Bilde

LØNNSOM INVESTERING: Selv om en varmepumpe er en litt høy engangsutgift, har de fleste av oss tjent inn disse pengene i løpet av 3-6 år.

Varmepumpe med montering: Komplett guide

Sist oppdatert: 21. november 2023

Dersom du søker etter oppvarming til din bolig, så er sjansene store for at du har vært borti varmepumpene. Det er nesten umulig å ikke ha hatt disse selv eller kjenne til noen som har en. I dag har nemlig over 1 million nordmenn kjøpt disse, og mange har byttet fra mindre effektive energikilder.

Der varmepumpene kanskje først og fremst er et tiltak for miljøet, så er dens energieffektivitet også unektelig gode nyheter for lommeboka. Selv om en varmepumpe kanskje kan virke kostbar her og nå, så regner en med at kostnaden er hentet inn i løpet av 3-6 år, og at en sparer omtrent en fjerdedel på strømregninga i 15 år fremover.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Det finnes i det hele tatt mange gode fordeler ved varmepumpene, fra miljø, til økonomi, og faktisk også det praktiske faktum at disse kan benyttes som air condition om sommeren. Her filtrerer de dessuten lufta for allergener og bakterier. Men selvfølgelig er det også mange spørsmål som dukker opp, og ett av disse er monteringen.

Kan en kjøpe varmepumpe med montering? Eller er monteringen noe en må ta seg av selv? Vi skal i denne artikkelen se nærmere på hvordan en bør kjøpe varmepumpe med montering, og hva reguleringene i lovverket er rundt dette. I tillegg kommer det noen gode råd rundt prosessen ved å kjøpe varmepumpe med montering.

Tilbud på varmepumpe med montering

Dersom du ønsker 3 gratis og uforpliktende tilbud på varmepumpe med montering inkludert i prisen, så skal du fylle ut skjemaet her på siden. Dette vil spørre om hvilken varmepumpe du ønsker, hvor stor din bolig er, og hvor mange som befinner seg i denne. Til slutt vil du spørres om å oppgi din e-postadresse.

Kort tid etter du sender inn skjemaet, så vil du motta en e-post med 3 gratis og uforpliktende tilbud på varmepumpe med montering inkludert i prisen. På denne måten blir det transparent hva prisen blir, og du slipper selv å regne ut hva montering vil komme på. Dessuten kan du få en rask og enkel oversikt over markedet ved hjelp av disse tilbudene.

Hvordan fungerer varmepumper?

Det finnes mange forskjellige typer varmepumper.

Før mange går til innkjøp av en varmepumpe, så ønsker de å forstå sånn noenlunde hvordan en varmepumpe fungerer. Dette avhenger selvfølgelig noe av hvilken type det er snakk om, men de aller fleste tenker nok her på en luft til luft varmepumpe. Derfor skal vi ta utgangspunkt i denne typen varmepumpe.

En luft til luft varmepumpe utvinner kort fortalt energi fra luften utendørs og bruker energien til å pumpe varme inn i boligen. I utedelen er det et kjøleelement som har en veldig lav koketemperatur. Selv når det er flere minusgrader ute, så vil luften utendørs være med på å hjelpe kjøleelementet å koke.

Når dette elementet koker, så skapes en gass i utedelen av varmepumpen. Denne gassen ekspanderer og skaper et trykk, som etterhvert blir til energien som holder ditt hjem varmt om vinteren. Dette er derimot bare en forenklet forklaring og kun relatert til luft til luft varmepumpen.

I tillegg til denne typen finnes også for eksempel luft til vann varmepumpe og væske til vann varmepumpe. Luft til vann fungerer på mange måter som luft til luft, men i stedet for å pumpe varm luft ut i hjemmet, så brukes energien til å varme opp vann som sendes ut gjennom vannrør, og da ofte til radiatorer.

Hva koster en varmepumpe?

Dersom du skal kjøpe en varmepumpe, så er det viktig å være oppmerksom på at de forskjellige typer varmepumper har forskjellige priser. Luft til luft varmepumpe er den mest populære og derfor kanskje heller ikke så overraskende den billigste av de typene varmepumper vi har i dag.

Noe dyrere er luft til vann varmepumpe, mens væske til vann, eller bergvarmepumpen, fort kan koste flere hundretusener. Ved kjøp av varmepumpe er det uansett hvilken type en velger viktig å heller vurdere de økonomiske besparelsene som kan komme som en følge av investering her.

