Bilde

PLANLEGGING: For å finne beste og billigste oppvarming til boligen din er det ofte lurt å ha et langsiktig perspektiv.

Billigste oppvarming av hus: En sammenligning

Sist oppdatert: 18. november 2023

Trenger du nye varmekilder før vinteren banker på døren? Eller vil du kutte strømregningen og leter etter billigste oppvarming av hus? Da må du lese videre. Her får du en sammenligning av oppvarmingskilder, slik at du enkelt kan velge den som er best og rimeligst for nettopp din bolig.

Begynn med å kartlegge varmebehovet ditt

Den billigste oppvarmingen av hus er ikke nødvendigvis den med lavest prislapp. Det er like viktig at varmekilden sparer deg penger på sikt og gir deg en komfortabel varme i hjemmet. Du bør derfor begynne med å kartlegge varmebehovet ditt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Tenk gjerne over følgende for å finne den beste og billigste oppvarmingen til boligen din:

  • Boligens størrelse, isolasjon og hvor tett den er
  • Eksisterende varmekilder i huset
  • Hvor kaldt det blir om vinteren der du bor
  • Hvor mye strøm du bruker i gjennomsnitt per år

La oss se på et eksempel. Dersom du kjøper en liten og billig varmepumpe som er beregnet for et veldig tett hus eller en liten leilighet, kan du få problemer om du har en stor enebolig. Du oppnår ikke en komfortabel varme i hjemmet ditt til tross for at varmepumpen jobber hardt i forsøk på å oppnå nettopp det.

Jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer strøm trekker den. Slitasjen blir også mye større, slik at levetiden kan bli forkortet. Den “billige” varmepumpen kan ende opp med å bli ganske dyr, både i form av økte strømregninger og fordi du må bytte den ut før levetiden egentlig skulle ha vært over.

På samme måte kan det bli dyrt å kjøpe høytytende varmepumper til små og tette leiligheter med lavt varmebehov. Varmepumpen vil riktignok ikke ha noen problemer med å opprettholde ønsket temperatur, men du betaler mer for noe som du ikke nødvendigvis trenger.

Panelovner – billig oppvarming til små og tett boliger

Hvis du har en veldig liten leilighet med lite varmetap og du bruker lite strøm, så kan en panelovn være tilstrekkelig. Panelovner kan også være gunstig som oppvarmingskilde nummer to på de aller kaldeste dagene. De kan kombineres med varmekabler i gulvet, vedfyring og varmepumpe, avhengig av hva du foretrekker og hva som passer best for boligen din.

Hvis du vil spare ytterligere penger, bør du se etter en smart panelovn. Disse kalles også for smartovner. Du kan fjernstyre dem via WiFi og en praktisk app, slik at du alltid har kontroll over temperaturen i hjemmet ditt. Det er også mulig å få tak i ovner med automatiske innstillinger for temperatur.

Ulempen med panelovner er at barn og kjæledyr kan brenne seg på dem. De kan også utgjøre en viss brannfare, for eksempel om de blir tildekket eller velter. Panelovner bør derfor alltid monteres korrekt, og du bør se etter barnevennlige varianter om du har småbarn i hus.

Luft-til-luft varmepumpe: billigste oppvarming for de fleste boliger

Luft-til-luft varmepumper er en populær og billig oppvarming som passer for de fleste hus. Ifølge Enova, så passer varmepumper for dem som bruker 15 000 kWh eller mer per år. De kan imidlertid være et godt alternativ til vedfyring eller andre elektriske oppvarmingskilder, selv om du bruker litt mindre strøm enn dette.

Jo dyrere strømmen er og jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare ved å bytte til varmepumpe. La oss si at du bruker 25 000 kWh per år. Du kan i så fall spare ca. 4800 kWh årlig. Dersom snittprisen per kWh ligger på ca. 1 kr, så kan du spare 4800 kr hvert år. Det betyr at du raskt kan tjene inn igjen en varmepumpe til ca. 25 000 kr.

En varmepumpe er også en miljøvennlig oppvarmingskilde, noe som kan være viktig for mange. De fleste moderne varmepumper har lang levetid og er svært energieffektive. I dag kan du få moderne varmepumper med WiFi, lavt støynivå, tidsinnstillinger og filtre som fanger opp bakterier, pollen og lignende fra luften.

