INGEN GOD IDÉ: Selv om det kan være fristende for mange å skjule varmepumpen i kjelleren, er det ikke nødvendigvis så lurt.
Sist oppdatert: 19. november 2023
Du har fått deg varmepumpe med inne- og utedel, men hvor skal du plassere den for maksimal effekt og komfort? Hvordan unngår du å montere den på feil sted? Og varmepumpe i kjeller – er det egentlig en god idé? Les videre for å få full informasjon om hvor du bør plassere varmepumpen inne og ute.
Det er mange som lurer på om det er lurt å montere varmepumpe i kjelleren, det vil si utedelen. Tankegangen er ganske logisk. En kjeller er varmere enn temperaturen utendørs, så da vil oppvarming av luft være mer effektivt i teorien. I praksis viser det seg at dette ikke er en god idé.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Det er viktig at varmepumpen har tilstrekkelig med luftgjennomstrømning for å fungere best mulig, og det får den ikke i en kjeller, garasje eller under en veranda. Ulempene vil raskt vinne over fordelene. For å finne gode alternativer, må vi spørre om hvorfor du vil ha varmepumpe i kjelleren.
Er det fordi du synes at den ser sjenerende ut? Er du redd for støy i hagen? Eller er ikke oppvarmingen i huset tilstrekkelig? Det finnes heldigvis mange gode løsninger som bidrar til lavere støynivå, bedre estetikk og mer effektiv oppvarming, noe som vi skal diskutere nærmere nå.
Du må ta hensyn til naboene når du skal montere varmepumpe utendørs. Luft-til-luft varmepumper kan lage litt støy, og det er viktig å ikke plassere den rett ved soveromsvinduet eller ved sittegrupper i hagen. Du kan alternativt kjøpe en stillegående modell om dette ikke er til å unngå.
Vi anbefaler å montere den rett på grunnmur eller bakkestativ for å unngå støy. Det kan nemlig oppstå vibrasjoner og bråk om du monterer varmepumpe på trevegg. Vibrasjonsdempere kan hjelpe å redusere støynivået om dette ikke er til å unngå.
Utedelen er heller ikke så vakker å se på, og det kan lønne seg å ta en prat med naboen før du monterer den. Helst bør den være på et sted som ikke er så synlig. Hvis det viser seg å være umulig, kan du lage et varmepumpehus som du maler i samme farge som omgivelsene. Det gjør at utedelen ikke blir så synlig. Sist, men ikke minst, så kan ikke utedelen være montert for langt vekke fra innedelen.
Det finnes varmepumper for både vegg og gulv, og montering av innedel avhenger derfor i stor grad av hvilken varmepumpe du har valgt. Veggmonterte varmepumper er de vanligste. Du bør ha minst 1,80 m takhøyde, og de skal helst monteres høyt oppe på veggen. Du risikerer at tregulv tørker ut om varmepumpen henger for lavt nede.
Ulempen ved veggmontert varmepumpe er at den er svært synlig. En gulvmodell er mer diskré, og de er i tillegg mer stillegående. Enkelte varianter kan bygges inn i veggen, og du har flere muligheter til å skjule den om ønskelig.
Plassering av innedel er svært viktig for å få utnyttet varmepumpen best mulig. Veggmonterte modeller bør henges opp i oppholdsrom, helst det rommet du benytter mest. Et annet alternativ er å plassere den nær trappen om du vil at varmen skal sive opp til neste etasje.
Det er mer krevende å velge plassering om du har et lite rom. Det kan for eksempel være ganske sjenerende å henge opp varmepumpen ved siden av sofaen. Det finnes heldigvis veldig stillegående modeller, og disse kan i så fall være et smart valg.
Det kan være spesielt krevende å varme opp boligen om du har flere etasjer og store områder, samt hvis du har mange små rom. Det hender at enkelte vil montere varmepumpe i kjelleren fordi de trenger bedre oppvarming, men vi har allerede slått fast at dette ikke vil fungere. En bedre løsning kan være å montere flere varmepumper.
