Bilde

STOR VARIASJON: Det finnes flere typer vannbårne varmepumper, og prisen vil variere ut fra hvilken variant du velger.

Hva koster vannbåren varmepumpe?

Sist oppdatert: 18. november 2023

Vannbåren varmepumpe er et godt alternativ til ditt hjem. Hvordan du velger å varme opp med vannbåren varme er også opp til deg. Gulvvarme er for eksempel noe som har blitt mer og mer populært de siste årene. Dette er fordi det sprer varmen godt og gir et godt inneklima. Videre kan du også bruke viftekonvektorer og/eller ovner med varmtvann. En vannbåren varmepumpe gir deg også varmtvann. Det finnes flere typer vannbårne varmepumper så prisen vil variere. Vi skal i denne artikkelen legge frem noen av de forskjellige typene vannbårne varmepumpene og hva de koster. 

Luft til vann varmepumpe 

Når det kommer til vannbårne varmepumper er en luft til vann modell den mest vanlige. Den fungerer ved at den bruker luft fra utsiden av din bolig og gjør den om til varme. Denne varmen blir så brukt til å varme opp vann i et vannbårent anlegg. Dette vannet kan som nevnt bli brukt til både oppvarming av din bolig og varmtvannsbehov. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

En luft til vann varmepumpe koster deg alt fra 80.000 kroner og oppover. 

Når du kjøper en varmepumpe er du også avhengig av at en fagperson monterer den. Dette er ikke bare fordi det er svært teknisk, men også fordi loven sier det. Derfor er de nevnte prisene også inkludert montering

Væske til vann varmepumpe 

Det finnes flere forskjellige typer væske til vann varmepumpe. Du har blant annet de populære typene bergvarme og jordvarme til mindre kjente typer som sjøvarme. Uansett hvilken type du velger er prinsippet det samme. Slanger blir senket inn der energi er spart opp fra solen. Eksempler på dette er jord, fjell eller sjø. 

Disse typene varmepumpe er de som har høyest investeringskostnad. Når det er sagt er det også disse varmepumpene som sparer deg for mest strøm. Prisen ligger på alt fra 170.000 kroner og opp inkludert montering. 

Avtrekksvarmepumpe 

En avtrekksvarmepumpe er en type ventilasjonsvarmepumpe. Måten den fungerer på er at den tar den brukte luften i boligen din og gjenvinner denne. Med en slik type varmepumpe har man selv valget om energien skal gå rett ut som varm luft eller via et vannbårent anlegg. 

En avtrekksvarmepumpe koster fra 70.000 kroner og oppover. 

Hvorfor velge en vannbåren varmepumpe 

De siste årene har varmepumpe blitt svært populært og særlig luft til luft varmepumpen. Dette er blant annet fordi den er et billigere alternativ. Det er likevel store fordeler ved å velge en vannbåren varmepumpe. For det første sparer du både mer energi og penger med de vannbårne variantene. Det er altså en bedre investering selv om kostnaden er høyere med en gang. 

Inneklimaet ditt blir også mye bedre med en varmepumpe kontra klassisk oppvarming. Med en vannbåren varmepumpe kan du selv velge mellom gulvvarme, vannovner, viftekonvektorer eller en blanding. Disse typene oppvarming sprer varmen bedre og sørger for et bedre inneklima. Du kan også kjøle ned boligen din om sommeren dersom du har viftekonvektorer. 

Med en vannbåren varmepumpe kan du også få varmtvann til boligen din. En av fordelene med dette er at du har behov for varmtvann hele året. Du kan altså bruke en vannbåren varmepumpe hele året. 

Hvordan få best mulig pris på vannbåren varmepumpe 

Siden investeringskostnaden er relativt høy for en vannbåren varmepumpe er det lurt å se på forskjellige alternativer før du velger en leverandør. Du kan fylle ut skjemaet på siden og motta uforpliktende tilbud fra forskjellige leverandører. Enkelt skriv inn litt detaljer om din bolig og dine behov og du vil innen kort tid bli kontaktet av noen av landets ledende leverandører av varmepumper. Du kan også få støtte av Enova når du kjøper og monterer en vannbåren varmepumpe. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvor mye kan man spare med vannbåren varmepumpe? 

Hvor mye du vil spare vil åpenbart variere basert på flere forskjellige faktorer. For det første er størrelsen på boligen din og hvor mye strøm du bruker viktig. Man kan likevel estimere et tak på hvor mye du kan spare. Med en luft til vann varmepumpe har du muligheten til å spare opptil 8.800 kWh i året. For å gi en kontekst er dette nesten det dobbelte av hva du sparer med en luft til luft varmepumpe. 

Med en avtrekksvarmepumpe er det nesten det samme med 8.400 kWh i året. Men den store vinneren er væske til vann varmepumpe der du kan spare hele 11.000 kWh i året. Dette er nesten halvparten av den gjennomsnittlige bruken til en norsk bolig.

Det er altså mange gode grunner til hvorfor du burde velge vannbåren varme. En tommelfingerregel er at du burde velge vannbåren varmepumpe dersom du bruker mer enn 25.000 kWh med strøm i året. Hvis du bruker mindre enn dette er det som regel mer lønnsomt med en luft til luft varmepumpe. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om vannbåren varmepumpe

Meldingsboble
Hva koster en vannbåren varmepumpe?

Kostnaden for en vannbåren varmepumpe varierer avhengig av varmekilden, varmepumpens kapasitet, merke og installasjon. Prisene kan variere fra 50 000 til 200 000 kroner, hvor bergvarmepumper og væske-til-vann varmepumper ofte er dyrere enn luft-til-vann varmepumper.

Meldingsboble
Hva påvirker prisen på en vannbåren varmepumpe?

Prisen på en vannbåren varmepumpe påvirkes av faktorer som varmekilden (berg, jord, luft eller vann), varmepumpens kapasitet og ytelse, merke og kvalitet, samt kostnadene forbundet med installasjon og eventuelle nødvendige tilpasninger av boligens varmesystem.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å installere en vannbåren varmepumpe?

Tiden det tar å installere en vannbåren varmepumpe varierer avhengig av varmekilden og kompleksiteten i prosjektet. For eksempel kan installasjon av en luft-til-vann varmepumpe ta noen dager, mens installasjon av en bergvarmepumpe med boring og graving kan ta flere uker.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det før investeringen i en vannbåren varmepumpe er inntjent?

Tiden det tar før investeringen i en vannbåren varmepumpe er inntjent avhenger av flere faktorer, som energipriser, boligens energibehov og isolasjon, samt kostnaden for varmepumpen og installasjonen. Generelt kan man forvente en tilbakebetalingstid på 5-15 år.