Bilde

GUNSTIG INVESTERING: Når du først skal kjøpe en varmepumpe, er det viktig å velge en modell som er kraftig nok til å dekke varmebehovet ditt på en god måte for at varmepumpen skal være lønnsom.

Hva koster en varmepumpe?

Sist oppdatert: 9. februar 2024

“Hva koster en varmepumpe?” er kanskje et av de første spørsmålene man stiller seg før innkjøp. Prisen på varmepumper varierer fra merke og modell, og ikke minst hvilken type varmepumpe man ønsker å kjøpe. 

Her får du en oversikt over prisdrivere, slik at du kan enklere vurdere hva kostnaden for varmepumpen kommer på.

En enkel prisoversikt for varmepumper

Varmepumper har økt kraftig i popularitet de siste tiårene. Det er ikke så rart, ettersom du kan spare penger på strømregningen og samtidig få svært god varme i boligen. Varmepumper er også et miljøvennlig valg. Det har derfor kommet mange forskjellige typer varmepumper på markedet.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Prisen på varmepumpe varierer ut fra hvilken type du ønsker å kjøpe. Her har du en enkel oversikt over typiske priser på forskjellige typer varmepumper:

Varmepump (ink. montasje)Prisnivå
Luft-til-luft varmepumpe15.000 – 30.000 kr
Luft-til-vann varmepumpefra 80.000 kr
Jordvarmepumpe200.000 – 250.000 kr
Bergvarmepumpefra 200.000 kr
Tappevannsvarmepumpe20.000 – 50.000 kr
Ventilasjonsvarmepumpefra 20.000 kr

Luft til luft varmepumpene er de billigste, men andre varmepumper som jordvarme og bergvarme er vesentlig dyrere. Det er imidlertid viktig å bare fokusere på engangsinvesteringen. Du bør tenke over faktorer som strømforbruk og spesifikke forhold ved boligen, for eksempel varmetap og isolasjon. Den “billigste” varmepumpen er nemlig den som er tilpasset dine behov.

Bergvarmepumpe og jordvarmepumpe koster en god del mer enn luft til luft varmepumper, men du kan potensielt spare dobbelt så mye hvert år. De varer dessuten mye lengre enn andre varmepumper. Du bør imidlertid ha et strømforbruk på over 30 000 kWh per år for at de virkelig skal lønne seg.

Sammenlign priser på varmepumper

Fyll ut skjemaet her på siden for å kunne sammenligne priser på varmepumper, raskt og enkelt.  Du trenger bare å sende inn opplysninger én gang for å motta gratis og uforpliktende tilbud fra tre forskjellige forhandlere i ditt nærområde.  Det tar kun to minutter, og du kan spare både tid og penger. Vi samarbeider kun med seriøse og pålitelige aktører. Du står helt fritt til å svare på tilbudene eller ikke.

Det er tilnærmet umulig å anslå en konkret pris på varmepumpe, ettersom utvalget er såpass stort. Prisen varierer også i henhold til dine spesifikke behov. Det finnes imidlertid noen fellesnevnere som kan hjelpe deg med å komme frem til et estimat. Den nøyaktige prisen får du når du ber om gratis tilbud og befaring fra varmepumpeleverandørene.

Hva koster forskjellige typer varmepumper?

Kostnaden for varmepumper avhenger som sagt av dine personlige behov og spesifikke forhold ved boligen din. Vi skal nå se nærmere på forskjellige typer varmepumper med tanke på pris og montering.

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe koster mellom 10 – 30 000 kr.

En effektiv luft til luft varmepumpe koster mellom 10 000–30 000 kr, uten montering. Luft til luft varmepumpe er unektelig den mest populære typen per i dag. Det er fordi prisnivået er overkommelig for mange boligeiere, uten at man må gjøre større inngrep på hverken tomten eller boligen. 

Du kan få en god varmepumpe med montering for ca. 15 000 kr, dersom du bor i en veldig tett bolig eller liten leilighet. Varmepumpe til eneboliger kan koste ca. 20 000-30 000 kr eller mer. Det er viktig å velge en modell som er kraftig nok til å dekke varmebehovet ditt på en god måte for at varmepumpen skal være lønnsom.

Dersom ytelsen er altfor svak, må varmepumpen jobbe hardt for å bevare en optimal temperatur. Ikke bare trekker den unødvendig med strøm, men levetiden kan også bli redusert. Du risikerer i tillegg å måtte betale for ekstra oppvarmingskilder. Den “billige” varmepumpen kan dermed fort bli dyr.

På samme måte kan en altfor kraftig varmepumpe være bortkastet i mindre boliger eller svært tette hjem med lite varmetap. Jo mer strøm du bruker, desto mer lønnsomme blir de kraftigste varmepumpene. Du må også tenke over hvor kaldt det blir i området ditt. Noen varmepumper fungerer kun ned til 15 minusgrader, mens andre takler 30 minusgrader.

Luft til vann varmepumpe

En luft til vann varmepumpe koster mellom 60 – 130 000 kr.

