Bilde

ENERGIEFFEKTIV: Varmepumper til industri eller næringslokaler kan spare bedriften din for mye penger.

Varmepumpe til industri: en komplett guide

Sist oppdatert: 17. november 2023

Industrien har helt egne krav til varmepumpe enn det husholdninger har. Derfor er det svært viktig å velge rett modell som samsvarer med alle ønsker og behov. Les videre for å få vår komplette guide, slik at du kan innhente gode tilbud på varmepumpe til industri.

Høytemperaturvarmepumper til industri

Industrien kan ha behov for høytemperaturvarmepumpe, også kalt for industrivarmepumpe. Høytemperaturvarmepumper oppnår atskillig høyere temperaturer enn det “vanlige” varmepumper gjør, gjerne opp i 120°C eller mer. De høye temperaturene kreves til blant annet til prosessdamp.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Høye strømpriser har skapt økt etterspørsel etter industrivarmepumper. Hvor det tidligere ble brukt fossilt brennstoff, ønsker stadig flere bedrifter overgang til mer energieffektive løsninger som varmepumper. Høytemperaturvarmepumper er relativt nye på markedet og er under stadig utvikling for å øke temperaturen ytterligere.

Svært kraftige varmepumper til store bygg

Selv om man ikke trenger en høytemperaturvarmepumpe til industriell aktivitet, så kan svært kraftige varmepumper være nødvendige for å varme opp store bygg. Det finnes egne varmepumper som er spesielt utviklet for lager, verksted, kontorer og industrien. Disse modellene er robuste, kraftige og energieffektive.

Varmepumper til industri og næringsbygg kan varme opp større lokaler med mindre effektivitetstap enn mange andre oppvarmingskilder. Enkelte bedrifter har også behov for å kunne bruke varmepumpe til å kjøle ned lokalene sine. Fordelen med mange varmepumper er at de kan brukes til både oppvarming og nedkjøling.

Det finnes tre andre varmepumpetyper som kan være aktuell for industri og næringsbygg, foruten industrivarmepumper / høytemperaturvarmepumper:

  • Luft-til-luft varmepumper
  • Luft-til-vann varmepumper
  • Væske-til-vann varmepumper

Vi skal nå ta en nærmere titt på disse løsningene, slik at du kan vurdere hvilke som passer best for arbeidsplassen din.

Luft-til-luft varmepumper til industri og næringsbygg

En luft-til-luft varmepumpe kan brukes til å varme opp og kjøle ned små og mellomstore lokaler. Denne typen varmepumpe består av en inne- og en utedel som er koblet sammen med rør. Varmepumpen utvinner energi fra luften ute. Den oppvarmede luften fordeles rundt i lokalet ved hjelp av vifter.

Kraftige, kommersielle varmepumper er egnet til større bygg. Disse ser gjerne annerledes ut enn typiske vegghengte modeller som brukes i private hjem. For eksempel, du kan kjøpe varmepumper med innedeler som står oppreist på gulvet. Kraftigere modeller er nemlig ofte store i størrelsen for å kunne varme opp større lokaler.

Luft-til-luft varmepumper til industri, næringslokaler, lager, verksteder og lignende fås med en rekke praktiske funksjoner. Du kan for eksempel kjøpe varmepumpe med smartpanel, høy luftstrøm, bevegelsessensor og lignende. De kan også brukes til nedkjøling om sommeren, slik at du slipper å kjøpe både aircondition og varmepumpe.

Luftvarmepumper til industri og næringslokaler er miljøvennlige og energieffektive, slik at bedriften kan kutte oppvarmingskostnadene betydelig. Nøyaktig hvor mye du kan spare varierer selvsagt fra bedrift til bedrift. Mulighetene for besparelse avhenger blant annet av energiforbruk, størrelse på lokalet og hvor kraftig varmepumpen er.

Luft-til-vann varmepumpe

Luft-til-vann varmepumpe til industri fungerer på mange måter likt som luftvarmepumper, bare at de brukes sammen med vannbåren varme. Fordelen med denne typen oppvarming er at bedriften også kan varme opp tappevann og ikke bare rom. Luft-til-vann varmepumper er dessuten kraftigere enn det luftvarmepumper er.

En luft-til-vann varmepumpe består av en inne- og en utedel, som er koblet sammen med rør. Varmepumpen tar inn energi fra luften ute for å varme opp vannet som sendes inn i bygget. Dette vannet kan brukes til å varme opp radiatorer, viftekonvektorer og/eller gulvvarme, samt varmtvann.

