Bilde

RESEARCH: For å kunne kjenne igjen et godt tilbud på varmepumpe, er det smart å sette seg inn i hva de aktuelle varmepumpene vanligvis koster.

Hvordan få tilbud på varmepumpe

Sist oppdatert: 20. november 2023

Er du på jakt etter et godt tilbud på varmepumpe? Varmepumper har virkelig har tatt Norge med storm. Likevel er det mange som fortsatt ikke har skaffet seg varmepumpe enda. Noen ganger skyldes det prisnivået, da enkelte frykter en høy kostnad. Andre ganger er det fordi man føles seg usikker på hvilken modell som passer best.

Her ser vi nærmere på hvordan du finner den beste varmepumpen for deg til riktig pris.

Hva koster egentlig en varmepumpe?

Det er viktig å sette seg inn i hva en varmepumpe koster for å kunne vite hva som er et godt tilbud. I dag finnes det flere ulike typer varmepumper på markedet: luft til luft varmepumpe, luft til vann varmepumpe og væske til vann varmepumpe. Prisen på disse kan variere i stor grad.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Forskjellige typer varmepumper, ulike priser

Luft til luft varmepumper er de mest populære, takket være rimelige priser og enkel installasjon. De kan brukes i de aller fleste hjem og fås i ulike prisklasser. De fungerer ved å utvinne energi fra luften utenfra. En innedel med vifter distribuerer den oppvarmede luften rundt i boligen.

Du kan få en enkel og billig luft til luft varmepumpe for ca. 20 000 kr med montering. Disse passer til tette boliger og leiligheter. Større og kraftigere modeller passer for eneboliger eller dårlig isolerte boliger. Disse kan koste fra ca. 30 000 kr med montering.

Luft til vann og væske til vann varmepumper passer best for boliger som allerede har vannbåren varme installert. Luft til vann varmepumper utvinner også energi fra luften utendørs. Væske til vann varmepumper henter opp solenergi som er lagret i bakken eller i berg under bakken. 

Energien brukes til å varme opp vannet som sirkuleres i det vannbårne systemet. Vannbåren varme kan brukes til å varme opp både tappevann og selve boligen. Du kan bruke vannbåren varme med gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer. 

Prisen på luft til vann varmepumpe er ca. 60 000 kr og opp, og kostnaden for en væske til vann varmepumpe kan ligge på 120 000 kr og opp. Prisene inkluderer ikke montering. Kostnaden er høyere enn for luft til luft varmepumper, men de er derimot mer energieffektive og kan spare deg betydelig mer i form av reduserte strømregninger.

Sammenlign priser og modeller

Første steg til å finne et godt tilbud på varmepumpe er altså å velge hvilken type varmepumpe du ønsker å kjøpe. Deretter må du velge rett modell for dine varmebehov. Det hjelper ikke om du finner tilsynelatende det beste tilbudet – dersom modellen ikke kan dekke ditt varmebehov, så vil ikke varmepumpen være så lønnsom som den kunne ha vært.

En altfor svak luft til luft varmepumpe trekker mye strøm, ettersom den må jobbe hardt for å varme opp boligen din. Ikke bare fører det til unødvendig høye strømregninger, men levetiden kan også bli forkortet. Du ender da opp med å bruke penger på en ny varmepumpe før du egentlig må. I tillegg må du bruke penger på ekstra oppvarmingskilder for å bevare god nok komfort i hjemmet.

På samme måte er det unødvendig å bruke penger på en altfor kraftig modell om du har en bolig med lite varmetap. Det kan være verdt å nevne at modellene kan fås i forskjellige ytelser og dermed også ulike priser. Dersom du finner en modell som du liker spesielt godt, bør du undersøke hvilken av variantene som passer best for deg.

Det er viktig å merke seg at den varmepumpen som passer for kameraten din som bor i en liten leilighet i storbyen ikke vil passe for deg som bor i en stor enebolig på landet. Du bør derfor være litt forsiktig med å stole på råd og anbefalinger fra venner og familie. Det beste du kan gjøre er å få anbefalinger fra profesjonelle varmepumper med lang erfaring.

