Bilde

STORT UTVALG: Det finnes mange modeller i ulike størrelser på markedet, så det er lurt å sette seg inn i hva du trenger for å dekke ditt og boligens behov.

Hvor stor varmepumpe trenger jeg? Enkel guide

Sist oppdatert: 17. november 2023

Varmepumper bruker lite strøm og varmer opp boligen på en behagelig og effektiv måte — så sant du velger en modell i riktig størrelse. Hvis du lurer på hvor stor varmepumpe du trenger, så har du kommet til rett sted. Les videre for å oppdage hvordan du velger rett varmepumpe for nettopp din bolig.

Hvor stor varmepumpe bør jeg ha?

Et av de første spørsmålene mange stiller seg er “hvor stor varmepumpe trenger jeg?”. Det er ikke så rart. Det finnes et stort utvalg av modeller i ulike størrelser på markedet. I tillegg er dagens varmepumper svært avanserte og fås med mange flotte funksjoner. Da er det ikke så rart at det kan være litt overveldende å velge rett varmepumpe.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Det første du bør gjøre er å vurdere varmebehovet ditt. Det kan være bortkastede penger å kjøpe en kraftigere modell enn det du trenger, samtidig som altfor små modeller ikke vil klare å gjøre jobben sin. Dersom varmepumpen er så liten at den må jobbe hardt hele tiden for å holde oppe varmen, så vil det trekke masse strøm.

Tenk derfor over følgende faktorer:

  • Bor du i en tett bolig eller har du et stort varmetap?
  • Hvor kalde er vintrene der du bor?
  • Har du en liten eller stor bolig?
  • Kan du supplere med vedfyring eller panelovn på de kaldeste dagene?
  • Hva er budsjettet ditt?
  • Hvilke andre funksjoner eller egenskaper er viktige for deg?
  • Trenger du mer enn én innedel?
  • Har du vannbåren varme i boligen din?

Svaret på disse spørsmålene kan gi deg en indikasjon på hvor stor varmepumpe du trenger. Vi skal nå forklare nærmere rundt ulike størrelser, slik at du kan se hva som matcher svarene dine best. 

Liten varmepumpe

En billig og liten varmepumpe passer for mindre boliger med lite varmetap, for eksempel leiligheter. De kan også passe for deg som bor i et lite, men veldig tett hus. Hvis du bor i et rekkehus eller et mindre hus med normalt varmetap, kan en liten modell være en god løsning for deg. Prisen ligger ofte på ca. 10 000-20 000 kr.

Små varmepumper kan også passe som en ekstra innedel i større boliger. Ekstra innedeler kan plasseres i trapper, øvrige etasjer, i kjellerstuen og lignende. De kan også brukes som aircondition på soverom om sommeren. Dersom du trenger mer enn én innedel, bør du ta en nærmere titt på varmepumpe med multisplitt. Det vil si at du kobler flere innedeler til samme utedel.

Et godt eksempel på en liten og billig varmepumpe er Toshiba Seiya som koster fra 15 000 kr og opp. Et annet alternativ er lille IGURU fra Mitsubishi. Den er liten, men ganske tøff for størrelsen sin. Daikin Moskus kan også være verdt å ta en nærmere titt på. Det er mange fordeler med disse og andre små varmepumper:

  • Kompakt størrelse
  • Enkle å plassere
  • Rimelig pris

Ulempene er at en liten varmepumpe ofte ikke har nok kapasitet til å opprettholde varmen i en hel bolig. De kan også ha dårligere virkningsgrad, noe som betyr at de bruker mer strøm for å gjøre jobben sin.

Mellomstore varmepumper

En mellomstor eller alminnelig varmepumpe anbefales for deg som bor i et normalt hus eller rekkehus med litt større areal. Disse varmepumpene koster ca. 20 000-30 000 kr. Du kan få en svært god og avansert modell i denne størrelsen til ca. 25 000 kr.

En fordel med mellomstore varmepumper er at de har større kapasitet enn små modeller, men de er likevel kompakte. De fungerer derfor bra i små boliger som trenger litt mer effekt enn det en liten varmepumpe gjør, for eksempel hvis du opplever svært kalde vintre der du bor. Du kan også supplere effekten fra en mellomstor varmepumpe med vedfyring eller panelovn.

Det finnes mange gode merker og modeller å velge blant. Det er verdt å nevne bestselgeren Mitsubishi Kaiteki. Denne modellen har et svært stilfullt design, samtidig som den har god ytelse. Varmepumpen varmer opp boligen raskt og effektiv, og den har likevel et lavt støynivå og trekker lite strøm.

Daikin Stylish er også verdt å nevne. Den tåler norske vintre, har et kompakt design og fås med mange avanserte funksjoner som forbedrer komforten i hjemmet. Panasonic HZ har derimot vunnet flere priser. I tillegg finner du mange gulvmodeller i denne størrelsen. Disse er praktiske for deg som ikke har særlig med veggplass og ønsker å delvis integrere varmepumpen i vegg eller møbler.

