STORT UTVALG: Før du velger varmepumpe til garasjen din, er det smart å tenke gjennom hvilke egenskaper som er viktig for deg og ditt behov.
Sist oppdatert: 18. november 2023
Du vil ha oppvarming og varmepumpe i garasjen – men hvordan går du frem for å finne en passende modell til rett pris? Det er viktig å ta seg tid til å vurdere behovene dine og mulige løsninger nøye før du kjøper første og beste varmekilde du finner.
Her er alt du trenger å vite for å kjøpe en passende varmepumpe som du blir fornøyd med på sikt.
Vi begynner med å se på fordeler og ulemper med å ha varmepumpe og oppvarming i garasjen aller først. Det gir deg verdifull innsikt til hvordan velge de beste varmekildene som passer for dine behov. Ikke minst, så vil denne informasjonen hjelpe deg med å vurdere hvor stor og effektiv varmepumpen bør være for at du skal bli fornøyd.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Deretter går vi i detalj på nøyaktig hvordan du går frem for å velge beste modell til rett pris, steg-for-steg.
Det er mange fordeler med å varme i garasjen. For eksempel, du kan bruke garasjen til både oppbevaring og oppholdsrom. Det finnes nemlig en del gjenstander som ikke bør oppbevares kaldt, men som likevel fort havner i garasjen.
Et godt eksempel på dette er maling. Mange setter malingsspann i garasjen for å få dem ut av veien, men de kan bli ødelagt over vinteren. Du kan lagre tingene dine mye tryggere ved å ha litt varme i garasjen, for eksempel ved hjelp av en liten varmepumpe.
Mange ønsker også å bruke garasjen til å drive med hobbyer eller som et lite verksted. Dersom du kun befinner deg der av og til, kan det holde å kle godt på seg om vinteren. Tykke klær som kjeledresser kan imidlertid bli upraktisk og ubekvemt i lengden, særlig om du ofte jobber i garasjen.
En varmepumpe sørger for rask oppvarming og god komfort når du skal holde på med hobbyen din i noen timer. Når garasjen ikke er bruk, kan du simpelthen skru ned temperaturen eller stille den på vedlikeholdsmodus for at den ikke skal trekke så mye strøm.
Du trenger ikke en spesielt kraftig varmepumpe for å skape lunk i en ellers godt isolert garasje. Dersom du kun vil ha varme for at tingene dine ikke skal bli ødelagt av kulde, fuktighet og frost, trenger du ikke høy temperatur. Tvert imot, det kan være en fordel at det ikke er altfor varmt heller.
Dersom du skal bruke garasjen til hobby eller arbeid, betyr det at du sannsynligvis vil være i noe aktivitet. Du trenger kanskje ikke like høy temperatur som når du slapper av på sofaen inne i stuen. Det betyr at det holder med en liten og billig varmepumpe, så sant den er av god kvalitet.
Tenk grundig gjennom behovene dine. En altfor kraftig modell vil være unødvendig for å skape litt lunk i et lite område. På en annen side, vil en altfor svak modell trekke mye strøm. Jo hardere varmepumpen må jobbe for opprettholde temperaturen, desto mer strøm trekker den.
Det kan derfor bli dyrt å velge en modell som ikke har tilstrekkelig ytelse. Ikke minst, så går du glipp av den gode komforten som du hadde ønsket deg. Uansett hva du velger, bør du holde deg til pålitelige produsenter for å kunne føle deg trygg på at den holder ut levetiden.
Ulempene med varme i garasjen er at bilene dine kan ruste, dersom du ikke har god ventilasjon. Kjøretøy liker best kalde garasjer med god luftsirkulasjon. Ellers kan fukt, veisalt og kondens føre til skader som fort kan bli kostbare.
Du må derfor sørge for at garasjen både har god utlufting og god isolasjon før du monterer varmepumpen. Hvis du ikke skal bruke garasjen nok til at dette er fornuftig å iverksette, kan du vurdere å sperre av deler av garasjen.