Denne typen varmepumpe passer for industrilokaler og næringsbygg som trenger noe kraftigere enn en luftvarmepumpe eller som har vannbåren varme. Det finnes imidlertid en enda kraftigere varmepumpe, nemlig væske-til-vann varmepumpe for dem med størst varmebehov.

Væske-til-vann varmepumpe

En væske-til-vann varmepumpe har den høyeste effekten av alle, bortsett fra høytemperaturvarmepumpe. Væske-til-vann varmepumpe er spesielt godt egnet for bedrifter med  vannbåren varme og store lokaler. Det finnes tre varianter: bergvarmepumpe, jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe.

Hvilken som passer best for industrilokalet vil avhenge av grunnforholdene. Bergvarmepumpe henter opp energi fra solen som lagres i fjell eller berg under bakkenivå, mens jordvarmepumpe henter ut solenergi som lagres i jorden. Sjøvarmepumpe henter opp energi fra under sjøen. 

Varmepumpene fungerer på mange måter likt, og det er egentlig bare hvor de henter energien fra som varierer. De er alle svært kraftige og høytytende. Kommersielle varmepumper fås blant annet med hetgassvekslere som kan nå en temperatur på opptil 90°C, samt andre funksjoner som er tilrettelagt for store bygg.

Kommersielle varmepumper som dette kan styres på avstand via internett, slik at du alltid har kontroll på varmen. Du kan koble dem på nett ved å bruke din vanlige forbindelse, og det er dermed ikke nødvendig med ekstra abonnement. Det er imidlertid viktig å påpeke at funksjoner og egenskaper kan variere mellom ulike merker og modeller, og du bør ta deg god til å velge riktig industrivarmepumpe.

Hvordan velge rett varmepumpe til industri

Du har nå fått mange gode alternativer til varmepumper for industri, næringsbygg, lager, verksteder og andre store lokaler. Hvilken du bør velge, avhenger av dine behov og ønsker. Ta deg god tid til å vurdere hvilke egenskaper og funksjoner som er viktig for bedriften din før du bestemmer deg. 

Du kan blant annet tenke over følgende:

  • Hvor stort er lokalet?
  • Har bygget vannbåren varme?
  • Ønsker du varmepumpe til oppvarming, nedkjøling og/eller varmtvann?
  • Hva er budsjettet?

Når du har gjort dette, kan du begynne å sammenligne de ulike varmepumpene på markedet. Det finnes mange gode merker, og det er viktig at du velger en forhandler med inngående kunnskap om industrivarmepumper. På den måten er du sikker på at de kan hjelpe deg med å finne det beste produktet for bedriften din. 

Pris på kommersielle varmepumper

Prisen på industrivarmepumper varierer selvsagt, og det er viktig at du setter av nok penger til å investere i en kvalitetspumpe. Kommersielle varmepumper kan koste alt fra rundt 25 000 for en enkel luftvarmepumpe til godt over 150 000 kroner for en væske-til-vann varmepumpe, og det er derfor viktig å sette av et realistisk budsjett.

Husk at en god varmepumpe vil gi bedriften din mange år med god og effektiv oppvarming, så det er verdt å investere litt ekstra i begynnelsen. Samtidig kan en varmepumpe bidra med å redusere strømregningen, og dette er selvsagt en stor fordel for enhver bedrift.  

Varmepumpe til industri, verksted, lager og andre næringsbygg kan derfor være en god investering, og du bør sette av tid til å finne den beste løsningen for din bedrift. Du må også budsjettere for montering av varmepumpen. Det er viktig at du tar deg god tid til å sammenligne de ulike alternative, slik at du får mest mulig for pengene.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Innhent tilbud på varmepumpe til industri med montering

Den beste måten å finne gode tilbud på varmepumpe til industri som inkluderer montering er ved å bruke en anbudstjeneste. I så fall sender du inn opplysningene dine én gang, og du blir deretter kontaktet av relevante varmepumpeleverandører. De sender deg et tilbud basert på informasjonen din, og du kan vurdere hvem av dem du liker best.

Varmepumpeforhandlerne bør komme på befaring for å kunne gi deg et nøyaktig pristilbud, samt vurdere hvilken type varmepumpe som passer best for bedriften din. Det er ellers ikke mulig for dem å vurdere hvor mye monteringskostnadene vil komme på. Væske-til-vann varmepumper koster mest å montere, ettersom man må grave på eiendommen. 

For eksempel, det kan være nødvendig å bore en energibrønn på opptil 100 meter. Bare det kan koste over 30 000 kr, avhengig av hvor langt ned man må bore. Luftvarmepumper koster minst å montere, ettersom man ikke må gjøre inngrep på eiendommen. Dersom du ønsker å installere både varmepumpe og vannbåren varme, må du i tillegg betale for et vannbårent system.

