Bilde

MILJØVENNLIG SPARETILAK: Å bruke jordvarme som oppvarming kan lønne seg dersom du har et høyt energiforbruk i boligen din.

Hva koster en jordvarmepumpe? Enkel guide

Sist oppdatert: 19. november 2023

De aller fleste nordmenn som kjøper seg varmepumpe ender opp med en luft til luft varmepumpe. Det handler mye om hvor enkle disse er å installere, og ikke minst hvor lav prisen er. Her får en tross alt en fullt fungerende varmepumpe til rundt 20,000 kr, og installasjonen koster sjeldent mer enn rundt 5,000 kr.

Allikevel vet de aller fleste at det ikke er luft til luft varmepumpen som sparer en mest penger. Det finnes nemlig mye større systemer, som både kan støtte større boliger, men ikke minst også spare en for mer penger. For eksempel finner vi her luft til vann, samt berg- og jordvarmepumpene. Disse har den fordelen at de ikke bare varmer opp lufta, men også vannet i boligen.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Spesielt jordvarmepumpene har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Mye av dette stammer fra det faktum at teknologien har blitt billigere, men også det faktum at en har fått opp øynene for akkurat hvor mye penger disse varmepumpene faktisk kan spare en. Det er tross alt besparelsene som er det viktigste, så sant en klarer å dekke engangskostnaden av pumpa.

Men hvor mye koster egentlig en jordvarmepumpe? For å besvare dette skal vi gå gjennom de mange faktorene som spiller inn. Her er det som med alle andre varmepumper merkevare, installasjon, og vedlikehold som spiller inn for kostnaden. Vi skal i denne artikkelen allikevel forsøke å gi deg en ca. jordvarmepumpe pris for din situasjon.

Tilbud på jordvarmepumpe

Selv om en allerede har gått for valget av jordvarmepumpe som oppvarming, så skal det fortsatt tas en del avgjørelse. Selvfølgelig må en finne en varmepumpe som faller inn under budsjettet, og en må velge en profesjonell leverandør for montering. Det kan være vanskelig å finne dette, men med vårt skjema kan du gratis og uforpliktende motta 3 tilbud fra leverandører.

Alt du trenger å gjøre er å fylle i skjemaet med informasjon om ditt boligareal, hvor mange personer som er bosatt der, samt hvilket område du bor i. Deretter vil du bli kontaktet av 3 profesjonelle leverandører som kan bistå deg med installasjonen av jordvarmepumpe. Det er altså helt gratis og uforpliktende, og tilbudene gir deg en rask oversikt.

Dette påvirker prisen på jordvarmepumpe

Det finnes flere faktorer som påvirker jordvarmepumpe pris. Naturligvis er varmepumpen i seg selv en stor kostnad. Allikevel er installasjonen her en betraktelig høyere del av totalprisen enn ved for eksempel luft til luft eller luft til vann varmepumpe. Dessuten er det verdt å merke seg at en også er nødt til å kjøpe plastslanger. Nedenfor går vi gjennom de forskjellige kostnadene.

Jordvarmepumpe

Den største kostnaden ender kanskje ikke så overraskende opp med å bli varmepumpen i seg selv. En jordvarmepumpe kommer som en enhet du plasserer enten i kjelleren eller i et mer teknisk rom. Dette er enheten der maskineriet kjører i gang, og det er her varmen fra jorda skal spres rundt i hjemmet ditt gjennom varmt vann.

Prisen på en jordvarmepumpe i seg selv avhenger selvfølgelig av hvilken merkevare du går for. Allikevel er det vanlig at prisen på disse lander på 120,000 kr og oppover. De er dermed betraktelig dyrere enn for eksempel luft til luft eller luft til vann varmepumpene. Dette er rett og slett fordi de er mer kompliserte systemer.

Installasjon

En jordvarmepumpe krever mellom 300 og 600 m² i areal hvor du kan grave. Ikke alle har dette i hagen sin, og det er derfor litt begrenset hvem som kan installere denne typen varmepumpe. Dessuten koster det selvfølgelig å grave opp såpass mye og installere en jordvarmepumpe. Heldigvis skal en bare grave halvannen til 1 meter ned i jorda.

Installasjonens kostnad vil normalt havne på rundt 50,000 kr, men det er nesten umulig å gi et estimat her. Litt forenklet, så kan for eksempel en eiendom med mye steinmasser i jorda gjøre at det tar lengre tid å grave. Andre utfordringer kan også dukke opp, men budsjettert bør det på det minste stå rundt 50,000 kr til denne posten i hvert fall.

Plastslanger

Inkludert i installasjonen vil være plastslanger i bakken. Det er nemlig disse som skal lede varmen fra jorda inn til jordvarmepumpe i hjemmet ditt, som deretter sprer varmen med varmtvann rundt i boligen. Plastslangene som kreves for et drive et slikt anlegg, er hva som gjør at du trenger mellom 300 og 600 m² i areal for å bygge ut anlegget.

Du skal nemlig få gravd ned mellom 200 og 400 meter med plastslanger. Hvor mange meter du trenger avhenger av hvor stort oppvarmingsbehovet til boligen er. Allikevel havner kostnaden her sjeldent på mer enn 15,000 kr. Dermed blir dette den minste kostnaden, men den skal tross alt fortsatt budsjetteres for.

Er jordvarmepumpe verdt det?

En typisk jordvarmepumpe

Som nevnt ovenfor vil altså prisen på en jordvarmepumpe mest sannsynlig havne på mellom 170,000 kr og 250,000 kr når alle kostnader er tatt høyde for. Det er naturligvis en stor kostnad for de aller fleste nordmenn, da spesielt sammenlignet med andre varmepumper. Allikevel er jordvarmepumpe som nevnt mer energieffektiv, og den kan spare deg for store beløp.

