Bilde

HYTTEKOS: Med en varmepumpe på hytta kan du komme fram til ferdig oppvarmet hytte.

Varmepumpe til hytta: Komplett guide

Sist oppdatert: 17. november 2023

En varmepumpe er et fantastisk alternativ for oppvarming av hytta. Du slipper å bekymre deg for frosne rør, og du kan ankomme en ferdig oppvarmet hytte. De fleste moderne varmepumper kan også brukes til nedkjøling om sommeren. 

Hvis du har tenkt å montere varmepumpe på hytta, så er det viktig å velge riktig type. Det finnes mange forskjellige modeller på markedet – men hvilken er rett for deg? Hvilke funksjoner trenger du? Hvor mye koster det og er det verdt det?

Vi gjør det litt enklere å velge med vår komplette guide til hvordan du kan velge riktig varmepumpe til hytta.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Kjøp varmepumpe til hytta i rett størrelse

Når du skal velge en varmepumpe til hytta, så er det viktig å tenke på hvor stor hytta er. Jo hardere viftene må jobbe for å varme opp hytta, desto mer strøm trekker den. Underdimensjonerte modeller utsettes også for større slitasje, samt komforten i fritidsboligen din blir redusert.

Den beste varmepumpen er derfor den som er akkurat passe i forhold til størrelsen på hytta. Tenk over hvor mange kvadratmeter du ønsker å varme opp, samt om det er enkelt for den varme luften å spre seg. 

Dersom du har mange små rom fordelt over flere etasjer, så kan du vurdere å kjøpe varmepumpe med multisplitt. Det vil si at du kan feste flere innedeler på samme utedel. Du bør også tenke på hvor kaldt det blir om vinteren. Noen modeller tåler over 30 minusgrader, mens andre fungerer bra ned til 15 minusgrader.

Populære varmepumper til fritidsboliger og hytter

Vi skal nå se nærmere på noen populære varmepumper til hytter. Det er viktig å merke seg at vi hovedsakelig trekker frem luft/luft varmepumper. Denne typen varmepumpe er populær, rimelig og kan monteres på de aller fleste hytter. Dersom du har vannbåren varme, så kan du vurdere luft/vann eller væske/vann istedenfor.

Mitsubishi

Modellene Kaiteki og IGURU passer bra til deg som ønsker rask oppvarming av hytta. Begge fås med teknologien Hyper Heating for ekstra bra varmekapasitet. Størrelsen er kompakt, slik at de er enkle å plassere selv i små hytter eller mindre rom.

Panasonic

Panasonic har et variert utvalg av varmepumper til fritidsboliger og hytter. VZ Heatcharge er en super varmepumpe til hytter på fjellet. Dette er nemlig toppmodellen når det kommer til iskalde områder. Dersom du har en stor hytte, kan du se nærmere på HZ Flagship. CZ Basic Inverter er derimot et godt valg til deg som vil ha en liten og billig varmepumpe til hytta.

Daikin

Daikin leverer varmepumper som tåler et kaldt, nordisk klima. Moskus-serien er et godt valg for deg som vil ha en liten og billig varmepumpe til hytta, mens Synergi gir svært god varme på selv de kaldeste dagene. Stylish er for deg som vil ha en stilfull varmepumpe som tåler kalde vintre.

Toshiba

Toshiba har flere gode varmepumper til fritidsboliger og hytter. For eksempel, Seiya passer for deg som har en liten hytte eller har fritidsbolig et sted med mildt klima. Daiseikai fungerer derimot ned til 30 minusgrader, mens Polar gir deg god varme til en rimelig pris. Designmodellen Signatur er derimot et ypperlig valg for deg som ønsker at varmepumpen skal matche interiøret.

Varmepumpe til fritidsbolig med fjernstyring

Det er veldig praktisk å kjøpe en smart varmepumpe med WiFi til hytta eller fritidsboligen din. Det er fordi du kan fjernstyre dem hjemmefra. Det finnes også løsninger for fjernstyring via SMS, dersom du ikke har WiFi på hytta.