Store og kraftige varmepumper

Hvis du ønsker å opprettholde behagelig temperatur i store boliger med mye varmetap, bør du vurdere en kraftig og stor varmepumpe. Du kan også bruke varmepumpe med multisplitt, slik at du kan fordele flere innedeler rundt i boligen din. De fleste av disse koster fra 30 000 til 40 000 kroner.

De største og kraftigste varmepumpene er ofte godt egnet til å takle svært kalde temperaturer. Noen fungerer bra helt ned til 35 minusgrader. Dersom du opplever lange og harde kuldeperioder, bør du vurdere å kjøpe en høytytende modell som dette. Panasonic VZ Heatcharge er et godt eksempel på en kraftig varmepumpe som tåler svært lave temperaturer.

Hvis du ønsker raskt oppvarming, bør du se nærmere på UWANO. Dette er toppmodellen til Mitsubishi og har svært høy effekt. Den fungerer dessuten helt ned til 25 minusgrader. Det samme kan sies for Daikin Synergi. Synergi er en smart varmepumpe som kan kobles til WiFi og brukes med smarthusløsninger.

Dersom du har vannbåren varme

Hvis du har vannbåren varme i boligen din, kan du bruke det vannbårne systemet med luft/vann og væske/vann varmepumper. Fordelen med disse varmepumpene er at de også varmer opp tappevann. Du kan dermed spare mye penger. Dersom du skal bygge ny bolig eller pusse opp eksisterende bolig, kan du vurdere om du skal oppgradere til vannbåren varme. 

Det er viktig å påpeke at vi hittil har diskutert luft/luft varmepumper. Det er fordi disse varmepumpene er svært populære og kan monteres i de aller fleste boliger. Det er ikke behov for større inngrep i boligen, og de fås til en rimelig pris.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Få hjelp av montøren til å velge varmepumpe i rett størrelse

Varmepumpemontøren kan hjelpe deg med å velge varmepumpe i rett størrelse for boligen din. De har lang erfaring og inngående kjennskap til de ulike modellene. Vi anbefaler at du inviterer 2-3 montører hjem på gratis befaring for å få et bedre sammenligningsgrunnlag. Dette er også viktig for å spare penger.

Den enkleste måten å be om tilbud og befaring er å bruke en anbudstjeneste for varmepumper. Du trenger i så fall bare oppgi opplysningene dine én gang for å bli kontaktet av lokale varmepumpeforhandlere. Du velger selv om du vil svare dem eller ikke, ettersom tilbudene er uforpliktende. Tjenesten koster ingenting.

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å vurdere de ulike alternativene dine, slik at du blir fornøyd med den nye varmepumpen din. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om å velge rett varmepumpe

Meldingsboble
Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Det er hovedsakelig to faktorer som er viktige å ta i betraktning når du velger størrelsen på varmepumpen din: utetemperatur om vinteren og varmebehovet ditt. Dersom du bor et sted med milde vintre, så trenger du kanskje ikke de kraftigste modellene. Varmebehovet ditt er også viktig å ta i betraktning – jo større hus eller bolig du har, desto større varmepumpe trenger du. 

Meldingsboble
Hva kan jeg gjøre hvis jeg trenger mer enn én varmepumpe?

Det er ikke uvanlig å trenge mer enn én varmepumpe, spesielt hvis du har et stort hus eller bolig. I slike tilfeller kan du kjøpe varmepumpe med multisplitt, slik at du kan koble flere innedeler til samme utedel. I så fall slipper du å finne plass til to separate utedeler. Det kan også være en rimeligere løsning enn å kjøpe to separate varmepumper.

Meldingsboble
Hvor ofte må jeg bytte ut varmepumpen min?

Varmepumper har en levetid på opptil 15 år ved rett bruk og regelmessig vedlikehold. Dersom du kjøper en altfor liten varmepumpe, risikerer du at varmepumpen må jobbe ekstra hardt for å holde varmen oppe i boligen din. Det kan medføre økt slitasje og redusert levetid, og du må kanskje bytte ut varmepumpen mye før.

Meldingsboble
Når lønner det seg å kjøpe varmepumpe?

Høysesong for å kjøpe varmepumpe er om høsten før vinteren banker på døren. Du kan imidlertid få gode tilbud på lønnsomme varmepumper året rundt ved å sammenligne priser fra forskjellige forhandlere.

Meldingsboble
Hvilken varmepumpe er best?

Kort forklart, den beste varmepumpen er den som har riktige dimensjoner i henhold til boligen din.  I tillegg bør den være energieffektiv, stillegående og enkel å bruke. Det er en god idé å sette seg inn i de forskjellige typene varmepumper på markedet før du kjøper, slik at du velger den som passer best til dine behov.

Meldingsboble
Hvor mye koster en varmepumpe?

Prisen på varmepumper starter vanligvis fra rundt 15 000 kroner, men det er ikke uvanlig å betale 20 000 eller 30 000 kroner for de aller beste modellene. Husk at du kan få varmepumpe med multisplitt til en lavere pris enn to separate varmepumper, så dette er noe å ta i betraktning hvis du trenger flere innedeler.