Bilde

ALLSIDIG: Du trenger ikke å velge mellom oppvarming og kjøling. En moderne varmepumpe fikser begge deler og gir en behagelig temperatur hele året.

Liten varmepumpe til soverom – er det en god idé?

Sist oppdatert: 3. mars 2025

Synes du også at varmen gjør det umulig å sovne på sommeren? Eller blir du liggende og skjelve om natten på grunn av isende vinterkulde? I så fall kan det være en god idé å kjøpe en liten varmepumpe som er egnet til soverom, fremfor å bruke aircondition. Temperatur og søvnkvalitet henger nemlig tett sammen, og mange sliter med å finne den perfekte balansen.

Vi tilbringer faktisk en tredjedel av livet vårt i sengen. Og da er det ganske viktig at forholdene er optimale. Les videre for å se alle fordeler og ulemper med å montere varmepumpe på soverommet, samt få tips til egnede modeller.

Kortversjonen

  • En liten varmepumpe på soverommet kan bidra til bedre søvnkvalitet, samtidig som det er en energieffektiv løsning. Du kan bruke den til oppvarming om vinteren og som aircondition om sommeren.
  • Populære modeller som Mitsubishi IGURU, Toshiba Seiya Nordic og Panasonic HZ25 er spesielt godt egnet for soverom siden de er kompakte og stillegående. De fås med smarte funksjoner som nattmodus og WiFi-styring, slik at du enkelt kan justere temperaturen fra mobilen.
  • De fleste sover best med en temperatur på 16 til 18 grader, og derfor lønner det seg å programmere varmepumpen til å holde denne temperaturen gjennom natten. Senk temperaturen før du skal legge deg, slik at rommet er perfekt temperert når du skal sove.

Det er mange fordeler med en liten varmepumpe til soverom

Det er mange fordeler med å kjøpe en liten varmepumpe til soverom. Vi begynner med det som kanskje er mest interessant for lommeboken din – strømsparing om vinteren. En varmepumpe er nemlig utrolig effektiv sammenlignet med vanlig elektrisk oppvarming. Du får gjerne tre til fem kilowattimer med varme tilbake for hver kilowattime strøm du bruker. 

Der panelovnen slår seg av og på med full styrke, jobber varmepumpen mer som en termostat. Den gjør konstant små justeringer for å holde temperaturen stabil. Det betyr at du slipper å våkne klokken tre på natten fordi det plutselig har blitt alt for varmt eller kaldt på soverommet.

De fleste foretrekker en temperatur på 16-18 grader for å sove godt. Det er en fordel, ettersom pumpen ikke trenger å jobbe særlig hardt for å opprettholde ønsket temperatur. Og det betyr lavere energikostnader for deg. Den er faktisk på sitt mest effektive når temperaturforskjellen mellom ute og inne er liten. 

En liten varmepumpe kan også være et energieffektivt alternativ til aircondition på soverommet. Husker du sist sommer da du lå og vred deg i sengen fordi det var for varmt? Vel, det trenger du ikke denne sommeren. En varmepumpe kan nemlig brukes til både oppvarming og nedkjøling.

Og visste du at mange modeller kan fungere som et luftrenseanlegg? Mange er utstyrt med filter som renser luften kontinuerlig. Det betyr mindre støv, pollen og andre partikler i luften du puster inn mens du sover. Hvis du er allergiker, kan du faktisk merke forskjellen ganske raskt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Tips til liten varmepumpe til soverom – ulike merker og modeller

Nå som du vet fordelene med å montere en varmepumpe på soverommet, la oss se på hvilke modeller som egner seg best. Det finnes forøvrig mange modeller på markedet, og det kan hende at noe annet passer best for deg. Vi anbefaler derfor at du innhenter priser og tilbud fra varmepumpeleverandører. De kommer på befaring hjemme hos deg og kan foreslå en spesifikk varmepumpe til nettopp ditt soverom.

Mitsubishi IGURU

Mitsubishi IGURUer en kompakt liten tøffing som gjør jobben helt perfekt på soverommet. Den er knapt 28 cm høy og har en dybde på 23 cm, noe som gjør den til en av de minste varmepumpene på markedet. Den passer dermed perfekt inn på mindre soverom. Samtidig er den kraftig nok til å varme opp rommet, selv på de kaldeste vinterdagene.

IGURU er både stillegående og spesialutviklet for mindre rom. Den fås med praktiske funksjoner som nattmodus og WiFi. Du kan velge mellom tre størrelser, IGURU 6200, 6600 og 7800. De fleste soverom kan bruke den minste modellen som koster fra kr 17 000 kr og opp.

Les vår store test og beskrivelse av Mitsubishi IGURU 6200.

Toshiba Seiya Nordic

Toshiba Seiya Nordic er en energieffektiv varmepumpe som fås til en overraskende hyggelig pris. Det japanske navnet Seiya betyr faktisk “stille natt” på norsk. Derfor er det ikke overraskende at Toshiba anbefaler nettopp denne varmepumpemodellen til soverommet. Den har et lydnivå på bare 19 dB på laveste innstilling.