Du bør se etter varmepumpe med multisplitt for å koble flere innedel til samme utedel. Dette er en praktisk løsning, ettersom du får maksimal oppvarming av boligen – uten å måtte installere flere utedeler! Du bør helst kunne plassere varmepumpene på en yttervegg for å gjøre det enklere å trekke rør mellom dem, men hør gjerne med installatøren om de har bedre forslag.
Frister deg ikke med synlig utedel? Et annet alternativ kan være en væske-til-vann varmepumpe. Disse varmepumpene graves ned og skjules under bakken, og de henter energi fra under bakkenivå. Energien sendes opp gjennom en energibrønn. Eksempler på dette er bergvarmepumpe og jordvarmepumpe.
Du kutter betydelig med strømforbruk, og du får en god varme i boligen året rundt. Denne løsningen er best egnet for deg som har et uteområde som kan benyttes til å grave ned varmepumpen, samt har et strømforbruk på over 30.000 kWh per år. Det er mulig å søke om støtte fra Enova for installasjon av væske-til-vann varmepumpe.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Det er ikke alltid like lett å finne ut av hvor du bør montere varmepumpe, men heldigvis vil installatøren kunne gi deg mange gode idéer og innspill. Sertifiserte fagfolk har god erfaring med å velge den perfekte plasseringen for varmepumpen, og de tar vurderinger som dette jevnlig.
Vi anbefaler på det sterkeste at du legger jobben ut på anbud for å få det beste tilbudet. Installatørene bør komme hjem til deg på befaring og gi deg et skriftlig tilbud. Du kan benytte anledningen til å stille dem masse spørsmål om plassering, og svarene vil kunne gi deg en god indikasjon på hvilken leverandør du bør velge. Hvem virker mest tydelig og sikker? Hvem har best erfaring fra lignende prosjekter?
Du bør sammenligne prisen til de ulike firmaene, slik at du får et rettferdig tilbud og ikke betaler for mye. Det er allikevel viktig å påpeke at pris ikke bør prioriteres over kvalitet. Det er svært viktig at installasjonen utføres riktig for at du ikke skal få problemer med drift og for at du skal kunne glede deg over varmepumpen over lang tid. Du kan få problemer med både garanti og forsikring om du benytter deg av svart arbeid.
Nei, det er ikke anbefalt å montere varmepumpe i kjelleren. Den vil få for dårlig effekt og vil ikke være energieffektiv. Du bør heller se etter andre oppvarmingsløsninger for boligen din.
En sertifisert installatør vil kunne hjelpe deg med å velge riktig plassering for din varmepumpe. Installatører har god erfaring med dette, og de tar ofte slike vurderinger for sine kunder.
Ja, det er noen steder du bør unngå å installere varmepumpe. Det er viktig at du finner en optimal plass med tanke på varmefordeling, slik at du ikke bruker unødvendig mye energi. Montøren hjelper deg med dette.
Det er ikke alltid like lett å si hvor mye det koster å installere en varmepumpe, da dette avhenger av mange faktorer. Vanligvis koster standard montering ca. 5000 kr, mens mer kompliserte installasjoner kan koster 8000 kr eller mer. Prisen på selve varmepumpen kommer i tillegg.
Du bør få en befaring av en sertifisert installatør, slik at du kan være sikker på at jobben blir utført riktig. Det er også viktig å få et skriftlig tilbud fra varmepumpemontøren, slik at du ikke betaler for mye. Husk også å spørre om garantier og forsikringer.
Nei, varmepumpen trenger ikke å stå på hele tiden. Mange velger å skru den av om sommeren, for eksempel. Det er likevel viktig å huske på at varmepumpen kan filtrere vekk allergen og bakterier fra boligen, og det kan dermed være nyttig å ha den i drift året rundt. Den kan også brukes som aircondition på varme dager.