STORT UTVALG: Det finnes flere modeller å velge mellom for deg som ønsker en varmepumpe uten utedel.
Sist oppdatert: 17. november 2023
Er du på jakt etter varmepumpe uten utedel? Det finnes heldigvis flere gode alternativer du kan vurdere. Hvilken løsning som er best for deg avhenger av ditt varmebehov, boligen din og budsjettet ditt.
Her har du vår komplette guide til varmepumpe som enten har skjult utedel eller ingen utedel i det hele tatt.
Mange tenker på den klassiske luft-til-luft varmepumpe når vi snakker om varmepumper. Den består av to deler: en innedel og en utedel. Det finnes imidlertid flere typer varmepumper som du kan vurdere, både uten utedel eller med skjult utedel.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
I denne guiden kommer vi til å se nærmere på følgende varmepumpevarianter:
Mange synes at det kan være vanskelig å finne en god plassering til varmepumpens utedel. Den lager en del støy, og den bør for eksempel ikke plasseres for tett på naboen eller soveromsvindu. Det kan også være utfordrende å finne plass til den, dersom du bor i blokkleilighet eller ikke har så god plass ute.
Det finnes både luft-til-vann og luft-til-luft varmepumper uten utedel, men de er som oftest ikke like effektive som “vanlige” varmepumper. Du bør derfor ha andre oppvarmingskilder i hjemmet, og det kan hende at de ikke fungerer ordentlig når det er kaldt ute. De kan også lage mer støy. I noen tilfeller så kan slike varmepumper likevel være tilstrekkelig.
Dersom du ønsker varmepumpe i garasjen eller som ekstra varmekilde i en mindre bolig, så kan de være et greit alternativ. Du må imidlertid være obs på at to rør må gå gjennom veggen og ut, og det kan også være behov for ekstra ventiler. Det blir derfor litt utearbeid. Du slipper imidlertid store kompressorer.
Det er ikke alltid estetisk fint med store kompressorer og rør som går ut fra husveggen. Dersom dette er viktig for deg, finnes det noen måter å skjule dem på. Varmepumpehus er et godt eksempel på dette. Du kan male huset til varmepumpen i samme farge som huset ditt, slik at utedelen blir mindre merkbar.
Du kan enten bygge varmepumpehus selv eller kjøpe et ferdig byggesett. Det finnes også ferdige varmepumpehus. Dersom du skal bygge varmepumpehus selv, så må du passe på at utedelen får tilstrekkelig med frisk luft. Hvis ikke, så kan ytelsen bli redusert. Ikke bare går det utover komforten, men det medfører også større slitasje og varmepumpen kan trekke mer strøm.
Bunnen bør helst være åpen, og det bør være litt avstand mellom varmepumpen og husveggen. Varmepumpens utedel bør heller ikke monteres altfor tett under en balkong, under terrassen eller i kjelleren av samme årsak.
Du kan også bruke busker eller andre planter for å skjule varmepumpen. Husk imidlertid at det må være en viss avstand mellom plantene og varmepumpen, fordi den trenger frisk luft for å fungere optimalt. Bare pass på at løv og annet rask ikke tetter til utedelen. Du bør helst fjerne løv, snø og is regelmessig.
Varmepumpemontøren kan hjelpe deg med å plassere utedelen, dersom du synes det er vanskelig. Montøren kan også komme med gode tips til hvordan du kan skjule utedelen bedre, uten at det går utover ytelsen. Dersom du var bekymret for støy, så kan varmepumpemontøren også anbefale deg en varmepumpe med stillegående utedel.
Det er verdt å nevne avtrekksvarmepumpe når vi snakker om varmepumpe uten utedel. Disse varmepumpene passer for deg som vil ha varmepumpe i ventilasjonsanlegget ditt. De kalles også for ventilasjonsvarmepumpe og passer for deg som ikke allerede har balansert ventilasjon i hjemmet.
Denne typen varmepumpe utnytter varme fra ventilasjonsluften i hjemmet, hovedsakelig fra kjøkken og bad. Varmen brukes deretter til å varme opp varmtvann og rom i boligen. Du må ha et vannbårent system i boligen. Avtrekksvarmepumpen tar imidlertid ganske liten plass, sammenlignet med å ha separat ventilasjon, bereder, varmesentral og automatikk.
Avtrekksvarmepumper er ikke like effektive som andre varmepumper til vannbåren varme. De holder imidlertid fint for deg som har lite varmetap og bor i en godt isolert, tett bolig. Ventilasjonsvarmepumper er likevel effektive nok til at du kan spare mange tusenlapper i året.
Ifølge Enova, så kan boliger med årlig strømforbruk på 25 000 kWh spare ca. 8400 kWh per år med avtrekksvarmepumpe. Dersom strømprisen ligger på 1 kWh i snitt, så sparer du altså 8400 hvert år. Selve varmepumpen koster fra 70 000 kr, og de kan vare i opptil 15 år. Det er viktig å påpeke at du får mer enn bare varme med disse varmepumpene – du får også ventilasjon og oppvarming av tappevann.
Og det beste av alt? Denne typen varmepumpe har ingen utedel, og du kan også spare betydelig med plass inne i boligen din.
Hittil har vi fokusert på varmepumper for deg med tett bolig eller lite til moderat varmebehov. Det finnes imidlertid varmepumper med skjult utedel for deg som trenger en kraftig variant. Dersom du bruker 30 000 kWh eller mer hvert år og har vannbåren varme, bør du vurdere en væske-til-vann varmepumpe.
