Bilde

Slik kjøper du en varmepumpe

Sist oppdatert: 17. august 2023

På kalde vinterdager i Norge blir det fort dyrt å varme opp huset. Med stor bolig og stor familie kan strømregningene dessuten med årenes siste utviklinger virkelig bli store. Derfor tyr flere og flere nordmenn til oppvarmingsalternativene som er rimeligst mulig. Her er det få som kan konkurrere med varmepumpen.

Denne enheten utvinner energi fra lufta utendørs og lager varm luft som pumpes inn i hjemmet. Selv om en varmepumpe riktignok går på strøm, så kutter den ned omtrent en fjerdedel av strømforbruket til de andre alternativene for oppvarming. Dermed kan du spare store beløp på din strømregning.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Allikevel er ikke en varmepumpe noe en bare i utgangspunktet går på butikken og kjøper i all hast. Siden prislappen fort kan havne på mellom 20,000 kr og 30,000 kr for en luft til luft varmepumpe, så velger mange å bruke god tid i letejakten. Det er på mange måter en helt egen gange i hvordan en skal kjøpe en varmepumpe.

Vi skal i denne artikkelen gå gjennom alt fra det du trenger å vite om teknologien bak, til nøyaktig hvilke faktorer du bør se etter, og ikke minst hvor du kan kjøpe en varmepumpe i dag. Det er tross alt over 1 million som har kjøpt varmepumper så langt, og dersom du også ønsker deg en er det etablerte prosesser for å kjøpe.

Motta 3 uforpliktende tilbud på varmepumpe

Markedet kan ved første øyekast virke ganske så uoversiktlig. Mange varmepumpeleverandører er tross alt veldig like på mange parametere. På vår side kan du derimot motta 3 uforpliktende tilbud på varmepumpe dersom du fyller ut vårt skjema. Tilbudene er dessuten helt gratis, og du får raskt en god oversikt over tilbud.

Alt du trenger å gjøre er fylle ut skjemaet med informasjon om hvilken varmepumpe du ønsker, hvor stort boareal du har, og hvor mange beboere boligen din har. Deretter skal du bare oppgi din e-postadresse, og i løpet av kort tid vil de 3 tilbudene bli tilsendt. Siden de er helt uforpliktende, så blir valget helt opp til deg.

Teknologien bak en varmepumpe

Mange som ønsker å kjøpe en varmepumpe trekker seg noe tilbake grunnet teknologien. Denne er tross alt ikke noe alle er vant med, og det er en stor transformasjon fra de klassiske fyringsmetodene. Allikevel trenger ikke teknologien bak å være så veldig vanskelig å forstå seg på.

Dersom en tar en luft til luft varmepumpe til etterretning, så er det i utedelen at prosessen begynner. Her fanger utedelen opp luft utendørs. Siden utedelen innehar et kjøleelement som koker ved en veldig lav temperatur, så kan selv kald luft føre til at dette elementet vil koke.

I prosessen transformeres væsken til en gass som skaper et trykk. Det er kort forklart dette trykket som skaper energien og den varme lufta som deretter pumpes ut i boligen din. Kanskje virker teknologien bak en varmepumpe noe komplisert, men det er i hvert fall greit å noenlunde vite hvordan denne fungerer.

Det er tross alt mange som tror at en varmepumpe drives på helt ren energi, men den bruker altså strøm. Benytter du derimot solcellepaneler eller annen fornybar energi til strømmen, så har du til gjengjeld helt ”ren” oppvarming i hjemmet. Forøvrig finnes det andre typer varmepumper enn luft til luft, noe vi kommer tilbake til senere.

Hvorfor kjøper nordmenn så mange varmepumper?

Den fremste grunnen til at varmepumpene har blitt så populære i Norge er unektelig klimaet vårt. I Norge kryper vintrene bratt ned i minusgrader, noe som tvinger oss til å bruke mye strøm på oppvarmingen av hjemmet. Dermed går en stor porsjon av budsjettet til familier rundt i Norge til oppvarming av husstanden.

Her bruker vi mer penger enn det vi egentlig trenger å gjøre, da for eksempel en varmepumpe kan redusere strømforbruket med en fjerdedel. Over tid blir dette relativt mye penger, og dette er bakgrunnen for hvorfor nordmenn først og fremst kjøper varmepumpen. Vi nordmenn elsker å spare penger, og oppvarming er tross alt et enkelt grep å fikse på.

Dessuten er det ikke til å skyve under en stol at mange også kjøper varmepumpen grunnet den bonusen dette har for klimaet. Regjeringen har faset ut oljefyrene, og blant annet har Enova gitt støtte til de som har byttet ut disse med varmepumper. Mange nordmenn bryr seg lidenskapelig om et bedre miljø.