En varmepumpe med WiFi gjør det enkelt å regulere temperaturen på hytta når du er hjemmefra. Du kan stille inn varmepumpe på vedlikeholdsvarme når du drar derfra og skru opp temperaturen via mobilen neste gang du er på vei til hytta. Ikke bare sparer du strøm på denne måten, men du passer også alltid på at det er god varme i fritidsboligen din.

Hvis du ikke har varme på hytta, kan det fort ende opp i frosne rør og andre skader.  Med en varmepumpe med WiFi eller andre muligheter for fjernstyring, så slipper du å bekymre deg for det. Det finnes også utstyr som du kan kjøpe for å koble varmepumpen til internett. Disse er svært praktiske, dersom du har en varmepumpe uten WiFi.

Fordeler med varmepumpe på hytta

Det er flere fordeler med varmepumpe på hytta, utover muligheten til å fjernstyre varmen. En varmepumpe er både miljøvennlig og økonomisk. Den er også enkel å bruke. Varmepumper bruker mindre energi enn andre elektriske oppvarmingssystemer. Det gjør dem til et rimelig alternativ til fritidsboligen. De krever også minimalt med vedlikehold.

Det er viktig med varme på hytta. Ikke bare er det ubehagelig å ankomme en frossen hytte, men frost kan også forårsake skader.  Du reduserer faren for skader som frost kan forårsake ved å montere en varmepumpe på hytta. I tillegg kan du nyte en varm og behagelig temperatur mens du oppholder deg der.

De fleste av dagens modeller fås med effektiv luftrensing mot pollen, forurensninger, bakterier, støv og lignende. Luftrensing er spesielt gunstig for dem med allergier eller følsomme luftveier.

Sist, men ikke minst, så kan du bruke varmepumpen som aircondition på varme sommerdager. Still inn varmepumpen til optimal temperatur, slik at du alltid har det behagelig.

Ulemper med varmepumpe på hytta

Ulempen med varmepumpe på hytta eller fritidsboligen er at effekten reduseres ved svært kalde temperaturer. Det er viktig å velge en modell som hanskes klimaet der den skal brukes.

En annen ulempe er at varmepumper genererer litt støy. De fleste av dagens modeller er relativt stillegående. Det er likevel uunngåelig å høre litt summing fra innedelen når viftene kjøres i høy hastighet. Vi anbefaler å tenke over hvor du plasserer innedelen for å unngå støy. Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med å finne et egnet sted.

Det er viktig å velge varmepumpe i rett størrelse for å unngå støy fra viftene. Jo hardere de må jobbe, desto mer støy lager de. Det er viktig med en modell som raskt klarer å varme opp hytta eller fritidsboligen, samt er kraftig nok til å opprettholde varmen.

En varmepumpe kan koste litt mer enn andre oppvarmingsalternativer. Varmepumper har imidlertid en lang levetid, og det er verdt å betale litt ekstra for god kvalitet. De fleste av dagens modeller vil gi deg mange års behagelig varme på hytta eller i fritidsboligen din. 

Mange velger å kombinere varmepumpe med ekstra oppvarming på de kaldeste dagene, for eksempel vedfyring eller panelovn.

Pris på varmepumper til fritidsboliger og hytter

Prisen på varmepumpe til hytta eller fritidsboligen avhenger av størrelse, merke, ytelse, modell, tilgjengelige funksjoner og lignende. Du kan få en liten og billig varmepumpe for ca. 15 000 kr og opp. Det er mulig å få ganske avanserte modeller til ca. 25 000 kr. Sjekk om montering er inkludert i prisen før du kjøper.

