Bilde

STRATEGISK PLASSERING: Utedelen til varmepumpen bør monteres på et godt gjennomtenkt sted, siden plasseringen har innvirkning på hvor effektiv varmepumpen er.

Hvor bør varmepumpens utedel plasseres?

Sist oppdatert: 17. november 2023

Vil du ha varmepumpe, men du er usikker på hvor utedelen bør monteres? Er du redd for støy eller at utedelen skal forstyrre fasaden? Da har du kommet til rett sted. Her får du vite alt om hvor varmepumpens utedel bør plasseres.

Tenk over plassering av utedel på forhånd

Det er viktig å tenke nøye gjennom hvor varmepumpens utedel skal plasseres, da dette kan ha stor innvirkning på hvor effektiv varmepumpen er. Utedelen bør monteres på en luftig plass, da den trenger fri tilgang til frisk luft.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Det betyr at du ikke bør plassere den i en kjeller, under terrassen eller tett under en balkong. Mange lurer på om de bør montere utedelen i kjelleren fordi luften er varmere der enn ute. Det er altså ikke anbefalt, ettersom effekten kan bli redusert. Du bør også passe på at varmepumpehuset ikke er tett av samme årsak.

En annen ting du bør huske på er at varmepumpen ikke bør være for langt unna innedelen. Stor avstand er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, men monteringskostnadene kan bli høyere enn hva de ellers ville ha vært. Dersom du ønsker å ha stor avstand mellom inne- og utedel, bør du spørre montøren om hva monteringskostnaden vil komme på.

Ikke monter utedelen for nære sittegrupper og soveromsvindu

En ting du absolutt ikke bør glemme er at varmepumpens utedel ikke må være for nær sittegrupper og soveromsvinduer. Utedelen kan nemlig lage en del støy, noe som kan være sjenerende om natten. Det er derfor anbefalt å montere den på god avstand fra slike steder. 

Den bør heller ikke være for tett på naboen. Det er kjedelig om det oppstår konflikter med naboene etter at utedelen har kommet på plass. Utedelen kan flyttes på, men det vil medføre ekstra kostnader. Hvis du er i tvil, så snakk gjerne med naboene på forhånd.

Utedelen må monteres korrekt for at det ikke skal oppstå vibrasjoner og støy. Den skal for eksempel ikke monteres rett på veggen. Det finnes også støydempende braketter og andre hjelpemidler for å dempe støy og vibrasjoner fra utedelen. Montøren vil kunne hjelpe deg med dette.

Beskytt utedelen mot vær og vind

Utedelen til varmepumpen bør være beskyttet mot vær og vind, uten at det blir altfor tett rundt den. Mange løser denne utfordringen ved å bygge et varmepumpehus. Varmepumpehus beskytter mot is og snø, samt løv og annet rask.

Du bør passe på følgende, dersom du skal bygge varmepumpehuset selv:

  • Utedelen bør stå minst 10 centimeter ut fra veggen
  • Ikke bygg den for tett – ellers får ikke varmepumpen nok luft
  • La gjerne undersiden av varmepumpehuset være åpen

Varmepumpehus kan også være en god estetisk løsning, dersom du bekymrer deg for at utedelen skal være sjenerende. Du kan nemlig male huset til varmepumpen i samme farge som ditt hus, slik at utedelen sklir inn i omgivelsene. 

Husk service og vedlikehold av varmepumpe

I tillegg til å tenke nøye gjennom hvor varmepumpens utedel skal plasseres, er det også viktig at du husker på vedlikeholdet. Det er enklest å gjennomføre både vedlikehold og service, dersom utedelen er lett tilgjengelig. Husk derfor å la det være en god avstand mellom vegger og utedel, samt at den ikke skal stå for tett inntil leveggen eller terrassen.

Du bør fjerne snø, løv og annet rusk fra området rundt utedelen regelmessig, ellers kan det hende at ytelsen blir redusert. Det kan også være nødvendig med service. Du må få hjelp av en sertifisert montør for å få utført service. Det er ikke mulig å gjøre denne typen arbeid på varmepumpe selv, ettersom varmepumpen inneholder farlige gasser.

Enkelte tilbyr serviceavtaler, slik at du får en god pris og du slipper å måtte huske på å bestille service selv. Du blir kontaktet når det er på tide å få utført service på varmepumpen, noe som kan være praktisk i en travel hverdag. Spør gjerne om mer informasjon om service allerede når du innhenter tilbud på varmepumpe.

Innedelen bør også få regelmessig vedlikehold som du kan gjennomføre selv, for eksempel støvsuge filtre en gang i måneden. Montøren vil kunne vise deg hva du skal gjøre under monteringen. Du finner også mer informasjon i dokumentasjonen til varmepumpen som du har kjøpt. 

Kjøp varmepumpe med stillemodus for utedel

Det finnes varmepumper med stillemodus for utedel for deg som er bekymret for støy, særlig om natten. Utedelen kan nemlig bli veldig “hørbar” nattestid når det er færre folk og biler ute. De fleste merker har varmepumper som kan “dempes” om natten.

