Bilde

MANGE FORDELER: Det er mange fordeler ved å bruke varmepumpe.

7 smarte fordeler med varmepumpe

Sist oppdatert: 11. august 2023

En varmepumpe kan være en smart investering for hjemmet ditt. Denne allsidige, lille dingsen kan både øke komforten i hjemmet ditt og kutte strømregningene dine – og det på en bærekraftig måte. Men visste du at fordelene med varmepumpe strekker seg langt utover bare energieffektivitet og komfort?

Fordel #1: Ta kontroll over strømregningen med varmepumpe

En av de mest tiltalende fordelene ved å installere varmepumpe er nok at du kan spare penger på strømregningen. Ifølge Enova, kan en standard enebolig med strømforbruk på 25 000 kWh i året spare ca. 4800 kr i året, dersom strømprisen ligger på ca. 1 kr i gjennomsnitt. Ettersom NVE spår høyere strømpriser frem mot 2040, kan det være mye penger å spare. Velg gjerne en modell med smarte innstillinger for varmestyring, slik at du kan redusere strømforbruket ytterligere.

Fordel #2: Varmepumper gir et sunnere hjem med bedre inneklima

Varmepumper gjør mer enn bare å varme opp og kjøle ned boligen din – de kan også bidra til et bedre inneklima. Den filtrerer luften for støv, pollen, bakterier, vond lukt og andre små partikler som du ikke har spesielt lyst til å ha i boligen. Resultatet er en renere og sunnere luftkvalitet innendørs. Noen modeller fås med svært avanserte systemer for allergikere og astmatikere.

Fordel #3: Nyt jevn og behagelig temperatur hele året rundt

Varmepumper er designet for å distribuere varmen jevnt over store områder, noe som sikrer en konstant og behagelig temperatur i hele boligen. Den kan også kjøle ned luften om sommeren når det er for varmt i huset. Uansett årstid, vil du alltid ha en behagelig temperatur i hjemmet ditt. Og ved å velge en modell med WiFi og fjernstyring, kan du ta kontroll over temperaturen i hjemmet fra hvor som helst i verden.

Fordel #4: Gjør en forskjell med en miljøvennlig varmepumpe

I en tid der klimaendringer er et sentralt tema, er det viktigere enn noensinne å ta bevisste valg som er gunstige for miljøet. Og her kommer varmepumper inn i bildet. De er svært energieffektive, og de kan være et supert alternativ til oppvarming med gass og olje. Se gjerne etter modeller med energimerking A+++ for å få mest mulig varme for minst mulig energi.

Fordel #5: Spar tid og penger med enkel vedlikehold

Når det kommer til både oppvarmingskilder og annen teknologi til hjemmet, er det en ting mange av oss frykter: vedlikehold. Men hva om vi fortalte deg at moderne varmepumper krever minimalt med vedlikehold? Filteret bør riktignok renses jevnlig, og inviter gjerne en tekniker på besøk for service. Utover det, så er det lite arbeid med den.

Fordel #6: Varmepumpe kan øke verdien på boligen ved salg

Ja, du leste riktig! En av de største fordelene med varmepumpe er faktisk at den kan øke boligverdien når du skal selge bolig. I dagens boligmarked ser potensielle kjøpere etter energieffektive hjem, og da kan en varmepumpe være et stort pluss. Det er alltid smart å tenke på fremtidig avkastning når du investerer i hjemmet ditt, og det gjelder også for valg av oppvarmingskilde. Du kan også nyte fordeler av økt boligverdi direkte ved å foreta en verdivurdering for å få refinansiering av lånet, siden verdien av boligen vil øke.

Fordel #7: Tilpass varmepumpen etter din personlige stil

Er du bekymret for at en varmepumpe vil være et stort, sjenerende apparat som ødelegger stilen og interiøret i hjemmet ditt? Vel, det er på tide å glemme gamle myter som dette. Fordelen med moderne varmepumper er at de ikke bare er funksjonelle – de er også designet med estetikk i tankene. Du kan velge blant mange ulike farger, størrelser og design. I tillegg til vegghengt varmepumpe, finnes det også gulvmodeller og modeller med takintegrerte innedeler.

Det er flere fordeler med varmepumpe enn du kanskje tror

Det er altså liten tvil om at fordelene med varmepumpe er mange – men det gjelder bare hvis du velger den rette modellen for boligen din og dine personlige behov. Det er derfor utrolig viktig å velge en varmepumpemodell med rett dimensjon og ytelse. Tenk over faktorer som hvor stor boligen er og hvor kaldt det blir der du bor.

For eksempel, det kan være ganske fristende å kjøpe en liten og billig varmepumpe for å spare penger. Men hvis den hele tiden må jobbe på spreng for å holde oppe varmen i boligen din, kan du se langt etter lavere strømregning og jevn temperatur i hjemmet. I tillegg kan den økte slitasjen føre til at den takker for seg, lenge før levetiden skulle vært omme.

Da er det bedre å se etter en modell som er kraftig nok til å varme opp boligen, samtidig som den er energieffektiv. Du kan likevel spare mye penger ved å sammenligne priser på varmepumper. Tenk også over hvilke andre funksjoner som er viktige for deg. Vil du ha et avansert system for luftfiltrering eller vil du prioritere WiFi-tilkobling og fjernstyring?

Så lenge du bruker litt tid på å velge den rette modellen, kommer du til å dra fordel av varmepumpen i mange år fremover. Lykke til!