Kostnaden for standard montering av varmepumpe ligger på ca. 5000-6000 kr. Dersom det er vanskelig å komme frem til hytta eller den ligger langt unna, så kan det hende at du må betale mer for montering. Vi anbefaler at du sammenligner priser og tilbud på varmepumper fra lokale forhandlere i nærheten av der du har hytta.

Den enkleste måten å innhente tilbud er ved å bruke en anbudstjeneste. I så fall trenger du kun å sende inn opplysningene dine én gang. Anbudstjenestene sender deretter opplysningene videre til forhandlere i nærheten. Du vil motta flere uforpliktende og kostnadsfrie tilbud på varmepumpe til hytta som du kan sammenligne etter behov. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Få hjelp med å velge rett modell

Du bør be om befaring fra de forhandlerne som du liker best. Be gjerne om befaring fra flere enn én. Befaringen er en fin anledning til å stille spørsmål til varmepumpemontøren. Montørene har god kunnskap om hvilke modeller som passer best til hvilke boliger, og de kan derfor hjelpe deg med å finne rett varmepumpe til hytta eller fritidsboligen din.

Montøren vil også kunne hjelpe deg med optimal plassering. Dette er spesielt nyttig for deg med liten hytte eller hytte med små rom.  I slike boliger kan det nemlig være vanskelig å finne gode steder til innedelen. Da er det fint å ha en montør som kan hjelpe deg. 

Du bør også be montøren om tilbud på små og kompakte varmepumper som kan henges over døren eller andre små steder, dersom det er vanskelig å finne et sted til å henge opp varmepumpen.

Meldingsboble
Hvor mye koster en varmepumpe til fritidsbolig?

Det er ikke mulig å gi et generelt svar på dette spørsmålet, da prisen på varmepumpe varierer avhengig av størrelse, type og merke. Generelt sett kan man imidlertid si at en varmepumpe til fritidsbolig koster mellom 10 000 og 30 000 kroner.

Meldingsboble
Er det noen andre fordeler med varmepumpe til hytta, bortsett fra at jeg kan styre den hjemmefra?

Ja, det er mange fordeler. En varmepumpe er økonomisk og miljøvennlig. Den reduserer også faren for skader som frost kan forårsake på fritidsboligen din. Du ankommer en ferdig oppvarmet hytte og kan nyte en jevn temperatur under hele oppholdet.

Meldingsboble
Bør jeg montere varmepumpe på hytta når jeg har en peis?

Fordelen med varmepumpe er at du får jevn og fin varme. Dersom du kun bruker vedfyring, kan det ta lang tid før du varmer opp hytten. Du kan heller ikke holde varmen oppe når hytta ikke er i bruk og risikerer frostskader på rør om vinteren. Ved å montere varmepumpe på hytta eller fritidsboligen din, slipper du å tenke på disse problemene.

Meldingsboble
Jeg har hørt at varmepumpen kan brukes til å kjøle ned hytta om sommeren. Er dette riktig?

Ja, det er mulig å bruke varmepumpen som aircondition. Denne funksjonen er veldig praktisk, spesielt hvis det blir veldig varmt på hytta om sommeren. De fleste modeller er svært energieffektive, også når de blir brukt til nedkjøling.

Meldingsboble
Hvor bør jeg plassere utedelen?

Utedelen bør helst ikke stå for nær sittegrupper, ettersom den genererer en del støy. Den bør heller ikke vær altfor nær soveromsvindu. Det finnes modeller med stillegående utedel, dersom dette ikke er til å unngå. Utedelen bør ha tilgang til rikelig med frisk luft. Bygg gjerne et varmepumpehus til for å beskytte den mot snø, løv og annet rask.

Meldingsboble
Hva bør man ta i betraktning når man velger en varmepumpe for hytta?

Når man skal velge en varmepumpe for hytta bør man vurdere hyttas størrelse, isolasjon, energibehov, plassering og klimaforhold i området. Det er også viktig å velge en varmepumpe med god ytelse i lave temperaturer, spesielt hvis hytta ligger i et kaldt klima.