Bilde

KOMFORTABELT: En varmepumpe bidrar til et godt inneklima, og gir dessuten en jevn og god varme i leiligheten din.

Varmepumpe til borettslag: Fordeler og ulemper

Sist oppdatert: 18. november 2023

Er du nysgjerrig på fordeler og ulemper med varmepumpe til borettslag? Da har du kommet til rett sted. Her er alt du trenger å vite, enten du skal kjøpe til en separat boenhet eller til alle beboerne.

Hvilke varmepumper passer for borettslag?

Så sant styret tillater det, kan beboerne kjøpe varmepumpe hver for seg. Det er i så fall snakk om luft-til-luft varmepumper. Disse er de rimeligste og mest populære på markedet. Det finnes også løsninger hvor flere boenheter kan gå sammen for å redusere kostnaden på luft-til-luft varmepumper.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Dersom hele borettslaget har vannbåren varme og vil ha varme til alle boenheter, kan dere vurdere væske-til-vann varmepumper. Dette er store og kraftige varmepumper som er miljøvennlige og kan spare dere betydelig med penger.

Først diskuterer vi fordeler og ulemper med væske-til-vann varmepumper. Resten av artikkelen fokuserer på luft-til-luft varmepumper til borettslag. Avslutningsvis viser vi dere hvordan dere får best tilbud og pris på varmepumpe, uansett hvilken type det er snakk om.

Væske-til-vann varmepumper: fordeler og ulemper

Væske-til-vann varmepumper benyttes sammen med et vannbårent system. De kan brukes til å varme opp både tappevann og temperaturen inne i boenhetene, samt oppvarming av fellesareal. Varmepumpene er svært effektive, og de passer best til dem som har et høyt strømforbruk – noe som et borettslag trolig har. 

Det finnes tre typer væske-til-vann varmepumper: jordvarmepumpe, bergvarmepumpe og sjøvarmepumpe. Jordvarme utnytter energien fra bakken, sjøvarme hentes fra sjøen og bergvarme henter varme opp fra fjell under bakkenivå. Bergvarmepumpe kan være noe mer kostbar å montere enn f.eks. jordvarmepumpe, ettersom man må bore en dyp energibrønn på eiendommen.

Fordeler med væske-til-vann varmepumper til borettslag

Den største fordelen med væske-til-vann varmepumper til borettslag er mulighet for stor besparelse. Dersom man bor i et rekkehus som bruker ca. 25 000 kWh per år, så vil beboerne i det huset spare ca. 11 000 kWh per år. Det utgjør ca. 11 100 kr spart hvert år for den boenheten. Nøyaktig hvor mye dere vil spare, avhenger av ytelsen på varmepumpen, hvor mange dere trenger og totalt strømforbruk.

Varmepumpen har i tillegg svært lang levetid – det er ikke uvanlig at den varer i ca. 30 år. Energibrønnen kan derimot vare i opptil 100 år, dersom dere velger bergvarme. Det kan i teorien bety over 300 000 kr spart i løpet av varmepumpens levetid, kun for det rekkehuset som vi nevnte i eksempelet ovenfor.

Ulemper med væske-til-vann varmepumper til sameier og borettslag

Investeringen kan være høy, ettersom én varmepumpe koster ca. 120 000 og opp. Større borettslag og sameier trenger mest sannsynlig flere varmepumper. Arbeid kommer i tillegg. Arbeidskostnadene varierer med hensyn til grunnforhold og hvor dyp energibrønnen må være. Dere må derfor be om et tilbud for å få et nøyaktig svar. 

Prisen kan kanskje virke avskrekkende, men dere er flere om å dele på kostnaden. Borettslaget som helhet vil nok trolig tjene inn igjen varmepumpen ganske raskt. Jo høyere strømforbruk dere har, desto mer penger kan borettslaget eller sameiet spare på å investere i væske-til-vann varmepumper.

Dere må imidlertid ha et vannbårent system ferdig montert til boenhetene, ellers vil dette arbeidet komme i tillegg. Dersom dere heller ønsker at beboerne skal stå for egen oppvarming og betale for eget strømforbruk, kan luft-til-luft varmepumper være en bedre løsning.

Fordeler med luft-til-luft varmepumpe til borettslag

Mange av fordelene med luft-til-luft varmepumpe til borettslag er de samme som fordelene med varmepumpe generelt. De kan redusere strømforbruket, avgir jevn varme og bidrar til et godt inneklima. Varmepumper kan også være et mer miljøvennlig valg, sammenlignet med en rekke andre varmekilder.