Varmepumper som tåler iskalde vintre

En ulempe med luftvarmepumper er at effekten blir redusert når det er svært kaldt ute. De fleste nordiske varmepumper tåler opptil 15 minusgrader helt fint. Dersom du bor i et område med svært lange kuldeperioder, bør du se etter en høytytende modell som tåler kaldere temperaturer. Det finnes modeller som takler både 25 minusgrader og 35 minusgrader.

Dersom det kun er noen få dager i året som virkelig er kalde, så kan du helt fint kombinere varmepumpe og andre oppvarmingskilder. Mange velger å kombinere vedfyring med varmepumpe, men du kan også kjøpe en panelovn som du bruker ved behov. Andre er fornøyd med å kombinere varmekabler og varmepumpe.

Billigste oppvarming av hus hvis du har vannbåren varme

Hittil har vi fokusert på billigste oppvarming av hus for dem som ikke har et vannbårent system – men hva er billigste varmekilde for vannbåren varme? Dersom du tidligere varmet opp boligen med oljefyring, så er sjansene store for at du allerede har et vannbårent system i hus.

Mange kan spare penger på oppvarming ved å montere en luft-til-vann varmepumpe. Den fungerer på mange måter likt som en luft-til-luft varmepumpe, bare at den varmer opp vannet i det vannbårne systemet. Det varme vannet sirkuleres deretter rundt i rørene og videre til radiatorer, gulvvarme eller viftekonvektorer.

Du kan kjøpe selve luft/vann varmepumpen for ca. 70 000 kr og opp, pluss montering. De er svært effektive og varmer opp både rom og tappevann. Dersom du bruker 25 000 kWh per år og snittpriser per kWh er 1 kr, så kan du spare over 8000 kr i året. Denne typen varmepumper koster mer enn “vanlige”, men du kan altså spare mer penger på strømregningen.

Avtrekksvarmepumpe kan også være et godt alternativ for deg som ikke har balansert ventilasjon. Avtrekksvarmepumper passer best for deg som har lite varmetap eller en mindre bolig. Ikke bare får du en jevn og behagelig varme i huset ditt, men du sparer også plass. Avtrekksvarmepumpe gir deg nemlig oppvarming og ventilasjon i ett, og hverken inne- eller utedel er synlig.

Billigste oppvarming for deg med høyt strømforbruk

Væske-til-vann varmepumpe kan være verdt kostnaden for deg som har et høyt strømforbruk på 30 000 kWh eller mer, samt vannbåren varme i boligen. De kan også være et alternativ til sameie og borettslag, hvor dere er flere som kan dele på utgiftene. Selve varmepumpen koster fra 120 000 kr og opp, og monteringen kan også koste flere titusener av kroner.

Du kan imidlertid spare over 11 000 kWh per år, dersom du har et strømforbruk på 25 000 kWh. Det utgjør over 11 000 kr i året med en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh. Den høye investeringen skyldes at varmepumpene er svært kraftige, og de må også graves ned på eiendommen din.

En væske-til-vann varmepumpe har en forventet levetid på 20 år, men mange har opplevd at de kan vare i nærmere 30 år. Det er altså en investering som kan lønne seg på sikt, både for deg og miljøet. Væske-til-vann varmepumpe er nemlig svært miljøvennlig, ettersom de utvinner energi fra sollys som lagres under bakkenivå.

Fjernvarme for deg som bor ved et fjernvarmenettverk

Fjernvarme kan være et alternativ til elektrisk oppvarming for deg som har tilgang til fjernvarmenettverk og har vannbåren varme. Det er vedtatt at prisen på fjernvarme aldri skal overstige strømpriser. Det betyr at fjernvarme kan være en rimeligere oppvarmingskilde enn elektrisitet.

Varmt vann sirkulerer via et rørnettverk fra varmesentral til varmevekslere i boligen din. Deretter blir varmeenergien overført videre til det vannbårne systemet ditt. Du må derfor bo et sted hvor du kan koble deg til fjernvarmenettverket. Per i dag er det hovedsakelig kun storbyer som har fjernvarmenettverk.

Slik får du enda billigere oppvarming av bolig

Det kan lønne seg å sammenligne priser og innhente tilbud når du skal sikre deg billig oppvarming av boligen din. For eksempel, det kan være mye penger å spare ved å sammenligne tilbud fra lokale varmepumpemontører. Husk at du ikke bare skal betale for selve varmepumpen. Montering kommer som regel i tillegg.