Få hjelp med å innhente tilbud

Det finnes et hav av forskjellige varmepumpeleverandører der ute som tilbyr mange forskjellige varmepumper. Vi anbefaler å bruke vår anbudstjeneste for å enklere innhente tilbud. Du trenger bare å sende inn opplysningene dine én gang, og vi finner frem til de beste leverandørene i ditt område som kan dekke dine behov.

Tilbudene er helt gratis og uforpliktende. Du velger selv om du vil svare på dem eller ikke. Det tar deg bare et par minutter. Vi anbefaler at du skriver litt om hvilken type varmepumpe du vil ha, varmebehovet ditt, hvor godt isolert boligen er, hvor stort arealet er og lignende opplysninger som kan være til hjelp for leverandørene. 

På denne måten kan du få 3 tilbud på varmepumpe som er skreddersydd nettopp dine behov. Dette er et mye bedre alternativ enn å få råd fra venner og familie eller å måtte søke gjennom flere titalls leverandører uten å være sikret det beste alternativet. Våre tilbud er upartiske og objektive, noe som sikrer et bedre resultat for deg.

Befaring er viktig for å få et godt tilbud på varmepumpe

Det kan være smart å be om befaring fra alle tre leverandører for å få et bedre sammenligningsgrunnlag. Montøren bør nemlig se boligen din for å kunne vurdere hvilken varmepumpe som er best, samt gi deg et godt tilbud. Befaring er også nødvendig for å få vite nøyaktig pris på montering.

Dessuten har du helt sikkert spørsmål knyttet til effektfaktor, støynivå og mye mer. Befaringen er en fin anledning til å stille montøren masse spørsmål – fra hvilken modell du bør velge til hvor varmepumpen bør plasseres. Det kan kanskje virke litt tidkrevende å be om befaring fra tre ulike parter, men du får et svært godt sammenligningsgrunnlag ved å gjøre det på denne måten.

Du kan dessuten sammenligne anbefalingene til de ulike montørene for å sikre at du får tilbud på varmepumper som passer optimalt for ditt behov.

Velg riktig varmepumpemontør

Dersom du innhenter tilbud via anbudstjenesten vår, kan du føle deg trygg på at du får tilbud fra pålitelige varmepumpemontører. Det er derimot viktig at du gjør grundig research selv, dersom du skal lete opp montører på egenhånd. Montøren må for eksempel ha gyldig sertifisering, ettersom arbeid på varmepumpe innebærer arbeid med farlige gasser.

Du kan ikke montere varmepumpen selv for å spare penger av samme årsak. Foruten fare for liv og helse, så kan du tape betydelig med penger. Du kan miste retten til både reklamasjon og forsikringsutbetalinger ved skade og uhell. Velg derfor alltid en sertifisert varmepumpemontør med gode referanser og relevant erfaring.

Du må også være obs på eventuelle konflikter ved reklamasjonsrett, dersom du kjøper varmepumpen ett sted og bestiller montering et annet sted. Dersom noe går galt, kan de to partene skylde på hverandre. Dette kan dra ut i en lang og kostbar konflikt. Mange velger derfor å kjøpe varmepumpe med montering fra samme firma.

Det anbefales ikke å gjøre sin egen søken gjennom for eksempel Google, da du mest sannsynlig her kun vil støte på de mest populære merkevarene, eller de som har investert mest i optimalisering av internett søk. Vårt skjema er et objektivt alternativ som gir deg det beste tilbud på varmepumpe.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Helt gratis og uforpliktende.

Husk å vurdere lønnsomhet på sikt

Det er viktig å ikke bare fokusere på et godt tilbud på varmepumpe her og nå – dette er en langsiktig investering som er lønnsom på sikt. Det er som nevnt viktig å velge den beste varmepumpen for deg for å kunne spare penger på strømregningen. Ifølge Enova, så kan en standard enebolig med luft til luft varmepumpe spare ca. 4800 kr i året.