Det finnes imidlertid noen ekstra fordeler med varmepumpe for deg som bor i sameie og borettslag. Sannsynligvis bor du i en leilighet, rekkehus eller tomannsbolig. Generelt sett, vil nok boligen din være mindre enn en standard enebolig. Varmetapet vil nok også være lavere, ettersom det er færre flater som vender ut. Du trenger derfor sannsynligvis ikke en kostbar toppmodell. 

Kanskje holder det med en liten og rimelig varmepumpe til ca. 15 000 kr? Investeringen kan dermed bli billigere for deg enn for dem som bor i en enebolig over flere etasjer. Varmepumpen vil nok heller ikke behøve å jobbe så hardt for å opprettholde varmen. Resultatet er lavere strømregning og svært god komfort.

Varmepumpe vs. panelovn til borettslag

Tommelfingerregelen sier at rent økonomisk så passer varmepumpe best for deg som bruker mer enn 15 000 kWh totalt per år. Det kan likevel være lurt å vurdere varmepumpe likevel på grunn av fordeler som et godt inneklima og høy komfort. Du må selv vurdere hva som er verdt nettopp dine penger før du bestemmer deg. 

Du vil blant annet kunne bruke varmepumpen som aircondition med god effekt på varme sommerdager. Varmepumpen kan nemlig brukes til både nedkjøling og oppvarming, slik at du får et behagelig inneklima året rundt. Bor du i en liten leilighet som blir veldig varm om sommeren, kan en liten varmepumpe være redningen.

Funksjoner som luftrensing bidrar også til et godt inneklima. Dagens varmepumper kan fange opp pollen, bakterier og støv, noe som er en bonus for deg med lett irriterte luftveier. Panelovner kan derimot føre til at luften oppleves som tørr. Det kan også lukte svidd en stund etter at du har skrudd på ovnen. Det er fordi det samles støv og smuss på ovnen som brennes vekk når du skrur opp varmen.

Luft-til-luft varmepumpe til flere boenheter

Luft-til-luft varmepumpe med multisplitt kan være en god og rimelig løsning for borettslag og sameier. Varmepumpe med multisplitt lar dere koble flere innedel til samme utedel, noe som er både praktisk og økonomisk. Dere slipper dessuten å ha mange utedeler på samme bygning. Ikke bare kan det se sjenerende ut, det kan også skape litt støy om dere har såpass mange utedeler tett sammen.

Dere kan gå sammen om investeringen og dele opp kostnaden på utedelen. Det er likevel mulig å velge ulike modeller for innedelen. Dere må ikke alle velge samme modell innvendig.

Det finnes imidlertid noen ulemper med denne løsningen også. Utedelen må kobles slik at strømutgiften kommer inn under fellesutgifter, ikke en enkelt boenhet. Bygget bør heller ikke være for stort, ellers kan det bli dyrt å trekke kabler fra utedelen til innedelen. Jo lenger avstand, desto dyrere blir det.

Ulemper med luft-til-luft varmepumpe til borettslag

Ulempen med varmepumpe til borettslag er at det kan være litt komplisert å montere utedelen, særlig hvis styret ikke allerede har utarbeidet grundige retningslinjer. Det er nemlig ikke fritt frem for hva du kan gjøre med utvendig fasade. For eksempel, det er viktig at varmepumpehuset ikke skiller seg ut fra andre bygg eller andre varmepumpehus i borettslaget.

Riktig plassering av utedel

En av ulempene med varmepumpe til borettslag kan være riktig plassering. Både styret og naboene dine er kanskje redd for bråk, og rett plassering er helt nødvendig for å unngå støy. Det gjelder kanskje spesielt for leiligheter, hvor dere ikke har så mye plass utendørs. Utedelen bør helst plasseres i god avstand til soveromsvindu og sittegrupper ute. 

Dersom dette er vanskelig, bør du se etter varmepumpe med stillegående utedel. Dagens modeller blir stadig mer avanserte, noe som betyr at lydnivået også blir redusert. En moderne funksjon som kan være relevant for borettslag er nattmodus. I så fall reduseres lydnivået på utedelen i et gitt tidsrom om natten, slik at den ikke forstyrrer sovende naboer. 

Det bør likevel nevnes at støynivået fra utedelen ikke bør være et problem med riktig plassering – snakk med montøren. Kanskje de kan komme med gode tips og innspill som dere ikke har tenkt på enda? Det finnes diverse løsninger som kan redusere lydnivået, så spør dem gjerne om dette under befaringen.

Tillater styret varmepumper i borettslaget?

Ulempen med varmepumpe i borettslag og sameie er som nevnt at du ikke kan montere dem fritt som du vil. Du må sjekke grundig opp i retningslinjene før du går til innkjøp. Typiske krav inkluderer blant annet lydnivå, kvalitet, valg av leverandør, montering og plassering. Det kan også være lurt å nevne varmepumpe-planene dine for naboen på forhånd, selv om du følger reglene til styret.

