Bilde

KOMBINASJON MEST LØNNSOMT: Det er best å kombinere både solceller og varmepumpe.

Varmepumpe vs. solcellepanel: Hva er mest lønnsomt?

Sist oppdatert: 20. november 2024

Lurer du på om det er varmepumpe eller solcellepanel som gir mest varme for pengene? Vel, da har du kommet til rett sted – her undersøker vi hva som er mest lønnsomt!

Det er mange som vurderer å innføre smarte, energieffektive løsninger når temperaturene synker og strømregningene øker. Varmepumpe og solcellepanel er to av de mest populære tiltakene for tiden. Men hva er egentlig mest lønnsomt, sånn totalt sett? Det handler nemlig ikke bare om hva som gir mest varme for pengene på kort sikt. Du bør også vurdere hva som er den beste investeringen på sikt.

Her ser vi nærmere på både kostnadene og sparepotensialet for begge løsninger, samt hvem de forskjellige tiltakene passer for. Sist, men ikke minst, så ser vi også på hvor mye du kan spare ved å kombinere dem. Hva om det ikke er et spørsmål om “enten eller” – men snarere “både og”?

Kortversjonen

  • Varmepumper og solcellepaneler er to forskjellige, men innovative teknologier som kan optimalisere hjemmets energiforbruk. Varmepumper kutter oppvarmingskostnadene dine, mens solcellepaneler reduserer energikostnadene dine generelt.
  • Du må vurdere energiforbruket og oppvarmingsbehovet ditt for å vurdere hva som er mest lønnsomt. Husk at ikke alle boliger er egnet for solceller og at de koster betydelig mye mer enn en luft-varmepumpe.
  • Den mest lønnsomme løsningen kan være å kombinere både varmepumpe og solcellepaneler, så sant forholdene ligger til rette for solkraft. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å regne ut hvor mye penger du kan spare, basert på strømforbruket ditt og boligen din.

Varmepumpe vs. solcellepanel

Både varmepumper og solcellepaneler er lønnsomme, og de kan begge revolusjonere hjemmets energiforbruk – men de gjør det på to fundamentalt forskjellige måter. Varmepumper fungerer ved å overføre varme fra en bestemt kilde (for eksempel luft, jord eller fjell) til hjemmet ditt. Tenk på dem som et omvendt kjøleskap. I stedet for å fjerne varmen fra innsiden og leder den ut, henter de varmen fra utsiden og bringer den inn.

I motsetning til varmepumper, produserer solcellepaneler ikke varme – de produserer elektrisitet. Solcellene konverterer sollys til elektrisk strøm, noe du kan bruke til å drive alt fra lyspærer til elektriske varmekilder i hjemmet ditt. Der varmepumpen kun bidrar til å kutte oppvarmingskostnadene dine, kan solcellepanelene kutte energikostnadene dine generelt.

Det er derfor ikke et spørsmål om “enten eller”, men snarere “både og”. Både varmepumper og solcellepaneler har sine unike fordeler og passer for ulike situasjoner. Men når de kombineres, kan de tilby en kraftig, bærekraftig og kostnadseffektiv energiløsning for nesten alle hjem. Du kan nemlig bruke den egenproduserte solkraften til å drive luft-varmepumpen din for maksimal fortjeneste!

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hvem passer disse løsningene for?

Det er viktig å påpeke at solcellepaneler ikke passer for alle. Et solcelleanlegg er kun lønnsomt hvis du har god nok solinnstråling der du bor, samt nok plass til selve anlegget. Du bør derfor kontakte lokale forhandlere for å undersøke hvor mye strøm du kan produsere selv. De kan hjelpe deg med å beregne hvor mye penger du sparer på solceller – eller ikke sparer, dersom solforholdene ikke er gode nok.

Taket ditt bør i tillegg være i god stand. Solcellepaneler har en levetid på opptil 30 år, og det er utrolig kjedelig å måtte ta dem ned igjen for tidlig, bare fordi taket er for dårlig. Og hvis du må først bytte tak, vil det øke investeringen betydelig – noe som igjen vil påvirke lønnsomheten til solcelleanlegget. Solcelletakstein og tak med integrerte paneler kan i så fall være gode alternativer. Da er solcellene bygget inn i det nye taket, og du slipper å måtte montere ekstra paneler.

En klassisk luft-til-luft varmepumpe kan derimot monteres i de aller fleste hjem. Du trenger egentlig bare en passende plass til den på veggen, både ute og inne. Det finnes spesielle utedeler som er små og lager lite støy for deg som bor tett på naboen, for eksempel leilighet eller rekkehus. Varmepumper fås dessuten i ulike prisklasser og størrelser. 

Dermed er det enkelt å finne en modell som passer til ditt spesifikke behov og budsjett. Et solcelleanlegg kan koste flere hundre tusen, men du kan få en veldig god varmepumpe til ca. 20 000 kroner. De minste modellene fås for ca. 10 000 kroner. Dessuten trenger varmepumper kun tilgang til frisk luft for å kunne fungere optimalt.

Forskjellige typer varmepumper

Det finnes flere typer varmepumper: luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vann varmepumpe og væske-til-vann varmepumpe. De to sistnevnte brukes i boliger med vannbårent system, for eksempel radiatorer, viftekonvektorer og gulvvarme. Væske-til-vann varmepumpe er den mest energieffektive løsningen, og de passer for store boliger som bruker mye energi på oppvarming. 

Mindre borettslag og sameier kan for eksempel gå sammen om å bruke én væske-til-vann varmepumpe. Varmepumper som kombineres med vannbårent system kan dessuten varme opp både tappevann og rommene i boligen. Dermed sparer du penger på det som krever mest energi i de fleste norske husstander: oppvarming av bolig og varmtvann. 