For eksempel, kanskje du kan lage til et lite rom bak bilene som du kan isolere og montere varmepumpe i? Du trenger nødvendigvis ikke å oppgradere og montere varme i hele garasjen, om du kun trenger et lite område til å jobbe på eller oppbevare saker i.
Det betyr også at en liten og billig varmepumpemodell kan være tilstrekkelig for å få god varme i det avsperrede området. De koster mindre enn de kraftigste modellene, samtidig som du ikke trenger å bruke så mye strøm for å opprettholde varmen i det lille området.
Mange lurer på om det er lurt å plassere utedelen til varmepumpen i boligen inne i garasjen for å skjule den. Andre lurer på om det vil øke effekten, ettersom luften i garasjen er varmere enn uteluften.
Før vi ser nærmere på hvordan du kjøper varmepumpe til garasjen steg-for-steg, ønsker vi å avkrefte disse teoriene. Utedelen trenger fri tilførsel av frisk luft for å kunne fungere optimalt. Den hadde rett og slett blitt altfor innestengt, slik at effekten blir redusert.
Det kan føre til dårligere oppvarming, redusert ytelse, høyere strømforbruk og økt slitasje – noe som igjen kan resultere i kortere levetid. Du bør derfor aldri forsøke å skjule utedelen noen steder, enten det er i garasjen, kjelleren eller under en terrasse.
Det viktigste er som nevnt å velge rett dimensjonert modell, da det ikke er heldig om den hverken er for kraftig eller svak. Du må også ha i tankene at mange varmepumper får redusert ytelse i løpet av vinteren.
Det er ikke sikkert at ytelsen om vinteren spiller noe rolle for en varmepumpe som skal brukes i garasjen, men dette må du selv vurdere i forhold til behov og bruksformål. Vi anbefaler derfor å bruke litt tid på å tenke over hvilken ytelse, funksjoner og egenskaper som er viktige for deg.
Dette er stegene du bør ta for å velge rett varmepumpe til garasjen til riktig pris:
I tillegg kan det være lurt å sjekke om varmepumpen i boligen din må skiftes ut samtidig. Kanskje du kan få et ekstra godt tilbud om du skal kjøpe og montere to stykker? Varmepumper lever vanligvis i 12 til 15 år før de må byttes ut. Tegn på at levetiden er over er redusert ytelse, mer bråk og høyere strømregninger.
Det kan være greit å gjøre seg kjent med forskjellige løsninger før du tar kontakt med varmepumpeleverandører. For eksempel, vil du ha varmepumpe med multisplitt? Bør utedelen på varmepumpen være stillegående? Det finnes nemlig mange ulike alternativer på dagens marked.
Dersom du synes at det er vanskelig å velge, kan du be varmepumpemontøren om gode råd under befaring. De aller fleste tilbyr nemlig gratis befaring før de gir deg et tilbud. Det er vanskelig for dem å gi deg nøyaktig pris og anbefale modeller, uten å ha sett garasjen din først.
Dette er et supert tidspunkt for deg å spørre dem om alt du måtte lure på om å velge rett varmepumpe til garasjen. Vi anbefaler å få befaring fra tre ulike montører, slik at du får et bedre sammenligningsgrunnlag. Still dem gjerne de samme spørsmålene – da blir det enklere å vurdere svarene opp mot hverandre.
Varmepumpe med multisplitt er veldig praktisk for deg som vil ha flere innedeler tilknyttet samme utedel. Det betyr at du kan ha en innedel i stuen, en annen i garasjen og kanskje en tredje i kjellerstuen eller øverste etasje. Noen modeller er tilpasset opptil fem forskjellige innedeler.
Du kan variere størrelse, styrke og effekt på innedelene – du må derfor ikke bruke samme type innedel alle steder. Kanskje du vil ha en kraftig og høytytende modell innendørs i en større enebolig, men en liten og billig innedel i garasjen? Valgmulighetene er mange, og du låser deg ikke ved å kjøpe multisplitt.