Denne typen varmepumpe har riktignok en utedel, men den graves ned på eiendommen din. Den er altså ikke synlig. Varmepumpene kan vare i 20-30 år, og utedelen krever ikke vedlikehold. Du kan derfor montere den og glemme den. Det finnes flere varianter, og du må velge en variant som passer for grunnforholdene på eiendommen din:
Prisen på væske-til-vann varmepumper begynner på 120 000 kr og arbeid kommer i tillegg. Det kreves endel arbeid, og du bør derfor innhente uforpliktende tilbud for å vurdere kostnadene. For eksempel, bergvarmepumper henter opp energi som er lagret i fjell under bakkenivå. Man må grave en energibrønn ned til berget for å kunne utvinne denne energien.
Jordvarmepumper kan være rimeligere å montere, men de krever at du har en større eiendom. Det er fordi det legges ut slanger for å utvinne energi fra jorden. Slangene kan være spredt utover eiendommen, men under bakkenivå. Bergvarmepumper trenger ikke like stor plass, ettersom man henter energien rett opp fra berget.
Det er verdt å nevne at væske-til-vann varmepumper er svært effektive, og du kan spare betydelig med penger i form av reduserte strømregninger. Sameier og bofelleskap kan også montere en væske-til-vann varmepumpe som de deler på. I så fall blir kostnadene lavere, ettersom dere er flere som deler regningen.
Du har nå skaffet deg en god oversikt over varmepumper uten utedel. Når du har bestemt deg for hvilken variant som passer best for deg, så er du klar til å hente inn tilbud. Den beste måten å få en god pris på både utstyr og arbeid er nemlig ved å sammenligne priser på tvers av forhandlere og montører.
Du kan gjøre research selv og kontakte dem som du synes virker lovende, eller du kan benytte deg av en anbudstjeneste for varmepumper. Anbudstjenester er svært praktiske, ettersom du kan spare betydelig med tid og penger. Du sender bare inn et kort skjema for å bli kontaktet av lokale varmepumpeforhandlere.
Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du binder deg derfor ikke til noe når du sender inn skjemaet. Vi anbefaler imidlertid at du ber om befaring med mer enn én varmepumpemontør for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig. Det er nemlig kun ved befaring at montøren kan gi deg et nøyaktig tilbud, samt komme med anbefalinger til varmepumper uten utedel som passer for boligen din.
Selv om pris er viktig, så bør du ikke kun fokusere på kostnaden. Det viktigste er at du velger en varmepumpe som imøtekommer ditt varmebehov. Vurdér derfor også andre viktige egenskaper som merke, størrelse, effektivitet og lydnivå når du skal velge varmepumpe. Husk at varmepumpen skal spare deg penger på sikt, samtidig som du får en behagelig varme i hjemmet ditt.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Du har nå fått mange gode tips til varmepumper med skjult eller ingen utedel. Det finnes flere varianter, slik at du enkelt kan velge den som matcher varmebehovet ditt best. Vi ønsker nå å avrunde med en kort oppsummering av hvilke varianter som passer best for hvem:
Dersom du kommer frem til at luft-til-luft varmepumper passer best for deg, så finnes det flere grep du kan ta for å skjule utedelen. Du har allerede fått flere tips til hvordan du gjemmer varmepumpens utedel og varmepumpemontøren kan også hjelpe deg.
Da er det bare å ønske deg lykke til med den nye varmepumpen din, enten den er med eller uten utedel.
Fordelene med varmepumpe som ikke har utedel er at den opptar mindre plass på husveggen. Mange sliter med å finne en god plassering til utedelen, og dette kan man løse ved å kjøpe en varmepumpevariant som lar deg skjule utedelen bedre.
Ja, det er like trygt å bruke en varmepumpe som ikke har utedel som det er å bruke andre typer varmepumper. Forutsetningen er imidlertid av varmepumpen blir korrekt montert. Du bør alltid bruke en sertifisert montør for å sikre at jobben blir gjort skikkelig.
Det spørs på hvilken type varmepumpe du kjøper og hvor høyt strømforbruk du har. Dersom du bruker 25 000 kWh per år, kan du for eksempel spare ca. 11 000 kWh per år ved å kjøpe væske-til-vann varmepumpe. Disse varmepumpene varmer opp både rom og tappevann, og de har derfor et stort sparepotensiale.
Ja, det er fullt mulig. Du må imidlertid ha vannbåren varme i boligen din. Du kan for eksempel kjøpe en væske-til-vann varmepumpe eller avtrekksvarmepumpe. Disse kan brukes til å drifte det vannbårne systemet i boligen din.
Avtrekksvarmepumper og væske-til-vann varmepumper er dyrere enn luft-til-luft varmepumper. De krever også mer arbeid under montering. Dersom du ikke har vannbåren varme i boligen din fra før av, så må du også betale for å få dette systemet installert. Det beste du kan gjøre er å be om tilbud for å undersøke nøyaktig hvor mye dette vil koste deg.
Du bør sammenligne priser på forskjellige typer varmepumper, slik at du finner den som passer best til dine behov. Husk også å ta hensyn til strømforbruket når du sammenligner priser. Det er nemlig slik at selv om en varmepumpe er dyrere i innkjøp, kan den vise seg å spare deg for mye penger på sikt.