulike aktører i ditt område. På denne måten kan du i ro og fred komme frem til hva akkurat du trenger.
Ulike typer varmepumpe
Som nevnt finnes det flere varianter med litt ulik funksjon, og videre får du lese litt om de tre vanligste.
Luft-til-luft varmepumpe
Sannsynligheten er stor for at det er denne typen du tenker på når du hører ordet varmepumpe. Det er fordi dette er den rimeligste og mest anvendelige. Den passer i stort sett alle hjem og har lavest pris av de ulike typene. Her monteres en motor på utsiden som benytter seg av omgivelsene for å generere energi, før den videre sender dette til viften på innsiden.
Luft-til-vann varmepumpe
I prinsippet fungerer luft-til-vann varmepumpen likt som en luft-til-luft. Du er derimot her avhengig av å ha et vannbårent varmesystem installert i boligen. Du vil altså da få temperaturen fordelt i form av radiatorer og gulvfordeling.
Væske-til-vann varmepumpe
Væske-til-vann varmepumpe er det tekniske navnet, men de kalles oftest for Jordvarmepumpe, Bergvarmepumpe eller Sjøvarmepumpe. Dette er fordi du ikke har en motor på utsiden, men heller i bakken eller sjøen der den henter energien. Her fordeles det også i form av et vannbårent system, og byr på den jevneste og mest effektive oppvarmingen.