Varmepumpen har energiklasse A++ og fungerer utmerket både til oppvarming og kjøling. Den kommer også med WiFi-styring. Dermed er det enkelt å justere temperaturen fra mobilen. Andre funksjoner som bør nevnes er nattmodus og stillemodus for både inne- og utedelen. Prisen ligger på ca. 17 000 kr og opp.

Les vår store test og beskrivelse av Toshiba Seya Nordic 25.

Panasonic HZ25

Panasonic HZ25 er en liten varmepumpe til soverom med en rekke nyttige funksjoner. Modellen er blant annet utstyrt med Nanoe X-teknologi som aktivt renser luften for støv, pollen og andre partikler mens du sover. Dermed er modellen et godt valg for allergikere. 

Den har også en av markedets mest effektive nattmoduser som både demper lys og lyd. WiFi-styring er standard, og du kan enkelt styre alle funksjoner fra mobilen. Prisen avhenger av hvor kraftig den skal være og kan variere fra ca. 20 000 til over 30 000 kroner.

Les vår store test og beskrivelse av Panasonic HZ25WKE.

Les også

Sjekk hvilke varmepumper som er best i test

Få varmepumpe både i stua og på soverommet med flere innedeler

En smart og prisgunstig løsning for mange er å installere to innedeler som kobles til samme utedel. Da kan du velge en liten, stillegående varmepumpe til soverommet og en kraftigere modell til stuen. Du kan også velge modeller som lar deg koble til enda flere innedeler, selv om du vil ha forskjellige modeller på ulike steder i boligen.

Men det er viktig å velge riktig kombinasjon av modeller. Du bør derfor tenke nøye gjennom hvor mye effekt du trenger i de ulike rommene. En liten og kompakt varmepumpe passer kanskje perfekt til soverom, men andre oppholdsrom trenger kanskje kraftigere modeller på 4-6 kW. 

Du må være obs på at den totale effekten fra innedelene ikke bør overstige utedelens kapasitet. En erfaren montør kan hjelpe deg å beregne riktig balanse. Montøren kan også hjelpe deg med å finne rett sted til utedelen. Du må nemlig tenke litt strategisk, siden du skal koble flere innedeler sammen med den.

Unngå tørr luft på soverommet

Varmepumper kan i noen tilfeller redusere luftfuktigheten i rommet, som igjen kan føre til tørr luft og irritasjon i hals og øyne. For å motvirke dette, kan du bruke en luftfukter eller sette en skål med vann i rommet for å opprettholde et behagelig inneklima.

Er det noen ulemper med varmepumpe på soverommet?

Det finnes noen ulemper som du må være obs på før du kjøper inn en liten varmepumpe til soverommet. Men heldigvis finnes det også gode løsninger på disse. Den største bekymringen folk har er at varmepumpen skal bråke. Og ja, den lager litt lyd. Vi anbefaler derfor at du velger en stillegående modell.

De lager knappe knappe 18-20 dB(A) når du setter dem i stillemodus. Det er omtrent like lavt som en hvisking. Til sammenligning, så ligger normal bakgrunnsstøy på 15-20 dB(A) og vanlig prat på 65 dB(A). Vi anbefaler likevel at du stiller den inn sånn at den automatisk regulerer temperaturen på soverommet før du skal legge deg

Pumpen lager nemlig mest lyd når den må jobbe hardt med å endre temperaturen. Men den trenger ikke å jobbe like hardt – og dermed bråke – for å kun opprettholde temperaturen om natten. Se gjerne etter en varmepumpemodell med nattmodus hvis du vil være på den sikre siden. Da dempes både lys og lyd automatisk.

En annen ulempe er at direkte luftstrøm mot sengen kan gi ubehagelig trekk. Igjen så er løsningen å regulere temperaturen før du skal sove. En erfaren montør vet hvordan varmepumpen bør plasseres på soverommet for å gi minst mulig støy og best mulig luftspredning.

Les også

Les vår komplette guide til små varmepumper

Slik velger du varmepumpe i passende størrelse til et soverom

De fleste velger små varmepumpemodeller. En god tommelfingerregel er at en liten varmepumpe på rundt 2,5 kW er nok til soverom på under 15 kvadratmeter. Men du kan fort trenge en større modell hvis du har dårlig isolasjon, et stort rom eller store vinduer.

Du bør blant annet tenke over følgende for å finne riktig størrelse:

  • Hvor god isolasjon har rommet?
  • Har du store vindusflater som slipper inn varme eller kulde?
  • Ligger soverommet i andre etasje der varmen stiger opp?
  • Hvor kaldt blir det der du bor på vinteren?

Har du et lite soverom? Da er det ekstra viktig å tenke på plasseringen. Du vil jo ikke at varmepumpen skal stjele verdifull veggplass eller skape trekk. En liten og kompakt modell som kan monteres over døren eller tett mot veggen kan i så fall være et godt valg.