Den enkleste måten å sammenligne priser er ved å bruke en anbudstjeneste som er gratis og uforpliktende. Da trenger du bare å sende inn opplysningene dine én gang, fremfor å bruke tid og krefter på egen research. Vi anbefaler at du også har befaring med dem du synes er aktuelle. Befaring er viktig for at du skal få et nøyaktig pristilbud.

Montøren vil kunne anbefale deg den billigste og beste oppvarmingskilden til boligen din. For eksempel, bør du ha avtrekksvarmepumpe eller luft-til-vann varmepumpe til det vannbårne systemet ditt? Hvor stor bør luft-til-luft varmepumpen din være? Holder det med en liten og billig varmepumpe eller sparer du mest strøm ved å velge en kraftigere modell?

Hvis du også vil ha panelovner til å varme opp boligen din, så bør du sammenligne priser nøye. Du bør også undersøke hvor stort areal de klarer å varme opp og beregne hvor mange du trenger for å få tilstrekkelig varme. Uansett hvilken varmekilde du velger, så kan du spare penger ved å planlegge og gjøre research.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: sammenligning av billigste oppvarming av hus

Det finnes en rekke forskjellige måter å kombinere ulike oppvarmingskilder på, og det viktigste er at du velger dem som passer best for boligen din. For eksempel, bor du i en liten hybel vil det sannsynligvis være billigere med panelovn enn varmepumpe. Varmepumpe er derimot den billigste oppvarmingen for svært mange hus.

En god tommelfingerregel for folk flest er å bruke varmepumpe i den grad det er mulig, men du bør også ha en eller flere reserve-oppvarmingskilder tilgjengelig. Ekstra oppvarmingskilder kan du bruke de dagene det faktisk blir kaldt nok til at varmepumpen ikke greier å opprettholde temperaturen inne.

Få svar på vanlige spørsmål om billig oppvarming av hus

Meldingsboble
Hvilke typer oppvarming kan jeg velge mellom?

Det finnes mange forskjellige måter å varme opp hjemmet ditt, blant annet vannbårne system og elektriske varmekilder. Hva som er best for deg, avhenger av flere faktorer som hvor du bor, hvilken type bolig du har og personlige preferanser.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg redusere oppvarmingskostnadene mine?

De fleste hjem bruker mest strøm på oppvarming. Enkelte bruker opptil 60 % av energiforbruket sitt på å varme opp boligen. Det kan derfor være mye penger å spare ved å bytte til en mer energieffektiv oppvarmingskilde. I tillegg kan du kjøpe smarte varmepumper og panelovner som du kan fjernstyre og regulere i henhold til dagens strømpriser. Det er også lurt å varme kun de rommene du bruker, og å sette en lav temperatur på termostaten når du ikke er hjemme.

Meldingsboble
Er det trygt å bruke varmepumpe?

Så lenge varmepumpen blir montert av en sertifisert fagperson, så kan du helt trygt bruke den. Mange synes at varmepumpe er et tryggere alternativ til for eksempel panelovner. Du slipper å bekymre deg for at barn skal brenne seg på dem, og brannfaren kan også være mindre.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg kjøpe en billig varmepumpe?

Den beste og billigste varmepumpen er den som er tilpasset varmebehovet ditt. Den enkleste måten å få en god pris på varmepumpe er ved å sammenligne priser og tilbud. Husk å ta hensyn til merke, størrelse, effektivitet og andre egenskaper som er viktige for deg. Det er også lurt å kontakte en varmepumpeleverandør for å få råd om hvilken type varmepumpe du trenger.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg varme opp leiligheten billig?

Det finnes ulike måter å varme opp leiligheter på, avhengig av hvor stor den er og hvor godt isolert den er. Noen leiligheter trenger kun panelovn, mens andre som bor i leilighet har god nytte av varmepumpe. Du bør ta utgangspunkt i varmebehovet ditt for å finne ut hva som vil være den billigste oppvarmingen for nettopp din bolig.

Meldingsboble
Er det billigst med ved eller varmepumpe?

Det er ikke alltid like enkelt å sammenligne priser på ved og varmepumpe. Mange velger å kombinere vedfyring med andre oppvarmingskilder som nettopp varmepumpe. Det kan være et stort sparepotensiale å fyre når strømprisene er høye og bruke varmepumpen ellers på døgnet. De fleste strømselskap lar deg sjekke dagens strømpriser via mobilappen eller på hjemmesidene deres.