Da blir naturligvis spørsmålet om besparelsene blir store nok. Her er svaret kanskje ikke så overraskende at det avhenger av hvor stor din bolig er. Siden en jordvarmepumpe krever en god del plass, så er vanligvis de boligene som er kvalifisert for disse store uansett. En leilighet vil sjeldent ha mulighet til å installere jordvarmepumpe, og det ville heller ikke vært kostnadseffektivt.

For en stor bolig med mange beboere og stort energiforbruk, så er det derimot få løsninger som kan måle seg med en jordvarmepumpe. Denne sparer tross alt huseiere for mellom 60 og 75 % av energiforbruket i boligen. Med tanke på at en jordvarmepumpe sin levetid er på rundt 20 år, så er det ganske åpenbart at selv de dyreste varmepumpene her lønner seg over tid.

Kostnaden av varmepumpen i seg selv, installasjonen, og til og med plastslangene kan virke voldsom når den er på mellom 170,000 kr og 250,000 kr. Allikevel vil altså de fleste spare dette over varmepumpens levetid, slik at det er en god investering for det lange løp. For større boliger lønner dette seg mye mer enn tradisjonelle luft til luft varmepumper for eksempel.

Derfor er jordvarmepumpe så kostnadseffektivt

Det er liten tvil om at en jordvarmepumpe er kostnadseffektiv, og en sparing på energiforbruket på mellom 60 og 75 % vil tilsi ganske mye penger for de fleste. Nesten like interessant er derimot også hvordan en jordvarmepumpe faktisk sparer en husstand for så mye penger. De fleste vet at jordvarmepumpene henter varmen fra jorda, men der stopper også ofte kunnskapen.

Fordelen med å hente opp varme fra jorda er at den er stabil året rundt. Selv på vinteren er det en jevn og stabil temperatur 1 meter ned i bakken. Tross frost og snø på plenen, så ligger det varme fra sola under bakken som er lagret der. Det er blant annet derfor du ikke skal bygge eller plante ting over der plastslangene samler varme.

Det faktum at jordvarmepumpene baserer seg på en såpass stabil varmekilde er det som gjør at de er så gode i drift. En luft til luft varmepumpe, eller luft til vann varmepumpe for eksempel, må jobbe knallhardt når lufta utendørs er kald om vinteren. Her trenger ikke en jordvarmepumpe å ta i like mye grunnet den nevnte stabile varmen.

Dessuten er jordvarmepumpe som nevnt i stand til å vare i rundt 20 år. Dette er noe lenger enn luft til luft varmepumper som gjerne varer opptil 15 år. Tar du ekstra godt vare på din jordvarmepumpe gjennom jevnlig vedlikehold og service fra profesjonelle, så kan du også sikre at din varmepumpe potensielt kan leve over de 20 årene.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn pris på jordvarmepumpe som du er fornøyd med

Med tanke på at prisen på jordvarmepumpe varierer mellom 170,000 kr og 250,000 kr, så er det selvfølgelig mange faktorer å ta høyde for. Hvor dyrt det blir å installere på eiendommen din, hvilken merkevare du ønsker deg, samt hvor mange meter plastslanger du trenger, er alle viktige faktorer i ditt valg av jordvarmepumpe.

Antall meter med plastslanger kan du ikke gjøre så mye med, men både valg av merkevare og installatør er helt opp til deg. Spesielt valget av merkevare er det her, akkurat som ved andre produktgrupper, mye penger å spare på. Sammenlign de forskjellige leverandørene, og finn en merkevare som både har et godt rykte og en god jordvarmepumpe pris.

Det samme gjelder for installasjonen. Du ønsker neppe å velge den rimeligste installatøren, og du skal tross alt sørge for at de vet hva de gjør. Samtidig er det ikke nødvendigvis slik at den dyreste er den beste. Bruker du søkemotorer til å lete, så anbefales det å vektlegge mer enn bare pris og synlighet, da mange aktører har blitt svært dyktige til komme øverst på Googles søkemotorer, uten at de nødvendigvis er den rette montøren for deg. Ta derfor godt hensyn til også deres referanser.

Det viktigste er at du lander på en jordvarmepumpe pris som du er fornøyd. Først og fremst bør det være en pris innenfor ditt budsjett, men også en pris som gjør at du kan tjene inn kostnaden av din jordvarmepumpe hurtig, samt spare godt med penger inn i fremtiden.

Få svar på ofte stilte spørsmål om jordvarmepumpe

Meldingsboble
Hvilke faktorer påvirker prisen på en jordvarmepumpe?

Faktorer som påvirker prisen på en jordvarmepumpe inkluderer varmepumpens kapasitet, energieffektivitet, installasjonskostnader, størrelsen på tomten og eventuelle tilskudd eller støtteordninger som er tilgjengelige.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å installere en jordvarmepumpe?

Installasjonstiden for en jordvarmepumpe varierer avhengig av prosjektets omfang og lokale forhold, men generelt kan man forvente at installasjonen tar fra én til flere uker, inkludert graving og legging av rør i jordkollektoren.

Meldingsboble
Hva er driftskostnadene for en jordvarmepumpe?

Driftskostnadene for en jordvarmepumpe er generelt lave, ettersom jordvarmepumper har høy energieffektivitet og utnytter fornybar energi fra jorden. Driftskostnadene inkluderer strømforbruket til varmepumpen og vedlikeholdskostnader.

Meldingsboble
Hvor lang er levetiden til en jordvarmepumpe?

Levetiden til en jordvarmepumpe er vanligvis mellom 20 og 25 år, avhengig av kvaliteten på varmepumpen og vedlikeholdet. Jordkollektorrørene, som legges under bakken, kan ha en enda lengre levetid, ofte over 50 år.