Ved kjøp av luft til luft varmepumpe sier en ofte at kostnaden er innhentet på 3-6 år, mens varmepumpen lever i rundt 15 år. Dermed har du omtrent 10 gode år der varmepumpen er nedbetalt og sparer deg penger hver dag. Siden disse sies å kutte ned på strømforbruket med en fjerdedel, så kan mange spare stort her.

En faktor mange derimot glemmer ved kjøp av varmepumpe er om en faktisk kjøper en varmepumpe med montering inkludert i prisen. Realiteten er ganske enkelt at de færreste varmepumper i dag kommer med montering inkludert i prisen, og dette gjør heller gjerne ikke vedlikehold av varmepumpen.

Hva koster installasjon og vedlikehold?

Derfor er det viktig å inkludere faktorer som installasjon og vedlikehold i prisen. Dersom du kjøper en vanlig luft til luft varmepumpe til rundt 20,000 kr, så er det viktig å huske på at installasjonen mest sannsynlig vil komme på rundt 5,000 kr, slik at en varmepumpe med montering inkludert i pris nok blir en god del dyrere.

Installasjonen for en luft til vann varmepumpe vil være noe dyrere, men dette kommer blant annet an på hvordan det nåværende systemet er. For eksempel vil installasjonen koste en god del mer dersom et gammelt system må rives ut av veggen for å gjøre plass, eller om vannrørene må renses godt ved fjerning av gammel oljefyr for eksempel.

Den aller dyreste installasjonen er uansett bergvarmepumpen, da denne raskt kan koste deg over 100,000 kr. Dette er ganske enkelt fordi det her involverer en god del gravearbeid samt mer avansert teknologi. Tross høyere kostnad på installasjonen, så velger de som har råd til det denne, da en bergvarmepumpe sparer veldig godt for storfamilien.

Dessuten dukker ikke minst vedlikehold opp som en potensiell kostnad for en varmepumpe. Det enkle er ofte fint for vedlikehold, slik som å holde snø, is, og løv unna varmepumpen. Allikevel kan det være lurt å hente inn en ekspert til å ta en periodisk titt på hvordan det tekniske holder seg gående.

Kan en installere varmepumpen på egenhånd?

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

Mange nordmenn velger umiddelbart å forsøke å redusere kostnadene av et kjøp, da ofte gjennom å spare på å montere ting selv. Dette fungerer fint når en kjøper møbler blant annet, men en varmepumpe er på langt nær så enkel å montere som mange menn spesielt tror den er.

Faktisk har det siden 2013 vært ulovlig å installere varmepumpen på egenhånd. Dette er på bakgrunn av den innebygde risikoen ved å la ufaglært installere en slik enhet. Selv om en altså kan kjøpe en varmepumpe uten installasjon inkludert i prisen, så anbefales det uansett å kjøpe en varmepumpe med montering lagt inn, da du uansett skal ha dette.

Noen tenker selvfølgelig at det ikke vil være så farlig å montere varmepumpen selv, siden ingen trenger å få vite om det. Dette frarådes derimot på det sterkeste, da eventuelle skader på varmepumpen vil føre til at du ikke får noen form for reklamasjonsrett. Ved verre skader på huset for eksempel kan forsikringen også være problematisk.

Det beste er å kjøpe en varmepumpe med montering med en gang. Selv om dette øker prisen noe, så sparer tilnærmet alle store beløp på varmepumpen sammenlignet med tidligere oppvarming. Dermed vil ikke kostnaden av monteringen egentlig ha så veldig mye å si i det lange løp.

Dette er viktig ved valg av varmepumpe

Allikevel er ikke det å velge varmepumpe med montering det viktigste du skal tenke på. Det er nemlig mange andre faktorer som er viktige når du skal velge din varmepumpe. Her er blant annet hvilken type du velger, effektfaktor, og ikke minst ditt budsjett, faktorer som du bør ta til grunne for ditt valg. Se forøvrig en test av forskjellige varmepumper her.

Type varmepumpe

Luft til luft, luft til vann, og bergvarmepumpe er de 3 forskjellige typene varmepumper. Disse baserer seg på forskjellig teknologi, men grunnideen er den samme. Varmepumpene utvinner energi utenfor hjemmet og pumper den inn i huset enten gjennom varm luft eller vannbåren varme til radiatorer for eksempel.

Hvilken type varmepumpe du velger bør baseres på bakgrunn av ditt behov. Hvor mange beboere, samt boarealet du skal holde oppvarmet er viktig. En god forholdsregel er at jo større behovet er, jo høyere opp i pris bør du gå. Bergvarmepumpen er desidert best, men selvfølgelig også dyrest.