Det er imidlertid en fordel at det ikke er så lang avstand mellom innedelene og utedelene. Jo større avstand, desto mer kan det koste med montering og utstyr. I enkelte tilfeller kan det være mest fornuftig å kjøpe en separat varmepumpe til garasjen, fremfor å koble alt sammen.
Mange bekymrer seg for støy og bråk fra utedelene – særlig om du har to utedeler montert relativt nær hverandre. Du kan for eksempel ende opp med én utedel til varmepumpen i boligen og en annen til varmepumpen i garasjen, så sant multisplitt ikke er aktuelt for deg.
Det er naturlig å lure på hvor mye bråk det kan forårsake. Dagens moderne varmepumper er både mer effektiv og mer stillegående enn de første modellene som traff markedet. I praksis bør de fleste ikke legge særlig merke til during fra utedelen, så sant den er riktig montert og rett plassert.
Riktig plassering blir spesielt viktig om du har to utedeler på eiendommen din. Pass på at utedelene ikke er for tett på naboen, soveromsvindu eller sittegrupper i hagen. Dersom du føler deg usikker, kan varmepumpemontøren hjelpe deg med å finne et godt sted til dem.
Du kan kjøpe stillegående utedel eller utedel med nattmodus, dersom det er vanskelig å plassere utedelen på et egnet sted. Det kan hende at du må betale ekstra for slike funksjoner. Ekstra funksjoner som dette kan likevel være verdt det, dersom du ivaretar nattesøvnen og god komfort.
Det er også viktig å være klar over at jo hardere varmepumpen jobber, desto mer bråker den. Skal du kun ha vedlikeholdstemperatur i et lite og godt isolert område i garasjen, betyr det kanskje at varmepumpen ikke trenger å jobbe noe særlig i det hele tatt. Den vil med andre ord ikke lage like mye lyd som en varmepumpe som stadig må jobbe.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.
Dersom du utførte alle de seks stegene ovenfor, bør du sitte igjen med grundig research som kan hjelpe deg med å velge rett modell. Du kan nå studere priser og tilbud i ro og mak, slik at du ender opp med rett løsning til en god pris. Det lønner seg sjelden å ta en forhastet beslutning.
Bare husk at du ikke bør fokusere altfor mye på kun kostnadene – billige løsninger som er for gode til å være sanne er ofte det. Velg kvalitet og dyktige montører for å bli fornøyd på sikt. Befaringen er som sagt et godt tidspunkt for å bli kjent med montøren. I tillegg kan du be om referanser fra tidligere kunder.
Varmepumper skal vare i opptil 12-15 år, og det er utrolig kjedelig å måtte bytte den ut lenge før tiden egentlig er inne.
Man bør vurdere å installere en varmepumpe i garasjen for å opprettholde en stabil og komfortabel temperatur, beskytte kjøretøy og utstyr mot kulde og fuktighet, samt redusere energikostnadene sammenlignet med andre oppvarmingsløsninger.
Luft-til-luft varmepumper er ofte det beste valget for garasjer, da de er enkle å installere og effektive for å varme opp mindre og middels store områder. De kan også brukes til å kjøle ned garasjen om sommeren.
Varmepumper som skal installeres i garasjer bør ha en robust konstruksjon og være i stand til å fungere effektivt i lavere temperaturer. Det kan også være lurt å velge en varmepumpe med lavt støynivå, spesielt hvis garasjen ligger nær naboer eller soverom.
Besparelsene på energikostnader ved å installere en varmepumpe i garasjen avhenger av flere faktorer, som garasjens størrelse, isolasjon, og tidligere oppvarmingsløsninger. Varmepumper er generelt mer energieffektive enn andre varmekilder, og kan derfor bidra til betydelige besparelser på oppvarmingskostnadene over tid.