Det er nok bare varmepumpen som kan by på jevn og god innendørstemperatur hele året. Ikke bare er de den mest effektive oppvarmingskilden, men de kan også brukes som aircondition om sommeren og holde boligen kjølig og god. Noen av variantene renser også luften mens andre kan spare deg for så mye som 80% av det årlige strømforbruket. Den vil også eliminere behovet for mange varmekilder i form av kostbare varmeovner og varmekabler da de er i stand til å varme opp en hel bolig om de monteres på rett sted.
Det er veldig viktig å bruke god tid på å finne ut hvilket behov du behøver å dekke siden en varmepumpe kan koste deg alt fra 10.000 til 250.000 helt avhengig av hvordan du bor til og hvor mye strøm du bruker, ferdig montert. Selv om det kan virke vanskelig å navigere i markedet og komme frem til hva du trenger, kan varmepumpeportalen hjelpe deg. Vi samarbeider med de lendende aktørene i landet og om du benytter skjemaet på høyre side vil vi samle inne tre unike og uforpliktende tilbud fra aktuelle leverandørene nær deg.
Ulike typer varmepumper
For å gi en kjapp innføring i hvordan de tre mest populære virker har vi laget en oversikt under.
Luft-til-luft varmepumpe
Den absolutt mest populære varmepumpen er luft-til-luft varianten. I tillegg til å passe inn i alle hjem har den også lavest pris både for kjøp og montering. Den kan allikevel spare deg for rundt 4800KWh i året, noe som tilsvarer omtrentlig 72.000 kroner over 15 år om du bor i en gjennomsnittlig enebolig. Denne består av to deler, en utendørs og en innendørs, hvor motoren ute henter energi fra luften ute og sender den til viften på innsiden.
Luft-til-vann varmepumpe
Luft-til-vann er hakket mer effektiv men også noe dyrere og krever et vannbårent system for å fungere. Delen montert utenpå boligen fungerer på mange måter likt, men den varme gassen som sendes inn varmer opp vann istedenfor å blåse luft.
Væske-til-vann varmepumpe
Det er denne typen som kan komme opp i 250.000 kroner ferdig montert. De passer ikke i alle boliger og lønner seg mest for de med stort strømforbruk. Til gjengjeld har de lengre levetid og desidert best effekt. Disse henter ikke energien fra en del montert utenfor boligen men fra bakke eller sjø og kalles derfor ofte for Bergvarmepumpe, Sjøvarmepumpe eller Jordvarmepumpe og behøver også et vannbårent system.