ROBUST: Et varmepumpehus vil beskytte utedelen mot vær og vind.
Sist oppdatert: 16. april 2024
Varmepumpen er montert og utedelen er på plass – men hva bør du gjøre nå for å beskytte utedelen? Her får du en liten guide til hvordan du kan gå frem for å bygge et varmepumpehus, slik at varmepumpen blir beskyttet mot vær og vind.
Les videre for å oppdage hvordan du går frem for å få varmepumpehus.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Først vil vi fortelle kort om hvorfor du bør ha et varmepumpehus, samt hvilke typer du kan velge blant. Det vil gjøre det enklere for deg å velge hvilken løsning du vil gå for. Du kan nemlig velge blant tre ulike løsninger:
Varmepumpehus kalles også for varmepumpetak og varmepumpedeksel. Formålet med dem er å beskytte utedelen mot vær og vind. De kan også brukes for å “skjule” utedelen, dersom du er bekymret for hvordan fasaden ser ut.
Dersom du liker å snekre og har utstyr liggende hjemme som du kan bruke, kan det være en idé å bygge ditt eget varmepumpetak. Dette er en relativt enkel jobb for deg som er vant med å bygge ting selv, samt du har tid og lyst til å utføre jobben på egenhånd. Dersom det overhodet ikke frister å snekre selv, kan du kjøpe ferdige varmepumpehus som du fester på veggen.
Byggesett er en slags mellomløsning mellom å snekre selv og kjøpe ferdigmonterte varmepumpedeksler. Dette er en rimelig og praktisk løsning som kan passe for de fleste. Byggesett inneholder alt av materialer og ferdige deler, samt en monteringsanvisning. Du må likevel ha tilgang til nødvendig verktøy selv for å snekre sammen delene.
Du kan bygge varmepumpehus helt selv, hvis du allerede har en del materialer liggende og føler deg trygg på prosessen. Du må i så fall kappe opp planker og deler selv. Husk å planlegge godt i forkant, slik at du er sikker på at størrelsen på varmepumpetaket passer til utedelen. Det er også viktig å passe på at du har alt du trenger av materialer på forhånd.
Det er nemlig kjedelig og forstyrrende å avbryte arbeidet, bare fordi du manglet noe. Mange velger også å male plankene før de snekrer dem sammen, men det må du selv avgjøre hva du synes er mest praktisk.
Dette trenger du for å bygge varmepumpehus selv:
Begynn med å bygge selve rammen til huset før du kler inn sidene og fronten med lekter. Pass på at sidene og fronten ikke blir for tett. Kledning brukes til taket på varmepumpehuset. Vindskier skrus fast til sist før du henger opp varmepumpetaket med universalkroker. Bunnen bør helst være helt åpen, slik at varmepumpen har fri tilgang til luft på undersiden.
Utedelen må nemlig ha tilstrekkelig tilgang til frisk luft for at den skal fungere optimalt. Hvis du ikke føler deg helt komfortabel med å bygge huset selv, kan det være en idé å investere i et ferdig byggesett. Da slipper du å bekymre deg for materialvalg og montering, og du er sikker på at huset blir stabilt og godt isolert – noe som er viktig for å beskytte varmepumpen din.
Hvis du ikke vil gå i gang med å bygge selv, kan du kjøpe et ferdig byggesett. Da er alt inkludert (materialer, montering og veiledning), og du trenger bare å sette det sammen. Byggesettene finnes i forskjellige størrelser, og det er viktig at du velger det settet som passer best til din varmepumpe.
Ta gjerne mål av varmepumpen først og spør forhandleren om hjelp, dersom du er usikker på hvor stort varmepumpedekselet bør være. Når du har kjøpt ferdig byggesett, følger det ofte med monteringsanvisninger. Følg disse nøye for å sikre at huset settes sammen riktig. Det er viktig å bruke god tid på å sette opp varmepumpehuset, slik at du ikke risikerer at noe går galt underveis.
Hvis du kjøper byggesett i tre, så må du beregne tid til å male det før du snekrer det sammen. Det er mer tungvindt å male varmepumpetaket etter at du har montert det på plass. Det finnes ferdigmalte byggesett også, dersom du ikke ønsker å male selv. Fordelen med å male varmepumpehuset er at du kan tilpasse fargen etter egne ønsker.