I noen tilfeller kan det være at det ikke er mulig å montere varmepumpen slik at den ikke er hørbar. Dette gjelder for eksempel hvis du bor i et rekkehus med vegg mot vegg. Det kan være verdt å betale litt ekstra for å få en stillemodus på utedelen, slik at du kan slappe av og sove godt om natten.

I disse tilfellene kan det være verdt å velge en varmepumpe med stillemodus for utedel. Utedelen er ikke så hørbar når den går på laveste hastighet, men du må være obs på at ytelsen kan bli redusert.

Få hjelp til å plassere utedelen av en profesjonell montør

En dyktig varmepumpemontør vil kunne hjelpe deg med å finne en god plassering til varmepumpens utedel. De har lang erfaring og god kunnskap,  og de vil kunne veilede deg gjennom hele prosessen. Du bør spørre etter gode råd og tips allerede under befaringen. 

Befaring er nødvendig for at montøren skal kunne komme med gode anbefalinger til varmepumper som passer for boligen din, samt gi deg et nøyaktig pristilbud. Vi anbefaler at du innhenter tilbud og gjennomfører befaring med tre forskjellige varmepumpemontører for å få et godt sammenligningsgrunnlag. 

Bruk litt tid på å vurdere hvem av dem du likte best. Husk at varmepumper varer i 12-15 år, og det er viktig at du blir fornøyd med plassering av både innedel og utedel.  Det er mye enklere å plassere varmepumpen rett med én gang, enn å flytte på den senere.

Dersom du ikke vil bruke tid og krefter på å kontakte lokale varmepumpemontører selv, kan du bruke en anbudstjeneste. I så fall trenger du bare å sende inn opplysningene dine én gang for å bli kontaktet av dyktige, profesjonelle og sertifiserte montører. Tilbudene er gratis og uforpliktende for deg som forbruker. 

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Hvor bør varmepumpens utedel plasseres?

Hvor bør varmepumpens utedel egentlig plasseres? Du har nå fått masse god informasjon, og vi ønsker derfor å avrunde ved å oppsummere de viktigste punktene i en praktisk sjekkliste. Det er nemlig viktig å tenke nøye gjennom plassering av varmepumpe på forhånd, slik at du kan finne det beste stedet å montere utedelen. 

Sjekkliste for plassering av varmepumpe:

  • Utedelen bør monteres på en luftig plass
  • Ikke monter utedelen altfor nær sittegrupper og soveromsvinduer
  • Pass på at du har enkelt tilgang for vedlikehold og service
  • Kjøp varmepumpe med stillemodus for utedel hvis du er bekymret for støy om natten
  • Varmepumpemontøren kan hjelpe deg med å velge plassering

Vi håper du har funnet nyttige tips til plassering av utedel, og at du snart kan kose deg i varmen fra din nye varmepumpe. Da er det bare å ønske deg lykke til med plassering av varmepumpens utedel.

Få svar på vanlige spørsmål om montering av varmepumpe

Meldingsboble
Hvordan kan jeg få en varmepumpe installert?

Du må kontakte en godkjent montør for å installere varmepumpe. De vil hjelpe deg med å vurdere om din bolig er egnet for en varmepumpe, og hvilken type varmepumpe som vil være best for deg. De kan også hjelpe deg med å finne beste sted å montere både inne- og utedel.

Meldingsboble
Kan jeg montere utedelen i kjelleren?

Nei, utedelen kan ikke plasseres i kjelleren. Utedelen må ha fri lufttilgang, ellers blir ytelsen redusert. Varmepumpen må dessuten jobbe ekstra hardt, noe som medfører ekstra slitasje og kortere levetid.

Meldingsboble
Hva koster det å installere en varmepumpe?

Det er ikke mulig å si helt nøyaktig hvor mye det koster å installere en varmepumpe, da dette avhenger av flere faktorer. Standard montering pleier som regel å ligge på ca. 5000-6000 kr, men prisen kan også være høyere. Husk at det er viktig å velge en godkjent montør, da dette er en jobb som bør utføres profesjonelt.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å montere varmepumpe?

En varmepumpe tar vanligvis ikke mer enn noen timer å installere. Det er viktig at du har avklart med montøren hvor lenge jobben vil ta, slik at du kan være tilstede når montøren kommer. Husk også at det kan være nødvendig å sette av litt tid til etterarbeid som f.eks. vasking og rydding.

Meldingsboble
Kan jeg montere utedelen til varmepumpen selv?

Nei, det er ulovlig å montere varmepumpe selv. Utedelen til varmepumpen inneholder en del elektriske komponenter, og det er viktig at disse blir montert riktig av en godkjent montør. Varmepumpen inneholder i tillegg skadelige gasser. Det er også viktig å sørge for at utedelen plasseres på et egnet sted, slik at den yter optimalt. Du bør derfor overlate montering av varmepumpe til fagfolk.