Sist men ikke minst er også varmepumpene i dag veldig kjekke i den forstand at de også fungerer som aircondition om sommeren. Det sikrer en stabil og jevn temperatur hele året rundt. I tillegg filtrerer de ut bakterier, allergener, og annet fra luften, slik at inneklimaet blir mye bedre enn om du for eksempel skulle lufte gjennom vinduer og dører.

Kombiner kjøp og montering

Et kjøp av en varmepumpe er ikke som kjøp av andre elektroniske enheter. Kjøper du for eksempel et kjøleskap eller en TV, så plugger du stikkontakten i veggen, og i løpet av kort tid vil enheten være klar til bruk. Varmepumpene trenger til motsetning montering, og det er naturlig å kjøpe en varmepumpe med montering inkludert.

Tar man en luft til luft varmepumpe for eksempel, så vil gode modeller her koste rundt 20,000 kr til 30,000 kr. En installasjon på toppen av dette vil koste rundt 5,000 kr, noe avhengig av om en ønsker seg varmepumpen på vegg, gulv, eller i taket. Det er uansett en enkel installasjon, men den bør ha en profesjonell montør.

Det anbefales sterkt å kombinere leverandøren du kjøper varmepumpen av med montøren av varmepumpen. Altså bør du ikke kjøpe en varmepumpe fra en leverandør, for deretter å finne en annen montør. Her er det mulig å spare penger, men dette kan være problematisk med tanke på å kreve reklamasjonsretten.

Dersom varmepumpen skulle ha feil ved seg, så er det nemlig naturlig at leverandøren og montøren vil krangle om hvem som er ansvarlige for feilen. Da kan det ta lang tid før du får tilbake for reklamasjonsretten på varmepumpen. Dette problemet vil selvfølgelig ikke oppstå dersom du benytter samme leverandør hele veien, da ansvaret ikke er delt.

Er det lovlig å montere varmepumpe selv?

En profesjonell montør må montere varmepumpen.

Som nevnt ovenfor er det fristende å lete etter rimeligere montører enn den leverandøren du har kjøpt varmepumpen fra, men dette anbefales altså absolutt ikke. Et kanskje enda mer fristende alternativ for nordmenn som er vant til å sette sammen alle mulige ting er å prøve seg på installasjonen på egenhånd.

Det bør derimot påpekes at installasjonen av en varmepumpe på ingen måte er så enkel som mange tror. Faktisk ble det ulovlig helt tilbake i 2013 å montere disse på egenhånd. Dette handler først og fremst om sikkerhet, men for mange er nok reklamasjonsretten mest aktuell. Har du installert varmepumpen selv, og en feil oppstår, så har du nemlig ikke krav på denne.

Skulle for eksempel en brann eller elektriske problemer oppstå som følge av din installasjon, så vil du også få store problemer med husforsikringen din. Det vil nemlig ganske enkelt kunne spores at du kjøpte varmepumpen uten installasjon inkludert. Dette anbefales derfor på det sterkeste å styre unna.

Kostnaden av installasjon er for mange kjedelig som et tillegg på prisen, men siden varmepumpene uansett er såpass lønnsomme, så utgjør denne kostnaden lite i lengden. Det aller beste og tryggeste er å investere i en god leverandør og montør, og ikke minst å kombinere disse to sammen.

Disse kjøper flest varmepumpene sine fra

Men hvor kjøper en egentlig varmepumpene fra? Akkurat som i markedet for TV-er, så er det gjerne ikke slik at en nødvendigvis alltid kjøper varmepumper rett fra leverandørene, slik som Mitsubishi, Daikin, Panasonic, og Toshiba. Ofte er det heller slik at en kjøper sin varmepumpe fra en lokal forhandler.

Disse varmepumpeleverandørene tar inn de nyeste modellene og kjøper i større volum, slik at prisene blir bedre for forbrukerne. Dessuten har disse leverandørene også tilgang på teknikere og montører i sitt eget selskap. Dermed kan du raskt få tilgang på en montør som kan sette opp en varmepumpe i din by.

Dette er også naturligvis kjekt ved behov for vedlikehold og service. Ofte er ikke leverandører for mange produkter en kjøper engang i samme land. Med varmepumpen har en derimot som oftest leverandøren sin i samme by. Dermed kan en raskt få bistand dersom noe skulle være feil med varmepumpen.

Hvilke faktorer er viktige å tenke på?

Før du bestemmer deg for kjøp av en varmepumpe, så er det unektelig mange faktorer du bør se på. Fra hvor stor varmepumpe du trenger, til hvor effektiv den er, støynivået, og ikke minst hvilken type varmepumpe du skal velge, så er det mye å tenke på. Ikke minst må prisen passe inn i ditt budsjett. Vi har nedenfor gått gjennom noen av de viktigste faktorene.