Varmepumpehus i aluminium eller stål kan være en god løsning for deg som vil ha noe robust. De er vedlikeholdsfrie og praktiske i bruk. Du kan velge mellom perforerte varmepumpedeksler eller lameller. Du kan føle deg trygg på at utedelen får rikelig tilgang til frisk luft, samtidig som den er godt beskyttet.
Det finnes også blikktak som monteres over varmepumpen. Både enkle varmepumpetak og hele varmepumpehus i stål er enkle å montere. Du kan raskt ta ned varmepumpehus i stål eller aluminium ved behov, uten at det krever mye arbeid. De er dermed svært praktiske med tanke på fremtidig varmepumpeservice.
For å sikre at den nye varmepumpen din varer lenger og har god ytelse over tid, så er det viktig å ta noen forholdsregler. Varmepumpehus er selvsagt viktig, men du kan også ta ytterligere grep for å beskytte både inne- og utedelen:
Varmepumpemontøren vil kunne gi deg mye god informasjon om vedlikehold under installasjon. Enkelte tilbyr også serviceavtaler, slik at du kan spare penger på sikt. Fordelen med serviceavtaler er at du blir kontaktet når det er på tide med service, og du trenger derfor ikke være redd for å glemme det i en travel hverdag.
Den enkleste løsningen for deg som ønsker minst mulig arbeid er å kjøpe et ferdig sammensatt varmepumpehus. Disse kan fås i både tre og metall, og du kan velge blant ulike farger. Et annet alternativ er å kjøpe ferdige varmepumpehus som du kan male selv, dersom du har spesifikke ønsker til fargekombinasjoner. Den eneste monteringen som du må gjøre selv er å montere varmepumpetaket på veggen.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Du kan kjøpe varmepumpetak som festes over utedelen, helt uten sidevegger og front. De er rimelige og enkle å montere. Varmepumpen blir derimot ikke like godt beskyttet. Du må derfor vurdere hvor utsatt utedelen er for vær og vind før du bestemmer deg for hvilken type varmepumpehus du vil ha.
Varmepumpetak kan være et godt alternativ hvis utedelen ikke er spesielt utsatt. Den beskytter likevel varmepumpen mot snø og is. Du unngår også at snø raser av selve hustaket og lander på utedelen, dersom du henger opp et eget varmepumpetak til den. Det er enkelt å montere varmepumpetak.
Du må ofte bruke braketter eller lignende for å få dekselet til å henge på plass, men det er ikke særlig komplisert. Pass på å sjekke hva som er inkludert i prisen. Noen ganger får du med alt du trenger som for eksempel braketter, og andre ganger må du kjøpe dette selv.
En varmepumpehus er et slags overbygg som beskytter varmepumpen mot vær og vind. Huset er ikke helt tett, ettersom varmepumpen trenger fri tilgang til luft for å fungere optimalt. Det er imidlertid solid nok til å forhindre at varmepumpen blir dekket av snø, løv og annet rusk som kan sette den ut av drift.
Varmepumper fungerer best og varer lengst når de blir beskyttet mot vær og vind. I tillegg skjuler den varmepumpen litt, og du kan male varmepumpehuset i samme farge som boligen. Utedelen sklir dermed inn i fasaden og blir mindre iøynefallende.
Du trenger et hus som er minst like høyt som varmepumpen selv, og det er en fordel om det er litt bredere enn pumpen. Da blir det enklere å utføre service på varmepumpen ved en senere anledning.
Det er enkelt å montere varmepumpehus. Hvor lang tid monteringen tar, avhenger om du kjøper ferdige byggesett eller bygger huset helt fra grunnen av. Byggesett tar ofte kortere tid å montere, ettersom delene er ferdig tilpasset. Dessuten slipper du å tenke på materialvalg og lignende. Varmepumpehus som bygges fra grunnen av tar vanligvis lengre tid å montere, men det er gjerne en rimeligere løsning for deg som allerede har materialer og utstyr liggende i garasjen.
Prisen på et varmepumpehus vil variere ut fra størrelse og materialer. Du kan forvente å betale mellom 2000 og 4000 kroner for et varmepumpehus av tre, mens et varmepumpehus i metall kan koste opptil 5000 kroner. Ferdige byggesett og ferdig monterte varmepumpehus koster mer enn å bygge helt selv, men det avhenger selvsagt av hva slags materialer og utstyr du har tilgjengelig.