Men det er ikke bare størrelsen du må tenke på når du skal kjøpe varmepumpe. Du bør også sjekke hvor mye vedlikehold varmepumpen trenger. Hvor ofte bør filteret støvsuges? Må det vaskes? Enkle grep som dette kan øke levetiden, forbedre effektiviteten og sikre god luftkvalitet.  Vi anbefaler også at du får årlig service av en fagperson som kan sjekke at alt fungerer som det skal. 

Riktig plassering for jevn temperatur

For å unngå ujevn temperatur på soverommet, bør varmepumpen ikke plasseres rett over sengen eller i et hjørne med dårlig luftgjennomstrømning. Ved å plassere varmepumpen der luften kan sirkulere fritt i rommet vil det gi en mer behagelig og jevn temperatur gjennom natten.

Mange modeller har smart teknologi for bedre søvn

Ligger du og vrir deg i sengen fordi temperaturen ikke er optimal? Da vil du bli overrasket over hvor mye en moderne varmepumpe på soverommet faktisk kan hjelpe. Selv en liten modell kan være stappfull av smart teknologi som gjør det enklere å få en god natts søvn.

Vi har allerede snakket litt om stillemodus og nattmodus – men hva betyr det, sånn egentlig? Funksjonene fungerer ved å dempe både driftslyd og displaylys når du skal sove. Flere modeller kan også justere viftehastigheten trinnløst. Det betyr at du slipper den irriterende duren som eldre varmepumper er kjent for.

Du kan også stille inn nøyaktig hvilken temperatur du vil ha til ulike tider av døgnet. Vi anbefaler at du programmerer pumpen til å senke temperaturen en time før leggetid. Da får du den perfekte sovetemperaturen akkurat når du skal legge deg. Men hvis du må justere temperaturen eller viftehastigheten, så slipper du å stå opp av sengen. Bare bruk appen!

Praktiske tips for optimal bruk av varmepumpe på soverom

De fleste sover best når temperaturen ligger mellom 16 og 18 grader. Vi anbefaler at du starter der og justerer en grad opp eller ned til du finner din perfekte sovetemperatur. Kroppen din senker faktisk temperaturen naturlig mens du sover. Derfor kan det være smart å la varmepumpen gjøre det samme.

Det gjør du ved å stille varmepumpen til å senke temperaturen gradvis fra klokken 22 hvis du legger deg rundt 23. Da rekker rommet å bli akkurat passe svalt når du skal sove. La temperaturen holde seg lav frem til en time før du står opp. Det er deilig å våkne til et varmt rom.

Du snur bare prosessen når sommeren kommer. Men pass på at du lar varmepumpen kjøle ned rommet i god tid før leggetid. Da unngår du også for trekk på kroppen, noe som kan gi deg en real sommerforkjølelse. 

Jobber du skift eller har uregelmessige arbeidstider? Da kan en varmepumpe på soverommet være ekstra nyttig. Moderne WiFi-styring og forhåndsprogrammering lar deg programmere ulike temperatursoner på forskjellige tidspunkter. Det betyr at du kan ha optimal sovetemperatur, uansett når på døgnet du skal sove.

Du kan for eksempel stille inn varmepumpen til å kjøle ned rommet før du kommer hjem fra nattskiftet om sommeren. Eller kanskje du vil ha det litt varmere når du skal sove på dagtid om vinteren? Du kan enkelt tilpasse temperaturen etter døgnrytmen din ved å bruke en innebygget timer-funksjon.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Få hjelp av montøren til å velge en liten varmepumpe til soverom

Vi anbefaler at du ber en erfaren varmepumpeleverandør og -montør om hjelp. Han eller hun kommer gjerne på befaring og ser på forholdene hjemme hos deg. Montøren vurderer flere viktige faktorer som du kanskje ikke har tenkt på selv. Varmepumpemontører pleier for eksempel å se på hvor stort rommet er, hvor mange vinduer du har, og hvor godt isolert veggene er. 

De ser også på hvordan rommet er møblert og hvor varmepumpen bør monteres for å gi best mulig effekt. Du får også verdifulle tips om hvilke funksjoner du faktisk kommer til å ha nytte av. Kanskje trenger du ikke den dyreste modellen med alle ekstrafunksjonene? Eller kanskje er det verdt å investere litt ekstra for å bli kvitt pollen og andre allergener?

Det lønner seg uansett å få flere tilbud på varmepumpe, noe som vi allerede såvidt har nevnt. Da kan du sammenligne både pris og hvilke løsninger de forskjellige montørene anbefaler. Husk at den billigste varmepumpen her og nå ikke nødvendigvis er den mest gunstige i lengden. En altfor svak varmepumpe trekker nemlig mer strøm enn en modell som er akkurat passe kraftig. Jo bedre tilpasset boligen varmepumpen er, desto mer energieffektiv er den. 

En dyktig varmepumpemontør eller leverandør med lang erfaring kan hjelpe deg å finne den perfekte balansen mellom pris, kvalitet og dine behov. Lykke til med å velge en liten varmepumpe til soverommet!