Bilde

VIKTIG VEDLIKEHOLD: Ved å ta vare på varmepumpen din kan du forvente at den vil holde i mange år fremover.

Levetid på varmepumper: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 17. november 2023

Hvor lenge varer en varmepumpe? Er de verdt investeringen? Når bør jeg bytte ut den gamle? Vi svarer på disse og mange andre spørsmål om levetiden på varmepumper, samt gir deg gode tips til hvordan du tar best mulig vare på varmepumpen for å forlenge levetiden. 

Her er alt du trenger å vite om både garantier og levetid på varmepumper.

Hva er levetiden på varmepumper?

Varmepumper er et flott alternativ for både oppvarming og nedkjøling av hjemmet ditt. De er energieffektive og kan redusere strømregningen din betydelig. De har imidlertid en begrenset levetid, og det er viktig å vite når du bør å erstatte den. Levetiden til varmepumper avhenger først og fremst av hvilken type du har.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Levetid på luft/luft varmepumper

Luft/luft varmepumper er de mest populære, og de kan vare i 12-15 år. Denne typen varmepumpe passer for de fleste hjem, koster mindre enn andre typer varmepumper og gir deg mye varme, uten å bruke masse strøm. Mange produsenter har 12 års levetid på komponentene, selv om varmepumpen helt fint kan fungere i opptil tre år etter at denne levetiden har utløpt.

Levetid på luft/vann varmepumper

Luft til vann varmepumper har en levetid på opptil 15 år, akkurat som luft/luft varmepumper. Denne type varmepumpe brukes sammen med vannbåren varme, og de kan derfor varme opp både tappevann og rom.

Levetid på væske/vann varmepumper

Væske til vann varmepumper har den lengste levetiden på opptil 20 år. Enkelte mener de kan vare i opptil 30 år før de må byttes ut. Dersom du måtte bore energibrønn for å montere væske/vann varmepumpen, så varer disse i opptil 100 år. Du trenger dermed ikke å bore på nytt når du skal bytte varmepumpe.

Væske/vann varmepumper krever mindre vedlikehold, men det er likevel viktig å dobbeltsjekke dette med forhandleren din. Hvis du har luft/vann varmepumpe, så trenger heller ikke disse spesielt mye vedlikehold. Det kan likevel være smart å sjekke at utedelen ikke blir tettet til av diverse rusk og rask som løv, samt sjekke vanntrykket i systemet.

Videre i artikkelen kommer vi til å fokusere hovedsakelig på luft/luft varmepumper. 

Slik kan du forlenge varmepumpens levetid

Vil du at varmepumpen din skal vare lenge? I så fall er det viktig å følge opp med riktig vedlikehold. For eksempel, det er vanlig å måtte støvsuge filteret i luft til luft varmepumper hver måned. Nøyaktig hva du bør gjøre, avhenger imidlertid av merke og modell. 

Varmepumpemontøren kan vise deg hvordan du vedlikeholder varmepumpen under installasjon. Det er ikke alt av service og vedlikehold du kan gjøre selv. Spør gjerne montøren om når du bør ha første profesjonelle service på varmepumpen din. 

Du kan forvente at varmepumpen din holder i mange år fremover, så lenge du tar godt vare på den og bruker den på rett måte. Dersom viftene må jobbe hardt og lenge for å opprettholde varme i boligen din, så kan dette medføre ekstra slitasje som igjen kan forkorte levetiden. 

Dette er en typisk feil som kan oppstå om du har kjøpt en varmepumpe som ikke er kraftig nok for boligen din. Det er veldig viktig at modellen du velger er riktig dimensjonert, slik at viftene ikke må dure og gå hele tiden. Du bør derfor ikke forsøke å spare penger ved å kjøpe en liten og billig varmepumpe, dersom den er for “svak” for boligen din.

Følgende forhold kan påvirke hvor stor varmepumpe du bør ha:

  • Størrelsen på boligen
  • Hvor godt isolert boligen er
  • Hvor kaldt det blir om vintrene der du bor
  • Hvor mange rom og etasjer det er i boligen

Dersom du har en veldig stor bolig eller et hus med stort varmetap, så kan det lønne seg å kjøpe multisplitt. Multisplitt vil si at du kobler flere innedeler til samme utedel. Du kan da plassere innedelen strategisk rundt i huset, slik at hver enkelt innedel ikke trenger å jobbe så hardt for å varme opp huset. Det kan spare varmepumpen for unødvendig slitasje.

Be gjerne montøren om hjelp til å velge riktig modell for nettopp din bolig, hvis du føler deg usikker.

Garanti på varmepumper

Varmepumper har gjerne en standardgaranti på fem år fra loven sin side. Noen produsenter eller forhandlere tilbyr også egne garantier. Andre tilbyr forsikringer som kan dekke varmepumpen i opptil 16 år. Det er viktig å ta en titt på vilkår og betingelser når du kjøper varmepumpe, slik at du vet hva som er dekket dersom noe skulle gå galt. 