Effektfaktor

Effektfaktor er ganske enkelt et mål på hvor god varmepumpen er til å utnytte den strømmen den bruker. En varmepumpe trenger nemlig strøm for å komme i gang. Allikevel bruker vanligvis en luft til luft varmepumpe for eksempel omtrent en fjerdedel mindre i strøm for samme effekt som andre oppvarmingsmetoder.

Dette innebærer i et ganske enkelt regnestykke at du sparer en fjerdedel av strømregningen din på å benytte en slik varmepumpe. Dermed kan en si at jo bedre effektfaktoren er, jo mer sparer en på varmepumpen. Selv med en fjerdedel spart på strømregningen med en luft til luft varmepumpe, så er vanligvis kostnaden av varmepumpen innhentet på 3-6 år.

Budsjett

Pris er unektelig viktig ved valg av varmepumpe. Selv om en uansett sparer mye penger, så vil det være viktig å ha et budsjett for hvilken kostnad økonomien kan tåle her og nå. De aller fleste kan spare opp til en luft til luft varmepumpe, mens en må ha litt ekstra på konto for å oppgradere til luft til vann og spesielt bergvarmepumpe.

Allikevel er det viktig å ikke bare gå for det billigste som finnes. Kjøper en varmepumpe med montering for eksempel kan det også være verdt å nevne at en bør velge en profesjonell montør for best mulig resultat. Varmepumpen skal uansett spare din økonomi større beløp i opptil 15 år, så det er verdt det å investere her og nå.

Kombiner leverandør og installatør

Det viktigste poenget ved kjøp av varmepumpe med montering er unektelig at en bør benytte seg av samme firma som leverandør og installatør. Dette er ganske enkelt fordi det kan spare deg en rekke hodepiner inn i fremtiden. Aller viktigst er nok reklamasjonsretten her.

Dersom noe skulle gå galt med din varmepumpe, så har du nemlig rett til å få en ny eller få pengene refundert. Men dersom du har benyttet forskjellig montør og leverandør, så kan refunderingen ta lang tid, da disse mest sannsynlig vil diskutere frem og tilbake hvorvidt feilen til varmepumpen skyldtes produktet eller installasjonen.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn varmepumpe med montering inkludert i prisen

Det beste valget er ganske enkelt å finne en varmepumpe med montering inkludert i prisen. Du har tross alt ikke lov til å installere varmepumpe selv, og det frarådes uansett på bakgrunn av reklamasjonsretten og i henhold til forsikring. En sparer uansett så mye på varmepumpen at den marginale installasjonskostnaden er ubetydelig i lengden.

Først og fremst bør en bestemme seg for hvilken type varmepumpe en skal benytte, og finne en som har god effektfaktor, men fortsatt er innenfor ditt budsjett. Så lenge disse boksene er krysset av, så kan du finne en varmepumpe med montering inkludert i prisen, og spare penger på oppvarming fremover uten noen bekymringer involvert.

Få svar på ofte stilte spørsmål om varmepumpe med montering

Meldingsboble
Hvordan velger jeg riktig installatør for min varmepumpe?

Det er viktig å velge en kvalifisert og sertifisert installatør for din varmepumpe. Du kan sjekke installatørens sertifisering og erfaring, og be om referanser fra tidligere kunder. Varmepumpeportalen.no har også en oversikt over godkjente installatører.

Meldingsboble
Hva er kostnaden for en varmepumpeinstallasjon?

Kostnaden for en varmepumpeinstallasjon varierer avhengig av flere faktorer, inkludert størrelse på enheten, merkevare, type, installasjonskostnader, og eventuelle tilleggskostnader som elektrisk oppgradering eller tilpasning av eksisterende rør og kabler.

Meldingsboble
Hvordan vedlikeholder jeg min varmepumpe etter installasjonen?

Det er viktig å følge produsentens instruksjoner for vedlikehold av din varmepumpe, inkludert regelmessig rengjøring av filtre, sjekking av rør og kabler, og årlig service fra en kvalifisert tekniker.

Meldingsboble
Hvilke garantier følger med en varmepumpeinstallasjon?

Garantier på varmepumper varierer avhengig av produsenten og installatøren. Det er viktig å sjekke vilkårene for garantien før du kjøper og installerer en varmepumpe. Vanligvis inkluderer garantien en periode med gratis service og reparasjon, og noen produsenter tilbyr også utvidede garantier for ekstra beskyttelse.