Samtidig koster væske-til-vann varmepumper også mer å kjøpe og montere. Du må derfor ha et høyt nok energiforbruk for at denne investeringen skal lønne seg. Vi anbefaler at du tenker nøye over varmebehovet og energiforbruket ditt for å finne ut av hvilken type varmepumpe som er mest lønnsom.

GOD INVESTERING: Varmepumpe er normalt en svært god investering.

Men hva er egentlig mest lønnsomt, varmepumpe eller solcellepanel?

La oss ta en titt på hvor mye penger du kan spare for å se hva som er mest lønnsomt av varmepumpe eller solcellepanel. Du må imidlertid være obs på at gjeldende strømpriser, samt energiforbruket, varmebehovet og spesifikke forhold ved boligen din påvirker hvor lønnsomme disse løsningene vil være for deg.

Så mye sparer du med varmepumpe

Ifølge Enova, kan en standard enebolig med totalt årlig energiforbruk på 25 000 kWh spare ca. 4800 kWh årlig med luft-varmepumpe. Du kan spare 4800 kroner i året, dersom gjennomsnittlig strømpris ligger på 1 kroner per år. Det utgjør 72 000 kroner spart i løpet av varmepumpens levetid. 

Hvis varmepumpen kostet 20 000 kroner, har du tjent den inn igjen investeringen på ca. 4-5 år. Levetiden er på ca. 15 år, noe som betyr at du har ca. 10 år igjen med gratis bruk.

Du kan derimot spare 11 100 kWh / 11 100 kroner per år med en væske-til-vann varmepumpe, dersom vi holder oss til samme eksempel med årlig forbruk på totalt 25 000 kWh og gjennomsnittlig strømpris på 1 krone. Levetiden er på 20 år, men det er ikke uvanlig at de varer i opptil 30 år. Luft-til-vann varmepumper kan spare deg ca. 8800 kWh / 8800 kroner per år. De har en levetid på opptil 15 år.

Det er viktig å påpeke at du må velge den rette varmepumpen for boligen din og varmebehovet ditt for at investeringen skal lønne seg. Dersom du bor i et område med svært kalde vintre, kan det hende at du får behov for ekstra oppvarmingskilder som peis eller panelovn i perioder. Det vil i så fall påvirke hvor mye du kan spare. I dag finnes det egne modeller som er spesielt utviklet for bruk i kalde områder. 

Vi anbefaler derfor at du tenker nøye gjennom hvilke egenskaper varmepumpen bør ha før du bestemmer deg for type, merke og modell.

Så mye sparer du med solceller

Forbrukertorget utførte nylig noen beregninger for å vurdere hvor lønnsomt et solcelleanlegg egentlig er. Ta gjerne en titt på beregningen for å se hvor mye du kan spare med solceller, samt hvordan de kom frem til resultatet. Her har vi hentet ut noen forenklede tall. 

Et standard solcelleanlegg på 9 kWp kan produsere ca. 6800 kWh per år. Hvis du bruker all egenprodusert solenergi selv og ikke selger noe av det til strømnettet, ser fortjenesten slik ut:

Strømpris på 1 kr/kWh + nettleie på 50 øre = total kostnad 1,5 kr per kWh

Årlig besparelse: 

6800 kWh * 1,5 kr = 10 200 kr

I tillegg kan det hende at du kvalifiserer til grønt boliglån ved å montere solcellepaneler på taket. Du kan totalt spare 471 803 kr i renter med grønt boliglån fra Sparebanken Vest, sammenlignet med et ordinært boliglån fra samme bank. Det utgjør 18 872,12 kroner spart per år, bare i renter. 

Dersom vi legger til hvor mye du kan spare på energikostnader utgjør det en total besparelse på 29 072,12 kroner per år. Nøyaktig hvor mye du kan spare på renter, avhenger av hvilken bank du har, din personlige økonomi og gjeldende renter på det tidspunktet du søker lån.

Disse eksemplene tar ikke hensyn til hvilken type oppvarming du har i boligen din. Du kan spare betydelig mer ved å bytte ut elektriske varmekilder som panelovner med en energieffektiv varmepumpe.

Sammenlign priser på tvers av leverandører

Enten du vil kjøpe varmepumpe, solcellepaneler eller begge deler, bør du sammenligne priser på tvers av leverandører. Hvor mye du betaler har mye å si for både lønnsomhet og fortjeneste. Samtidig er det viktig å ikke fokusere utelukkende på prislappen – husk at billige løsninger kan bli dyre i lengden. 

Du bør også vurdere andre faktorer som produktets levetid, kvalitet, garantier og energieffektivitet. Det hjelper lite å velge det billigste produktet, dersom ytelsen ikke er god nok. I tillegg er det utrolig kjedelig om kvaliteten er så dårlig at du må erstatte den med en bedre modell etter en kort tid.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Det er mest lønnsomt å kombinere varmepumpe og solcellepanel

Det er fordeler og ulemper med både varmepumper og solcellepaneler. Varmepumper kan kutte oppvarmingskostnadene dine, mens solcellepaneler kan kutte strømregningen din generelt. En vinnerkombinasjon for mange kan derfor være både varmepumpe og solcellepanel. Samtidig er det viktig å huske at mange faktorer spiller inn på lønnsomheten, for eksempel geografisk beliggenhet, energibehov, oppvarmingskostnader og strømpriser. I dag er det vanlig at nye boliger bygges med både solcellepanel og varmepumpe.

Vi anbefaler at du tenker nøye gjennom egne behov og setter opp et budsjett før du tar en avgjørelse. Snakk gjerne med forskjellige leverandører – de kan hjelpe deg med å regne ut hvor mye du kan spare, enten du vil ha varmepumpe, solceller eller begge deler. Lykke til!