Garantien dekker som regel ikke feil som har oppstått på grunn av manglende vedlikehold eller feil bruk.

Hvordan bytte ut en gammel varmepumpe

Du vet at levetiden til varmepumpen har utløpt når den begynner å lage uvanlig mye støy, trekker mer strøm enn vanlig eller den ikke lenger klarer å varme opp boligen din like godt som før. Dersom du mistenker at det er på tide å bytte varmepumpe, anbefaler vi å kontakte en montør. Montøren kan sjekke varmepumpen for å se om levetiden virkelig er over.

Varmepumpemontøren kan også hjelpe deg med å demontere varmepumpen, hvis det er slik at den må byttes ut. Det er nemlig ikke lov å demontere varmepumpe selv. Varmepumper inneholder skadelige gasser, og det kan være farlig å gjøre arbeid på egenhånd. Du må derfor bruke en profesjonell med de rette sertifiseringene til både montering og demontering.

Den gamle varmepumpen må dessuten leveres inn på en avfallsstasjon som kan ta hånd om skadelige gasser. Montøren kan være behjelpelig med dette også. Be gjerne om tilbud fra tre forskjellige varmepumpemontører for å få en god pris på demontering og fjerning av gamle varmepumper.

Det kan godt hende at du også får et godt tilbud på en helt ny varmepumpe, dersom du bruker samme forhandler eller montør.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Slik innhenter du gode tilbud fra varmepumpemontører

Teknologien blir stadig bedre, og dagens varmepumper er mye mer effektive enn det de var for 15 år siden. Det er med andre ord mye penger å spare ved å investere i en ny og moderne varmepumpe.

Men det betyr ikke at du bør kjøpe den første og beste modellen du finner på nettet. Faktisk kan det lønne seg å innhente tilbud fra forskjellige montører før du tar et endelig valg. Da kan du få en oversikt over hvilken type varmepumpe som passer til boligen din, og ikke minst hvor mye det vil koste deg.

Du kan enten gjøre research og kontakte ulike forhandlere selv eller bruke en anbudstjeneste. Mange foretrekker anbudstjenester for varmepumper, rett og slett fordi det sparer dem for verdifull tid. Anbudstjenester er ofte gratis å bruke, da de tar betalt av forhandlerne eller montørene som deltar i konkurransen.

Det er også veldig enkelt å be om et tilbud. Du oppgir bare hva du ønsker hjelp med, for eksempel demontering av gammel varmepumpe og tilbud på en ny. Deretter mottar du tre gratis og uforpliktende tilbud. Sammenlign disse tilbudene for å sikre deg at du får en god pris.

Når du skal velge en montør til å hjelpe deg med varmepumpen, er det viktig at de har de rette sertifiseringene. Sertifiseringer viser at montøren har den kompetansen og kunnskapen som trengs. Dersom varmepumpen ikke monteres på riktig måte, kan det påvirke levetiden negativt. Det kan også føre til fare for liv og helse.

Få svar på flere vanlig stilte spørsmål om levetid på varmepumper

Meldingsboble
Hvor lenge varer en varmepumpe?

Det kommer helt an på hvilken type varmepumpe du har. Luft/luft varmepumper kan vare i opptil 12-15 år med regelmessig vedlikehold og riktig bruk. Mange vil ha tjent inn igjen varmepumpen innen 5-6 år, noe som gjør dette til en fornuftig investering. Nøyaktig hvor lang tid det tar før du har tjent den inn igjen, varierer i henhold til hvilken bolig du har, hvor stort varmebehov du har og hvor kraftig varmepumpen er.

Meldingsboble
Bør jeg be om service på varmepumpen min?

Noen anbefaler profesjonell service annethvert år eller hvert tredje år, mens andre mener at det kun er nødvendig med service om du mistenker at noe er galt. Det som alle imidlertid er enige om at er at du selv må utføre jevnlig vedlikehold, for eksempel støvsuge visse deler.

Meldingsboble
Kan jeg få serviceavtale for varmepumpen?

Ja, enkelte forhandlere og montører tilbyr serviceavtaler for varmepumper. Disse avtalene er veldig praktiske for deg som ønsker regelmessig service. Du kan be dem om å kontakte deg når det er på tide at varmepumpen får seg en sjekk, slik at du slipper å måtte huske på det selv. Det er fort gjort å glemme i en travel hverdag.

Meldingsboble
Hvem kan utføre service på varmepumper?

Selv om du kan gjøre en del vedlikehold selv, så må service alltid utføres av en profesjonell med F-gass sertifisering.  Når det er på tide å få utført service på varmepumpen, bør du derfor kontakte en forhandler eller montør som kan hjelpe deg.

Meldingsboble
Hvor ofte må varmepumpen min byttes?

Det er ikke nødvendig å bytte varmepumpe så lenge den fungerer normalt og ikke har noen feil. Nøyaktig hvor ofte du må bytte avhenger selvfølgelig av hvilken type varmepumpe du har og hvor godt den blir vedlikeholdt.