Dette regnestykket tar utgangspunkt med en strømpris på 1 kr per kWh i snitt, samt årlig strømforbruk på ca. 25 000 kWh. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger er det å spare. Du bør derfor ta utgangspunkt i strømforbruk for å regne ut hvor mye nettopp du kan spare ved å bytte til varmepumpe.

Vi har nevnt at luft til vann og væske til vann varmepumper kan være mer lønnsomme på sikt. Luft til vann varmepumpe kan spare deg for ca. 8000 kr i året ved årlig strømforbruk på 25 000 kWh per år, mens væske til vann kan spare deg for over 11 000 kr i året. Sistnevnte passer imidlertid best til dem som bruker mer enn 30 000 kWh per år.

Uansett hvilken varmepumpe du velger, kan du spare mye penger på sikt. En luft til luft varmepumpe varer i 12-15 år med riktig vedlikehold. Det betyr at du kan spare over 70 000 kr ved høyt nok strømforbruk – noe som er vel verdt investeringen. En væske til vann varmepumpe kan vare i 20-30, noe som betyr at du kan spare over 200 000 kr.

Du må imidlertid ha en varmepumpe som fungerer optimalt i henhold til varmebehovet ditt for å kunne spare penger. Riktig vedlikehold er også viktig for både ytelse og levetid. For eksempel, en luft til luft varmepumpe som ikke får vedlikehold eller service kan trekke mer strøm enn den ellers ville ha gjort. 

Du kan gjøre mye av vedlikeholder selv, for eksempel støvsuge filtre. Noen ganger kan det likevel være lurt med profesjonell service fra en varmepumpemontør, særlig i løpet av de første årene. Montøren vil kunne fortelle deg alt om service og vedlikehold under monteringen, slik at du har full kontroll over hva du må gjøre når.

Da er det bare å ønske deg lykke i jakten på et godt tilbud på varmepumpe som passer for din bolig.

Hyppig stilte spørsmål om tilbud på varmepumpe

Meldingsboble
Hvor finner jeg gode kampanjer og tilbud på varmepumpe?

Det er mange steder du kan finne gode kampanjer og tilbud på varmepumpe, for eksempel ved å følge med på nyheter fra aktuelle forhandlere. Dette kan imidlertid være tidkrevende, og du finner ikke nødvendigvis den beste varmepumpen for deg på denne måten. En av de beste måtene å finne gode tilbud på passende varmepumper er ved å bruke anbudstjenester.

Meldingsboble
Må jeg betale mer for å få med avanserte funksjoner som stillemodus og WiFi?

Dagens moderne varmepumper har mange funksjoner som før var forbeholdt toppmodellene. Du kan derfor finne en ganske billig varmepumpe med praktiske egenskaper som luftrensing, WiFi og lavt lydnivå. Det viktigste er imidlertid at ytelsen er høy nok for boligen din.

Meldingsboble
På hvilke andre måter kan jeg spare penger på varmepumpe?

Som nevnt tidligere, er det viktig å velge riktig varmepumpe for boligen din. Dessuten kan du spare penger på strømregningen ved å ta noen enkle forholdsregler. Du bør for eksempel ikke bruke varmepumpen til å varme boligen mer enn nødvendig, og det er også lurt å holde temperaturen på rommet relativt lav. Bruk funksjoner som fjernstyring og uketimer for å automatisk regulere temperaturen og senke strømforbruket.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg ha service på varmepumpen?

For å få mest mulig nytte ut av varmepumpen og for å unngå dyre reparasjoner, så er det viktig at du følger anbefalingene fra produsenten. Serviceintervall vil variere mellom ulike merker og modeller. Husk at det er viktig å rengjøre filtrene jevnlig - dette kan du som regel gjøre selv. Vi anbefaler også å montere et varmepumpehus for å beskytte utedelen mot vær og vind. Varmepumpehus kan bidra til bedre ytelse og lengre levetid. Du kan snekre et hus selv, kjøpe byggesett eller bestille et ferdig varmepumpehus.