Effektfaktor

Effektfaktoren sier noe om hvor effektiv en varmepumpe. Det vil si, en varmepumpe er mer effektiv dersom den bruker mindre strøm på sin oppgave. Dersom du ønsker å spare ekstra mye penger på oppvarmingen, så skal du lete etter en varmepumpe med høy effektfaktor. Merk at disse derimot koster mer her og nå.

Samtidig sparer disse varmepumpene deg mer i lengden, slik at det absolutt lønner seg å investere i dette. Husk også på at både effektfaktor og størrelse bør være tilpasset ditt hjem. Dersom du har en stor bolig med mange beboere, så hjelper ikke en lite varmepumpe nok til å varme opp hele boligen.

Støynivå

Støynivået er kanskje det mest undervurderte ved kjøpet av en varmepumpe. Du bør være spesielt bevisst på hvor utedelen plasseres. Utenfor bad eller andre rom du ikke bruker ofte er ideelt. Allikevel går ikke alltid dette etter planen, avhengig av hvordan ditt hjem er bygd opp.

Dessuten er det en myte at innedelen ikke lager lyd. Selv om disse ofte er mer eller mindre stillegående, så kan det være verdt det å investere i de med lavest støynivå. De fleste modellene i dag er gode, men det kan være lurt å følge litt ekstra nøye med på dette, spesielt for større varmepumper med høy effektfaktor.

Type varmepumpe

Hvilken type varmepumpe du velger er det viktigste valget du gjør. De fleste velger en luft til luft varmepumpe, da dette er det enkleste valget. Det er også mulig å velge en luft til vann eller en væske til vann varmepumpe. Begge disse alternativene krever vannbåren varme, og de er også en god del dyrere.

Varmepumper som er knyttet opp mot vannbåren varme har den fordelen at de kan varme opp vannet du bruker i dusjen og springen. Dette er da i tillegg til det varme vannet som sendes rundt til radiatorer i boligen. På denne måten slår disse varmepumpene to fluer i en smekk og sparer deg ekstra penger.

Pris

Det å spare er unektelig en viktig del av det å kjøpe en varmepumpe, slik som nevnt tidligere. Samtlige vil være lønnsomme i riktige omgivelser, men det er tross alt også en engangspris som skal betales til å begynne med. Derfor er pris en viktig faktor for mange, og alle ser selvfølgelig etter en fornuftig pris som står til faktorene ovenfor.

Faktisk er det derimot liten forskjell i pris fra leverandør til leverandør. Dette gjelder forøvrig også priser for installasjon og vedlikehold. Pris er et fint skille mellom to helt identiske alternativer, men når du skal kjøpe en varmepumpe, så vil neppe dette være den avgjørende faktoren for ditt valg.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Finn din egen varmepumpe i dag

Ditt første steg i prosessen med å kjøpe en varmepumpe bør være å identifisere hvilken type varmepumpe som passer ditt behov. Vurder faktorer slik som boareal og antall beboere, og for eksempel dersom din bolig har vannbåren varme eller ei. Du bør også vurdere effektfaktor, størrelse, støynivå, og ikke minst hvilken pris din økonomi kan tåle.

På kryss og tvers av varmepumpeleverandørene er ikke forskjellene så altfor store i henhold til pris og kvalitet. Allikevel er det i det minste anbefalt å kombinere leverandør av din varmepumpe og montering. Du kan tross alt ikke installere varmepumpen selv, slik at det alltid vil være naturlig å inkludere montering i kjøpsprosessen.

Ofte stilte spørsmål om kjøp av varmepumpe

Meldingsboble
Hvilke typer varmepumper er tilgjengelige?

Det finnes flere typer varmepumper som luft-til-luft-varmepumper, luft-til-vann-varmepumper, væske-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper. Hver type har forskjellige fordeler og ulemper, så det er viktig å velge den som passer best for dine behov og budsjet.

Meldingsboble
Hvordan velger jeg riktig størrelse på varmepumpen?

Størrelsen på varmepumpen avhenger av størrelsen på området som skal varmes eller kjøles. En kvalifisert tekniker kan hjelpe deg å velge riktig størrelse basert på beregninger av områdets størrelse, isolasjon, klima og andre faktorer.

Meldingsboble
Hva kan jeg forvente å betale for en varmepumpe og installasjon?

Prisen på en varmepumpe og installasjon avhenger av flere faktorer, inkludert størrelse, merkevare, type, og installasjonskostnader. Generelt kan prisen variere fra rundt 20 000 kroner til over 100 000 kroner. Det er viktig å få en grundig kostnadsberegning fra en kvalifisert tekniker før du tar en beslutning.

Meldingsboble
Hva er COP?

COP står for Coefficient of Performance og er en måling av hvor mye varme en varmepumpe kan generere i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker. Jo høyere COP, jo mer effektiv er varmepumpen.