En luft til vann varmepumpe koster mellom 60 – 130 000 kr med montering. Den typen varmepumpe er mest populær blant dem med vannbåren varme. Denne varmepumpen befinner seg på et prisnivå som er godt over luft til luft varmepumpe, men den er også mer effektiv og kan redusere strømforbruket ditt ytterligere.

Det er viktig å være obs på at du må ha et vannbårent system for at den skal kunne fungere. Dersom du ikke har det, så vil denne kostnaden komme i tillegg. Vannbåren varme er et system for varmt vann sirkuleres i rør for å varme opp gulv, radiatorer, viftekonvektorer og tappevannet som du bruker i dusjen og springen.

Væske til vann varmepumpe

En væske til vann varmepumpe koster mellom 150 – 250 000 kr, inkludert boring og installasjon. Per i dag kan du søke om støtte fra Enova for å dekke noen av kostnadene. Væske til vann varmepumper er en form for varmepumpe som henter opp solenergi som er lagret i fjell under bakken, i jorden eller under hav og innsjø. 

Denne typen varmepumpe er mer krevende å installere og koster dermed også mer, samtidig som den er svært effektiv og kostnadsbesparende på sikt. Eksempler på væske til vann varmepumper inkluderer bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe. Forskjellen mellom dem er hvor de henter opp solenergien fra. 

Energi fra solen blir nemlig lagret under bakken. Denne energien kan utnyttes året rundt. Varmepumpene har en levetid på 20-30 år. Du må imidlertid ha vannbåren varme for å kunne benytte deg av dem. Det er også viktig å ha god nok plass på tomten. Jordvarmepumpe krever mer areal, ettersom den består av mange slanger som graves ned i eiendommen din. 

Bergvarmepumpe henter imidlertid opp varme via en energibrønn som bores rett ned i tomten, og den krever ikke like stor plass. Det koster mer å bore energibrønn, men selve brønnen kan vare i opptil 100 år. Det er kun varmepumpen som må byttes ut etter 20-30 år.

Andre faktorer som avgjør pris på varmepumpe

I tillegg til hvilken type varmepumpe du vil ha, så finnes det en rekke andre faktorer som avgjør prisen. Generelt sett, så kan man si at jo større, kraftigere og avansert varmepumpen er, desto mer penger koster den. Her tar vi en nærmere titt på viktige prisdrivere, slik at du vet hva du bør prioritere.

Effektfaktor

Effektfaktor vil være det viktigste tallet du skal se på når du kjøper en varmepumpe, bortsett fra prislappen. Dette sier nemlig noe om hvor høy varme en varmepumpe produserer kontra strømforbruket sitt. Ytelsen rangeres på en skala fra 2 til 7. 7 betyr at den produserer maksimalt med varme kontra strømforbruket. Effektfaktor sier dermed noe om lønnsomheten.

Hvor godt varmepumpen fungerer om vinteren

Du bør velge en varmepumpe som takler klimaet der du bor. Dersom du opplever lange kuldeperioder, kan det være verdt å investere i en varmepumpe som tåler nettopp det. Opplever du milde vintre med veldig få kuldeperioder, så vil en standard varmepumpe som takler 15 minusgrader være tilstrekkelig. Bare vær obs på at du må fyre i peisen eller bruke panelovn på de kaldeste dagene.

Støynivå

Tidligere modeller pleide å avgi mer støy enn det dagens moderne varmepumper gjør. Produsentene har hatt et stort fokus på lydnivå de siste årene. De fleste moderne varmepumper lager ikke så mye lyd og bør ikke være sjenerende – i alle fall ikke med rett plassering.

Noen ganger trenger man imidlertid en stillegående varmepumpe. Kanskje du har en liten stue og ikke har mulighet til å velge et ideelt sted til innedelen? Eller bor du tett på naboen og trenger en stillegående utedel? Stillegående varmepumper kan koste deg litt ekstra, men ved behov kan investeringen virkelig være verdt det for komfortens skyld.

Avanserte funksjoner som sensor

De mest avanserte varmepumpene fås med mange praktiske funksjoner som kan gjøre varmepumpen mer lønnsom på sikt, særlig for deg med høyt strømforbruk. Disse innstillingene sørger nemlig for at du ikke bruker mer strøm enn nødvendig. For eksempel, du kan kjøpe varmepumper med sensor som justerer temperaturen etter hvor du befinner deg i rommet.

Installasjon er ofte ikke inkludert i prisen

Det er ulovlig å montere varmepumpe selv, slik at dette også blir en ekstrakostnad.

Det er viktig å sjekke om monteringskostnaden er inkludert når du skal vurdere ulike varmepumper på tvers av forhandlere. Dersom du innhenter tilbud fra ulike leverandører, kan du be om et komplett tilbud etter befaring som inkluderer alle kostnader. Montøren må som regel se boligen først for å kunne gi deg en nøyaktig pris på montering.

Standard montering av luft til luft varmepumpe koster som regel ca. 5000-6000 kr. Du må regne med en høyere pris om du skal montere flere innedeler til samme utedel. Monteringskostnadene blir også høyere om det er veldig lang avstand mellom innedel og utedel.