Beboeren kan også være pliktig overfor styret å utføre regelmessig vedlikehold på varmepumpen. Noe av vedlikeholdet kan man gjøre selv, for eksempel støvsuge filtre. Dette vil avhenge av merke og modell. Pass på at du får med all nødvendig informasjon om hvordan og hvor ofte du skal vedlikeholde varmepumpen.

Det kan også være lurt å be om en serviceavtale med montøren. Be gjerne om å få et par servicer inkludert i pristilbudet – for eksempel to ganger i løpet av de fem første årene. Dersom varmepumpen ikke blir riktig vedlikeholdt, kan det skape problemer for både deg og naboene dine. For eksempel, utedelen kan begynne å bråke ekstra mye.

Få tillatelse fra styret og inngå avtale

Du må be om tillatelse fra styret og inngå en skriftlig avtale, dersom det ikke eksisterer prosedyrer og regelverk fra før av. Denne avtalen kan legge grunnlaget for et videre regelverk som andre boenheter som også vil kjøpe varmepumpe. Det er viktig at ansvarsforhold kommer tydelig frem i avtalen.

Dere bør blant annet se på følgende punkter:

  • Må beboeren søke på forhånd og informere om hvilken modell som er valgt?
  • Er varmepumpen utviklet for nordisk klima?
  • Må beboeren fikse på eventuelle skader på fasaden når varmepumpen tas ned?
  • Hvilke krav stilles til montering?

Dersom beboeren senere ønsker å selge boenheten sammen med varmepumpen, må kjøper gjøres godt kjent med avtalen.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Sammenlign tilbud på varmepumpe til borettslag

Det er viktig å be om befaring og sammenligne pris på varmepumper til borettslag. Ikke bare øker du sjansene for å få et godt pristilbud, men du kan også føle deg trygg på at du velger rett varmepumpe og varmepumpemontør. Det lønner seg sjelden å hoppe på første og beste tilbud du finner.

Befaringen er helt nødvendig for at varmepumpemontøren skal kunne anbefale deg riktig varmepumpe. Varmepumpen må nemlig være riktig dimensjonert for boenheten for optimal ytelse og et akseptabelt støynivå. Dersom varmepumpen ikke er kraftig nok, må den jobbe hardt for opprettholde varmen. Jo hardere den må jobbe, desto mer lyd lager den.

Enkelte borettslag krever derfor i retningslinjene sine at beboeren skal ha en riktig dimensjonert varmepumpe, samt at montøren skal ha vært på befaring. 

Montøren vil også komme med anbefalinger til montering og plassering av utedelen under befaringen, noe som er viktig for deg som skal søke om tillatelse. Ofte må man informere om dette i søknaden, slik at styret føler seg trygg på at monteringen er korrekt. Feil montering kan nemlig føre til økt støy, sjenerende vibrasjoner i veggen og problemer med kondens.

Du bør også be montøren gi deg et skriftlig pristilbud som inkluderer alle kostnader, samt detaljert informasjon om eventuelle ekstrautgifter som kan oppstå. Dermed har du et godt grunnlag for å kunne sammenligne forskjellige pristilbud. Da er det bare å ønske deg lykke til med den nye varmepumpen, enten det er til hele borettslaget eller kun til deg som beboer.

Ofte stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvilken type varmepumpe er best egnet for et borettslag?

Det finnes ulike typer varmepumper som kan være egnet for borettslag, avhengig av behov og forutsetninger. Luft-til-vann varmepumper er vanligvis godt egnet for borettslag, da de kan gi tilstrekkelig varme og varmtvann til flere boliger samtidig.

Meldingsboble
Hvor kan man få kjøpt og installert varmepumper for et borettslag?

Det finnes flere leverandører og installatører av varmepumper som kan tilby produkter og tjenester til borettslag. Det er lurt å undersøke grundig og sammenligne tilbud fra ulike aktører før man tar en beslutning.

Meldingsboble
Hvilke faktorer bør man ta hensyn til ved valg av varmepumpe for et borettslag?

Ved valg av varmepumpe for et borettslag bør man ta hensyn til faktorer som størrelsen på bygningen, antall boliger, energibehov, klimaforhold og tilgjengelige energikilder. Det kan også være lurt å vurdere levetid, vedlikeholdsbehov og kostnader knyttet til installasjon og drift.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å installere varmepumper i et borettslag?

Fordelene med å installere varmepumper i et borettslag inkluderer lavere energikostnader, redusert miljøbelastning, økt komfort og bedre inneklima. Varmepumper kan også bidra til å øke verdien på boligene og gjøre dem mer attraktive på markedet.