En befaring er ofte gratis og helt uforpliktende, så det er verdt å ta invitere flere av forhandlerne som sender deg tilbud. Monteringskostnadene kan variere stort, og du bør derfor ikke hoppe over befaring. Dette er dessuten en fin anledning å gjøre deg kjent med leverandøren og vurdere hvem du synes er best egnet for jobben.

Det er gratis å bruke anbudstjenester, og det kan spare deg for mye tid og energi. I tillegg er du sikker på at du får de beste prisene, ettersom leverandørene vet at de konkurrerer med hverandre. Du får dessuten et godt sammenligningsgrunnlag, noe som gjør det enklere å velge dem som har det beste tilbudet på kommersielle varmepumper.

Få svar på vanlig stilte spørsmål om varmepumpe til industri og næringsbygg

Meldingsboble
Hva bør jeg tenke før jeg kjøper varmepumpe til bedrift?

Det er viktig å sette av tid til å undersøke markedet, slik at du kan finne den beste løsningen for bedriften din. Du bør sammenligne priser og funksjoner hos ulike leverandører, og du må også budsjettere for kostnadene til montering. I tillegg er det viktig å velge en kraftig nok varmepumpe som klarer å varme opp større lokaler.

Meldingsboble
Hvor mye koster en varmepumpe?

Prisen på industrivarmepumper varierer i svært stor grad. Væske-til-vann varmepumper og høytemperaturvarmepumper er de dyreste typene, mens luft-til-luft varmepumper er den billigste typen. Du må sette av et realistisk budsjett før du begynner å undersøke markedet.

Meldingsboble
Hvor mye koster montering av varmepumpe?

Monteringskostnadene kan variere stort, og det er derfor viktig at du tar deg tid til å innhente tilbud fra flere leverandører. Væske-til-vann varmepumper koster mest å montere, ettersom man må bore eller grave på eiendommen. Luft-til-luft varmepumper er enklere å montere, og derfor er dette ofte den billigste løsningen.

Meldingsboble
Hvilken type varmepumpe passer best for industri?

Det finnes flere ulike typer kommersielle varmepumper på markedet, men de fleste bedrifter vil ha nytte av varmepumpe til vannbåren varme eller luft-til-luft varmepumpe. Du bør først og fremst ta utgangspunkt i størrelsen på lokalet, samt hvor godt isolert det er. Det er også viktig å tenke over hvordan varmepumpen skal brukes. For eksempel, vil du kun varme opp eller kjøle ned rom? Eller vil du også ha mulighet til å varme opp tappevann?

Meldingsboble
Hva slags vedlikehold trenger varmepumpe?

Vedlikehold og service kan være ganske forskjellig, avhengig av hvilken type varmepumpe du kjøper. For eksempel, væske-til-vann varmepumpe krever lite vedlikehold. Luft-til-luft varmepumper har derimot filtre som bør støvsuges regelmessig. Det er viktig at du følger anvisningene fra produsenten, og at du tar kontakt med en fagperson dersom du er i tvil om noe. I tillegg bør du sjekke varmepumpen regelmessig for å se etter skader eller lekkasjer.

Meldingsboble
Hvor lenge varer en varmepumpe til industri?

En væske-til-vann varmepumpe har en levetid på 20 år eller mer. Luft-til-luft og luft-til-vann varmepumper har kortere levetid og kan vare i 12-15 år. Det er viktig at du velger en varmepumpe fra en pålitelig leverandør og at du tar godt vare på den. Du bør følge anvisningene fra produsenten, samt sørge for regelmessig vedlikehold og service.

Meldingsboble
Trenger jeg en spesiell type varmepumpe til bedrift?

Det kommer helt an på hvilken type bedrift du har og hvor stort lokalet er. For eksempel, enkelte lokaler klarer seg fint med kommersielle luft-til-luft varmepumper. Dersom du trenger svært høye temperaturer til prosessdamp, så trenger du en høytemperaturvarmepumpe. Vil du derimot ha en varmepumpe som kan varme både rom og tappevann, bør du investere i en luft-til-vann varmepumpe.

Meldingsboble
Er varmepumpe en god investering for bedriften min?

En kommersiell varmepumpe til industri og næringslokaler kan være en god investering for bedriften, men det er viktig å velge riktig modell. Husk at prisen ikke alltid er det viktigste, men at det i langt større grad handler om hvilken pumpe som passer best for dine behov og ønsker.