Er det lønnsomt å kjøpe varmepumpe?

Varmepumpe er en langsiktig investering, uansett hvilken type varmepumpe du velger å kjøpe. Du bør derfor ikke bare tenke på hva den koster her og nå – tenk også over hva du potensielt kan spare på sikt. Ifølge Enova, så kan en standard enebolig med årlig strømforbruk på over 25 000 kWh spare ca. 4800 kr i året med luft til luft varmepumpe. Beregningen tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh.

Dersom man velger luft til vann varmepumpe, kan man spare ca. 8000 kr med samme regnestykke. Væske til vann varmepumper kan imidlertid spare deg over 11 000 kr per år. Jo mer strøm du bruker, desto mer lønnsom blir varmepumpen. I de fleste tilfeller, vil du ha spart inn igjen investeringen i løpet av få år – så sant du har valgt en varmepumpe med rett ytelse for ditt forbruk.

Andre prisdrivere på varmepumpe

Varmepumpen kan også trenge service og vedlikehold. Du kan gjøre en del av vedlikeholdet selv. Filtrene på en luft til luft varmepumpe skal blant annet rengjøres, noe som du kan gjøre selv. Noen ganger kan du trenge hjelp av en varmepumpemontør for mer teknisk vedlikehold, og det kan koste litt penger. 

Derfor er det viktig å budsjettere for service på varmepumpen. Selv om dette neppe vil ha noen stor innvirkning på lønnsomheten, så er det greit å være klar over kostnaden. Varmepumpehus er også en kostnad som faller på deg. Du velger selv om du vil montere et varmepumpehus eller ikke, men de fleste forhandlere vil råde deg til å gjøre det.

Varmepumpehuset holder nemlig snø, is, løv og annet rask vekke fra utedelen, samt forenkler vedlikehold ved å beskytte varmepumpen mot vær og vind. Du kan ellers oppleve at ytelsen blir redusert, noe som vil ha innvirkning på strømforbruket ditt. Riktig vedlikehold og service er viktig for at varmepumpen skal fungere optimalt ut levetiden.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Hva koster en varmepumpe – kort oppsummering

Prisen på varmepumper avhenger av en rekke faktorer, noe som har kommet tydelig frem i denne artikkelen. En standard luft til luft varmepumpe kan koste 15 000 kr, mens væske til vann varmepumper kan koste 150 000 kr. I tillegg har faktorer som effektfaktor, minimumseffekt, støynivå og funksjoner stor innvirkning på prisen. Ikke minst, så må du budsjettere for montering og vedlikehold.

Varmebehovet ditt er dermed avgjørende for hva varmepumpen koster. Du kan spare store beløp på sikt, så lenge du velger en modell med riktig ytelse og som tåler klimaet der du bor.

Hyppig stilte spørsmål om varmepumper, pris og kostnader

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Det er mange faktorer som påvirker hvor mye strøm en varmepumpe bruker. Type varmepumpe, størrelse på boligen, hvor godt isolert boligen er og lignende vil spille inn på forbruket. Du kan spørre montøren om nærmere beregninger under montering.

Meldingsboble
Kan jeg bruke en varmepumpe til å kjøle ned boligen min om sommeren?

Ja, dette er faktisk en av de store fordelene med luft til luft varmepumper. Du kan rett og slett bruke varmepumpen som aircondition. Dermed sparer du penger på å kjøpe aircondition eller vifter separat. Ikke minst, så er varmepumper svært energieffektive, også når du bruker dem til nedkjøling.

Meldingsboble
Hvor mye mer effektiv er en varmepumpe sammenlignet med andre oppvarmingsmetoder?

Varmepumper er generelt sett veldig effektive, og de vil stort sett alltid lønne seg når du sammenligner dem med elektriske varmekilder. Det er imidlertid viktig å være klar over at spesifikke forhold ved boligen din avgjør hva som er den mest lønnsomme løsninger for deg. Du bør først undersøke hvilket varmebehov du har og eksisterende forbruk for å kunne undersøke hva som er den mest energieffektive løsningen for deg.

Meldingsboble
Hvor mye koster varmepumpehus?

Det kommer an på om du snekrer selv, kjøper byggesett eller ferdig varmepumpehus. Dersom du allerede har planker og spiker liggende, så kan du raskt, enkelt og billig sette opp et varmepumpehus på egenhånd. Byggesett er også rimelige og praktiske. I tillegg kan prisen avhenge av hvilke materialer huset er laget av, for eksempel tre eller metall. Du kan enkelt sammenligne priser på byggesett og ferdige varmepumpehus på nett.

Meldingsboble
Hvordan finner jeg frem til den beste prisen på varmepumper?

Det kan være lurt å sammenligne tilbud fra flere forhandlere før du bestemmer deg. Husk at det ikke bare er prisen på selve varmepumpen som er viktig, men også montering og eventuelle serviceavtaler. I tillegg bør du sjekke hvor mye strøm den bruker, slik at du ikke ender opp med en dyr varmepumpe som bruker mye strøm.